Рішення
від 21.02.2023 по справі 161/16292/22
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/16292/22

Провадження № 2/161/507/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2023 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Черняка В.В.,

за участю секретаря судового засідання Жаловаги І.П.,

розглянувши впорядку загальногопозовного провадженняу відкритомусудовому засіданнів залісуду вмісті Луцьку цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арцеулова 20» до ОСОБА_1 про усунення перешкод в користуванні підвальним приміщенням,-

В С Т А Н О В И В:

18 листопада 2022 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арцеулова 20» (далі позивач, ОСББ «Арцеулова 20») звернулося в суд з позовом до ОСОБА_1 (далі відповідач, ОСОБА_1 ) про усунення перешкод в користуванні підвальним приміщенням.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що на балансі позивача перебуває житловий будинок за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідач у справі не є співвласником жодного житлового приміщення у будинку, не є членом ОСББ, але самовільно спорудив у підвальному приміщенні кладову, де зберігає консервацію та побутові речі.

Позивач намагався в досудовому порядку вирішити спір із відповідачем, зокрема останній 04 вересня 2022 року підписав акт про те, що зобов`язується до 18 вересня 2022 року звільнити займане ним приміщення.

Оскільки відповідач не звільняє самовільно зайняте ним нежитлове приміщення, позивач просить суд зобов`язати відповідача звільнити його.

Відповідач письмового відзиву на позов не подав.

Надані на адресу суду письмові заяви та клопотання ОСОБА_2 , яка іменує себе представником відповідача, суд до уваги не бере, оскільки всупереч вимогам ст.60 ЦПК України, вказана особа не має статусу адвоката, а тому представником у цій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, бути не може.

На адресу суду 16 січня 2023 року, 15 лютого 2023 року та 17 лютого 2023 року надійшли заяви відповідача про зупинення провадження у справі до розгляду кримінального провадження, яке пов`язане з можливими незаконними діями голови ОСББ «Арцеулова 20».

Суд відмовляє у задоволенні вказаних заяв, оскільки наявність кримінального провадження не є перешкодою для розгляду та вирішення цієї цивільної справи.

Також на адресу суду 20 лютого 2023 року надійшла заява, яка підписана одночасно відповідачем та ОСОБА_2 , про виклик останньої в судове засідання в якості свідка.

Суд відмовляє у задоволенні цього клопотання, оскільки в ньому не зазначено, які саме відомості стосовно предмету доказування може повідомити свідок. Крім того, вказаний свідок об`єктивних показів надати не зможе, оскільки є близькою особою відповідача (дружиною), тобто, зацікавлена в результатах розгляду справи.

Будь-яких інших процесуальних звернень від відповідача, зокрема відзиву на позов, на адресу суду не надходило.

В судове засідання сторони не прибули.

Представник позивача у письмовій заяві просила суд розглянути справу за її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач про причини неявки суд не повідомив, хоча про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином, що вбачається зі змісту адресованих на адресу суду процесуальних звернень.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги слід задовольнити повністю, з таких підстав.

Судом встановлено, що 21 грудня 2020 року як юридична особа зареєстроване Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арцеулова 20». За змістом статуту цього об`єднання, воно створене власниками квартир та нежитлових приміщень (співвласниками) багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до п.4.4 Статуту ОСББ «Арцеулова 20», спільним майном будинку є приміщення загального користування (підвальні приміщення, стріхи, технічний поверх, сходові марші, кладові приміщення на сходових клітинах), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення. Спільне майно будинку є спільною сумісною власністю співвласників.

Відповідно до акту від 04 вересня 2022 року, який скріплений підписом відповідача, останній зобов`язувався в термін до 18 вересня 2022 року звільнити зайняту ним кладову підвального приміщення будинку АДРЕСА_1 . В іншому випадку всі його особисті речі будуть виставлені на вулицю (а.с.18).

Згідно рішення правління ОСББУ «Арцеулова 20», яке оформлене протоколом від 02 травня 2022 року, ОСОБА_1 зобов`язано невідкладно звільнити самовільно споруджені кладові для передачі останніх потребуючим членам ОСББ (а.с.23-24).

Відповідач будь-яких правовстановлюючих документів на спірну кладову суду не надав.

Надаючи свою правову оцінку відносинам, що склалися між сторонами, суд зазначає таке.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Частиною першою статті 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.

З наведеного слідує, що підвальні приміщення входять до складу спільного майна багатоквартирного будинку, яке належить його співвласниками (власниками житлових та нежитлових приміщень).

Відповідно до ст.18 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов`язане припиняти дії третіх осіб, що утруднюють або перешкоджають реалізації прав володіння, користування і розпорядження спільним майном співвласниками.

Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Оскільки відповідач самовільно зайняв частину підвального приміщення, яке належить співвласниками житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , не будучи при цьому членом відповідного ОСББ, відмовляється добровільно звільнити таке приміщення, суд дійшов висновку, що права співвласників вказаного будинку, від імені яких діє утворене ними ОСББ, підлягають поновленню шляхом зобов`язання відповідача звільнити зайняте ним приміщення. Тому позовні вимоги слід задовольнити повністю.

У зв`язку із задоволенням позову, з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір у розмірі 2481,00 грн., який був сплачений при зверненні до суду.

Керуючись ст.ст.141, 265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арцеулова 20» до ОСОБА_1 про усунення перешкод в користуванні підвальним приміщенням, - задовольнити повністю.

Зобов`язати ОСОБА_1 звільнити зайняту ним кладову в підвальному приміщенні житлового будинку АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арцеулова 20» судовий збір у розмірі 2481,00 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Волинського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Арцеулова 20» (Волинська обл., м. Луцьк, вул. Арцеулова 20; код ЄДРПОУ 44118836).

Відповідач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ; РНОКПП невідомий).

Повний текст рішення складений та підписаний 22 лютого 2023 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області В.В. Черняк

Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109170188
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні підвальним приміщенням

Судовий реєстр по справі —161/16292/22

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кихтюк Р. М.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 29.05.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Постанова від 29.05.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Рішення від 21.02.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

Ухвала від 21.11.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Черняк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні