Рішення
від 26.01.2023 по справі 925/573/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2023 року

м. Черкаси Справа № 925/573/22

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Довганя К.І., з секретарем судового засідання Дяченко Т.В. за участю представників сторін: позивача Мороз О.О керівник за посадою, Подплетьонний С.С. адвокат, відповідача - не з`явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси у режимі відеоконференції справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Нарбутівська 158/2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Управлінська компанія Нова якість Дільниця № 17 про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов в якому Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Нарбутівська 158/2 просить зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Управлінську компанію Нова якість Дільниця № 17 (код ЄДРПОУ 43081287) місцезнаходження: 18036, м. Черкаси, вул. Смілянська, буд. 145 передати за актом приймання-передачі Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку Нарбутівська 158/2, код ЄДРПОУ 43583367, місцезнаходження: 18005, м. Черкаси, вул. Нарбутівська 158/2 примірник технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок № 158/2 по вул. Нарбутівська у м. Черкаси, а саме: документи, на підставі яких багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію; технічний паспорт на будинок; план інженерних мереж будинку; інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем за строк дії Договору про управління; інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору про управління; дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного будинку за строк дії договору про управління; майно, передане управителю багатоквартирного будинку за рішенням співвласників. Позов вмотивовано тим, що після створення позивача загалими зборами останнього було прийнято рішення про зміну управителя будинку(відповідач у справі), позивачем направлялись вимоги відповідачу про передачу йому технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок № 158/2 по вул. Нарбутівська у м. Черкаси. Однак останній ці вимоги не виконав.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

01.08.2022 від відповідача судом отримано відзив на позовну заяву, в якому відповідач заперечує проти задоволення позову. Заперечення вмотивовано наступним:

- позивач неналежним чином повідомив відповідача про припинення договору з обслуговування будинку;

- рішення Виконавчого комітету Черкаської міської ради №331 від 20.05.2019, на яке посилається позивач, відповідач вважає незаконним;

- позивачем не подано суду доказів наявності саме у відповідача документів, що є предметом спору.

Ухвалою суду від 21.09.2022 року, підготовче провадження було закрите, та призначено справу до судового розгляду по суті.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті встановлено таке.

До моменту створення ОСББ «Нарбутівська 158/2» Товариством з обмеженою відповідальністю «Сантехбудконструкція» в особі директора Бортника Ю.З., що діяв на підставі статуту, з однієї сторони, та відповідно до протоку засідання комісії з призначання управителя багатоквартирних будинків м. Черкаси від 13.05.2019 р. № 10 від імені співвласників багатоквартирного будинку за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська 158/2 виконавчий комітет ЧМР в особі заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Бордунус Л.І., що діяла на підставі рішення виконавчого комітету ЧМР «Про переможця конкурсу з визначення управителя багатоквартирних будинків» від 15.05.2019 р. № 550, з іншої сторони, було укладено договір № 331 від 20.05.2019 р. про надання послуг з управління багатоквартирного будинку.

Згідно з п. 1 Договору, управитель зобов`язується надавати співвласникам послугу з управління багатоквартирними будинками (далі - послуга з управління), що розташовані за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська 158/2, а співвласники зобов`язуються оплачувати управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього договору.

У пункті 33 Договору сторони передбачили, що якщо протягом строку дії договору співвласники приймають рішення про зміну форми управлінням будинком або про обрання іншого управителя, договір достроково припиняється через два місяці з дати отримання управителем повідомлення від співвласників (уповноваженої ними особи) про таке рішення.

Пунктом 35 Договору сторони погодили, що у разі припинення дії договору не пізніше дня, що настає за днем припинення дії договору, управитель передає новому управителю багатоквартирного будинку чи особі, уповноваженій співвласниками або об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку та інформує про це органи місцевого самоврядування:

- наявну технічну документацію на такий будинок;

- інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування та ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем за строк дії договору;

- інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору;

- дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного буднику за строк дії договору;

- майно, передане управителю за рішенням співвласників.

Аналогічні умови договору містяться в типовому договорі про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України №712 від 05.09.2018 року.

З метою оптимізації виробничих процесів, у відповідності до положень Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» створено ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Дільниця 17» шляхом виділу з ТОВ «Сантехбудконструкція», яке є його правонаступником в частині надання послуг управління багатоквартирними будинками, зокрема за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 158/2, що безпосередньо підтверджується ст. 1 Статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Нова якість» Дільниця 17».

Оскільки ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Дільниця № 17» за період своєї діяльності не виконувала взятих на себе обов`язків з утримання будинку, а також не виконання поточного ремонту, в обсягах передбачених Додатком № 4 до Договору № 331 від 20.05.2019 р., жителями будинку неодноразово направлялись претензії до управителя з метою вирішення питань відносно покращення умов утримання нашого будинку, однак результатів не було.

Жителями будинку було прийнято рішення про зміну управителя та створення власного ОСББ, у зв`язку з чим 12.01.2020 р. було проведено загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, під час яких було прийнято рішення по наступних питаннях:

1. Відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем.

2.Обрання форми управління багатоквартирним будинком.

3.Визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком.

4. Обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладення, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням та інших дій пов`язаних з управлінням житловим будинком.

Із протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 158/2 від 12.01.2020 року вбачається, що загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку по вул. Нарбутівська 158/2, що у місті Черкаси, складає 152 осіб, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку складає 1747,3 м. кв, в загальних зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 109 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку об`єднання загальною площею 3031,7 м. кв, що складає (66,69 % загальної площі житлових і нежитлових приміщень).

20.04.2020 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис 1 026 102 0000 019757 про проведення державної реєстрації юридичної особи - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нарбутівська 158/2», керівником є Мороз Олександр Олександрович.

Загальні збори співвласників багатоквартирного будинку, виходячи зі змісту протоколу від 12.01.2020 року, зокрема прийняли рішення відкликати управителя ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість Дільниця № 17» (правонаступник ТОВ «Сантехбудконструкція»), повідомити про це рішення управителя в порядку, передбаченому п. 33 договору про надання послуги управління багатоквартирним будинком та поінформувати його про умови дострокового припинення договору, зазначивши, що через два місяці з дати отримання управителем відповідного повідомлення договір № 331 від 20.05.2019 р., укладений між ТОВ «Сантехбудконструкція» і виконавчим комітетом Черкаської міської ради, достроково припиняється (п. 2 протоколу).

14.02.2020 р. Відповідач отримав від уповноваженої особи співвласників багатоквартирного будинку за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 158/2, ОСОБА_1 лист-повідомлення від 14.02.2020 р., яким Відповідача повідомлено про:

- відкликання управителя ТОВ «Сантехбудконструкція» та/або ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» Дільниця № 17»;

- дострокове припинення відповідного договору через два місяці з дати отримання управителем даного повідомлення;

- припинення оплати співвласниками послуг з управління багатоквартирного будинку за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська 158/2, через два місяці з дати отримання управителем даного повідомлення;

- зміну форми управління багатоквартирним будинком через органи управління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку і про те,що потреби у забезпеченні утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, будуть проводитись шляхом самозабезпечення;

- обрання ОСОБА_1 уповноваженою особою співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з діючим управителем, а також для здійснення постійного контролю за його виконанням з урахуванням Правил надання послуг з управління багатоквартирним будинком та Порядку проведення перевірки відповідності якості наданих деяких комунальних послуг та послуг з управління багатоквартирним будинком параметрам передбаченим договором про надання відповідних послуг;

- уповноваження її на підготовку та підписання письмового повідомлення про відмову від договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 158/2 та підготовку, підписання та направлення управителю двох екземплярів додаткової угоди про розірвання договору або його дострокового припинення, в строки передбачені основним договором.

Враховуючи те, що Відповідачем не вчинено жодних дій відносно розірвання договору № 331 від 20.05.2019 року, уповноваженою особою співвласників багатоквартирного будинку ОСОБА_1 листом від 01.06.2020 р., який Відповідач отримав 04.06.2020, його було повідомлено, що договір відповідно до п.33 вважається розірваним через два місяці з дати отримання управителем повідомлення від співвласників (уповноваженої особи) про таке рішення, а тому договір вважається припиненим з 14.04.2020 року, а також одночасно повідомлено управителя про те, що мешканцями будинку було прийнято рішення про самозабезпечення житлового будинку з 01.06.2020 року. Крім того, Відповідач разом з вищевказаним листом отримав оригінал протоколу загальних зборів співвласників від 12.01.2020 р. (один з двох примірників, оформлених відповідно до частини дев`ятої статті 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»).

Відповідач заперечує факт отримання листа повідомлення від 14.02.2020 р. та листа від 01.06.2020 р., зокрема посилається на те, що на вказаних листах стоїть штамп ТОВ «УК «НОВА ЯКІСТЬ». У зв`язку з цим представником Позивача було направлено адвокатський запит від 09.02.2022 р. № 2/22 до ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» та адвокатський запит від 09.02.2022 № 3/22 до Відповідача.

Станом на час подачі позову голові правління ОСББ «Нарбутівська 158/2» Відповідач не передав документи, які він зобов`язаний був передати відповідно до ч. 18 ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ч. 8 ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п. 66 та 67 Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №712.

У зв`язку з тим, що Відповідач ухиляється від виконання умов договору, а саме: п.35 та навмисно порушує права та інтереси Позивача, шляхом непередання технічної документації на будинок та іншої інформації яка є необхідною для повноцінного утримання багатоквартирного будинку Позивач вимушений звернутися до суду за захистом свої порушених прав та інтересів.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством, а органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Спірні правовідносини сторін регулюються Конституцією України, Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законами України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про житлово-комунальні послуги», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», Постановою Кабінету Міністрів України №712 від 05.09.2018 року «Про затвердження правил надання послуг з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком», іншими нормативними актами, виданими на їх виконання.

Згідно з ч. 3 ст. 5 Господарського кодексу України (далі - ГК України), суб`єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні здійснювати свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Частина 2 ст. 13 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачає зобов`язання особи при здійсненні своїх прав утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

Статтею 385 ЦК України передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»:

- об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна;

- співвласники багатоквартирного будинку - це власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

В силу частин 1, 6 статті 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Об`єднання є юридичною особою, що створюється відповідно до закону.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання; вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Жодних зобов`язань передання стороннім особам протоколів вищого органу управління об`єднання співвласників багатоквартирних будинків, загальних зборів співвласників - чинним законодавством не передбачено.

Статтею 12 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що управління багатоквартирним будинком об`єднання здійснюють через свої органи управління. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

За приписами ст.ст. 13, 14 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», якщо функції з управління багатоквартирним будинком за рішенням загальних зборів об`єднання передано управителю, відносини з управління регулюються договором, укладеним між об`єднанням і управителем, умови якого повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства. Кожен із співвласників має право одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання, знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки.

Частинами 1, 18 та 19 ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об`єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об`єднання відновлює її за власний рахунок.

Згідно з ч. 5 ст. 13 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», якщо протягом дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники приймуть рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя, співвласники мають право достроково розірвати такий договір, попередивши про це управителя, призначеного на конкурсних засадах, не пізніш як за два місяці до дня розірвання договору.

Відповідно до ч. 8 ст. 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», у разі припинення дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком управитель багатоквартирного будинку зобов`язаний не пізніше дня, що настає за днем припинення дії договору, передати новому управителю багатоквартирного будинку чи особі, уповноваженій співвласниками або об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку:

1) наявну технічну документацію на такий будинок за переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері житлово-комунального господарства;

2) інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем за строк дії договору, але не більше трьох останніх років;

3) інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору, але не більше трьох останніх років;

4) дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного будинку за строк дії договору, але не більше трьох останніх років;

5) інше майно, передане управителю багатоквартирного будинку за рішенням співвласників.

У разі припинення дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком залишок коштів, що обліковуються на день припинення договору управління на окремих банківських рахунках, відкритих управителем згідно з частиною третьою цієї статті, а також на поточному рахунку із спеціальним режимом використання, відкритому згідно з частиною п`ятою статті 14 цього закону, повертається кожному із співвласників, які вносили відповідну плату, якщо інше не передбачено договором або рішенням співвласників. У частині залишків коштів, що утворилися за рахунок доходів від використання спільного майна багатоквартирного будинку, кошти повертаються пропорційно до частки співвласника багатоквартирного будинку.

Відповідно до п. 66 Правил надання послуг з управління багатоквартирним будинком», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 712 від 05.09.2018 року, не пізніше дня, що настає за днем припинення дії договору управління, управитель здійснює огляд технічного стану багатоквартирного будинку та його прибудинкової території, про що складає відповідний акт. Уповноважена особа співвласників може брати участь в такому огляді. Копія відповідного акта передається уповноваженій особі співвласників.

Пунктом 67 Правил надання послуг з управління багатоквартирним будинком передбачено, що не пізніше дня, що настає за днем припинення дії договору управління, управитель передає новому управителю багатоквартирного будинку чи особі, уповноваженій співвласниками, або об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку:

-наявну технічну документацію на такий будинок;

-інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем протягом строку дії договору управління, але не більше ніж три останні роки;

-інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору управління, але не більше ніж три останні роки;

-дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного будинку протягом строку дії договору управління, але не більше ніж три останні роки;

-майно, передане управителю багатоквартирного будинку за рішенням співвласників.

Відповідно до обставин, викладених Позивачем у своїй позовній заяві можна дійти висновку, що власниками квартир і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку № 158/2 по вул. Нарбутівська в м. Черкаси реалізовано своє право, передбачене ст. 385 ЦК України, на створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. Співвласниками багатоквартирного будинку №158/2 по вул. Нарбутівська в м. Черкаси з дотриманням вимог ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» скликано та проведено установчі збори, згідно з рішеннями яких, зокрема, створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нарбутівська 158/2», яке в подальшому 02.04.2020 р. зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань з внесенням запису 10261020000019757.

Чинне законодавство України та п. 33 договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 331 від 20.05.2019 року надають можливість співвласникам багатоквартирного будинку на прийняття рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя навіть після укладання договору (протягом дії договору) про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу.

Крім того, Позивач з урахуванням вимог ч. 5 ст. 13 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» листами від 14.02.2020 р. та від 04.06.2020 р. належним чином повідомив Відповідача про створення та реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нарбутівська 158/2», про розірвання договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 331 від 20.05.2019 року у зв`язку із зміною форми управління багатоквартирним будинком. Вказані листи Відповідач отримав, однак дій щодо передачі спірної документації не вчинив.

Отже, згідно з положеннями ч. 18 ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» обов`язок попереднього балансоутримувача будинку з передачі примірника документації на будинок об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку виникає у нього з дня державної реєстрації об`єднання та підлягає виконанню без будь-яких інших додаткових умов, оскільки жодних інших підстав, крім державної реєстрації об`єднання, для передачі документації від попереднього балансоутримувача Законом не визначено.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справі № 910/6167/18 від 05.07.2019, постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду № 917/1208/18 від 13.11.2019,№ 921/753/16-г/11 від 11.06.2019.

Внаслідок зазначених обставин у Позивача виникло право витребувати у попереднього управителя, яким є Відповідач, примірники спірної документацію на підставі ч.ч. 18, 19 ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», як і обов`язок відповідача передати вказану документацію новому управителю тому вимога Позивача про зобов`язання Відповідача передати документацію є такою, що підлягає задоволенню.

У провадженні Господарського суду Черкаської області перебуває справа № 925/573/22 за позовом ОСББ «Нарбутівська 158/2» до ТОВ «УК «Нова якість» дільниця 17» з вимогами вчинення дій по передачі документації на житловий будинок.

Щодо заперечень на позов відповідача, то суд виходить із наступного.

Позивач повідомив Відповідача про відмову від послуг останнього та щодо припинення договору з дотриманням положень частини п`ятої статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», пунктів 17 та 33 Договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком від 20.05.2019 №331 (далі Договір №331).

Лист-повідомлення від 14.02.2020 подано Безбавною М.Й., яку уповноважили на це співвласники багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 158/2, особисто в офіс, який знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 145, тобто за адресою місцезнаходження ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» дільниця 17», зазначеного в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі ЄДР).

Лист від 01.06.2020 також подано ОСОБА_1 особисто в офіс за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 145, тобто за адресою місця знаходження ТОВ «Управлінська компанія «Нова якість» дільниця 17».

Відповідач у відзиві вказує, що вказані листи відповідно до вхідного штампу нібито передано до ТОВ «УК «Нова якість», яке не є належним управителем будинку за адресою: м. Черкаси, вул. Нарбутівська, 158/2.

У відзиві Відповідач не спростовує доводи Позивача про те, що ТОВ «УК «Нова якість» дільниця 17» використовує штамп з надписом «ТОВ «УК «НОВА ЯКІСТЬ», адже, як було зазначено в позовній заяві і підтверджується доказами, такий самий штамп проставлено на конверті, який Відповідач надіслав з відповіддю на адвокатський запит адвоката Позивача.

В результаті реорганізації ТОВ «Сантехбудкострукція» було створено нові підприємства, серед яких ТОВ «УК «Нова якість» дільниця 17» та ТОВ «УК «Нова якість» Дільниця (номер від 1 до 40)», які знаходяться за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 145. На вищезгаданому штампі вказана адреса: м.Черкаси, вул. Смілянська, 145. В ЄДР відсутній окремий номер офісу Відповідача за вказаною адресою.

Відповідачем суду не надано доказів, що за адресою м. Черкаси вул. Смілянська, 145 фізично існують різні окремі офіси для кожної дільниці «УК «Нова якість», які мають окремі штампи для отримання кореспонденції.

Під час отримання листів від уповноваженої особи працівник не відмовився їх приймати на підставі того, що він є працівником іншої юридичної особи, а не Відповідача.

За адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 145 знаходиться один офіс, який приймає повідомлення для всіх товариств правонаступників ТОВ «Сантехбудконструкція», а також здійснює прийом громадян щодо питань, які стосуються всіх правонаступників ТОВ «Сантехбудконструкція», в т.ч. ТОВ «УК «Нова якість» Дільниця 17»

ТОВ«УК «Нова якість» на своєму особистому сайті відображає інформацію, яка стосується усіх управлінських компаній «Нова якість» з усіма номерами дільниць.

За вказаним посиланням також розміщено фото фасаду будівлі за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 145, на фасаді якої розміщено напис Управлінська компанія НОВА ЯКІСТЬ з власним логотипом без вказуванням номерів дільниць.

Відповідач у відзиві на позов розділяє поняття балансоутримувача та управителя.

Згідно з частиною вісімнадцятою статті 6 Закону № 2866-ІІІ колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об`єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

У пункті 7.27 постанови від 26.10.2021 р. у справі № 925/610/20 Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду (далі КГС ВС) дійшов висновку про те, що на підставі частин вісімнадцятої та дев`ятнадцятої статті 6 Закону № 2866-ІІІ у об`єднання співвласників багатоквартирного будинку виникло право витребувати у попереднього управителя примірники спірної документації, а у відповідача, яким є управитель, - обов`язок передати вказану документацію.

Такого ж висновку дійшов КГС ВС у п. 6.27 постанови від 01.02.2022 р. у справі №925/803/20.

У позовній заяві Позивач послався на висновок КГС ВС у справі №925/6167/18: «згідно з положеннями ч. 18 ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», передбачений зазначеною нормою обов`язок попереднього балансоутримувача будинку з передачі примірника документації на будинок об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку виникає у нього з дня державної реєстрації об`єднання та підлягає виконанню без будь-яких інших додаткових умов, оскільки жодних інших підстав, крім державної реєстрації об`єднання, для передачі документації від попереднього балансоутримувача Законом не визначено».

Застосування висновків, яких дійшов КГС ВС у постанові від 05.07.2019 у справі № 910/6167/18, можливе як для балансоутримувача, так і для управителя, адже норма частини вісімнадцятої статті 6 вищезгаданого закону передбачає настання обов`язку як для балансоутримувача, так і для особи, яка здійснювала управління будинком, тобто управителя.

У пункті 7.28 постанови КГС ВС у справі №925/610/20 вказано, що висновки щодо застосування частини вісімнадцятої статті 6 Закону № 2866-ІІІ, викладені, зокрема, в постанові від 05.07.2019 р. у справі № 910/6167/18, підлягають врахуванню до правовідносин у справі №925/610/20 в силу частини четвертої статті 236 Господарського процесуального кодексу України. Крім того, висновки щодо застосування частини вісімнадцятої статті 6 Закону № 2866-ІІІ, яких дійшов КГС ВС у справі №910/6167/18, враховано КГС ВС у постанові від 16.09.2021 р. у справі № 908/2609/20, яка також стосується передачі документації управителем, а не балансоутримувачем.

Відтак висновок про те, що обов`язок передати документацію на будинок об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку виникає з дня державної реєстрації об`єднання і підлягає виконанню без будь-яких інших додаткових умов, оскільки жодних інших підстав, крім державної реєстрації об`єднання, для передачі документації особою, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком.

Оцінивши доводи сторін, суд приходить до висновку про те, що позивач належними та допустимими доказами довів суду порушення його прав на отримання документації, що є предметом спору, тому позов підлягає до задоволення.

Крім того з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати останнього на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, ст.ст.236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Управлінську компанію «Нова якість» дільниця № 17» (код ЄДРПОУ 43081287, місцезнаходження: 18036, м. Черкаси, вул. Смілянська, буд. 145) передати за актом приймання-передачі Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Нарбутівська 158/2» (код ЄДРПОУ 43583367, місцезнаходження: 18005, м. Черкаси, вул. Нарбутівська 158/2) примірник технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок № 158/2 по вул. Нарбутівська у м. Черкаси, а саме: документи, на підставі яких багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію; технічний паспорт на будинок; план інженерних мереж будинку; інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем за строк дії Договору про управління; інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору про управління; дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного будинку за строк дії договору про управління; майно, передане управителю багатоквартирного будинку за рішенням співвласників.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінську компанію «Нова якість» дільниця № 17» (код ЄДРПОУ 43081287, місцезнаходження: 18036, м. Черкаси,вул. Смілянська, буд. 145) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Нарбутівська 158/2» (код ЄДРПОУ 43583367, місцезнаходження: 18000, м. Черкаси, вул. Благовісна буд. 182) 2481,00 грн (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня) судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 28.02.2023.

СУДДЯ К.І. Довгань

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.01.2023
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу109239515
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —925/573/22

Постанова від 27.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 26.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 30.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Судовий наказ від 24.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Судовий наказ від 24.03.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 26.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 20.09.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні