Рішення
від 05.08.2010 по справі 09/1209
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕР КАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2010 року Справа №09/1209

Господарсь кий суд Черкаської області в складі головуючого - судді Ку рченко Н.М., при секретарі - Ла вріненко С.І., за участю предст авників позивача - Шпак П.М . заступник голови президії за довіреністю, Онищук О.О. за довіреністю, представник третьої особи - Черкаської облорганізації УТМР - Окі пняк А.Д. голова президії об лради, розглянувши у відкрит ому судовому засіданні в м. Че ркаси справу за позовом Укра їнського товариства мисливц ів і рибалок до Катеринопіль ської районної громадської о рганізації Українського Тов ариства мисливців і рибалок, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предме т спору, на стороні позивача - Черкаська обласна організац ія Українського товариства м исливців і рибалок, на сторон і відповідача - Катеринопіль ське районне управління юсти ції ГУ юстиції у Черкаській о бласті, про визнання недійсн ими рішення конференції райо нної організації, Статутів, д ержавної реєстрації та свідо цтва про державну реєстрацію , -

ВСТАНОВИВ:

Подано позовну заяву, у якій позивач просить визн ати недійсним Статут затверд жений 26 лютого 2002 року Катерино пільською районною організа цією УТМР з часу його затверд ження, визнати недійсним Ста тут затверджений Катеринопі льською районною громадсько ю організацією УТМР 08 січня 2010 року з часу його затвердженн я, визнати недійсною реєстра цію Катеринопільської район ної громадської організації УТМР 2002 року та свідоцтво про д ержавну реєстрацію серії №8 в ід 12.03.2002 року з часу його реєстр ації.

Позовні вимоги мотивовані тим, що Статути відповідача б ули прийняті ним з порушення м норм законодавства та єдин ого Статуту Українського тов ариства мисливців і рибалок, громадська організація неза конно вийшла із структури Ук раїнського товариства мисли вців і рибалок, внаслідок чог о були порушені управлінськ і та майнові права позивача.

Одночасно з позовом позива чем подана заява про відновл ення пропущеного строку з пі дстав поважності причин його пропуску, мотивуючи тим, що пр о порушення статутних прав п озивачу стало відомо у лютом у 2010 року при розгляді окружни м адміністративним судом Чер каської області адміністрат ивної справи №2-а-820/10/2370 за позово м Катеринопільської районно ї організації до управління юстиції про визнання незакон ною відмову у реєстрації Ста туту у новій редакції.

У заяві від 26.07.2010 року №234 позив ач уточнив позовні вимоги та просить:

- визнати недійсними рішенн я конференції Катеринопільс ької районної організації УТ МР від 26 лютого 2002 року про затв ердження Статуту Катеринопі льської районної громадсько ї організації УТМР та Статут з часу його затвердження;

- визнати недійсними рішен ня конференції Катеринопіль ської районної громадської о рганізації УТМР від 08 січня 2010 року про затвердження Статут у Катеринопільської районно ї громадської організації УТ МР та Статут з часу його затве рдження;

- визнати недійсною реєстра цію Катеринопільської район ної громадської організації УТМР та свідоцтво про держав ну реєстрацію №8 від 12.03.2002 року з часу його реєстрації;

- стягнути судові витрати.

Заява прийнята судом до роз гляду.

Відповідач письмовий відз ив на позовну заяву не подав , представника у судове засі дання вдруге не направив. До п очатку судового засідання на дійшло електронне повідомле ння №1 від 04.08.2010 року, у якому кері вник відповідача Триліс С.О . просить перенести розгляд справи у зв' язку із хворобо ю.

Розглянувши клопотання ві дповідача, враховуючи те, що Г ПК України не обмежує право п редставництва юридичної осо би іншими особами, а також зак інчення двомісячного строку вирішення спору, встановлен ого ст. 69 ГПК України, неподанн ям сторонами заяви про його п родовження, суд вважає клопо тання відповідача не підляга ючим задоволенню.

Третя особа - Черкаська обл асна організація УТМР у пи сьмовому відзиві на позовну заяву підтримала позовні вим оги.

Згідно ст.75 ГПК України суд в важає можливим вирішення спо ру за наявними у справі матер іалами.

У судовому засіданні:

- представники позивача підтримали позовні вимоги з підстав, викладених у змінен ій позовній заяві, просили за довольнити позов повністю, д одатково пояснили, що на дани й час вживаються заходи по зб ереженню єдиної системи орга нізації, оскільки в силу непр авомірних дій окремих керівн иків, також прийняттям Стату тів первинних організацій, я кі не відповідають єдиному С татуту УТМР, створені умови р озвалу УТМР та незаконного р озпорядження його майном;

- представник третьої особи - Черкаської обласної органі зації УТМР просив позов задо вольнити, надав документи пр о організаційну діяльність о бласної організації, доказув ав, що Статут відповідача не в ідповідає єдиному Статуту, с творює умови для розпаду єди ної системи та обласної орга нізації.

Згідно ст. 85 ГПК України у суд овому засіданні оголошені вс тупна та резолютивна частини рішення.

Заслухавши пояснення учас ників процесу, дослідивши на явні у справі докази, судом вс тановлено наступне.

Українське Товариство мис ливців і рибалок (скорочено - УТМР) (позивач у справі) - є до бровільною Всеукраїнською г ромадською організацією, яка об' єднує мисливців і рибал ок з метою сприяння активном у розвитку любительського, с тендового і рибальського спо рту, охорони, відтворення, збе реження, раціонального викор истання тваринного світу та захист спільних інтересів. У ТМР є юридичною особою і суб' єктом права приватної власно сті на належне йому майно та г рошові кошти. Товариство є не прибутковою громадською орг анізацією.

Зазначена громадська орга нізація діє на підставі Стат уту. Статути громадської орг анізації приймались на з' їз ді УТМР. До 1991 року Статут УТМР затверджувався колегією Дер жавного комітету Ради Мініст рів УРСР, постановою Ради Мін істрів УРСР.

07 травня 1991 року ХІІ з' їздом УТМР затверджений Статут УТ МР, який зареєстрований Міні стерством юстиції України, С відоцтво №316 від 21 жовтня 1992 року , до якого в подальшому вносил ись зміни та доповнення.

На час проведення спірної к онференції від 08 січня 2010 року чинним є Статут УТМР із зміна ми і доповненнями від 27 червн я 2008 року (протокол №1 позачерго вого з' їзду УТМР від 27 червня 2008), зареєстровані наказом Мін істерства юстиції України ві д 06.08.2008 року №135015.

Відповідно до цього Статут у УТМР, його єдину систему скл адають Кримська республікан ська, обласні, у тому числі Чер каська, Київська міська, Сева стопольська регіональна, рай онні, міжрайонні, міські, перв инні організації УТМР (п.1.2 Ста туту УТМР).

Товариство, Кримська респу бліканська, обласні, Київськ а міська та Севастопольська регіональна організації УТМ Р є юридичними особами, мають закріплене за ними і самості йний баланс, рахунки в банків ських установах, печатки, шта мп, здійснюють свою діяльніс ть, керуючись єдиним Статуто м УТМР, на підставі якого реєс труються відповідно до чинно го законодавства.

Для виконання статутних за вдань Товариства юридичними особами можуть бути районні (міжрайонні), міські організа ції, реєстрація яких здійсню ється на підставі рішення ра ди обласної організації, цьо го Статуту, у відповідності д о чинного законодавства ( п.1.3 С татуту УТМР).

Вищим керівним органом рай онної організації, якою є від повідач, є районна конференц ія, яка скликається один раз н а 5 років, позачергові та достр окові конференції, при необх ідності можуть скликатися, в ідповідно за рішенням районн ої Ради УТМР або з ініціативи не менше 1/3 первинних організ ацій. Норми представництва, ч ас, місце скликання і порядок денний звітно-виборних конф еренцій встановлюються відп овідними радами не пізніше н іж за два місяці до їх початку . Конференція правомочна, якщ о на ній присутні 2/3 обраних де легатів (п.4.5 Статуту).

Членами товариства можуть бути особи, які досягли 18 рок ів (для мисливців) і 16 років (для рибалок), визнають Статут Тов ариства, перебувають на облі ку в одній із первинних орган ізацій УТМР та бажають займа тися полюванням, рибальством і своєчасно сплачують членс ькі внески. До складу Товарис тва можуть входити колективн і члени - громадські організ ації, трудові колективи підп риємств, установ на підставі , установ на підставі договір них умов (п.3.1 Статуту УТМР).

Положення про колективних членів УТМР затверджено Пос тановою президії Всеукраїнс ької ради УТМР від 21.06.2001 №3-3. Згід но з вказаним Положенням кол ективними членами можуть бут и підприємства, установи, нав чальні заклади, кооперативні інші громадські організації і їх структурні підрозділи, а також воєнізовані підрозділ и; прийом колективних членів здійснюється на підставі пи сьмової заяви, яка розглядає ться президією обласних, рай онних і міських рад УТМР; коле ктивному члену УТМР видаєтьс я членське посвідчення, що ві дповідає членському квитку ч лен УТМР, зразок якого розроб ляється і затверджується Все українською радою УТМР.

Постановою Президії Всеук раїнської ради УТМР від 26 люто го 1998 року №11-3 затверджена єдин а форма членського квитка УТ МР, яка є бланком суворої звіт ності. Бланки виготовлялись типографією Держзнаку на зам овлення УТМР, яке формувалос ь на підставі заявок від обла сних рад УТМР на друкування б ланків на відповідний рік.

Президією Всеукраїнської ради УТМР для обласних рад УТ МР встановлювались норматив и відрахувань коштів Всеукра їнській раді УТМР на відпові дний рік.

Основаною ланкою Товарист ва є первинна організація, як а несе відповідальність за о рганізаційне зміцнення свої х рядів і реалізує свої права відповідно до цього Статуту . Первинні організації створ юються при наявності не менш е семи членів Товариства на п ідприємствах, в установах і о рганізаціях, селянських госп одарствах, учбових закладах, у селах і селищах за рішенням ради районної організації (п ункт 4.1 Статуту УТМР).

26 лютого 2002 року рішенням кон ференції Катеринопільської районної організації УТМР з атверджений Статут Катерино пільської районної організа ції УТМР, зареєстровано в Кат еринопільському районному у правлінні юстиції Черкаськ ої області 12 березня 2002 року за №8. 12 березня 2002 року відповідач у видано Свідоцтво №8 про реєс трацію об' єднання громадян , у якому значиться назва об' єднання: Катеринопільська ра йонна організація Українськ ого товариства мисливців та рибалок; вид об' єднання: гро мадська організація.

08 січня 2010 року рішенням конф еренції Катеринопільської р айонної організації УТМР (пр отокол №1) затверджений Стату т у новій редакції. Управлінн ям юстиції відмовлено у реєс трації Статуту у новій редак ції, у зв' язку з чим виник спі р, який розглядається окружн им адміністративним судом Че ркаської області.

Згідно п.1.2 нової редакції Ст атуту Катеринопільської рай онної організації УТМР товар иство входить до складу Всеу країнської громадської орга нізації УТМР. Діяльність тов ариства поширюється на адмін істративно-територіальний у стрій Катеринопільського р айону Черкаської області зді йснюється відповідно до Конс титуції України, Закону Укра їни «Про об' єднання громадя н», Закону України «Про мисли вське господарство та полюва ння», інших нормативно-право вих актів та цього Статуту (п.1 .5 нової редакції Статуту Кате ринопільської районної орга нізації УТМР). Статут не місти ть положень стосовно підпоря дкування єдиному Статуту УТМ Р.

Товариство є юридичною осо бою, має закріплене за ним май но, самостійний баланс, печат ку, штамп із своїм найменуван ням, рахунки в банківських ус тановах (п.1.7 нової редакції Ст атуту Катеринопільської рай онної організації УТМР).

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає поз овні вимоги підлягаючими час тковому задоволенню, з огляд у на наступне.

З матеріалів справи вбача ється, що даний спір виник між республіканською громадськ ою організацією УТМР та райо нною організацією УТМР стосо вно застосування положень Ст атуту УТМР при реєстрації ра йонних організацій та затвер дженні їх Статутів.

Згідно Статуту УТМР позива ч є добровільною Всеукраїнсь кою громадською організаціє ю, яка об' єднує мисливців і р ибалок, має своє єдину систем у та структуру органів керів ництва і контролю. Діяльніст ь цієї громадської організа ції регульована її Статутом та законодавством України.

Зокрема, загальні засади ді яльності та статус об' єднан ь громадян врегульовані спец іальним Законом України «Про об' єднання громадян»від 16 ч ервня 1992 року №2460-ХІІ, зі змінами та доповненнями.

Положення про порядок лега лізації об' єднань громадян , затверджений постановою Ка бінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року №140, зі змінами і доповненнями (далі - Порядо к легалізації).

Статутом УТМР (позивач), в ре дакції зі змінами станом на 26 квітня 2000 року, передбачалось , що для виконання статутних з авдань Товариства юридичним и особами можуть бути районн і організації, реєстрація як их здійснюється на підставі рішення ради обласної органі зації.

Статутом УТМР зі змінами в ід 27 червня 2008 року обласним ра дам надано право позбавлення права юридичної особи район них організацій УТМР за пору шення ними статутних вимог, н ецільове використання кошті в, тощо.

В порушення норм єдиного Ст атуту УТМР та статей 6, 9, 12-1 Закон у України «Про об' єднання г ромадян», Порядку легалізаці ї об' єднань громадян при ре єстрації відповідача як юрид ичної особи та легалізації К атеринопільської районної о рганізації УТМР, у заяві про р еєстрацію та свідоцтві відпо відача не зазначено, що Катер инопільська районна організ ація УТМР є осередком УТМР. Т акож не вказаний Центральни й Статутний орган УТМР - Всеу країнська рада, що створило у мови для виходу районної орг анізації із системи УТМР, без прийняття відповідного ріше ння з' їздом.

В процесі вирішення спору в ідповідач недобросовісно ко ристувався належними процес уальними правами, не надав на лежних документів та доказів , які б підтверджували, встано влений його Статутом та Стат утом УТМР, порядок скликання , проведення, правомочність к онференції, на якій був затве рджений Статут у новій редак ції.

Суд вважає доведеними вимо ги позивача стосовно порушен ня Статуту УТМР при проведен ні конференції Катеринопіль ської районної організації 08 січня 2010 року, на якій був затв ерджений Статут відповідача у новій редакції. Тому підляг ають задоволенню позовні вим оги про визнання недійсними рішення конференції Катерин опільської районної організ ації Українського товариств а мисливців та рибалок від 08 с ічня 2010 року (протокол №1) про за твердження Статуту Катерин опільської районної організ ації Українського товариств а мисливців та рибалок та зат верджений на цій конференції Статут Катеринопільської ра йонної організації Українсь кого товариства мисливців та рибалок.

Вимоги позивача про визнан ня недійсними рішення конфер енції Катеринопільської рай онної організації УТМР від 26 л ютого 2002 року про затвердженн я Статуту Катеринопільської районної громадської органі зації УТМР та Статут з часу йо го затвердження, реєстрацію Катеринопільської районної громадської організації УТМ Р та свідоцтво про державну р еєстрацію №8 від 12.03.2002 року з час у його реєстрації не підляга ють задоволенню, у зв' язку з простроченням, встановленог о ст.71 Цивільного кодексу УРСР , чинного на момент виникненн я спірних правовідносин, три річного строку позовної давн ості.

Доводи позивача про те, що п ро порушення його прав стало відомо лише при вирішенні ад міністративним судом спору, не відповідають Статуту УТМР , з якого вбачається, що позива ч повинен був знати про стан с прав у своїх підконтрольних організаціях, у тому числі ра йонних.

Отже заява позивача про від новлення пропущеного строку давності задоволенню не під лягає.

Враховуючи вищенаведені о бставини справи, суд вважає, щ о Статут відповідача від 26 лют ого 2002 року втратив чинність з дати реєстрації Статуту УТМ Р у новій редакції, тобто з 06.08.200 8 року, який не передбачає діял ьність районних організацій УТМР по окремому, затверджен ому районною конференцією Ст атуту.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни з відповідача на користь п озивача підлягають стягненн ю понесені останнім при пода нні позову судові витрати, а с аме: 85,00 грн. в рахунок сплати де ржавного мита та 236,00 грн. в раху нок сплати витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, а всього - 321,00 грн.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задоволь нити частково.

Визнати нечинним з 06 серпня 2008 року Статут Катеринопільс ької районної організації Ук раїнського товариства мисли вців та рибалок, затверджени й рішенням конференції Катер инопільської районної орган ізації УТМР від 26 лютого 2002 рок у.

Визнати недійсними рішенн я конференції Катеринопільс ької районної організації Ук раїнського товариства мисли вців та рибалок від 08 січня 2010 р оку (протокол №1) про затвердже ння Статуту Катеринопільсь кої районної організації Укр аїнського товариства мислив ців та рибалок.

Визнати недійсним повніст ю Статут Катеринопільської р айонної організації Українс ького товариства мисливців т а рибалок, затверджений у нов ій редакції рішенням конфере нції Катеринопільської райо нної організації Українсько го товариства мисливців та р ибалок від 08 січня 2010 року, прот окол №1.

В задоволенні решти позовн их вимог відмовити.

Стягнути з Катеринопільсь кої районної громадської орг анізації Українського Товар иства мисливців і рибалок, Че ркаська область, смт.Катерин опіль, вул.Жовтнева, 4, ідентиф ікаційний код 26155616 на користь У країнського товариства мисл ивців і рибалок, м.Київ, пров.Н естеровський, 7-9, ідентифікаці йний код 00020623 - 321,00 грн. судових вит рат.

Рішення може бути оскаржен о до Київського міжобласного апеляційного господарськог о суду через господарський с уд Черкаської області.

СУДДЯ Н.М.Курченко

Повне рішення скл адено 10 серпня 2010 року

Дата ухвалення рішення05.08.2010
Оприлюднено07.09.2010
Номер документу10923757
СудочинствоГосподарське
Сутьдержавну реєстрацію

Судовий реєстр по справі —09/1209

Постанова від 15.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Рішення від 05.08.2010

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Курченко Н.М.

Постанова від 14.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 09.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

Ухвала від 27.05.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Козир Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні