Рішення
від 08.02.2023 по справі 331/3023/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження№2/331/202/2023

ЄУН 331/3023/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

8 лютого 2023 року м. Запоріжжя

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя в складі:

головуючого судді Скользнєвої Н.Г.,

за участю : секретаря Постарнак М.М.,

позивачки ОСОБА_1 ,

представника позивачки адвоката Цмокаленко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Запоріжжі справу за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Місто для людей Запоріжжя», товариства з обмеженою відповідальністю «Алінтика», третя особа ОСОБА_2 , про захист прав споживачів та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

І. Виклад позиції позивача, відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Місто для людей Запоріжжя».

6 вересня 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю « Місто для людей Запоріжжя» ( далі ТОВ « Місто для людей Запоріжжя»), товариства з обмеженою відповідальністю « Алінтика» ( далі ТОВ « Алінтика) , третя особа ОСОБА_2 , за результатами розгляду якого просить :

-визнати незаконною бездіяльність ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» щодо неналежного утримання внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води житлового будинку АДРЕСА_1 ;

- зобов`язати ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» провести ремонтні роботи внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води в квартирі АДРЕСА_2 та довести до працюючого стану опалювальну систему та постачання гарячої води по стоякам в квартирі АДРЕСА_3 . З`єднання стоякових труб здійснити в квартирі АДРЕСА_2 ;

- зобов`язати ТОВ «Aлінтика» усунути перешкоди шляхом надання ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» як управителю багатоквартирного будинку, доступу до інженерних мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання в квартирі АДРЕСА_2 для проведення робіт з відновлення централізованого опалення та гарячого водопостачання в квартирі АДРЕСА_3 .

Позов обґрунтовано таким.

Позивачка є власницею квартири АДРЕСА_3 та співвласницею багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 . Заборгованість за надання житлово-комунальних послуг у неї відсутня.

Договір № 06/09/17-985 від 06.09.2017 р. про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладений між співвласниками багатоквартирним будинком, розташованого за адресою АДРЕСА_4 від імені яких діє заступник голови Запорізької міської ради з питань діяльності виконавчих органів Бородай О. М. та ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» (далі - Договір). Відповідно умов Договору ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» (відповідач у справі) як управитель, зобов`язаний забезпечувати належну експлуатацію та утримання об`єкта відповідно до його цільового призначення і здійснювати контроль за технічним станом інженерного обладнання будинків, квартир та приміщень такого об`єкта; вживати в установлений законодавством строк заходів до ліквідації аварійних ситуацій та усунення порушень якості послуг; забезпечувати своєчасну підготовку об`єкта та його технічного обладнання до експлуатації в осінньо-зимовий період.

Проте, протягом трьох років позивачка не отримує житлово-комунальних послуг з гарячого водопостачання та опалення належної якості. З цього питання вона неодноразово зверталася з письмовими листами до ТОВ « Місто для людей Запоріжжя», Департаменту з управління житлово-комунальним господарством, Концерну «Міські теплові мережі»

Неодноразово позивачка викликала представників відповідача - ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» для перевірки якості надання послуг. Проте, відповідачем не вчинено жодної дії в частині відновлення якісного надання послуг з гарячого водопостачання та опалення належної якості. Крім того, в порушення Порядку проведення перевірки відповідності якості надання деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам, передбаченим договором про надання відповідним послуг затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 р. № 1145 представники відповідача не з`являлися до позивачки з метою перевірки відповідності якості надання комунальних послух або послуг з управління багатоквартирним будинком, а також акт- претензію не складали.

В листах Департаменту з управління житлово-комунальним господарством зазначено, що відповідно до умов договору про надання послуг з утримання багатоквартирним будинком ремонтні роботи внутрішньобудинкової системи відносяться до робіт поточного ремонту та виконуються керуючою компанією за рахунок коштів за послугу з управління будинком.

При обстеженні представниками відповідача внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води в квартирі АДРЕСА_3 пошкоджень, поривів та руйнувань не виявлено.

Актом обстеження про відповідність надання послуг нормативним від 03.12.2021 р. менеджером з домоуправління ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» зафіксовано факт відсутності опалення в кімнатах та кухні в квартирі АДРЕСА_3 .

Також, актом обстеження технічного стану квартири від 10.01.2022 р., складеного менеджерами ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в присутності власників квартири 9 ОСОБА_5 та квартири 12 ОСОБА_6 встановлена причина відсутності опалення та гарячого водопостачання на буд. АДРЕСА_1 , а саме з вини квартири АДРЕСА_5 (нежитлове приміщення).

Причиною відсутності опалення є руйнування власником кв. АДРЕСА_2 ОСОБА_2 стояка централізованого опалення та постачання гарячої води, що проходить на кухні та в спальні в квартирі позивачки. Даний факт підтверджується ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» у припису-попередженні про надання доступу для усунення аварійної ситуації на системі центрального опалення та гарячого водопостачання будинку від 12.01.2022 р. № 22/22, адресованого ТОВ «Алінтіка».

Відповідно до витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно № 2940371222 власником приміщення 1, 3 в будинку АДРЕСА_1 є ТОВ «Алінтіка», код ЄДРПОУ, 42387173.

ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» у припису-попередженні про надання доступу для усунення аварійної ситуації на системі центрального опалення та гарячого водопостачання будинку від 12.01.2022 р. № 22/22, адресованого ТОВ «Алінтіка», зазначає, що власник нежитлового приміщення № 1,3 в будинку АДРЕСА_1 відрізав трубопровід ЦО та ГВП з порушенням норм ДБН. В даному випадку ТОВ «Алінтіка» провело заміну систем трубопроводу гарячого водопостачання та трубопроводів центрального постачання без дозволу ТОВ «МДД Запоріжжя» та з порушенням норм ДБН, що в свою чергу призвело до відсутності опалення та гарячого водопостачання по всьому стояку квартир АДРЕСА_6 .

Проте, з 2020 року відповідач будь-яких дій з метою відновлення внутрішньобудинкових мереж ОСОБА_1 не здійснив. Водночас, відповідач вважає, що направлення на адресу ТОВ «Алінтіка» припису-попередження це є вжиття відповідачем, як управителя будинком, всіх доступних заходів передбачений чинним законодавством. Зауважуємо, що припис-попередження направлено лише у січні 2022 року, в той час як ОСОБА_1 перебуває без центрального опалення та гарячого водопостачання з 2020 року.

В той же час, Концерн «Міські теплові мережі» виставляє рахунки за начебто отримані позивачкою послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання, посилаючись на те, що Концерн «Міські теплові мережі» послуги на житловий будинок АДРЕСА_1 надає в повному обсязі. В своїх листах Концерн «Міські теплові мережі» зазначає, що концерн послугу з центрального опалення та гарячого водопостачання у будинок АДРЕСА_1 надає в повному обсязі.

Як на правові підстави заявлених вимог позивачка посилається на ст.ст.15,16, 322,323 ЦК України, ст. ст. 24, 175- 177 ЖК України,ч.3 ст. 10 Закону України « Про захист прав споживачів», п.п.3,14 ч.1 ст.1, ст.5, п.6 ч.3 ст.8, ст.29 Закону України « Про житлово- комунальні послуги», п.2 ст. 4, ст.7 Закону України « Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», пункти 6,7 Порядку обслуговування внутрішньо будинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово комунального господарства України від 15.08.2018 р., № 219.

12 жовтня 2022 року від відповідача ТОВ «Місто длялюдей Запоріжжя» досуду надійшов відзивна позов, із змісту якого вбачається, що вказаний відповідач проти позову заперечує і просить у його задоволенні відмовити, виходячи з таких підстав.

По-перше, позивачкою жодними допустимими доказами не спростовано факт того, що нею систематично сплачувалися надані відповідачем ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» послуги за договором № 06/09/17-985, що вказує на те, що ОСОБА_1 погодилася з наданими послугами та періодом їх надання.

По-друге, ані діючим законодавством, ані договором не передбачено обов`язок управителя надавати співвласникам багатоквартирного будинку доказів надання послуг.

Належним доказом ненадання послуги є претензія замовника. За її відсутності послуга вважається наданою і належної якості.

У період дії договору № 06/09/17-985 від 06.09.2017 р. жодних актів претензій щодо неналежної роботи від співвласників будинку АДРЕСА_1 та від позивачки до ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» не надходило.

По- третє, позивачкою не надано доказів того, що ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» відмовлялося проводити поточний ремонт внутрішньо будинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води та не надала актів претензій, оформлених належним чином, для підтвердження своїх тверджень.

ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» вживало усіх можливих заходів в рамках чинного законодавства щодо зобов`язання ОСОБА_2 відновити інженерні мережі в первісному вигляді та щодо отримання доступу до квартирних мереж позивачки для додавання ділянок стоякових труб з переходом через покриття. Так, проводилися телефонні бесіди зі власниками квартир АДРЕСА_7 і АДРЕСА_5 ; направлялися приписи попередження про надання доступу для усунення аварійної ситуації на системі ЦО та ГВП і до квартир АДРЕСА_7 і АДРЕСА_5 , щодо до доступу до мереж, розташованих у вказаних квартирах ( а.с.116-124).

3листопада 2022року відпозивачки досуду надійшла відповідьна відзивТОВ «Містодля людейЗапоріжжя», яка містить контраргументи проти доводів вказаного відповідача (а.с.128-133).

ІІ. Заяви, клопотання учасників процесу.

Із заявами, клопотаннями учасники процесу до суду не зверталися.

ІІІ. Процесуальні дії у справі.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ( далі суд) від 09 вересня 2022 року провадження у цій справі відкрито ; вирішено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження ; справу призначено до розгляду у підготовче судове засідання ( а.с.38-39).

Ухвалою суду від 3 листопада 2022 року підготовче провадження по справі закрито ; справу призначено до розгляду по суті ( а.с.136-137).

В суді позивачка та її представник, кожен в окремості, позовні вимоги підтримали з підстав, викладених в заявах по суті справи : позовній заяві, відповіді на відзиви, долучених до матеріалів справи ; просять позовні вимоги задовольнити.

Представники відповідачів, третя особа в судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися судом належним чином ; про причину неявки суд не повідомили. Будь-яких заяв, клопотань від вказаних учасників процесу до суду не надходило.

Суд, заслухавши вступне слово сторони позивача, з`ясувавши обставини, на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, дослідивши в порядку, визначеному в підготовчому засіданні у справі, докази, якими вони обґрунтовуються, приходить до такого.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом, зміст спірних правовідносин.

В суді встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є власницею квартири АДРЕСА_3 та співвласницею багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 ( а.с.10).

Управителем багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 з 01.11.2017 року визначено ТОВ «Місто для людей Запоріжжя», з яким укладено договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 06.09.2017 р. № 06/09/17-985 (далі Договір). Сторонами у зазначеному договорі є співвласники багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_4 , від імені яких діяв заступник голови Запорізької міської ради з питань діяльності виконавчих органів Бородай О.М. та ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» ( а.с.11-14).

Відповідно до пункту 1 Договору, ТОВ «Місто для людей Запоріжжя», як Управитель зобов`язався надавати замовникові (Співвласники багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 ) послуги з управління будинком, спорудою, житловим комплексом будинків і споруд та об`єктів благоустрою, що розташовані на прибудинковій територіях (далі-об`єкт), для забезпечення його сталого функціонування відповідно до цільового призначення, збереження його споживчих властивостей та організації забезпечення потреби власників, співвласників, наймачів, орендарів окремих житлових і нежитлових приміщень (далі- мешканці об`єкта) у своєчасному отриманні житлово- комунальних послуг відповідної якості (далі послуги), а замовник надає право управителю відраховувати належну йому плату від загальної суми оплати за житлово-комунальні послуги, а також відшкодувати здійснені ним необхідні витрати, пов`язані з управлінням об`єктом, у разі, коли управитель отримав на такі витрати письмову згоду замовника.

Умовами пункту 10 Договору встановлений обов`язок ТОВ «Місто для людей Запоріжжя», як управителя, а саме : надавати послуги відповідно до вимог правил утримання будинку, у тому числі: планувати заходи щодо збереження і сталого функціонування об`єкта та організувати надання його мешканцям житлово-комунальних послуг відповідно до стандартів, нормативів, норм, порядків і правил; забезпечувати належну експлуатацію та утримання об`єкта відповідно до його цільового призначення і здійснювати контроль за технічним станом інженерного обладнання будинків, квартир та приміщень такого об`єкта; вживати в установлений законодавством строк заходів до ліквідації аварійних ситуацій та усунення порушень якості послуг; забезпечувати своєчасну підготовку об`єкта та його технічного обладнання до експлуатації в осінньо-зимовий період.

Умовами пп. 9 пункту 11 Договору управителю надано право доступу в приміщення об`єкта з метою ліквідації аварії, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни, проведення технічних та профілактичних оглядів у визначеному законодавством порядку.

Як зазначає позивачка в позові, так і стверджує в суді, протягом трьох років вона не отримує житлово-комунальних послуг з гарячого водопостачання та опалення належної якості. З цього питання вона неодноразово зверталася з письмовими листами до ТОВ « Місто для людей Запоріжжя», Департаменту з управління житлово-комунальним господарством, Концерну «Міські теплові мережі».

Так, позивачка на адресу голови Запорізької міської ради Буряка В. В. направила лист від 17.11.2020 р. (вх № В-7833-0 від 17.11.2020 р.), в якому повідомляла про відсутність постачання теплової енергії у всіх кімнатах та в кухні в її квартирі АДРЕСА_3 . В листі зазначено про неодноразові звернення до ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» та на Контакт центр м. Запоріжжя за номером 15-80 з вимогою поновити внутрішньо будинкову систему подачі теплової енергії в квартири АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 ( а.с.17).

17.11.2020 року позивачка зверталася із заявою до Департаменту з управління житлово-комунального господарства Запорізької міської ради (вх. № В-5054/2 від 17.11.2020 р.) щодо неотримання послуги з поставки теплової енергії в квартирах АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 . Відсутність подачі теплової енергії спричинено руйнуванням ОСОБА_2 внутрішньобудинкової системи багатоквартирного будинку з опалення( а.с.18).

23.11.2020 року позивачка зверталася із заявою до ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» з вимогою провести перерахунок вартості послуг з поставки теплової енергії у зв`язку із неотриманням даної послуги ( а.с.19).

Мешканці квартир АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 зверталася із заявою від 13.12.2020 р. до голови Запорізької міської ради Буряка В. В. (вх. Ко-87500 від 14.12.2020 р.) щодо відсутності подачі в квартири будинку АДРЕСА_1 теплової енергії.

Факт відсутності опалення в квартирі позивачки підтверджується актом обстеження про відповідність надання послуг нормативним від 03.12.2021 р., складеного менеджером з домоуправління ТОВ «Місто для людей Запоріжжя». Так, актом зафіксовано факт відсутності опалення в кімнатах та кухні в квартирі АДРЕСА_3 ( а.с.15).

Також, актом обстеження технічного стану квартири від 10.01.2022 р., складеного менеджерами ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в присутності власників квартири 9 ОСОБА_7 та квартири 12 ОСОБА_6 встановлена причина відсутності опалення та гарячого водопостачання на будинку АДРЕСА_1 , а саме з вини квартири АДРЕСА_5 (нежитлове приміщення) ( а.с.16).

Причиною відсутності опалення є руйнування власником квартири АДРЕСА_2 ОСОБА_2 стояка централізованого опалення та постачання гарячої води, що проходить на кухні та в спальні в квартирі позивачки.

При обстеженні представниками відповідача внутрішньобудинкових систем теплопостачання тапостачання гарячоїводи в квартирі АДРЕСА_3 пошкоджень, поривів та руйнувань не виявлено.

В листі від 02.02.2021 р. № В-0307 Департамент з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради зазначив, що відповідно до умов договору про надання послуг з утримання багатоквартирним будинком ремонтні роботи внутрішньобудинкової системи відносяться до робіт поточного ремонту та виконуються керуючою компанією за рахунок коштів за послугу з управління будинком. Звернення позивачки направлено до «ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» для розгляду, вжиття необхідних заходів для вирішення питання проведення ремонтних робіт ( а.с.21).

В листах Департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради від 09.02.2021 р. № В-0308 та від 07.04.2021 р. № В-1583 зазначено, що звернення ОСОБА_8 направлено до ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» ( а.с.22-23).

Мешканці квартир АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 зверталися із заявою від 19.11.2021 р. до секретаря Запорізької міської ради Куртєва А. В. щодо відсутності в їх будинку поставки теплової енергії ( а.с.24).

В листі від 26.11.2021 р. №В-3564/угл В-3708/угл Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької обласної державної адміністрації зазначив, що питання відновлення послуг з постачання теплової енергії та гарячого води у квартиру позивачки необхідно вирішувати безпосередньо з керуючою компанією ТОВ «Місто для людей Запоріжжя та Концерном «Міські теплові мережі» ( а.с.25).

В листі від 03.12.2021 р. № Ко-4861 Департамент з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради також зазначив, що роботи по налагодженню системи опалення в житлових будинках відноситься до компетенції керуючих компаній, в даному випадку ТОВ «Місто для людей Запоріжжя»( а.с.28).

Отже, в суді встановлено, що причиною відсутності опалення в квартирі позивачки є руйнування власником кв. АДРЕСА_2 ОСОБА_2 стояка централізованого опалення та постачання гарячої води, що проходить на кухні та в спальні в квартирі, що належить ОСОБА_1 .

Даний факт підтверджується ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» у приписі-попередженні про надання доступу для усунення аварійної ситуації на системі центрального опалення та гарячого водопостачання будинку від 12.01.2022 р. № 22/22, адресованого ТОВ «Алінтіка».

Відповідно до витягу з реєстру прав власності на нерухоме майно № 2940371222 власником приміщення 1, 3 в будинку АДРЕСА_1 є ТОВ «Алінтіка», код ЄДРПОУ, 42387173.

ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» у приписі-попередженні про надання доступу для усунення аварійної ситуації на системі центрального опалення та гарячого водопостачання будинку від 12.01.2022 р. № 22/22, адресованого ТОВ «Алінтіка», зазначає, що власник нежитлового приміщення № 1,3 в будинку АДРЕСА_1 відрізав трубопровід ЦО та ГВП з порушенням норм ДБН. В даному випадку ТОВ «Алінтіка» провело заміну систем трубопроводу гарячого водопостачання та трубопроводів центрального постачання без дозволу ТОВ «МДД Запоріжжя» та з порушенням норм ДБН, що в свою чергу призвело до відсутності опалення та гарячого водопостачання по всьому стояку квартир №№ 3,6,9,12.

V. Оцінка Суду.

Відносини, що виникають в процесі надання та споживання житлово-комунальних послуг регулює Закон України «Про житлово-комунальні послуги».

Приписами статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» надано визначення термінів. Так, внутрішньобудинкові системи багатоквартирного будинку - механічне, електричне, газове, сантехнічне та інше обладнання в будинку, яке обслуговує більше одного житлового та/або нежитлового приміщення, у тому числі комунікації до обладнання споживача, системи автономного теплопостачання, бойлерні та елеваторні вузли, обладнання протипожежної безпеки, вентиляційні канали та канали для димовидалення, обладнання ліфтів, центральних розподільних щитів електропостачання від зовнішньої поверхні стіни будівлі до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення (для систем газопостачання - від запірного пристрою на вводі в будинок до запірних пристроїв включно перед місцями підключення газових приладів, газоспоживального обладнання, теплових агрегатів тощо).

Послуга з управління багатоквартирним будинком - результат господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Управитель багатоквартирного будинку - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуга з управління багатоквартирним будинком включає: забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, якщо прибудинкова територія, за даними Державного земельного кадастру, знаходиться у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку відповідно до вимог законодавства, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку;поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Зазначена норма кореспондується з приписами пункту 9 Правил надання послуг з правління багатоквартирним будинком, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. 712 (надалі Правила).

Пунктами6,7Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 15.08.2018 р. № 219, визначено, що виконавець забезпечує функціонування та підтримку в робочому стані елементів внутрішньобудинкових систем відповідно до заданих параметрів і режимів роботи. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку складається з комплексу робіт, спрямованих на підтримку справності елементів системи чи заданих параметрів та режимів роботи обладнання внутрішньобудинкових систем за допомогою огляду, налагодження, регулювання і випробування систем, заміни швидкозношуваних елементів, заправки витратними матеріалами, змащення тощо, та не включає обслуговування вузлів комерційного обліку.

Згідно пункту11Правил,у разі коли це визначено договором управління, управитель здійснює обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових систем електропостачання та газопостачання за рахунок коштів співвласників.

Згідно пункту 18 Правил, у випадку виникнення аварії, зокрема пошкодження несучих, огороджувальних та несучоогороджувальних конструкцій будівлі, а у разі, коли управитель здійснює обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем відповідно допункту 11цих Правил (пошкодження, вихід з ладу, відмова, неможливість експлуатації внутрішньобудинкових систем), управитель проводить аварійно-відновні роботи.

Крім того, пунктом 20 Правил встановлено, що у разі виявлення управителем неполадок, пов`язаних з отриманням послуги з управління, що виникли з вини співвласника, управитель може вимагати від такого співвласника проведення робіт з усунення виявлених неполадок за власний рахунок не пізніше ніж протягом місяця з дня їх виявлення (крім аварій, які загрожують безпеці проживання в будинку, що усуваються невідкладно) або відшкодування вартості таких робіт.

Пунктом 43 Правил на відповідача покладено обов`язок зокрема від імені та за рахунок співвласників вживати заходів для забезпечення захисту спільного майна багатоквартирного будинку від протиправних посягань та стягнення з осіб, винних у знищенні, пошкодженні або викраденні спільного майна, відшкодування завданих збитків.

З аналізу вищезазначених приписів, можна дійти висновку, що на ТОВ «Місто для людей Запоріжжя», як управителя багатоповерхового будинку АДРЕСА_1 покладено обов`язок утримання багатоквартирного будинку, зокрема обслуговування внутрішньобудинкових систем, здійснення їх поточних ремонтів з метою якісного отримання споживачем комунальної послуги.

Позивачка стверджує, що ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» в порушення приписів чинного законодавства не проводило поточних ремонтів внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води в будинку АДРЕСА_1 .

Відповідачем - ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» таке твердження позивачки не спростовано, і не надано доказів , які б у своїй сукупності вказували на дотримання ним умов Договору та надання споживачам вказаного будинку, в тому числі ОСОБА_1 якісних комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком, що свідчить про неправомірність такої бездіяльності.

Надалі, приписами статті 24 ЖК України унормовано, що для експлуатації державного і громадського житлового фонду створюються житлово-експлуатаційні організації, діяльність яких здійснюється на основі господарського розрахунку. Житлово-експлуатаційні організації забезпечують схоронність житлового фонду і належне його використання, високий рівень обслуговування громадян, а також контролюють додержання громадянами правил користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і прибудинкової території. Жилий будинок може експлуатуватися тільки однією житлово-експлуатаційною організацією. Якщо для експлуатації будинків відомчого або громадського житлового фонду не може бути створено житлово-експлуатаційну організацію, експлуатація будинків здійснюється безпосередньо відповідним підприємством, установою, організацією.

Відповідно до пунктів 1,2 частини 4 статті 8 Закону України «Про житлово комунальні послуги» управитель багатоквартирного будинку зобов`язаний забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг; від імені співвласників багатоквартирного будинку вживати заходів для забезпечення захисту спільного майна багатоквартирного будинку від протиправних посягань та стягнення з осіб, винних у знищенні, пошкодженні або викраденні спільного майна, відшкодування завданих збитків;

Статтею 175 Житлового кодексу України визначено, що державні і громадські органи, підприємства, установи, організації, службові особи зобов`язані дбати про схоронність житлового фонду та підвищення його балансоустрою.

Згідно зі статтею 176 Житлового кодексу України, наймодавець зобов`язаний своєчасно провадити ремонт жилих будинків, забезпечувати безперебійну роботу інженерного обладнання будинків і жилих приміщень, належне утримання під`їздів, інших місць загального користування будинків і прибудинкової території. Такі ж обов`язки покладаються на житлово-будівельні кооперативи. Капітальний ремонт жилих будинків, технічне обслуговування їх інженерного обладнання, а також поточний ремонт жилих приміщень, що його зобов`язаний провадити наймодавець (житлово-будівельний кооператив), здійснюються відповідно до правил користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і придомової території, правил і норм технічної експлуатації житлового фонду.

Нормами статті 177 Житлового кодексу України визначені обов`язки громадян по забезпеченню схоронності жилих будинків. А саме, громадяни зобов`язані забезпечувати схоронність жилих приміщень, бережно ставитися до санітарно-технічного та іншого обладнання, до об`єктів благоустрою, додержувати правил утримання жилого будинку і придомової території, правил пожежної безпеки, додержувати чистоти і порядку в під`їздах, кабінах ліфтів, на сходових клітках і в інших місцях загального користування. Якщо необхідність у проведенні внутріквартирного поточного ремонту викликана пошкодженням частин будинку, інженерного обладнання або зв`язана з капітальним ремонтом будинку чи його конструктивних частин, цей ремонт провадиться наймодавцем (житлово-будівельним кооперативом) або за його рахунок.

Згідно з пунктом 7 Правил користування приміщенням житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 р. № 572, власник та наймач (орендар) квартири зобов`язаний не допускати виконання робіт та інших дій, що виникають псування приміщень, приладів та обладнання будинку, порушують умови проживання громадян.

За правилами п.п.2 пункту 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21 липня 2005 року, споживач зобов`язаний забезпечувати доступ до мережі, арматури, квартирних засобів обліку, розподільчих систем представника виконавця за наявності в нього відповідного посвідчення для ліквідації аварій цілодобово; для встановлення і заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення технічного і профілактичного огляду, зняття контрольних показників квартирних засобів обліку згідно з умовами договору.

Згідно статті 29 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживач зобов`язаний забезпечити представникам виконавця комунальної послуги доступ до свого житла, іншого об`єкта нерухомого майна для:

1) ліквідації та відвернення аварій, пов`язаних із наданням відповідної комунальної послуги, - цілодобово;

2) встановлення або заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення технічних чи профілактичних оглядів, зняття контрольних показань вузлів обліку - згідно з умовами договору про надання відповідної комунальної послуги, договору про управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до пункту 2 статті 4 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

Приписами статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначені обов`язки співвласників багатоквартирного будинку. А саме, співвласники зобов`язані, зокрема: забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; додержуватися вимог правил утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; забезпечувати додержання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин.

Враховуючи вищенаведене, ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» зобов`язано, як управитель багатоквартирним будинком АДРЕСА_1 , здійснити відновлювальний ремонт внутрішньобудинкових систем центрального теплопостачання та постачання гарячої води, а власники квартири надати доступ до інженерних мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання для проведення відповідних робіт.

ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» у відзиві зазначає про вжиття усіх можливих заходів в рамках чинного законодавства щодо зобов`язання ОСОБА_2 відновити інженерні мережі в первісному вигляді та щодо отримання доступу до його квартирних мереж для додавання ділянок стоякових труб з переходом через перекриття. Проте, до відзиву додано лише припис-попередження, датований від 12.01.2022 р., що свідчить про те, що з 2020 року відповідач ТОВ « Місто для людей Запоріжжя» будь-яких дій з метою відновлення внутрішньобудинкових мереж не здійснював. Крім того, відповідач вважає, що направлення на адресу ОСОБА_2 лише припису-попередження це є вжиття відповідачем, як управителя будинком, всіх доступних заходів, передбачених чинним законодавством. Сам же припис-попередження направлено лише у січні 2022 року, в той час як ОСОБА_1 з 2020 р. неодноразово зверталася із заявами про відсутність в її квартирі постачання теплової енергії.

Отже, направлення ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» попередження-припису на адресу гр. ОСОБА_2 , як власника квартири АДРЕСА_2 , не є вичерпним доступним заходом передбаченим чинним законодавством.

Крім того, ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» жодним доказом не підтвердило про можливість відновлення опалення та гарячого водопостачання по стояку квартири АДРЕСА_7 , яка належить на праві власності ОСОБА_1 , тільки за умови додавання ділянок стоякових труб з переходом через перекриття у квартирі ОСОБА_1 .

Матеріалами справи встановлено, що позивачки в квартирі трубопровід ЦО та ГВП в цілісному стані. Представниками відповідача встановлено, що ОСОБА_2 демонтовано ділянки трубопроводів центрального опалення та гарячого водопостачання. Дії саме ОСОБА_2 призвели до того, що чотири квартири в житловому будинку АДРЕСА_1 залишилися без централізованого опалення та гарячого водопостачання.

Оскільки ТОВ «Місто для людей Запоріжжя» не надало допустимих та належних доказів щодо єдиного технічно можливого варіанту з`єднання стоякових труб з подачі теплової енергії в квартирі АДРЕСА_3 , то доцільним всі ремонтні роботи, а також з`єднання стоякових труб здійснювати саме в приміщенні № 3 з метою уникнення в подальшому аварійних ситуацій.

Судові витрати по справі суд розподіляє між сторонами у відповідності до вимог частини першої статті 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 (адреса зареєстрованого місця проживання : АДРЕСА_10 , РНОКПП НОМЕР_1 ) задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність Товариства з обмеженою відповідальністю «Місто для людей Запоріжжя» ( адреса місцезнаходження : м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. № 131-В, код ЄДРПОУ 41279924) щодо неналежного утримання внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води житлового будинку АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальності «Місто для людей Запоріжжя» (адреса місцезнаходження: м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 131-В; код ЄДРПОУ 41279924) провести ремонтні роботи внутрішньобудинкових систем теплопостачання та постачання гарячої води в квартирі АДРЕСА_2 та довести до працюючого стану опалювальну систему та постачання гарячої води по стоякам в квартирі АДРЕСА_3 . З`єднання стоякових труб здійснити в квартирі АДРЕСА_2 .

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «AЛІНТИКА» (адреса місцезнаходження : м. Запоріжжя, вул. Базарна, 14-А, код ЄДРПОУ 42387173) усунути перешкоди шляхом надання Товариству з обмеженою відповідальності «Місто для людей Запоріжжя» ( адреса місцезнаходження : Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. 131-В; код ЄДРПОУ 41279924), як управителю багатоквартирного будинку, доступу до інженерних мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання в квартирі АДРЕСА_2 для проведення робіт з відновлення централізованого опалення та гарячого водопостачання в квартирі АДРЕСА_3 .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Місто для людей Запоріжжя» (адреса місцезнаходження : м. Запоріжжя, вул. Перемоги, буд. № 131-В, код ЄДРПОУ 41279924) на користь держави судовий збір у розмірі 1488 (одна тисяча чотириста вісімдесят вісім) гривень 60 копійок.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «AЛІНТИКА» (адреса місцезнаходження : м. Запоріжжя, вул. Базарна, 14-А, код ЄДРПОУ 42387173) на користь держави судовий збір у розмірі 1488 (одна тисяча чотириста вісімдесят вісім) гривень 60 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 17 лютого 2023 року.

Суддя: Н.Г.Скользнєва

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109141691
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —331/3023/22

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 08.02.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Рішення від 08.02.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 08.09.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні