Ухвала
від 20.02.2023 по справі 520/6898/21
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2023 р.Справа № 520/6898/21

Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Любчич Л.В.,

Суддів: Присяжнюк О.В. , Спаскіна О.А. ,

за участю секретаря судового засідання Кролівець П.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу клопотання Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради про заміну відповідача у справі за апеляційною скаргою Приватного підприємства Фірма "Антей" на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 18.10.2021 по справі №520/6898/21

за позовом Приватного підприємства Фірма "Антей"

до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Другого апеляційного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за апеляційною скаргою Приватного підприємства Фірма "Антей" (далі ПП Фірма "Антей") на рішення Харківського окружного адміністративного суду від 18.10.2021 у справі №520/6898/21 за позовом ПП Фірма "Антей" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Представником Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради подано клопотання, в якому він просив замінити відповідача - Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради на його правонаступника Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради.

Згідно з ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Колегія суддів, заслухавши суддю-доповідача, дослідивши клопотання, перевіривши матеріали справи, дійшла висновку про наявність підстав для його задоволення з огляду на наступне.

Так, рішенням Харківської міської ради від 23.09.2015 №1981/15 створено Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради.

Згідно з Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», Положенням про Інспекцію, затвердженого рішенням Харківської міської ради від 20.11.2015 року №7/15, метою діяльності Інспекції є забезпечення додержання на території міста Харкова містобудівного законодавства України та запобігання його порушенням, основними завданнями Інспекції є здійснення відповідно до закону державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій.

Крім того, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради приймає в експлуатацію закінчені будівництвом об`єкти (видає сертифікати, реєструє декларації про готовність об`єкта до експлуатації та повертає такі декларації на доопрацювання для усунення виявлених недоліків).

Рішенням Харківської міської ради від 30.12.2020 №19/20 внесено зміни до структури виконавчих органів Харківської міської ради 8 скликання, а саме: припинено діяльність Департаменту територіального контролю Харківської міської ради, створено Департамент територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради, перейменовано Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради на Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради (а.с. 64).

В подальшому, 12.10.2021 Харківською міською радою прийнято рішення №199/21 «Про внесення змін до структури виконавчих органів Харківської міської ради 8 скликання», згідно якого з 01.01.2022 Департамент територіального контролю та земельних відносин Харківської міської ради припиняє свою діяльність у зв`язку з реорганізацією шляхом приєднання до Департаменту земельних відносин Харківської міської ради (пункти 1.3, 1.З.2., 2.).

Разом з тим, відповідно до п. 1.2 зазначеного Рішення утворено, зокрема, Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради.

Рішенням Харківської міської ради від 12.10.2021 №200/21 «Про внесення змін до положень виконавчих органів Харківської міської ради 8 скликання» затверджено Положення про Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради, відповідно до якого Інспекція є самостійним виконавчим органом Харківської міської ради, який утворюється Харківською міською радою, входить до складу Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради та діє на правах відділу без права юридичної особи, здійснює відповідно до чинного законодавства державний архітектурно-будівельного контроль, а також виконує дозвільні та реєстраційні функції.

Таким чином, функції з реалізації делегованих повноважень здійснення відповідно до закону державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій перейшли до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що правонаступником Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради є Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради.

Згідно зі статтею 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

З урахуванням наведеного, колегія суддів дійшла висновку про наявність підстав для заміни відповідача у справі - Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради на її правонаступника - Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради.

Керуючись ст. 52, 241, 243, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради - задовольнити.

Замінити відповідача по справі №520/6898/21 з Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю Харківської міської ради на правонаступника - Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради.

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення ухвали в повному обсязі безпосередньо до Верхового Суду.

Головуючий суддя Любчич Л.В.Судді Присяжнюк О.В. Спаскін О.А.

Повний текст ухвали виготовлений 27.02.2023

СудДругий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109220202
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері містобудування; архітектурної діяльності

Судовий реєстр по справі —520/6898/21

Рішення від 08.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 01.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Постанова від 03.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Постанова від 03.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Ухвала від 29.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Постанова від 20.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Ухвала від 20.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Постанова від 20.02.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні