Рішення
від 21.02.2023 по справі 343/2377/22
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/2377/22

Провадження №: 2-о/0343/27/23

Р І Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 лютого 2023 року м. Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючого судді - Керніцького І. І.,

секретаря - Оленюк Т. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина Калуського району Івано-Франківської області заяву керівника Калуської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області, заінтересована особа: Управління житлово-комунального господарства Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області, про передачу безхазяйної нерухомої речі площею 119,4 кв.м у комунальну власність,

за участю: з участю прокурора - Юхман Л.Я.,

представника зацікавленої особи - Савчин Л.В.,

В С Т А Н О В И В:

керівник Калуської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області звернувся в суд із заявою, в якій просив передати у комунальну власність Долинської міської територіальної громади в особі Долинської міської ради Івано-Франківської області безхазяйний об`єкт нерухомого майна, а саме нежитлову будівлю площею 119,4 кв.м., адреса: АДРЕСА_1 .

Заява мотивована тим, що на території Долинської територіальної громади за вказаною вище адресою знаходиться об`єкт нерухомого майна - нежитлова будівля, що не має власника, яка 11.10.2021 взято на облік, як безхазяйне майно, номер запису: 19514. В друкованому міської виданні «Вісник ради» № 42 (911) від 22.10.2021, № 49 (918) від 10.12.2021 та № 4 (925) від 04.02.2022 публікувалися інформаційні повідомлення про взяття на облік вказаного безхазяйного нерухомого майна. Однак, в порушення положень ст.335 ЦК України, після спливу 1 року з дня взяття нежитлової будівлі на облік, як безхазяйного майна Долинська міська рада не звернулася до суду із заявою про передачу такого майна у комунальну власність громади. 13.10.2021 Калуською окружною прокуратурою було скеровано до Долинської міської ради лист про вжиття заходів для передачі у власність територіальної громади зазначеної нежитлової будівелі, однак жодних заходів вжито не було. Враховуючи викладене, з метою недопущення послаблення економічних основ органу місцевого самоврядування, зважаючи на невжиття міською радою заходів щодо набуття права власності на безхазяйний об`єкт за територіальною громадою, керівник Калуської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Долинської міської ради змушений звернутися до суду з даною заявою.

В судовому засіданні прокурор Юхман Л.Я. вимоги, викладені в заяві, підтримала та просила передати у комунальну власність Долинської міської територіальної громади безхазяйний об`єкт нерухомого майна - нежитлову будівлю площею 119,4 кв.м., адреса: АДРЕСА_1 .

Представник Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області згідно

довіреності № 16/05-19/35в від 04.01.2023 року ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала до суду письмове клопотання, в якому просила розгляд справи проводити за її відсутності, вказавши, що Долинська міська рада підтримує заяву Калуської окружної прокуратури та просить передати у комунальну власність безхазяйний об`єкт нерухомого майна, а саме нежитлову будівлю площею 119,4 кв.м., адреса: АДРЕСА_1 .

Представник заінтересованої особи: Управління житлово-комунального господарства Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області згідно довіреності від 03.01.2023 року Савчин Л.В. в судовому засіданні вказала, що не заперечує щодо задоволення заяви про передачу безхазяйної нерухомої речі в комунальну власність.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву керівника Калуської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області належить до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Проте попередні положення жодним чином не обмежують право держави вводити в дію такі закони, які вона вважає за необхідне, щоб здійснювати контроль за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафiв.

У рішенні «Трегубенко проти України» від 02.11.2004 (р.2 перший абзац) Європейський Суд з прав людини наголошує, що правильне застосування законодавства незаперечно становить «суспільний інтерес». Позбавлення майна може бути виправданим лише у випадку, якщо буде показаний, inter alia, «інтерес суспільства» та «умови, передбачені законом». Більше того, будь-яке втручання у право власності обов`язково повинно відповідати принципу пропорційності. Як неодноразово зазначав Суд, «справедливий баланс» має бути дотриманий між вимогами загального інтересу суспільства та вимогами захисту основних прав людини.

Частиною 1 ст. 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що сільські, селищні, міські ради є органом місцевого самоврядування, які представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншим законами.

Відповідно до ч.2 ст.327 ЦК України, управління майном, що є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

Згідно з ч.1 ст.335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої не відомий.

Відповідно до ч.14 ст.18 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень", взяття на облік безхазяйного нерухомого майна проводиться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність (ч. 2 ст. 335 ЦК України).

Згідно зі ст.333 ЦПК України, суд, встановивши, що нерухома річ є безхазяйною та взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, а також що сплив один рік з дня взяття на облік нерухомої речі, ухвалює рішення про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність відповідної територіальної громади.

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується технічним паспортом на громадський будинок з господарськими (допоміжними) будівлями та спорудами, складеним ФОП

ОСОБА_3 09.07.2021, нежитлова будівля за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 119,4 м.кв.

З наказу відділу містобудування та архітектури Долинської міської ради Івано-Франківської області «Про присвоєння поштової адреси» № 348 від 20.09.2021 (а.с.17) вбачається, що нежитловій будівлі (загальною площею 119,4 кв.м), яка знаходяться в по АДРЕСА_1 , присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_1 .

У відповідності до Витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна № 278942739 від 11.10.2021 (а.с.7), нежитлова будівля: літера - А, вбиральня літера - Б, загальною площею 119,4 м.кв.,що знаходиться за вищевказаною адресою, з 11 жовтня 2021 взяті на облік як безхазяйне майно на підставі рішення про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, індексний номер: 60866055 від 11.10.2021; номер запису про взяття на облік: 19514.

З метою виявлення власника зазначеного вище безхазяйного майна Долинською міською радою в тижневику «Вісник міської ради» № 42 (911) від 22.10.2021, № 49 (918) від 10.12.2021 та № 4 (925) від 04.02.2022 неодноразово публікувалися оголошення про те, що нежитлова будівля, загальною площею 119,4 кв.м., взяті на облік як безхазяйне нерухоме майно 11.10.2021 року. В оголошеннях орган самоврядування звертався з проханням до можливих власників даного майна протягом року з дня взяття його на облік звернутися до міської ради з підтверджуючими документами (а.с.14-16).

Як встановлено з пояснень учасників процесу, до Долинської міської ради, як органу місцевого самоврядування, з документами про право власності на спірне нерухоме майно чи будь-якими претензіями на це майно ніхто не звертався.

Калуською окружною прокуратурою до подання заяви до суду на адресу Долинської міської ради направлялося повідомлення про необхідність вжиття заходів щодо передачі у власність територіальної громади безхазяйного майна, а також повідомлялося про звернення до суду із заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність (а.с. 18, 19).

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що на території Долинської міської територіальної громади, органом місцевого самоврядування якої є Долинська міська рада Івано-Франківської області, знаходиться нежитлова будівля, яка з 11.10.2021 взята на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, як безхазяйне майно і пошук власника майна результатів не приніс.

За таких обставин, враховуючи що нежитлова будівля, що знаходяться по АДРЕСА_1 , загальною площею 119,4 кв.м, є безхазяйною річчю, яка взята на облік, з дня взяття на облік сплив один рік, однак власника даного майна не виявлено, ця будівля підлягає передачі у комунальну власність територіальної громади, в зв`язку з чим подану керівником Калуської окружною прокуратури в інтересах держави в особі Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області заяву слід задоволити.

На підставі викладеного, ст.ст. 327, 335 ЦК України, ст.23 Закону України «Про прокуратуру», ст.ст. 2, 10, 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», керуючись ст.ст. 258-259, 263-265, 268, 293, 294, 329-333 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву задоволити.

Передати у комунальну власність Долинської міської територіальної громади в особі Долинської міської ради Івано-Франківської області безхазяйний об`єкт нерухомого майна, а саме нежитлову будівлю площею 119,4 кв.м., адреса: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної

скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Івано-Франківського апеляційного суду в 30-денний строк з дня його проголошення.

Заявник: Калуська окружна прокуратура, що знаходиться за адресою: 77500, Івано-Франківська область м.Калуш просп. Л.Українки, 16-Б, код ЄДРПОУ 03530483.

Особа, в інтересах якої подано заяву: Долинська міська рада Калуського району Івано-Франківської області, що знаходиться за адресою: 77500, Івано-Франківська область Калуський район м.Долина пр. Незалежності, 5, ЄДРПОУ: 04054317.

Заінтересована особа: Управління житлово-комунального господарства Долинської міської ради Калуського району Івано-Франківської області, що знаходиться за адресою: 77500, Івано-Франківська область Калуський район м.Долина вул. Чорновола, 10, код ЄДРПОУ 43432902.

Суддя Долинського районного суду І. І. Керніцький

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу109149013
СудочинствоЦивільне
Сутьпередачу безхазяйної нерухомої речі площею 119,4 кв.м у комунальну власність,

Судовий реєстр по справі —343/2377/22

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Постанова від 07.03.2024

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Василишин Л. В.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

Ухвала від 03.01.2023

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Керніцький І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні