Ухвала
від 23.02.2023 по справі 566/1302/19
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№566/1302/19

УХВАЛА

про затвердження мирової угоди

23 лютого 2023 року смт МлинівРівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області

в складі: судді Бандури А.П.

при секретарі судового засідання Метелюк Б.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Млинів Рівненської області мирову угоду від 23 лютого 2023 року, укладену між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем Дубенською районною державною адміністрацією у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Дубенської районної державної адміністрації про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Млинівського районного суду Рівненської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Дубенської районної державної адміністрації про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

23лютого 2023року доМлинівського районногосуду Рівненськоїобластісторони подали спільну заяву про затвердження мирової угоди від 22 лютого 2023 року та закриття провадження по справі.

Від представник апозивача ОСОБА_2 адвоката Музики-Дубравського В.А. надійшло клопотання про проведення судового засідання за відсутності позивача та її представника в якому він просить судове засідання проводити у відсутності позивача та її представника та розглянути і затвердити мирову угоду від 22 лютого 2023 року у цивільній справі № 566/1320/19.

Представник відповідач в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з клопотанням про проведення судового засідання за відсутності представника відповідача та просить розглянути і затвердити мирову угоду від 22 лютого 2023 року у цивільній справі № 566/1320/19.

Суд, розглянувши мирову угоду, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає заяву про затвердження мирової угоди обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню, а мирова угода затвердженню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 7 ст. 49 ЦПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії цивільного процесу.

Згідно вимог ст. 207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз`яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Відповідно до вимог ч. 1 п. 5 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Із тексту наданої мирової угоди вбачається, що сторони в цивільній справі №566/1302/19, позивач: ОСОБА_1 (далі Сторона 1) та відповідач Дубенська районна державна (військова) адміністрація, в особі голови Пекарського Всеволода Володимировича (далі Сторона 2), у відповідності до положень ст. 207 ЦПК України, досягли мирової угоди про те, що:

1. Сторони підтверджують, що ОСОБА_1 з 19 серпня 2011 року відповідно до наказу відділу культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації Рівненської області № 47 від 19 серпня 2011 року була прийнята на посаду бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації Рівненської області (далі-централізована бухгалтерія) та здійснювала бухгалтерське обслуговування закладів культури, що належали до спільної комунальної власності територіальних громад Млинівського району в особі Млинівської районної ради, яка з утворенням районної державної адміністрації відповідно до статей 14, 15 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та ст.44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» делегувала відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації як самостійному структурному підрозділу зі статусом юридичної особи публічного права повноваження щодо управління цими комунальними закладами.

Сторони також дійшли згоди, що працівники централізованої бухгалтерії не мали статусу державних службовців, не входили до штату працівників відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації та отримували заробітну плату за рахунок коштів районного бюджету, а не за рахунок державного бюджету, як державні службовці відділу культури і туризму райдержадміністрації.

Розпорядженням голови Млинівської районної державної адміністрації 26 березня 2018 року № 20-к «Про впорядкування структури Млинівської районної державної адміністрації», припинено юридичну особу - відділ культури і туризму Млинівської РДА, шляхом перетворення у сектор культури і туризму Млинівської райдержадміністраціїіз визначенням штатної чисельності у кількості - 2 одиниці.

На підставі вищевказаного розпорядження голови Млинівської райдержадміністрації, начальником відділу культу і туризму Млинівської районної державної адміністрації видано наказ від 30 березня 2018 року № 6 «Про ліквідацію централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму райдержадміністрації» та наказ від 11 лютого 2019 року № 2 «Про ліквідацію централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму райдержадміністрації», Сторони не оспорюють той факт, що прийняття вищезазначених наказів начальника відділу культу і туризму Млинівської районної державної адміністрації було зумовлено передачею комунальних закладів районної ради відповідно із спільної власності територіальних громад сіл, селища району у комунальну власність Млинівської селищної ради.

Згідно наказу начальника відділу культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації від 20 травня 2019 року №7 «Про звільнення ОСОБА_1 » ОСОБА_1 було звільнено з посади бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму 20 травня 2019 року в зв`язку з ліквідацією установи відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України.

Розпорядженням голови Млинівської районної державної адміністрації від 28 жовтня 2019 року №77-К «Про впорядкування структури Млинівської районної державної адміністрації» визначено, що правонаступником прав та обов`язків сектору культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації став сектор освіти, культури, молоді та спорту Млинівської районної державної адміністрації.

Відповідно до розпорядження голови Млинівської районної державної адміністрації від 05 січня 2021 року №1 «Про реорганізацію структурних підрозділів, які мають статус юридичної особи публічного права Млинівської районної державної адміністрації» було реорганізовано шляхом приєднання до Дубенської районної державної адміністрації Рівненської області структурні підрозділи, які мають статус юридичної особи публічного права Млинівської районної державної адміністрації, зокрема і сектор освіти, культури, молоді та спорту Млинівської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 02145760).

Згідно первісних вимог ОСОБА_1 просила суд:

1. Поновити її, ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_1 ) на займаній посаді або на іншій рівнозначній посаді, що відповідатиме її фаху та спеціальності в Секторі культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації (ідентифікаційний код в ЄДР 02230098).

2. Стягнути з Сектора культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації (ідентифікаційний код в ЄДР 02230098) середньомісячну заробітну плату за час вимушеного прогулу в сумі 12518,88 грн.

Рішенням Млинівського районного суду Рівненської області від 24 лютого 2020 року по цивільній справі №566/1302/19, яке було залишено без змін Постановою Рівненського апеляційного суду від 08 жовтня 2020 року, в задоволенні позову було відмовлено.

На стадії апеляційного розгляду справи ОСОБА_1 частково відмовилась від заявлених позовних вимог, а саме від вимоги про стягнення з Сектора культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації (ідентифікаційний код в ЄДР 02230098) середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу в сумі 12518,88 грн.

Постановою Верховного Суду від 27 жовтня 2021 року у справі №566/1302/19 рішення Млинівського районного суду Рівненської області від 24 лютого 2020 року та постанову Рівненського апеляційного суду від 08 жовтня 2020 року в частині відмови у задоволені позовних вимог ОСОБА_1 до Сектору культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації про поновлення на роботі було скасовано. Справу №566/1302/19 було передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

2. Сторони беруть до уваги заяву проуточнення позовнихвимог від 24 лютого 2022 року та доповнення до заяви про уточнення позовних вимог від 02 лютого 2023 року, згідно якої були уточнені позовні вимоги в частині зміни дати звільнення ОСОБА_1 з посади бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України, з 20 травня 2019 року на 04 липня 2022 року.».

3. З метою позитивного вирішення спірного питання для усіх сторін погоджено, що:

представник Дубенської районної державної (військової) адміністрації, в особі голови Пекарського Всеволода Володимировича погоджується на задоволення позову в частині змінидати звільнення ОСОБА_1 з посади бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України, з 20 травня 2019 року на 04 липня 2022 року.

ОСОБА_1 (Сторона 1) засвідчує, що вона немає жодних майнових претензій до Дубенської районної державної (військової) адміністрації (Сторони 2) з приводу звільнення її із займаної посади, в тому числі виплати середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу, та компенсацій інших витрат які можуть виникнути у зв`язку із виконанням даної мирової угоди, а також немає претензій щодо поновлення її на роботі.

4. Дана Мирова угода остаточно вирішує всі спірні питання між Сторонами, які виникли в процесі припинення трудових відносин сторони 1.

5. Понесені позивачкою ОСОБА_3 усі судові витрати в цивільній справі №566/1302/19, покладаються на позивача і відшкодуванню не підлягають.

6. Мирова угода складена в трьох екземплярах, які мають однакову юридичну силу, по одній для кожної із сторін та для Млинівського районного суду Рівненської області.

7. Дана мирова угода направляється сторонами до Млинівського районного суду Рівненської області для її затвердження і набирає чинності з моменту її підписання сторонами та затвердження судом.

8. Наслідки закриття провадження у справі стосовно заявлених позовних вимог у зв`язку з укладенням Мирової угоди, передбачені ч.2 ст.256 ЦПК України, сторонам роз`яснені і зрозумілі.

9. Відповідно до вимог ст. 208 ЦПК України мирова угода є виконавчим документом, відповідає вимогам Закону України «Про виконавче провадження» і у разі її невиконання може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Судом установлено, що зазначена мирова угода та її зміст відповідають вимогам цивільного законодавства, предмет та підстави позову і умови мирової угоди не суперечать закону, а тому відсутні правові підстави для невизнання зазначеної мирової угоди, яка підлягає затвердженню, оскільки умови мирової угоди не порушують права і охоронювані законом інтереси сторін та інших осіб, не є не виконуваними, сторони засвідчили в угоді, що їм відомі наслідки підписання мирової угоди, що остання набирає чинності з дня ухвалення судового рішення про затвердження зазначеної угоди.

Відповідно до вимог ст.208ЦПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Пунктом 24 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Прозастосування нормцивільного законодавствапри розглядісправ усуді першоїінстанції» №2від 12червня 2009року постановлено, що у разі якщо умови мирової угоди не суперечать закону, не порушують права, свободи чи інтереси інших осіб (не сторін), суд визнає мирову угоду та закриває провадження у справі.

Таким чином, оскільки сторони добровільно прийшли до згоди про укладення мирової угоди, наслідки укладення мирової угоди сторонам зрозумілі, при цьому мирова угода не порушує прав та інтересів сторін та інших осіб, тому суд вважає необхідним затвердити дану мирову угоду, а провадження по справі закрити на підставі того, що зазначена мирова угода не суперечить діючому законодавству і укладається в інтересах сторін, не порушуючи права третіх осіб.

На підставі наведеного,

керуючись статтями 49,142,207,208,255,256 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити мирову угоду від 22 лютого 2023 року, укладену між позивачкою ОСОБА_1 (далі Сторона 1) та відповідачем Дубенською районною державною (військовою) адміністрацією, в особі голови Пекарського Всеволода Володимировича (далі Сторона 2), на наступних умовах:

1. Сторони підтверджують, що ОСОБА_1 з 19 серпня 2011 року відповідно до наказу відділу культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації Рівненської області № 47 від 19 серпня 2011 року була прийнята на посаду бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації Рівненської області (далі-централізована бухгалтерія) та здійснювала бухгалтерське обслуговування закладів культури, що належали до спільної комунальної власності територіальних громад Млинівського району в особі Млинівської районної ради, яка з утворенням районної державної адміністрації відповідно до статей 14, 15 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та ст.44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» делегувала відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації як самостійному структурному підрозділу зі статусом юридичної особи публічного права повноваження щодо управління цими комунальними закладами.

Сторони також дійшли згоди, що працівники централізованої бухгалтерії не мали статусу державних службовців, не входили до штату працівників відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації та отримували заробітну плату за рахунок коштів районного бюджету, а не за рахунок державного бюджету, як державні службовці відділу культури і туризму райдержадміністрації.

Розпорядженням голови Млинівської районної державної адміністрації 26 березня 2018 року № 20-к «Про впорядкування структури Млинівської районної державної адміністрації», припинено юридичну особу - відділ культури і туризму Млинівської РДА, шляхом перетворення у сектор культури і туризму Млинівської райдержадміністраціїіз визначенням штатної чисельності у кількості - 2 одиниці.

На підставі вищевказаного розпорядження голови Млинівської райдержадміністрації, начальником відділу культу і туризму Млинівської районної державної адміністрації видано наказ від 30 березня 2018 року № 6 «Про ліквідацію централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму райдержадміністрації» та наказ від 11 лютого 2019 року № 2 «Про ліквідацію централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму райдержадміністрації», Сторони не оспорюють той факт, що прийняття вищезазначених наказів начальника відділу культу і туризму Млинівської районної державної адміністрації було зумовлено передачею комунальних закладів районної ради відповідно із спільної власності територіальних громад сіл, селища району у комунальну власність Млинівської селищної ради.

Згідно, наказу начальника відділу культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації від 20 травня 2019 року №7 «Про звільнення ОСОБА_1 » ОСОБА_1 було звільнено з посади бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму 20 травня 2019 року в зв`язку з ліквідацією установи відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України.

Розпорядженням голови Млинівської районної державної адміністрації від 28 жовтня 2019 року №77-К «Про впорядкування структури Млинівської районної державної адміністрації» визначено, що правонаступником прав та обов`язків сектору культури і туризму Млинівської районної державної адміністрації став сектор освіти, культури, молоді та спорту Млинівської районної державної адміністрації.

Відповідно до розпорядження голови Млинівської районної державної адміністрації від 05 січня 2021 року №1 «Про реорганізацію структурних підрозділів, які мають статус юридичної особи публічного права Млинівської районної державної адміністрації» було реорганізовано шляхомприєднання доДубенської районноїдержавної адміністраціїРівненської областіструктурні підрозділи,які маютьстатус юридичноїособи публічногоправа Млинівськоїрайонної державноїадміністрації,зокрема ісектор освіти,культури,молоді таспорту Млинівськоїрайонної державноїадміністрації (код ЄДРПОУ 02145760).

2. Сторони беруть до уваги заяву проуточнення позовнихвимог від 24 лютого 2022 року та доповнення до заяви про уточнення позовних вимог від 02 лютого 2023 року, згідно якої були уточнені позовні вимоги в частині зміни дати звільнення ОСОБА_1 з посади бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України, з 20 травня 2019 року на 04 липня 2022 року.

3. З метою позитивного вирішення спірного питання для усіх Сторін погоджено, що:

Дубенська районна державна (військова) адміністрація, в особі голови Пекарського Всеволода Володимировича погоджується на задоволення позову в частині зміни дати звільнення ОСОБА_1 з посади бухгалтера по зарплаті централізованої бухгалтерії відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України, з 20 травня 2019 року на 04 липня 2022 року.

ОСОБА_1 засвідчує, що немає жодних майнових претензій до Дубенської районної державної (військової) адміністрації з приводу звільнення її із займаної посади, в тому числі виплати середньомісячної заробітної плати за час вимушеного прогулу та компенсацій інших витрат, які можуть виникнути у зв`язку із виконанням даної мирової угоди, а також немає претензій щодо поновлення її на роботі.

4. Дана Мирова угода остаточно вирішує всі спірні питання між Сторонами, які виникли в процесі припинення трудових відносин Сторони 1.

5. Понесені Стороною 1 усі судові витрати в цивільній справі №566/1302/19, покладаються на Позивача і відшкодуванню не підлягають.

6. Мирова угода складена в трьох екземплярах, які мають однакову юридичну силу, по одній для кожної із Сторін та для Млинівського районного суду Рівненської області.

7. Дана мирова угода направляється Сторонами до Млинівського районного суду Рівненської області для її затвердження і набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та затвердження судом.

8. Наслідки закриття провадження у справі стосовно заявлених позовних вимог у зв`язку з укладенням Мирової угоди, передбачені ч.2 ст.256 ЦПК України, Сторонам роз`яснені і зрозумілі.

9. Відповідно до вимог ст. 208 ЦПК України мирова угода є виконавчим документом, відповідає вимогам Закону України «Про виконавче провадження» і у разі її невиконання може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Дубенської районної державної адміністрації про поновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу закрити.

Роз`яснити учасникам справи, що після закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала суду про затвердження мирової угоди є виконавчим документом.

У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути пред`явлена для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень, протягом трьох років.

Мирова угода набирає чинності з моменту її затвердження судом і діє до повного виконання зобов`язань, передбачених цією мировою угодою.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк апеляційної скарги.

Суддя: А.П. Бандура

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109180015
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі і стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —566/1302/19

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 30.05.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 11.11.2021

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Постанова від 27.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Краснощоков Євгеній Віталійович

Постанова від 08.10.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні