Рішення
від 27.02.2023 по справі 373/332/22
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/332/22

Номер провадження 2/373/31/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2023 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Опанасюка І.О.

за участі секретаря судових засідань Бутович Я.О.,

представника позивача адвоката Гичко О.А.

представників ТОВ «Вікагро» Тарасенка В.І., адвоката Іваненко К.О.

державного реєстратора Канівець Н.В.

представника ГУ Держгеокадастр в Київській області Лябах Н.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу № 373/332/22 за позовом ТОВ Євроагромаркет 1 до ОСОБА_1 , Фермерського господарства Вікагро, треті особи: ТОВ Землевпорядкування та кадастр, Державний реєстратор центру надання адміністративних послуг Виконавчого комітету Переяславської міської ради - Канівець Ніна Вікторівна, Головне управління Держгеокадастру в Київській області про визнання недійсним договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ТОВ «Євроагромаркет 1» Гичко Олена Анатоліївна звернулась до суду з позовом та просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 2,8368 га, кадастровий номер 3223380800:07:002:0020, укладений між ОСОБА_1 та ФГ «Вікагро» №8 від 30.03.2021, зареєстрованого в реєстрі речових прав №41307626 від 30.03.2021; стягнути з відповідача судові витрати.

Позовні вимоги представник обґрунтувала тим, що позивач ТОВ «Євроагромаркет 1» уклав договір оренди землі терміном на 7 років, кадастровий номер 3223380800:07:002:0015. Договір оренди був зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22.02.2017 року №19178873. Позивач належним чином виконував умови договору оренди, земельна ділянка використовувалась згідно цільового призначення, орендна плата сплачувалась своєчасно та в повному обсязі. 30 листопада 2021 року позивачу стало відомо, що відповідач ОСОБА_1 в березні 2021 року звернувся до ТОВ Альфа Гарант ЛЛС для виготовлення технічної документації на дану земельну ділянку. В подальшому Головне управління Держгеокадастру в Київській області присвоїв земельній ділянці новий кадастровий номер 3232380800:07:022:0020, реєстрація права власності була здійснена державним реєстратором Виконавчого комітету Переяславської міської ради Канівець Н.В.. 24.03.2021 №41222452.

Представник позивача вказує, що в подальшому ОСОБА_1 передав в оренду земельну ділянку ФГ Вікагро за договором оренди землі №8 від 30.03.2021 про що міститься запис в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно від 30.03.2021 року №41307626. Рішення про державну реєстрацію прав їх обтяжень прийнято державним реєстратором Виконавчого комітету Переяславської міської ради Канівець Н.В., індексний номер 57437612 від 02.04.2021 року. При цьому договір оренди земельної ділянки укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Євроагромаркет 1» продовжує діяти, орендодавець отримає від орендаря плату обумовлену договором. ОСОБА_2 вважає, що права позивача було порушено внаслідок укладення ОСОБА_1 спірного договору оренди землі з ФГ «Вікагро», а тому його необхідно визнати недійсним.

В судовому засіданні ОСОБА_2 підтримала позовні вимоги, просила їх задовольнити.

Голова фермерського господарства Вікагро - Тарасенко В.І. заперечив проти заявлених вимог. Подав до суду відзив на позов. Вважає, що відсутні правові підстави визнання недійсним договору оренди земельної ділянки №8 від 30 березня 2021 року, зареєстрованого 02 квітня 2021 року в реєстрі речових прав за №251029583, укладеного між фермерським господарством Вікагро та ОСОБА_1 .

Також, ОСОБА_3 пояснив у судовому засіданні, що до нього звернувся ОСОБА_1 особисто та просив його допомогти виготовити технічну документацію. Причиною для його звернення стало те, що в мобільному додатку за кадастровим номером 3223380800:07:002:0015 була відсутня будь яка інформація про земельну ділянку. ОСОБА_3 показав ОСОБА_1 де працює землевпорядна організація, та провів його туди.

У ТОВ Альфа Гарант ЛЛС було замовлено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) з присвоєнням земельним ділянкам кадастрових номерів а також здійснено державну реєстрацію права власності на земельні ділянки.

Після реєстрації земельної ділянки, ОСОБА_1 захотів працювати із ОСОБА_3 . Перед тим, як погоджуватись на пропозицію ОСОБА_1 , ОСОБА_3 попросив показати йому договір з Договір з ТОВ «Євроагромаркет 1», яким виявився чистий бланк і витяг з кадастровим номером 3223380800:07:002:0015.

30 березня 2021 року було укладено Договір оренди землі за №8 між ОСОБА_1 та ФГ «Вікагро», котрий зереєстрований в реєстрі речових прав №251029583 від 02 квітня 2021 року.

ОСОБА_3 додав, що первинний договір, про який заявляє представник позивача не укладений, оскільки не дотримані вимоги закону. Існує лише один договір між його фермерським господарством та ОСОБА_1 , який є чинним та укладений відповідно до вимог законодавства.

Просив відмовити в задоволенні позовних вимог.

Адвокат Іваненко К.О., який діє в інтересах ОСОБА_1 в судовому засіданні, заперечив проти позову, обґрунтувавши це тим, що Договір оренди землі між ОСОБА_1 та ТОВ «Євроагромаркет 1» НЕ був укладений, оскільки предмет договору земельна ділянка не мала кадастрового номеру, а саме речове право оренди за таким договором не зареєстроване у державному реєстрі за позивачем, як того вимагають положення ст.ст. 210,640 ЦК України, ст. ст. 15,17 Закон України «Про оренду землі». На думку представника відповідача, позивач ТОВ «Євроагромаркет 1» не набув прав та обов`язків орендаря, про захист яких просить.

За таких обставин, ОСОБА_1 мав право на укладання договору оренди з іншою, на його думку, добросовісною особою ФГ «Вікагро», а плата за користування землею, яку він до цього моменту отримував від позивача, на переконання представника може бути орендною платою за попереднім договором оренди з ТОВ «Євроагромаркет 1». У разі, якщо позивач безпідставно сплатив якісь кошти відповідачу, до на думку ОСОБА_4 юридична особа може ставити питання про повернення таких виплат, однак це є предметом окремого позову, оскільки в даному судовому процесі вимоги про таке не заявлялось.

Представник ОСОБА_4 додатково суду пояснив, що ТОВ «Євроагромаркет 1» після попередніх домовленостей з його клієнтом не оформило земельну ділянку в Державному кадастрі та в Державному реєстрі речових прав, як обіцяло, а власник земельної ділянки задля забезпечення юридичної визначеності та законності, вирішив укласти Договір оренди землі з іншою особою Фермерським господарством «Вікагро». Останнє, добросовісно виконало всі попередні домовленості щодо супроводу у реєстрації земельної ділянки в Державному земельному Кадастрі, що є істотною умовою договору оренди землі.

ОСОБА_1 в судовому засіданні підтвердив ті обставини, які зазначив адвокат Іваненко К.О. та зазначив, що діяв добросовісно. Просив відмовити у задоволенні позову.

Представник виконавчого комітету Переяславської міської ради в особі державного реєстратора Канівець Н.В. пояснила в судовому засіданні, що на момент реєстрації нею земельної ділянки у 2021 році, пошук за суб`єктом ОСОБА_1 та об`єктом (кадастровим №3223380800:07:002:0015) відомостей не дав. Вона, як державний реєстратор не вдається до оцінки правильності дій попереднього реєстратора однак, якщо б договір оренди між ТОВ «Євроагромаркет-1» був зареєстрований і відповідно був присвоєний кадастровий номер земельній ділянці, вона б бачила це і не проводила реєстрацію повторно. ОСОБА_5 припустила, що попередній реєстратор, можливо вніс відповідні відомості в інший (можливо) спеціальний розділ.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ТОВ «Землевпорядкування та кадастр» ОСОБА_6 будучи допитаним в якості свідка, пояснив суду що між його підприємством та ТОВ «Євроагромаркет 1» були відносини з надання послуг з реєстрації земельних ділянок, які надаються в оренду для подальшої реєстрації договорів оренди. Його організації, замовниками надавались акти на земельні ділянки старого зразка. Після чого ТОВ «Землевпорядкування та кадастр» на підставі інформації та даних отриманих від Інституту землеустрою, визначали координати поворотних точок земельної ділянки на місцевості і виготовляли файл у форматі «in4». Ці файли надсилались у Держкомзем, які їх опрацьовували та присвоювали земельній ділянці кадастровий номер. У підтвердження цього, ДЗК направляло до замовника (ТОВ «Землевпорядкування та кадастр») роздруківку витяг, яка містила кадастровий номер який присвоєно земельній ділянці, її площу, а також дані про власника земельної ділянки. Після отримання роздруківки, ТОВ «Землевпорядкування та кадастр» направляло її разом із договорами оренди до реєстратора для реєстрації договорів оренди. На цьому його робота була закінчена. Додатково ОСОБА_6 пояснив, що присвоєння кадастрових номерів земельній ділянці відноситься до виключної компетенції Держкомзему (на момент правовідносин). Вони ж були єдиним розпорядником реєстру земельних ділянок, куди вносились кадастрові номери. Реєстрація договорів оренди можлива за законом, лише після процедури присвоєння земельній ділянці такого номера і реєстратор перевіряє його у базі, перед тим як провести реєстрацію договору. На запитання суду, чи може реєстратор фактично зареєструвати договір оренди земельної ділянки без кадастрового номера? Свідок відповів, що «Так може за ідентифікатором даних про власника у відповідній графі». Однак, це не є коректним. В даному випадку, на думку ОСОБА_6 саме під час реєстрації Договору оренди відбулась помилка, яку допустив реєстратор. Втім, чому кадастровий номер відсутній у електронній базі пояснити не зміг з підстав, що це не входить до його компетенції.

Представник Головного управління Держгеокадастру в Київській області Лябах Н.І. пояснила суду, що спірні відносини чітко врегульовані Законом України «Про Державний земельний кадастр» та з 01.01.2013 року всі земельні ділянки яким присвоєно кадастровий номер вносяться в електронний реєстр. Знаючи про суть даного спору, ОСОБА_7 перевірила в реєстрі наявність даних про земельну ділянку із кадастровим №3223380800:07:002:0015 та констатувала, що земельна ділянка із таким номером не значиться. Натомість за пошуковим запитом кадастрового номера 3223380800:07:002:0020, значиться відповідна земельна ділянка власником якої є ОСОБА_1 та відображається дані про укладений між та ФГ «Вікагро» договір оренди від 30.03.2021 за №8. ОСОБА_7 на запитання сторін, звідки ж взявся неіснуючий кадастровий номер і яким чином був зареєстрований договір оренди між ТОВ «Євроагромаркет 1» та ОСОБА_1 , відповіла, що дане питання слід ставити державному реєстратору, оскільки воно виходить за межі її компетенції.

Вислухавши пояснення учасників справи та аргументи сторін, судом встановлено, що між ними існує цивільний спір в сфері земельних правовідносин щодо речового права (оренди) на земельну ділянку та щодо правомірності дій власника земельної ділянки при здійсненні ним свого права власності.

Обраний позивачем спосіб захисту майнового права та інтересу усунення перешкод в користуванні орендованою земельною ділянкою шляхом визнання договору оренди земельної ділянки недійсним (п. 2 ч.1 ст. 16 ЦПК).

На підставі пояснень учасників справи та поданих ними доказів, у їх логічному взаємозв`язку, судом встановлені наступні фактичні обставини.

ОСОБА_1 з 28 березня 2001 року є власником земельної ділянки площею 2,836 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Гайшинської сільської ради Переяслав-Хмельницького району, на підставі Державного акта на право приватної власності на землю Серії РІ № 298179 (а.с.14)

Згідно із договором оренди землі від 01.10.2016, зазначена земельна ділянка була передана ним в оренду ТОВ «Євроагромаркет 1» строком на сім років (а.с.8-9).

Реєстрація даного договору оренди відбулась 22.02.2017 у Державному реєстрі прав на нерухоме майно за №19178873.

До даного договору були складені додатки: та №17 від 04.08.2019, №44 від 22.11.2020 та №109 від 17.11.2021, яким врегульовані відносини сторін договору в частині оплати за оренду (а.с.11, 12, 13).

Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 24.02.2017 №81149148, копія якого додана до позовної заяви містить інформацію про те, що земельна ділянка площею 2.836 га для ведення сільськогосподарського виробництва перебуває в оренді строком на 7 років на підставі договору оренди землі від 01.10.2016. Орендодавцем зазначений ОСОБА_1 , а орендарем ТОВ «Євроагромаркет 1» (а.с. 10).

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 10.12.2021, копія якої додана до позовної заяви, вбачається, що земельна ділянка площею 2.8968 га з кадастровим номером №3223380800:07:002:0015 перебуває в оренді строком на 7 років. Орендарем вказаний ТОВ «Євроагромаркет 1», а орендодавцем ОСОБА_1 (а.с.16).

У 2016 році з метою реєстрації земельної ділянки належній ОСОБА_1 у ДЗК та присвоєння їм кадастрових номерів, зазначення яких є істотною умовою договору оренди землі, ТОВ «Євроагромаркет-1» уклав з ТОВ «Землевпорядкування та кадастр» договір про виготовлення технічної документації щодо відведення земельних ділянок в натурі

Однак, зазначений договір не був зареєстрований в порядку, передбаченому діючим законодавством, оскільки виготовлена ТОВ «Землевпорядкування та кадастр» Технічна документація на земельну ділянку ОСОБА_1 не пройшла реєстрації у Переяслав-Хмельницькому відділі ДЗК та, відповідно, земельна ділянка не була внесена до Державного земельного кадастру із присвоєнням їй відповідного кадастрового номера.

Адвокат Іваненко К.О., звернув увагу на те, що кадастровий номер земельній ділянці відповідача було присвоєно 22.02.2017 року, в той час як договір оренди землі між ТОВ «Євроагромаркет1» та ОСОБА_1 укладений 01.10.2016, тобто на момент укладення договору оренди, земельній ділянці належній ОСОБА_1 кадастровий номер не був присвоєний.

ОСОБА_1 отримував орендну плату за користування його земельною ділянкою з боку ТОВ «Євроагромаркет 1» в грошовій та натуральній формі, що підтверджується відповідними відомостями за 2019-2021 роки (а.с. 19-22).

В той же час, з іншої інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 30.11.2021 вбачається вже, що ОСОБА_1 володіє земельною ділянкою площею 2.8968 га з кадастровим номером №3223380800:07:002:0020 і вона перебуває в оренді ФГ «Вікагро».

Реєстрація договору оренди землі №8 між ОСОБА_1 та ФГ «Вікагро» відбулась 30.03.2021 після присвоєння ГУ Держгеокадастру у Київській області земельній ділянці 24.03.2021 кадастрового номера №3223380800:04:008:0020.Договір зареєстровано в реєстрі речових прав №251029583 від 02.04.2021 (а.с. 94).

В підтвердження законності правовідносин між ОСОБА_1 та ФГ «Вікагро», ОСОБА_3 додав до відзиву на позов копії технічної документації із землеустрою, щодо встановлення меж земельної ділянки належній ОСОБА_1 в натурі.

Оцінивши подані сторонами докази в їх сукупності, суд дійшов до переконання, що вони у своїй більшості є достовірними, а також належними, допустимими та достатніми для встановлення дійсних обставин справи та ухвалення судом рішення.

Відповідно до частинитретьоїстатті 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановленихЦПК України.

Предметом доказування під час судового розгляду є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухвалення судового рішення (частина другастатті 77 ЦПК України ).

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (стаття 76 ЦПК України ).

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (частина четвертастатті 81 ЦПК України ).

Відповідно доположень статті319ЦК України,власник володіє,користується,розпоряджається своїммайном навласний розсуд. Власникмає правовчиняти щодосвого майнабудь-якідії,які несуперечать закону. Приздійсненні своїхправ тавиконанні обов`язківвласник зобов`язанийдодержуватися моральнихзасад суспільства. Власник не може використовувати право власності на шкоду правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію та природні якості землі.

Держава невтручається уздійснення власникомправа власності. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов`язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом (частина шоста, сьома статті 319 ЦК України).

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частини другоїстатті 11 ЦК України).

Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори) (частини перша та другастатті 202 ЦКУкраїни).

Зміст правочину не може суперечитиЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом (частини перша, четвертастатті 203 ЦК України).

За правилами частини першої статті 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою-третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність, на підставах встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (частина третя статті 215 ЦК України).

Право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельноюділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності (частина першастатті 93 ЗК України).

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем (частина четвертастатті 124 ЗК України).

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимогЦК України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (стаття 627 ЦК України).

Відповідно до частини 3 статті 6 ЦК України сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами.

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (частина першастатті 759 ЦК України). Особливості найму окремих видів майна встановлюютьсяЦК Українита іншим законом (частина третястатті 760 ЦК України).

За договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату (частина першастатті 792 ЦК України).

Договір найму укладається на строк, встановлений договором (частина першастатті 763 ЦК України). Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору (частина першастатті 631 ЦК України).

Договір набирає чинності з моменту його укладення (частина другастатті 631 ЦК України).

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору (частина першастатті 638 ЦК України).

Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії (частини перша, другастатті 640 ЦК України).

Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації (частина першастатті 210 ЦК України).

Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права (згідно із частиною першоюстатті 125 ЗКУкраїни).

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (стаття 126 ЗК України).

Перелік органів, які здійснюють державну реєстрацію правочинів, порядок реєстрації, а також порядок ведення відповідних реєстрів встановлюються законом (згідно із частиною другоюстатті 210 ЦК України).

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюютьсяЗК України,ЦК України, Законом про оренду землі, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі (згідно із частиною першою статті 2 Законупро оренду землі). Орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбаченихЗК України,ЦК України, цим та іншимизаконами Україниі договором оренди землі (частина перша статті 6 Закону України «Про оренду землі»).

Відповідно достатті 15Закону України«Про орендуземлі» істотнимиумовами договоруоренди земліє: об`єкторенди (кадастровийномер,місце розташуваннята розмірземельної ділянки); строкдії договоруоренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до статті 1 Закону України « Про Державний земельний кадастр» Державний земельний кадастр - єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Державна реєстрація земельної ділянки - внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про формування земельної ділянки та присвоєння їй кадастрового номера;

Цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї (частина перша, другастатті 14 ЦК України).

Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально (частина перша статті 14 Закону України «Про оренду землі»).

Об`єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. (стаття 17 Закону України «Про оренду землі»).

Договір оренди землі припиняється в разі, зокрема, закінчення строку, на який його було укладено (абзац другий частини першої статті 31 Закону про оренду).

У разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором (згідно із частиною першою статті 34 Закону про оренду землі).

Державна реєстраціяречових правна нерухомемайно (далі-державна реєстраціяправ)-офіційне визнанняі підтвердженнядержавою фактіввиникнення,переходу абоприпинення правна нерухомемайно,обтяження такихправ шляхомвнесення відповідногозапису доДержавного реєструречових правна нерухомемайно (абзацперший частинипершої статті1Закону України«Про державнуреєстрацію речовихправ нанерухоме майнота їхобтяжень») Нерухоме майно - земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення (абзац третій частини першої статті 1 Закону про реєстрацію нерухомого майна).

Державна реєстрація прав є обов`язковою. Права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до Законупро реєстрацію нерухомого майна, виникають з моменту такої реєстрації (згідно із частинами першою та третьою статті 3 Законупро реєстрацію нерухомого майна).

Державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема, договорів, укладених у порядку, встановленому законом (підпункт 1 частини першої статті 19 Закону про реєстрацію нерухомого майна).

В той же час, у пункті 43 Прикінцевих положень договору оренди землі від 01.01.2016 року укладеного між ОСОБА_1 та ТОВ «Євроагромаркет-1», який позивач вважає чинним, вказано, що цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Також, відповідно до пункту 20 вказаного вище договору, передача земельної ділянки орендарю здійснюється після державної реєстрації цього договору.

Водночас, як встановлено в суді державної реєстрації речового права оренди ТОВ «Євроагромаркет-1» за цим договором не було здійснено.

У своїй Постанові від 18 січня 2017 року у справі № 6-2777цс16 Верховний Суд України у подібних за змістом правовідносинах зробив правовий висновок, який зводиться до того, що строк дії договору земельної ділянки починається після набрання таким договором чинності, а не з моменту його укладення. Укладений договір оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації та набирає чинності після такої реєстрації. Набранням договором чинності є момент у часі, коли починають діяти права та обов`язки по договору, тобто коли договір як підстава виникнення правовідносин, виражена (оформлена) у письмовій формі, в якій зафіксовані умови договору, породжує правовідносини, на виникнення яких було спрямоване волевиявлення сторін при укладенні цього договору.

Верховний Суд погодився з вищезазначеним правовим висновком ВСУ стосовно початку строку дії договору земельної ділянки.

Так, у Постанові Верховного Суду у складі колегії Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 15.08.2018 у справі № 532/384/16-ц зроблені наступні висновки:

117.Свобода договору, передбаченастаттею 627 ЦК України, не є абсолютною. Сторони договору мають враховувати вимоги законодавства, які визначені для них як обов`язкові, та не можуть змінити дію таких вимог законодавства договором, якщо це прямо не передбачено законодавством.

118.Згідно із частиною першоюстатті 631 ЦК Українистроком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору. Отже, строк оренди земельної ділянки (існування права оренди земельної ділянки) не може починатися раніше за строк дії договору оренди такої земельної ділянки. Строк дії договору земельної ділянки, починається після набрання таким договором чинності, а не з моменту його укладення.

119 … договір оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації та набирає чинності після такої реєстрації, що узгоджується з положеннями частини першоїстатті 210 ЦК України.

120.Набранням договором чинності є момент у часі, коли починають діяти права та обов`язки по договору, тобто коли договір як підстава виникнення правовідносин, виражена (оформлена) у письмовій формі, в якій зафіксовані умови договору, породжує правовідносини, на виникнення яких було спрямоване волевиявлення сторін при укладенні цього договору.

В цілому, суд погоджується з аргументами представника відповідача, що за відсутності реєстрації договору оренди землі та речового права оренди землі за ТОВ «Євроагромаркет-1» в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно такий договір не набув чинності, його дія не розпочалася, у підписантів договору оренди землі від 01.01.2016 року: ОСОБА_1 та ТОВ «Євроагромаркет-1», відповідно до частини першоїстатті 631ЦК України не виникло прав та обов`язків, пов`язаних з орендою земельної ділянки.

Виходячи з цього, претензії ТОВ «Євроагромаркет-1» до ОСОБА_1 про те що він, уклавши договір оренди земельної ділянки з іншою особою ФГ «Вікагро», не виконав своїх обов`язків орендодавця та порушив права ТОВ «Євроагромаркет-1», як орендаря, передбачені цим договором та статтями 24, 25 Закону України «Про оренду землі» є безпідставними.

Крім того, на момент підписання у зміст цього договору не було внесено повних відомостей про предмет договору, а саме: про кадастровий номер земельної ділянки площею 2,836 га, що передавалась в оренду, оскільки на той час земельна ділянка, яка належить ОСОБА_1 , не була зареєстрована в Державному земельному кадастрі. В суді достовірно встановлено, що державна реєстрація земельної ділянки в ДЗК та присвоєння їй кадастрового номеру відбулась пізніше.

За таких обставин, аргументи представника відповідача, що договір оренди землі від 01.01.2016 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Євроагромаркет-1» не можна вважати укладеним, ще й тому, що сторони на момент підписання вищевказаного договору оренди землі не погодили і не могли погодити усі істотні умови договору щодо кадастрового номеру земельної ділянки, як то передбачено статтею 15 Закону України «Про оренду землі», заслуговують на увагу.

Отже, позиція позивача стосовно того, що ОСОБА_1 діяв недобросовісно по відношенню до ТОВ «Євроагромаркет-1», оскільки не висловив свого наміру розірвати договір оренди землі 2016 року та без попередження у 2021 році уклав договір з ФГ «Вікагро», є не обґрунтованою, оскільки передбачені законом випадки розірвання договору можуть застосовуватись лише до дійсного (чинного) договору оренди землі, яким не являється договір 2016 року між ОСОБА_1 та ТОВ «Євроагромаркет-1» внаслідок не проведення державної реєстрації речового права (оренди) на нерухоме майно (земельну ділянку).

Щодо аргументів представника позивача про те, що договір між ОСОБА_1 та ТОВ «Євроагромаркет-1» був реальним, укладеним в розумінні частини другої статті 642 ЦК України, та діє до цього часу, оскільки власник землі орендодавець отримав у 2019 та 2020 роках плату за цим договором, то суд не погоджується з ними, виходячи з того, що до договорів стосовно речових прав на нерухоме майно, застосовуються норми закону щодо обов`язкової державної реєстрації таких прав, а тому положення частини 2 статті 642 ЦК України не можуть бути застосовані самостійно у даній ситуації.

Проаналізувавши зміст договору оренди землі №8 між ОСОБА_1 та ФГ «Вікагро», зареєстрований Державному в реєстрі речових прав та їх обтяжень за №251029583 від 02.04.2021, судом встановлено, що зазначений договір повністю відповідає всім вимогам статті 203 ЦК України, які його стосуються та, додержання яких є необхідним для чинності правочину.

На підставі здійсненої вище оцінки аргументів учасників справи, матеріальних норм закону, які регулюють спірні правовідносини, правових висновків Верховного Суду України та висновків Верховного Суду, суд дійшов висновку про відмову задоволенні позову .

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, то суд залишає їх за позивачем, виходячи з наступного.

За правилами частини першоїстатті 141ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі відмови в позові - на позивача (пункт 2 частини другоїстатті 141 ЦПК України).

Ухвалою Переяслав Хмельницького суду київської області від 30.03.2022 було задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Євроагромаркет 1» про забезпечення позову. Заборонено Фермерському господарству «Вікагро» вчиняти будь-які дії на виконання договору оренди №8 від 30.03.2021, укладеного між ОСОБА_1 та Фермерським господарством «Вікагро», зареєстрованого в реєстрі речових прав №41307626 від 30.03.2021, щодо земельної ділянки площею 2,8368 га кадастровий номер 3223380800:07:002:0020.

Відповідно до ч. 9 ст. 158 ЦПК України, у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного, керуючись статтями 81, 141, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ТОВ Євроагромаркет 1 до ОСОБА_1 , Фермерського господарства Вікагро, треті особи: ТОВ Землевпорядкування та кадастр, Державний реєстратор центру надання адміністративних послуг Виконавчого комітету Переяславської міської ради - Канівець Ніна Вікторівна, Головне управління Держгеокадастру в Київській області про визнання недійсним договору оренди землі відмовити.

Заходи забезпечення позову, застосовані ухвалою Переяслав Хмельницького суду Київської області від 30.03.2022 в цивільній справі № 373/332/22 скасувати.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разіподання апеляційноїскарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач ТОВ «Євроагромаркет-1», місцезнаходження: 08400, м. Переяслав, вул. Нахімова Генерала, 7, код ЄДРПОУ 37340932;

відповідач ОСОБА_1 , проживаючий АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ;

відповідач Фермерське господарство «Вікагро», місцезнаходження: 08400, м. Переяслав, вул. Борисоглібська, 29, код ЄДРПОУ 41887941;

третя особа ТОВ «Землевпорядкування та кадастр», юридична адреса: 08400, м. Переяслав, вул. Шкільна, 49, код ЄДРПОУ 36870461;

третя особа Виконавчий комітет Переяславської міської ради в особі державного реєстратора Канівець Ніни Вікторівни, місцезнаходження: 08400, м. Переяслав, вул. Богдана Хмельницького, 27/25, код ЄДРПОУ 33201806;

третя особа Головне управління Держгеокадастру в Київській області, місцезнаходження: 03115, м. Київ, вул. Серпова, 3/14, код ЄДРПОУ 39817550.

Повний текст судового рішення виготовлений 28.02.2023.

Суддя І.О. Опанасюк

Дата ухвалення рішення27.02.2023
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу109254618
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —373/332/22

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Постанова від 17.07.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 17.04.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Рішення від 27.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Опанасюк І. О.

Рішення від 27.02.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Опанасюк І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні