Ухвала
від 27.02.2023 по справі 1915/627/2012
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

27.02.2023 Справа №1915/627/2012

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Позняка В.М.,

за участі секретаря судового засідання Кужель К.С., учасників судового процесу: представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 ; ОСОБА_3 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 проподіл майнаподружжя таза позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 провиділ часткиіз майнавнатурі, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя та за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про виділ частки із майна в натурі, які ухвалою Тернопільськогоміськрайонного судуТернопільської областівід 19жовтня 2022року об`єднано в одне провадження.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 23 листопада 2021 року у справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про виділ частки із майна в натурі було призначено комплексну судову будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу, проведення якої було доручено експертам Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

У зв`язку з невиконанням клопотання експерта відповідно до п. 1.13 «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень» ухвала про призначення експертизи виконана не була.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 27 грудня 2022 року у вказаній справі було призначено комплексну судову будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу, проведення якої було доручено експертам Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

У зв`язку зі значною завантаженістю фахівців Тернопільського відділення КНДІСЕ ухвала про призначення експертизи виконана не була.

В судовому засіданні ОСОБА_3 заявив клопотання про повторне призначення комплексної судовоїбудівельно-технічноїта земельно-технічноїекспертизи, на вирішення експертів просить поставити наступні питання:

1) Яка ринкова вартість житлового будинку АДРЕСА_1 станом на момент проведення експертизи?

2) Яка ринкова вартість земельної ділянки, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074 станом на момент проведення експертизи?

3) Чи можливо провести поділ житлового будинку АДРЕСА_1 у натурі між співвласниками згідно ідеальних часток співвласників у співвідношенні 1/2 : 1/2?

4) Чи можливо провести поділ земельної ділянки (кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074) по АДРЕСА_1 ?

5) Які можливі варіанти розподілу житлового будинку АДРЕСА_1 , господарських споруд та земельної ділянки (кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074) по АДРЕСА_1 у натурі між співвласниками найбільш відповідають часткам співвласників житлового будинку та земельної ділянки у співвідношенні 1/2 : 1/2?

6) Які можливі варіанти переобладнання житлового будинку та інженерних комунікацій при розподілі домоволодіння у відокремлені одна від одної частини з можливістю окремого користування ними кожним із власників?

7) У разі відступлення у результаті поділу домоволодіння від ідеальних часток визначити їх розмір та розмір компенсації.

Клопотання обґрунтовано тим, що для встановлення технічної можливості переобладнання будинку в ізольовані приміщення, а також для розробки можливих варіантів реального поділу будинку за земельної ділянки в натурі відповідно до часток сторін необхідним є проведення комплексної судової будівельно-технічної та земельно-технічної експертизи.

Представник ОСОБА_2 проти призначення експертизи не заперечив.

Розглянувши клопотання про призначення експертизи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Згідно частини 1 статті 107 Цивільного процесуального кодексу України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Відповідно до ч.1ст. 109 Цивільного процесуального кодексу України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Згідно із вимогами п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи ( п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України).

Беручи до уваги, що завданням суду є надання оцінки усім доводам сторін спору на підтвердження та спростування позовних вимог, та враховуючи, що для з`ясування обставин, які мають істотне значення для вирішення справи, потрібні спеціальні знання, слід призначити по справі комплексну судову будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу.

При цьому, суд вважає за необхідне визначити питання, з яких має бути проведена експертиза, саме ті, які були запропоновані ОСОБА_3 у поданому ним клопотанні.

З цих підстав, з метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду даної цивільної справи, суд вважає за необхідне призначити у справі комплексну судову експертизу, а саме будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу, а провадження у даній справі слід зупинити на час проведення судової експертизи.

Керуючись ст.ст. 81, 103, 104, 252, 253, 259, 260, 261, 353,355, ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя та за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про виділ частки із майна внатурі, комплексну судову будівельно-технічну та земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (46025, м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців, 4).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На вирішення експертів поставити такі питання:

1) Яка ринкова вартість житлового будинку АДРЕСА_1 станом на момент проведення експертизи?

2)Яка ринкова вартість земельної ділянки, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074 станом на момент проведення експертизи?

3) Чи можливо провести поділ житлового будинку АДРЕСА_1 у натурі між співвласниками згідно ідеальних часток співвласників у співвідношенні 1/2 : 1/2?

4) Чи можливо провести поділ земельної ділянки (кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074) по АДРЕСА_1 ?

5) Які можливі варіанти розподілу житлового будинку АДРЕСА_1 , господарських споруд та земельної ділянки (кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074) по АДРЕСА_1 у натурі між співвласниками найбільш відповідають часткам співвласників житлового будинку та земельної ділянки у співвідношенні 1/2 : 1/2?

6) Які можливі варіанти переобладнання житлового будинку та інженерних комунікацій при розподілі домоволодіння у відокремлені одна від одної частини з можливістю окремого користування ними кожним із власників? .

7)У разі відступлення у результаті поділу домоволодіння від ідеальних часток визначити їх розмір та розмір компенсації?

Експертизу провести протягом трьох місяців з дня отримання копії цієї ухвали.

В розпорядження експертів надати матеріали даної цивільної справи.

Оплату вартості комплексної судової експертизи, покласти на ОСОБА_3 .

Зобов`язати ОСОБА_3 оплатити вартість експертизи на першу вимогу експерта.

Роз`яснити, що в разі не оплати судової експертизи у встановлений судом строк суд скасовує ухвалу про призначення судової експертизи.

Зобов`язати ОСОБА_1 надати експертам доступ до житлового будинку АДРЕСА_1 та земельної ділянки, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 6110100000:01:013:0074, для проведення експертизи.

Роз`яснити сторонам у справі, що відповідно до ч.1ст.109ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення. Якщо ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом 15 днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддяВ. М. Позняк

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109236170
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —1915/627/2012

Ухвала від 03.09.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 05.08.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 26.07.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Рішення від 29.05.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні