Рішення
від 27.02.2023 по справі 910/12802/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

27.02.2023Справа № 910/12802/22Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали господарської справи

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОСПЕЦТРАНС-КР"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПАЙЛКОМ"

про стягнення 243 796,78 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АВТОСПЕЦТРАНС-КР" (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ПАЙЛКОМ" (далі-відповідач) про стягнення 243 796,78 грн заборгованості за Договором про надання послуг будівельної техніки №01-02/2022 від 01.02.2022 року.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 24.11.2022 відкрив провадження у справі № 910/12802/22 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, надав строк для реалізації сторонами процесуальних прав.

Відповідач правом на подачу відзиву на позов не скористався, ухвалу суду від 24.11.2022 було надіслано відповідачу на адресу згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань поштовим відправленням № 0105493167150, яке 06.12.2022 було вручено представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "ПАЙЛКОМ" за довіреністю, що підтверджується наявним у справі рекомендованим повідомленням.

Згідно положень ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Згідно положень ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Відповідно до частини 4 статті 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Враховуючи належне повідомлення сторін про розгляд справи, визначений процесуальний строк для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд вбачає за можливе здійснити розгляд справи за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

01.02.2022 між Товариства з обмеженою відповідальністю "ПАЙЛКОМ" (замовник, відповідач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АВТОСПЕЦТРАНС-КР" (виконавець, позивач) був укладений договір про надання послуг будівельної техніки №01-02/2022, за умовами якого виконавець зобов`язався надавати замовнику послуги будівельної техніки (далі - "Техніка"), зазначеними в додатках до договору, які є його невід`ємною частиною, з особами, які мають право на керування такою технікою, в технічно справному стані для використання її у виробничій діяльності замовника, а замовник зобов`язується приймати виконані послуги та оплачувати їх вартість на умовах цього договору.

Згідно умов п. 2.1 виконавець надає послуги за даним договором на підставі замовлення замовника, в якому зазначається місце проведення робіт, вид робіт, тип необхідної техніки, дату початку робіт, термін роботи. Замовлення здійснюється замовником письмово, електронною поштою або в усній формі не пізніше ніж за 3 доби до початку надання послуг.

Відповідно до п. 2.3, 2.4 договору - по закінченню звітного періоду, в якому було надано послуги техніки, сторонами складається акт здачі-приймання послуг, в якому зазначається вид послуг, період їх надання, обсяг та вартість. Звітним періодом є тиждень, декада, місяць. Замовник зобов`язується не пізніше п`яти робочих днів з моменту отримання акту здачі-приймання послуг підписати його та надати виконавцеві його примірник або надати обгрунтовану відмову у його підписанні, в протилежному випадку або у випадку необгрунтованості відмови у підписанні акта-акт вважається підписаним сторонами, а послуги наданими належної якості та в повному об`ємі згідно відомостей та даних первинної облікової документації.

За змістом пунктів 3.1., 3.2, 3.3, 3.6 договору вартість послуг зазначається у додатках до цього договору та є орієнтовною, що пов`язано зокрема із можливими змінами вартості витратних матеріалів (за винятком палива), об`ємів надання послуг, об`ємів інтенсивності та остаточно визначається у рахунку-фактурі та/або акті здачі-приймання послуг. Сума оплати за роботу техніки визначається на підставі підписаних сторонами актів здачі-приймання послуг чи/або первинної облікової документації, виходачи з вартості послуг, визначених у п. 3.1 договору та додатках до нього, які є його невід`ємною частиною. (Додаток №1 до договору №01-02/2022 від 01.02.2022 року)

Розрахунок за послуги виконується на протязі 3-х (трьох) банківських днів після підписання актів здачі-приймання послуг, підписаних сторонами у відповідності до п. 2.4 цього договору шляхом переказу замовником грошових коштів на поточний рахунок виконавця, зазначений в цьому договорі.

Загальна вартість послуг за цим договором складає сукупну вартість послуг, визначених у всіх підписаних сторонами актів здачі-приймання послуг.

Відповідно до п. 7.1 договору даний договір вступає в силу з моменту його підписання та діє до 31.12.2022 року, а в частині здійснення рорахунків - до повного їх виконання.

Судом встановлено, що на виконання умов вказаного договору позивач на підставі актів надання послуг № 42 від 18.02.2022, № 41 від 11.02.2022 та № 49 від 28.02.2022 - виконав роботи (надав послуги) довгоміра на загальну кількість 255 машино/годин, а відповідач мав сплатити 165 750, 00 грн. за надані послуги.

Як вбачається з матеріалів справи, акти надання послуг підписані представником замовника, а саме - директором Копєйкіним П, В. з зазначенням відсутності претензій до об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг).

В матеріалах справи також наявний акт звірки взаєморозрахунків за період 01.02.2022 - 29.09.2022, відповідно до якого, станом на 29.09.2022 заборгованість на користь позивача становить 165 750, 00 грн.

Даний акт підписаний сторонами та скріплений печатками.

Доказів оплати вартості наданих послуг суду не надано.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Зобов`язання в силу вимог ст. 525, 526 Цивільного кодексу України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься у п.1 ст. 193 Господарського кодексу України.

В силу вимог ч. 1 ст. 692 ЦК України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Судом встановлено, що на виконання умов договору позивачем було надано відповідачу послугу, про що сторонами без зауважень підписано акти надання послуг, копії яких додані до позову, всього на загальну суму 165 750, 00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що за відсутності доказів оплати та з огляду на те, що строк оплати є таким, що настав, акти надання послуг підписані відповідачем без зауважень, вимоги про стягнення 165 750, 00 грн. основного боргу є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно умов п. 5.2 договору за порушення строків оплати, замовник сплачує виконавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

Позивачем заявлено до стягнення з відповідача пеню у розмірі 39 098, 84 грн. за період з 04.03.2022 по 15.11.2022.

Здійснивши перевірку заявленої до стягнення позивачем пені, суд зазначає наступне.

Пунктом 6 статті 232 Господарського кодексу України встановлено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Даною нормою передбачено період часу, за який нараховується пеня і який не повинен перевищувати шести місяців від дня, коли відповідне зобов`язання мало бути виконане; законом або укладеним сторонами договором може бути передбачено більшу або меншу тривалість цього періоду. Його перебіг починається з дня, наступного за останнім днем, у який зобов`язання мало бути виконане, і початок такого перебігу не може бути змінений за згодою сторін.

Необхідно також мати на увазі, що умова договору про сплату пені за кожний день прострочення виконання зобов`язання не може розцінюватися як установлення цим договором іншого, ніж передбачений частиною шостою статті 232 Господарського кодексу України, строку, за який нараховуються штрафні санкції.

При укладанні договору сторони визначили відповідальність за порушення зобов`язання щодо оплати, проте не передбачили інший період нарахування ніж встановлений законом.

Згідно розрахунку суду пеня за порушення строку оплати з обмеженням 6-місячного строку по актам надання послуг за період з 04.03.2022 по 04.09.2022 складає 29 607,95 грн., яка підлягає задоволенню.

Також за прострочення виконання зобов`язання із оплати товару позивачем нараховано до стягнення з відповідача 35 314, 91 грн. інфляційних втрат, 3 633,04 грн. 3% річних.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку ст. 625 Цивільного кодексу України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Здійснивши перевірку заявлених до стягнення позивачем 35 314, 91 грн. інфляційних втрат, 3 633,04 грн. 3% річних, судом задовольняються вказані вимоги, оскільки вказані розрахунки є вірними.

Відповідно до статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

За приписами статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідач письмового відзиву на позов, жодних доказів на спростування обставин чи відсутності підстав для оплати спірної суми коштів не надав, стверджувань позивача не спростував.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають частковому задоволенню в сумі - 165 750, 00 грн. основного боргу, 29 607,95 грн. пені, 35 314, 91 грн. інфляційних втрат, 3 633,04 грн. 3% річних. В решті вимог щодо пені відмовити.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи вкладене та керуючись ст.ст. 86, 123, 129, 233, 236-240, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "АВТОСПЕЦТРАНС-КР" (50023, Дніпропетровська обл., місто Кривий Ріг, вул. Залізничників, будинок 47В, код ЄДРПОУ 41875763) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ПАЙЛКОМ" (01133, місто Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 21, приміщення 201, код ЄДРПОУ 41360098) 165 750 (сто шістдесят п`ять тисяч сімсот п`ятдесят) грн. 00 коп. основного боргу, 29 607 (двадцять дев`ять тисяч шістсот сім) грн. 95 коп. пені, 3 633 (три тисячі шістсот тридцять три) грн. 04 коп. 3% річних, 35 314 (тридцять п`ять тисяч триста чотирнадцять) грн. 91 інфляційних втрат 3 514 (три тисячі п`ятсот чотирнадцять) грн. 56 коп. витрат по сплаті судового збору.

3. В решті позовних вимог відмовити.

4. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили відповідно до статті 241 ГПК України та може бути оскаржене до апеляційної інстанції в строки та порядку передбаченому розділом ІV ГПК України.

Суддя О.М.Ярмак

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109238295
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань надання послуг

Судовий реєстр по справі —910/12802/22

Постанова від 13.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 27.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 12.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Рішення від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні