Ухвала
від 23.02.2023 по справі 480/4115/19
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про продовження строку подання звіту про виконання рішення суду

23 лютого 2023 року Справа № 480/4115/19

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

судді - Прилипчука О.А.,

розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми питання щодо продовження строку подання звіту про виконання судового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу охорони здоров`я Сумської міської ради, Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, третя особа - Комунальне некомерційне підприємство "Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії" Сумської міської ради про зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Відділу охорони здоров`я Сумської міської ради, Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, третя особа - Комунальне некомерційне підприємство "Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії" Сумської міської ради, в якій з урахуванням змінених позовних вимог (а.с. 164) просить суд:

1. Визнати протиправним та скасувати рішення постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, оформлене протоколом засідання даної комісії під № 10 від 13 грудня 2018 року в частині про визначення ОСОБА_1 переможцем конкурсу на заняття вакантної посади головного лікаря комунальної установи Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії, як таке, що неприйняте,

2. Визнати протиправним та скасувати рішення постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми щодо підготовки подання начальнику відділу охорони здоров`я Сумської міської ради про оголошення повторного конкурсу на заміщення вакантної посади керівника комунальної установи Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії, оформлене протоколом засідання даної комісії під № 10 від 13 грудня 2018 року.

3. Зобов`язати керівника Відділу охорони здоров`я Сумської міської ради видати наказ про призначення ОСОБА_1 на посаду директора комунального некомерційного підприємства Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії Сумської міської ради та укласти з нею контракт на дану посаду з моменту набрання даним судовим рішенням законної сили.

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 03.03.2020 адміністративний позов ОСОБА_1 до Відділу охорони здоров`я Сумської міської ради, Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, третя особа - Комунальне некомерційне підприємство "Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії" Сумської міської ради, про зобов`язання вчинити дії задоволено частково.

Визнано протиправною бездіяльність Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми щодо не визначення переможця за результатами конкурсу від 13.12.2018 року на зайняття посади головного лікаря комунальної установи «Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії». Зобов`язано Постійно діючу конкурсну комісію відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми визначити переможця за результатами конкурсу від 13.12.2018 року на зайняття посади головного лікаря комунальної установи «Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії».

Визнано протиправним та скасовано рішення Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми щодо підготовки подання начальнику відділу охорони здоров`я Сумської міської ради про оголошення повторного конкурсу на заміщення вакантної посади керівника комунальної установи Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії оформлене протоколом засідання даної комісії під № 10 від 13 грудня 2018 року.

В задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 12.05.2021 апеляційні скарги Комунального некомерційного підприємства "Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії" Сумської міської ради, ОСОБА_1 залишено без задоволення, а рішення Сумського окружного адміністративного суду від 03.03.2020 по справі № 480/4115/19 - без змін.

Ухвалою суду від 16.11.2022 заяву представника ОСОБА_1 про встановлення судового контролю за виконанням судового рішення задоволено.

Встановлено судовий контроль за виконанням Постійно діючою конкурсною комісією відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми рішення Сумського окружного адміністративного суду від 03.03.2020 по справі №480/4115/19 за позовом ОСОБА_1 до Відділу охорони здоров`я Сумської міської ради, Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, третя особа - Комунальне некомерційне підприємство "Клінічний пологовий будинок Пресвятої Діви Марії" Сумської міської ради, про зобов`язання вчинити дії.

Зобов`язано Постійно діючу конкурсну комісію відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, після набрання ухвалою суду законної сили, подати у 30-денний строк до Сумського окружного адміністративного суду звіт про виконання судового рішення по адміністративній справі № 480/4115/19.

Дана ухвала була надіслана засобами поштового зв`язку з рекомендованим повідомленням Постійно діючій конкурсній комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми та отримання останньою 28.11.2022 (а.с. 202, том 2).

Станом на 17.02.2023 на виконання ухвали суду від 16.11.2022 звіту про виконання рішення суду у справі № 480/4115/19 не подано.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно зі ст. 129-1 Конституції України, судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Відповідно до ст. 370 КАС України, судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Отже, обов`язковість судового рішення, яке набрало законної сили, гарантується Конституцією України та процесуальним законодавством, а невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Порядок реалізації адміністративним судом функцій судового контролю у спосіб встановлення для відповідача у справі обов`язку подати звіт про виконання судового рішення передбачений нормами ст. 382 КАС України.

Частиною 1 статті 382 КАС України встановлено, що суд, який ухвалив судове рішення в адміністративній справі, може зобов`язати суб`єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення.

За наслідками розгляду звіту суб`єкта владних повноважень про виконання рішення суду або в разі неподання такого звіту суддя своєю ухвалою може встановити новий строк подання звіту, накласти на керівника суб`єкта владних повноважень, відповідального за виконання рішення, штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ч. 2 ст. 382 КАС України).

Отже, завершальним етапом у передбаченій ст. 382 КАС України процедурі судового контролю за виконання судового рішення є надання судом оцінки поданому відповідачем звіту про виконання рішення суду.

Кожний судовий процес повинен завершуватися реалізацією судового рішення у спірних правовідносинах між його сторонами.

Суд зазначає, що ухвалою суду від 16.11.2022 зобов`язано Постійно діючу конкурсну комісію відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми, після набрання ухвалою суду законної сили, подати у 30-денний строк до Сумського окружного адміністративного суду звіт про виконання судового рішення по адміністративній справі № 480/4115/19.

Проте у встановлений судом строк звіт про виконання рішення суду не подано.

Зважаючи на відсутність в матеріалах справи доказів виконання рішення суду щодо зобов`язання Постійно діючої конкурсної комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми визначити переможця за результатами конкурсу від 13.12.2018 року на зайняття посади головного лікаря комунальної установи «Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії», що дає підстави вважати рішення невиконаним без поважних причин, суд доходить висновку, що рішення суду у повному обсязі не виконано.

Крім цього, ухвалою суду від 20.02.2023 встановлено Постійно діючій конкурсній комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми новий строк для подання звіту про виконання рішення суду від 03.03.2020 у справі № 480/4115/19 в частині визначення переможця за результатами конкурсу від 13.12.2018 року на зайняття посади головного лікаря комунальної установи «Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії», але не визначено який саме строк.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку про необхідність встановлення Постійно діючій конкурсній комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми нового строку для подання звіту про виконання рішення суду від 03.03.2020 у справі №480/4115/19 в частині визначення переможця за результатами конкурсу від 13.12.2018 року на зайняття посади головного лікаря комунальної установи «Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» протягом тридцяти днів з дня отримання даної ухвали.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 382 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Встановити Постійно діючій конкурсній комісії відділу охорони здоров`я Сумської міської ради на проведення конкурсних відборів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я міста Суми новий строк для подання звіту про виконання рішення суду від 03.03.2020 у справі № 480/4115/19 в частині визначення переможця за результатами конкурсу від 13.12.2018 року на зайняття посади головного лікаря комунальної установи «Сумський міський пологовий будинок Пресвятої Діви Марії» - протягом тридцяти днів з дня отримання даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.А. Прилипчук

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109160122
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —480/4115/19

Ухвала від 01.08.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 15.03.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 23.02.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 16.11.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

Ухвала від 09.11.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.А. Прилипчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні