Ухвала
від 16.02.2023 по справі 580/5089/22
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду по суті

16 лютого 2023 року справа № 580/5089/22м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі судді Трофімової Л.В. за участі секретаря судового засідання Пунтуса Д.А. розглянув у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження адміністративну справу № 580/5089/22

за позовом Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради (вул. Шевченка 42, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область, 19400, ЄДРПОУ 04061599)[представник не прибув]

до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області (вул. Смілянська 120/1, м. Черкаси, 18000, ЄДРПОУ 40479560) [уповноважені представники]

про визнання протиправним та скасування індивідуального акта у частині, постановив ухвалу.

24.10.2022 вх.№32288/22 (ідентифікатор 1940203142567) позивач Виконавчий комітет Корсунь-Шевченківської міської ради, звернувся до суду з позовом до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, просить (з урахуванням редакції 26.12.2022 вх.40438/22): визнати протиправним та скасувати вимоги Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області, заявлені в документі від 03.10.2022 №262308-14/2913-2022 «Про усунення виявлених порушень» за змістом пункту 1 - в частині спонукання позивача до розгляду питання про притягнення у порядку, встановленому закоодавством, до відповідальності працівників Виконавчого комітету, відповідальних за допущене порушення; за змістом пункту 2 - вимоги відповідача, у частині спонуканння позивача до повернення до державного бюджету коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості у сумі 334200 грн як використаної Виконавчим комітетом на цілі, що не відповідають напрямам використання бюджетних коштів, визначених в Порядку №453.

Додатково просить стягнути на користь позивча витрати зі сплати судового збору у сумі 2481 грн.

Ухвалою від 28.12.2022 відкрите провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначено на 19.01.2023, оголошена перерв до 15.02.2022 - розгляд клопотань, до 16.02.2023 - з`ясування обставин щодо залучення третьої особи.

Позивач у позовній заяві визначив третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, проте обгрунтованого клопотання усупереч статті 49 КАС України до позовної заяви не додає. Ухвалою від 28.12.2022 запропоновано сторонам надати до суду письмове обгрунтування у контексті змісту і характеру порушеного права та щодо підстав залучення учасником справи третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: товариства з обмеженою відповідальністю «Аватор ІСП» щодо вимог, які стосуються позивача - пункту 1 і пункту 2 вимоги Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області від 03.10.2022 №262308-14/2913-2022 «Про усунення виявлених порушень».

16.02.2023 позивач у судове засідання не прибув, про причини неявки не повідомив.

16.02.2023 вх. 5771/23 відповідач через канцелярію суду надав до суду відзив на позовну заяву, де у задоволенні позову просить відмовити та зазначає, що правові підстави для залучення товариства з обмеженою відповідальністю «Аватор ІСП» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача відсутні. Представники відповідача у судовому засіданні заперечували щодо залучення третьої особи товариства з обмеженою відповідальністю «Аватор ІСП» та клопотали про закриття підготовчого провадження у справі.

Відповідно до ч.5 ст.44 КАС України учасники справи зобов`язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Згідно з частиною 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку. Згідно з ч.4 ст.49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Згідно з частиною 5 статті 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Третя особа може бути залучена до справи, у разі коли рішення у справі може вплинути на її права, свободи, інтереси або обов`язки. Позивач не зазначив на які права та законні інтереси ТОВ «Аватор ІСП» (в якості третьої особи) може вплинути рішення у цій справі.

Правове становище третіх осіб у процесі посідають особи, які мають юридичний інтерес до справи, але інтерес, який не є рівноцінним інтересам сторін (позивача чи відповідача).

Предметом спору у даній справі є визнання протиправним індивідуального акта в частині вимог щодо діяльності позивача/працівників позивача під час проходження служби в органах місцевого самоврядування, дотримання бюджетного законодавства. Суд вважає відсутніми правові підстави для залучення до справи ТОВ «Аватор ІСП» в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача. У разі спору про право між учасниками господарських відносин під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні враховувати суб`єктний склад такого спору, суть права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлені вимоги, характер спірних правовідносин, зміст та юридичну природу обставин у справі.

ВПВС у справі № 367/4695/20 зазначає: предметна юрисдикція - це розмежування компетенції цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних судів. Кожен суд має право розглядати і вирішувати тільки ті справи (спори), що віднесені до їх відання законодавчими актами, тобто діяти у межах встановленої компетенції. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Перелік категорій справ, що підлягають розгляду в порядку господарського судочинства, визначено у статті 20 ГПК України.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 Кодексу адміністративного судочинства України за результатами підготовчого засідання суд приймає ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. Позивачем та відповідачем надано докази, що особи вважали за необхідне надати, заяв про відкладення підготовчого засідання до суду не надходило. Суд дійшов висновку про можливість закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 2, 44, 49, 179, 183, 229, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у залученні до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача товариства з обмеженою відповідальністю «Аватор ІСП» (39908038) в адміністративній справі №580/5589/22 за позовом Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправним і скасування індивідуального акта.

Підготовче провадження у адміністративній справі № 580/5089/22 за позовом Виконавчого комітету Корсунь-Шевченківської міської ради до Управління Північного офісу Держаудитслужби в Черкаській області про визнання протиправним та скасування індивідуального акта у частині закрити.

Призначити судове засідання для розгляду справи по суті на 22.02.2023 о 10 годині 30 хвилин, що буде проводитись одноособово суддею Трофімовою Л.В. у приміщенні Черкаського окружного адміністративного суду за адресою: м. Черкаси, бульвар Шевченка, 117, із повним фіксуванням судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Учасники справи, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов`язані завчасно повідомити про це суд (частина 2 статті 131 Кодексу адміністративного судочинства України).

Ухвала не оскаржується.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

СуддяЛариса ТРОФІМОВА

Дата ухвалення рішення16.02.2023
Оприлюднено20.02.2023
Номер документу109023362
СудочинствоАдміністративне
Сутьможливість закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті. Керуючись статтями 2, 44, 49, 179, 183, 229, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

Судовий реєстр по справі —580/5089/22

Рішення від 08.03.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Рішення від 08.03.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 16.02.2023

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 01.12.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

Ухвала від 27.10.2022

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лариса ТРОФІМОВА

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні