Рішення
від 27.02.2023 по справі 917/1745/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.02.2023 Справа № 917/1745/22

м.Полтава

Суддя Господарського суду Полтавської області Кльопов І.Г., розглянувши без виклику сторін у порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробут 2017", вул.М.Бірюзова, 36, м.Полтава, 36007

до Приватного підприємства "Явланта", бульвар Боровиковського, 10, кв.57, м.Полтава, 36023

про стягнення грошових коштів

встановив:

До Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробут 2017" до Приватного підприємства "Явланта" про стягнення заборгованості за обслуговування будинку та прибудинкової території у сумі 6161,70грн..

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем протоколів загальних зборів від 26.04.2018 та від 19.07.2018, в частині своєчасної оплати внесків співвласника.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.12.2022 даний позов був переданий на розгляд судді Кльопову І.Г.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 02.01.2022 суд прийняв позовну заяву до розгляду і відкрив провадження у справі, постановив справу розглядати у порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Ухвала Господарського суду Полтавської області від 02.01.2023 про відкриття провадження у справі, надіслана відповідачеві рекомендованим листом, на адресу: бульвар Боровиковського, 10, кв.57, м.Полтава, 36023 - повернулася до суду з відміткою поштового відділення: "Адресат відсутній за вказаною адресою".

Факт неотримання відповідачем кореспонденції, якою суд із додержанням вимог процесуального закону надсилав ухвалу для вчинення відповідних дій за належною адресою та яка повернулася до суду у зв`язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною невиконання ухвали суду, оскільки наведене зумовлено не об`єктивними причинами, а суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на її адресу.

Відповідно до частини 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України, зазначена ухвала вважається врученою.

Відповідач своїм правом на подання відзиву на позов у визначений судом строк не скористався.

У зв`язку з тим, що необхідних для вирішення спору доказів, наявних у матеріалах справи достатньо, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Під час розгляду справи судом досліджені письмові докази, що містяться в матеріалах справи.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд, встановив:

Приватне підприємство «ЯВЛАНТА» (надалі - Відповідач), є власником нежитлового приміщення за адресою м. Полтава, вул. М. Бірюзова, 36 загальною площею 90,60 квадратних метрів, що підтверджується витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Отже, Приватне підприємство «ЯВЛАНТА» є співвласником багатоквартирного будинку, в якому створене «Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ДОБРОБУТ 2017», головою правління є Туз В.М., що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та Статутом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Добробут 2017».

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "ДОБРОБУТ 2017" створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №36, що розташований за місцезнаходженням : Полтавська область, місто Полтава, вулиця Маршала Бірюзова. (п.1.1 розділу 1 Статуту)

В п. 2.1 п. 2.3 розділу 2 Статуту визначено, що метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Завданням та предметом діяльності об "єднання (позивача по справі) є:

- забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном;

- забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території;

- сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами;

- забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов"язаних з діяльністю об"єднання.

Згідно пп. 3.3.6 статуту ОСББ «ДОБРОБУТ 2017"» передбачено: До виключної компетенції загальних зборів належить: визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Згідно п. 3.11. статуту ОСББ «ДОБРОБУТ 2017"» передбачено: Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до цього Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів мають вищу юридичну силу щодо рішень інших органів управління об`єднання.

Згідно п.п. 5.2.2. п. 5.2 статуту ОСББ «ДОБРОБУТ 2017"» передбачено Співвласник зобов`язаний : виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень.

Згідно п.п. 5.2.8. п. 5.2 статуту ОСББ «ДОБРОБУТ 2017"» передбачено Співвласник зобов`язаний :своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно зі статтями 4, 12 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. Управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Отже, слідує, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Так, протоколом загальних зборів співвласників ОСББ "Добробут 2017" від 26.04.2018 затверджено внесок на утримання будинку та прибудинкової території для житлових приміщень - 3,50грн за кв.м., для нежитлових приміщень - 1,40грн. за кв.м.

Протоколом загальних зборів співвласників ОСББ "Добробут 2017" від 19.07.2018 затверджено внесок на утримання будинку та прибудинкової території для житлових приміщень з 01.07.2018 до 01.10.2018 - 6,80грн. за кв.м., а з 01.10.2018 - 5,35грн. за кв.м. Для нежитлових приміщень - з 01.07.2018 до 01.10.2018 - 4,07грн. за кв.м., а з 01.10.2018 - 1,55грн. за кв.м.

Судом встановлено, що вищезазначені рішення зборів ОСББ "Добробут 2017" відповідачем не оскаржені та є чинними на момент розгляду справи по суті.

Як встановлено судом згідно ОСББ "Добробут 2017" здійснено розрахунок за утримання будинку та прибудинкової території ПП "Явланта". Так, ПП "Явланта" нараховано заборгованість в сумі 6161,70 грн.

02.06.2022 позивач звернувся до відповідача з претензією про сплату заборгованості, а відтак просив сплати в 10 денний строк від дня отримання даного попередження, однак остання залишена без належного реагування.

Не проведення відповідачем належних розрахунків з позивачем виступило підставою для його звернення до суду з позовом про примусове стягнення заборгованості в сумі 6161,70 грн.

Надаючи правову оцінку даним спірним правовідносинам , судом враховано наступне:

Згідно ст. 322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

За приписами частини другої статті 382 ЦК України, усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відносини з приводу створення та діяльності об`єднань співвласників багатоквартирних об`єднань регулюються Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», їх статутом.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

За змістом ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Статтею 16 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", визначено, що об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту, зокрема, приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", співвласник зобов`язаний, зокрема виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Обов`язок співвласників виконувати рішення зборів співвласників визначений і у частині 1 статті 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" від 14.05.2015р. № 417-VIII.

За частинами 1-3 статті 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом. Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Згідно з ч. 3 ст. 23 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Згідно з ст. 17 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності (ч. 1 ст. 20 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку").

За приписами частини другої статті 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", до повноважень зборів співвласників належить прийняття рішень з усіх питань управління багатоквартирним будинком, у тому числі про визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.

Таким чином, прийняті відповідно до статуту рішення загальних зборів об`єднання з питань управління багатоквартирним будинком є обов`язковими для усіх власників квартир (нежитлових приміщень) у багатоквартирному будинку, які одночасно є співвласниками спільного майна такого будинку та зобов`язані його утримувати в силу прямої норми ст. 322 ЦК України та ч. 2 ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Відповідно до ч. 6 ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання.

Розділ ІІІ Статуту ОСББ «Добробут 2017» визначено, що до виключної компетенції загальних зборів належить: визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до цього Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів мають вищу юридичну силу щодо рішень інших органів управління об`єднання.

Пунктом 5 частини 1 статті 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" від 14.05.2015 співвласники зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників.

Як встановлено судом заборгованість за ПП "Явланта" за період з 2018 по 2022 становить в сумі 6161,70 грн., що підтверджується матеріалами справи та відповідачем належними та допустимим доказами не спростована.

Згідно з положеннями ст. 193 ГК України, ст.ст. 526, 527 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих Кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено законом або договором, не випливає із суті зобов`язання. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Отже, суд встановлено, що ПП "Явланта" в порушення вищезазначених норм ЦК України, як співвласник майна, не здійснив оплату обов`язкових платежів за утримання будинку та прибуткових територій, тобто не виконав свої зобов`язання належним чином, а тому суд дійшов висновку про наявність підстав пред`явлення позивачем до відповідача позову щодо стягнення заборгованості в розмірі 6161,70 грн., яка підтверджується матеріалах справи та відповідачем належними та допустимим докази не спростована.

Згідно ст. 129 ГПК України витрати, пов`язані з оплатою судового збору, покладаються на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 232-233,237-238 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовільнити.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Явланта" (бульвар Боровиковського, 10, кв.57, м.Полтава, 36023, код ЄДРПОУ 24828293) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Добробут 2017" ( вул.М.Бірюзова, 36, м.Полтава, 36007, код ЄДРПОУ 40982242) заборгованість у розмірі 6161,70грн. та 2481,00грн. судового збору.

Видати наказ з набранням цим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.256 ГПК України). Згідно ст.256 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Відповідно до п.17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Кльопов І.Г.

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу109209433
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/1745/22

Постанова від 17.07.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 24.04.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Шевель Ольга Вікторівна

Рішення від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 02.01.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні