Ухвала
від 24.02.2023 по справі 331/1115/22
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 2-п/331/1/2023

ЄУН 331/1115/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2023 року місто Запоріжжя

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя у складі : головуючого -судді СкользнєвоїН.Г.,за участюсекретаря ПостарнакМ.М.,розглянувши у відкритомусудовому засіданнів м.Запоріжжі заяву товариства з обмеженою відповідальністю « Українське бюро кредитних історій» в особі представника адвоката Наконечної Альони про перегляд заочного рішення суду,вимогам статті285ЦПК України,

В С Т А Н О В И Л А :

Заочним рішеннямЖовтневого районногосуду м.Запоріжжя (далі суд)від 28вересня 2022року позов ОСОБА_1 в особі представника адвоката Шкабуро Олександра Віталійовича, задоволено. Визнано неправомірними дії публічного акціонерного товариства «Імексбанк» щодо передання товариству з обмеженою відповідальністю « Українське бюро кредитних історій відомостей для внесення інформації ( запису) в кредитну історію ОСОБА_1 , що відображена як інформація за договором ( 1866366). Зобов`язано товариство з обмеженою відповідальністю « Українське бюро кредитних історій» протягом одного місяця з дня набрання рішення суду законної сили виключити з кредитної історії ОСОБА_1 інформацію за договором ( 1866366). Стягнуто з публічного акціонерного товариства « Імексбанк» на користь держави судовий збір в розмірі 1984,00 грн.

Не погоджуючись з вказаним заочним рішення, відповідач - товариство з обмеженою відповідальністю «Українське бюро кредитних історій» (далі ТОВ « УБКІ») в особі представника адвоката Наконечної Альони 11 листопада 2022 року звернулося до суду із заявою про перегляд заочного рішення.

Ухвалою суду від 11 листопада 2022 року заяву ТОВ «Українське бюро кредитних історій» в особі представника адвоката Наконечної Альони про перегляд заочного рішення суду, прийнято до провадження та призначено до розгляду.

Ухвалою судувід 25листопада 2022року заявуТОВ «Українське бюрокредитних історій»в особіпредставника адвоката НаконечноїАльони про переглядзаочного рішеннясуду залишенобез руху.Повідомлено заявника пронеобхідність устрок ,який неможе перевищуватидесяти днівз днявручення ухвали усунути недоліки заяви, а саме : надати суду уточнену заяву про перегляд заочного рішення із зазначенням по її тексту обставин, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та ( або) неповідомлення їх суду, і докази про це, а також документ на підтвердження сплати судового збору.

Ухвалою судувід 9січня 2023року заяву ТОВ « Українське бюро кредитних історій» в особі представника адвоката Наконечної Альони про перегляд заочного рішення суду прийнято до провадження та призначено до розгляду.

Заяву про перегляд заочного рішення обґрунтовано таким.

По-перше, справу розглянуто за відсутності відповідача, оскільки позову з доданими до нього документами не отримував, через що представник ТОВ « УБКІ» не реалізував своє право на подачу відзиву на позов.

По-друге, під час розгляду справи судом не досліджувався відповідний кредитний договір на предмет наявності або відсутності згоди суб`єкта кредитної історії на збір, зберігання, використання та поширення через Бюро інформації про нього.

По-третє, позивачем пропущено строк позовної давності звернення до суду з цим позовом, що не було предметом дослідження під час розгляду справи по суті.

Представник заявника в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином; про причину неявки суд не повідомив; з будь-якими заявами, клопотаннями до суду не звертався.

Від представника позивача до суду надійшло клопотання про розгляд заяви про перегляд заочного рішення без його участі ; проти вимог, викладених в заяві про перегляд заочного рішення, заперечує.

Суд, ознайомившись з доводами представника відповідача ТОВ « УБКІ», викладеними в заяві про перегляд заочного рішення, взявши до уваги думку представника позивача, перевіривши позиції сторін матеріалами цивільної справи № 331/1115/22 ( провадження № 2/331/1226/2022), вважає , що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Із змісту частини першої статті 284 ЦПК України вбачається, що заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача.

У відповідності до частини третьої статті 287 ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою : залишити заяву без задоволення ; скасувати і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Як на думку суду, заява про перегляд заочного рішення суду є обґрунтованою та містить заперечення, які слід ретельним чином дослідити в судовому засіданні, що в свою чергу, може суттєво вплинути на прийняте судом рішення. Крім того, дійсно відповідачі не були присутніми в судовому засіданні і не мали можливості приймати участь у змагальному процесі.

На підставі викладеного, суд вбачає підстави для скасування заочного рішення.

Відповідно до частини першої статті 288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та ( або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Керуючись ст.ст. 287, 288 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву товариства зобмеженою відповідальністю«Українське бюрокредитних історій»в особіпредставника адвоката НаконечноїАльони про перегляд заочного рішення суду, задовольнити.

Заочне рішення Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 28 вересня 2022 року у справі № 331/1115/22 (провадження № 2/331/1226/2022) за позовом ОСОБА_1 в особі представника адвоката Шкабуро Олександра Віталійовича до публічного акціонерного товариства «Імексбанк», товариства з обмеженою відповідальністю « Українське бюро кредитних історій про захист прав споживачів, визнання незаконними дій та зобов`язання вчинити певні дії, скасувати.

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити розгляд цієї справи у підготовчесудове засідання, якевідбудеться вприміщенні Жовтневогорайонного судум.Запоріжжя 27березня 2023року 9годин 45хвилин.

Встановити відповідачам публічному акціонерномутовариству «Імексбанк»,товариству зобмеженою відповідальністю«Українське бюрокредитних історій» 15 ( п`ятнадцятиденний ) строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву, в якому викладаються заперечення проти позову.

Відповідно до положень частини п`ятої статті 178 ЦПК України до відзиву додаються : докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем ; документи, що підтверджують надіслання ( надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Зобов`язати відповідачів одночасно із надісланням ( наданням) відзиву до суду надіслати ( надати) копію такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

Роз`яснити, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Учасники процесу можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб адресою сторінки на офіційному веб порталі судової влади України: http://court. gov. ua/fair/sud0808.

Копію ухвали надіслати сторонам по справі.

У підготовче судове засідання викликати сторони по справі .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя : Н.Г.Скользнєва

Дата ухвалення рішення24.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109182495
СудочинствоЦивільне
Сутьперегляд заочного рішення суду,вимогам статті285ЦПК України

Судовий реєстр по справі —331/1115/22

Рішення від 29.08.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Рішення від 29.08.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Рішення від 28.09.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Рішення від 28.09.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

Ухвала від 04.08.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні