Рішення
від 23.02.2023 по справі 363/4137/20
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.02.2023 Справа № 363/4137/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2023 року Вишгородський районний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Котлярової І.Ю.,

при секретарі - Тищенко К.В.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні узалі судув м.Вишгород цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 доДимерської селищноїради Вишгородськогорайону Київськоїобласті провизнання прававласності нанерухоме майнов порядкуспадкування зазаконом,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Вишгородського районного суду Київської області із позовом до Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом. В обґрунтування заявлених вимог вказали, що їхніми батьками являються ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_1 їхбатько - ОСОБА_3 помер.Після йогосмерті залишилосьспадкове майно,а самеправо наземельну частку(пай)у землі,яка перебуваєу колективнійвласності КСП«Катюжанка» розміром2,66в умовнихкадастрових гектарах,що підтверджуєтьсядовідкою зГоловного управлінняДержгеокадастру уКиївській областівід 20.10.2020року за№ 29-10-0.25-72/108-20.Однак,за життябатько невстиг своємайно належнимчином оформити(зареєструвати).У визначенийзаконом строкними булоподано додержавного нотаріусаВишгородської районноїдержавної нотаріальноїконтори Київськоїобласті заявипро прийняттяспадщини тадержавним нотаріусомВишгородської районноїнотаріальної конторибула заведенаспадкова справаза №287/2019.У вересні2020року нимибуло поданозаяву додержавногонотаріуса Вишгородськогорайонного нотаріальногоокругу Київськоїобласті провидачу свідоцтвапро правона спадщинуза закономна майно,що залишилосьпісля смертібатька Однак,30вересня 2020року постановоюдержавного нотаріусаВишгородського районногонотаріального округуКиївської області ПушнякМ.О.було відмовленоу вчиненнінотаріальної дії,в зв`язкуз відсутністюправовстановлюючих документівна спадковемайно.На підставівикладеного,звернулися досуду тапросили судвизнати заними право по земельної частки (пая) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Катюжанка» розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 09.11.2020 року відкрито провадження у справі та призначено до підготовчого судового засідання.

Ухвалою Вишгородськогорайонного судуКиївської областівід 21.01.2021рокузакрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 23.02.2021 року зупинено провадження у справі № 363/4137/20 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 363/4646/20 за позовом ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, зміни черговості спадкування за законом та усунення від спадкування.

13.12.2022 року до суду від позивача ОСОБА_2 надійшло клопотання про поновлення провадження у справі, посилаючись на те, що Верховним Судом прийнято постанову від 21.09.2022 року у справі № 363/4646/20 за позовом ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, зміни черговості спадкування за законом та усунення від спадкування, таким чином відпали підстави, які слугували її зупиненню.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 19.12.2022 року провадження у даній справі було поновлено.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 06.02.2023 року залучено до участі у справі правонаступника Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області - Димерську селищну раду Вишгородського району Київської області

У судове засідання позивачі не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити із викладених у позові підстав.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за відсутності їх представника, на підставі поданих документів та наявних у суду матеріалів, проти позову не заперечує.

Вивчивши письмові докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше, як за зверненням особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках. У ст.12 ЦПК України, говориться, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , яке було видане Виконавчим комітетом Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області 28 листопада 2019 року, про, що 11.10.2019 року було складено відповідний актовий запис за № 53.

Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому на праві власності майно.

З витребуваної судом копії спадкової справи № 287/2019 заведеної державним нотаріусом Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Пушняк М.О. до майна померлого ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 із заявами про прийняття спадщини до нотаріуса звернулися 28.11.2019 року донька померлого - ОСОБА_1 та того ж дня донька померлого - ОСОБА_2 .

30.09.2019 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до державного нотаріуса із заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину, яким 30 вересня 2020 року видано свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 по частині кожній.

Постановою державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Пушняк М.О. від 30.09.2020 року у видачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 свідоцтв про право на спадщину на земельну частку (пай) було відмовлено, у зв`язку із відсутністю оригіналів правовстановлюючих документів на вказане майно.

З відповіді Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 20.10.2020 року № 29-10-0.25-72/108-20 вбачається, що в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) КСП «Катюжанка» зареєстрований за № 167 від 14.07.1997 року сертифікат на земельну частку (пай) серії КВ № 0192170. Сертифікат на земельну частку (пай) виготовлявся в одному екземплярі та був виданий ОСОБА_3 . Розмір земельної частки (паю) становить 2,66 умовних кадастрових гектари.

З довідки виданої Виконавчим комітетом Катюжанської сільської ради від 30.10.2020 року № 1021 вбачається, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно був включений у список громадян-співвласників СВК «Катюжанка» Катюжанської сільської ради, що мають право на земельну частку (пай).

З довідки виданої Виконавчим комітетом Катюжанської сільської ради від 09.11.2020 року № 1049 вбачається, що КСП «Катюжанка» на даний час припинило своє існування. Розпорядником не витребуваних земельних часток (паїв) являється Катюжанська сільська рада.

Як вбачається із статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно ст. 1220 ч. 1, 1223 ч. 3 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно ч. 2 статті 1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Згідно статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як встановлено ч.1, 2, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до частин першої та другої статті 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до частини першої статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, а також на права на земельну частку (пай) є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законом порядку.

Згідно з пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року, Указу Президента України від 08.08.1995 р. № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» та відповідні норми ЦК УРСР. У цьому разі необхідно враховувати, що згідно з пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25.10.2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Враховуючи викладене, а також те, що земельна частка (пай) виділялась ОСОБА_3 та було отримано Сертифікат на право на земельну частку (пай), суд приходить висновку, що земельна частка може бути об`єктом цивільних прав та належить до спадкового майна померлого ОСОБА_3 . Позивачі набули право власності в порядку спадкування за законом після смерті останнього на дану земельну частку (пай), а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 328, 373, 1218, 1220, 1225 ч. 1 ст.1268, ст.1269 ч. ч. 1, 2, ст. 1270 ч. 1, 1297 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 13, 77, 263-265,354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельної частки (паю) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Катюжанка» розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах, післясмерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_2 в порядку спадкування за законом право на земельної частки (паю) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП «Катюжанка» розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах, післясмерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Голосіївський РВ ГУДМС України в м. Києві 03 грудня 2013 року, РНОКПП: НОМЕР_3 , місце реєстрації та фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт: № НОМЕР_4 , орган видачі 8024, дата оформлення 13.06.2018 року, РНОКПП: НОМЕР_5 , місце реєстрації та фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ).

Відповідач: Димерська селищна рада Вишгородського району Київської області (Київська область, Вишгородський район, смт. Димер, вул. Соборна, 19).

Суддя І.Ю. Котлярова

Дата ухвалення рішення23.02.2023
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу109188075
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/4137/20

Рішення від 23.02.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні