Ухвала
від 21.02.2023 по справі 348/1733/22
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Про призначення експертизи

Справа №348/1733/22

Провадження № 2/348/139/23

21 лютого 2023 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Бурдун Т.А.,

за участі секретаря судового засідання Дмитрук С.І.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача - адвоката Голіней Л.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження у залі суду у м. Надвірна цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відновлення меж земельної ділянки, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Надвірнянська міська рада, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області з уточненою позовною заявою до ОСОБА_2 про відновлення меж земельної ділянки, площею 0,0600 га, кадастровий номер 2624010100:03:001:0443, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_1 , на підставі свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 від 05.01.2015 року, шляхом відновлення межових знаків та звільнення земельної ділянки.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 21 жовтня 2022 року справу було прийнято до провадження судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Бурдун Т.А., призначено підготовче судове засідання та залучено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Надвірнянську міську раду.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 26 грудня 2022 року підготовче провадження у справі було закрите та справа призначена до розгляду по суті.

У судовому засіданні 21 лютого 2023 року позивач ОСОБА_1 подав до суду письмове клопотання про призначення судової земельно-технічної експертизи, проведення якої доручити експертам Івано-Франківського відділення Київського НДІСЕ, яке розташоване за адресою: вул. Української Перемоги, 23 А м. Івано-Франківськ. На вирішення експерта поставити питання: Чи є порушення меж (або накладання) земельної ділянки з кадастровим номером 2624010100:03:001:0508, яка належить відповідачу відповідно до правовстановлюючих документів та документації із землеустрою на цю земельну ділянку? Підтримав подане клопотання, інших питань на вирішення експертизи не поставив.

Представник відповідача адвокат Голіней Л.Д. не заперечувала проти даного клопотання. Інших питань на вирішення експерта не заявляла.

Вислухавши думку представника відповідача, ознайомившись з матеріалами цивільної справи, суд вважає, що клопотання представника позивача пропризначення у справісудової земельно-технічної експертизислід задоволити, враховуючи наступне.

У відповідності до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду" для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про судову експертизу" судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Необхідність призначення судової експертизи в цивільному процесі обумовлена, насамперед, необхідністю з`ясування судом тих обставин, які потребують спеціальних знань, та в силу їх специфічного характеру, не можуть бути з`ясовані судом на основі положень чинного законодавства, що може вплинути на правильне вирішення цивільного спору по суті.

У відповідності до ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд поряд з іншими діями вирішує питання про призначення експертизи.

Суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 26.12.2022 підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

Однак, обставини, які стали підставою для призначення експертизи були з`ясовані під час розгляду справи по суті.

За цих обставин, суд вважає за можливе призначити судову експертизу на стадії розгляду судової справи по суті.

Враховуючи предмет та підстави позову, характер спірних правовідносин, зважаючи на те, що обставини, для встановлення яких позивач просить призначитисудову земельно-технічну експертизумають значення для вирішення цієї справи, і встановити такі обставини можна лише за допомогою спеціальних знань, суд вважає за необхідне призначити у цивільній справі №348/1733/22 відповідну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, у разі призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначених експертизи потрібний значний проміжок часу, тому на час проведення експертиз, провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст. 103-107, 252, 259-260, 353, 354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання позивача пропризначення у справі № 348/1733/22 судової земельно-технічної експертизи - задоволити.

Призначити по справі № 348/1733/22 судову земельно- технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чи є порушення меж (або накладання) земельної ділянки з кадастровим номером 2624010100:03:001:0508, яка належить відповідачу ОСОБА_2 відповідно до правовстановлюючих документів та документації із землеустрою на цю земельну ділянку?

Проведення судової земельно- технічної експертизи доручити експертам Івано-Франківського відділення Київського НДІСЕ (76000, м. Івано-Франківськ, вул. Української Перемоги, 23 А).

Для проведення експертизи направити копію ухвали та направити матеріали цивільної справи № 348/1733/22.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність, передбачену ст. ст.384,385 КК України, за надання завідомо неправдивого висновку чи відмову від надання висновку без поважних причин.

Роз`яснити експерту право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів, а також викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Попередити учасників, що відповідно дост. 109 ЦПК Україниу разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження в справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі, може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подання до суду апеляційної скарги протягом 15 днів, після її проголошення.

Суддя Т.А.Бурдун

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено23.02.2023
Номер документу109122543
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —348/1733/22

Рішення від 17.05.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Бурдун Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні