Постанова
від 12.10.2009 по справі 5020-12/072
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕ ЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Постанова

Іменем України

12 жовтня 2009 року С права № 5020-12/072

Севастопольський апеляц ійний господарський суд у ск ладі колегії суддів:

головуючого судді Гонтаря В.І.,

суддів Чертково ї І.В.,

Плута В.М.,

за участю представників ст орін:

представник позивача, ОС ОБА_2, довіреність № б/н від 30.06.09, фізична особа-підприємец ь ОСОБА_3;

представник відповідача, н е з'явився, приватне підприєм сиво "Слік";

представник третьої особи , Єрмаков Олександр Іванови ч (повноваження перевірені ), рішення № б/н від 20.05.04, Дирек тор, приватне підприємство"В ечірка";

представник третьої особи , не з явився, Севастопольська міська Рада

розглянувши апеляційну ск аргу приватного підпри ємства "Вечірка" на рішення го сподарського суду міста Сева стополя (суддя Харченко І.А.) в ід 25 серпня 2009 року у справі № 5020- 12/072

за позовом фізич ної особи-підприємця ОСОБА _3 (АДРЕСА_1)

до приватного пі дприємства "Слік" (пл. Ластова, 3,Севастополь,99001)

за участю третіх осіб, які н е заявляють самостійних вимо г на предмет спору:

Севастопольської міської Ради (вул. Леніна,3, Севастопол ь, 990011)

приватного підприємства "В ечірка" (пр. Нахімова,10-22, Севаст ополь, 99011)

про визнання права власнос ті на павільйон

.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, фізична особа-підп риємець ОСОБА_3 звернувся до господарського суду міст а Севастополя з позовом до ві дповідача, приватного підпри ємства „Крона-Сервіс” про ви знання права власності на па вільйон №1-а на оптово - роздрі бному ринку „Вечірка”, розта шованому в АДРЕСА_2.

Ухвалою господарського су ду міста Севастополя від 01.07.2009 р оку допущено заміну первісно го відповідача - приватного п ідприємства „Крона-Сервіс” - належним відповідачем - прив атним підприємством „Слік”.

Також, в процесі розгляду сп рави, було залучено третіх ос іб, які не заявлять самостійн их вимог на предмет спору на с тороні відповідача: Севастоп ольську міську Раду, приватн е підприємство „Вечірка”.

Позивач в ході розгляду спр ави уточнив свої позовні вим оги, та просив визнати право в ласності на павільйон №1-А, що складається з: першого повер ху, в який входить торговий па вільйон 1-1, загальною площею п о зовнішніх обмірах 12,2 кв.м (пло щею торгового приміщення 10,7 к в.м) з крильцем площею 0,7 кв.м; то рговий павільйон II-1, загально ю площею по зовнішніх обміра х 20,2 кв.м (площею торгового прим іщення 17,9 кв.м) з крильцем площе ю 0,5 кв.м; торговий павільйон III-1, загальною площею по зовнішн іх обмірах 12,2 кв.м (площею торго вого приміщення 10,3 кв.м) з криль цем площею 0,6 кв.м; та другого по верху, в який входить: торгови й павільйон, загальною площе ю 99,3 кв.м (площею торгового прим іщення IV - 78,0 кв.м, площею офісног о приміщення VI - 21,3 кв.м), загальн ою площею по зовнішніх обмір ах - 106,0 кв.м з крильцем площею 12,1 к в.м, на оптово-роздрібному рин ку "Вечірка", розташованому в АДРЕСА_2. (а.с. 85-87).

Рішенням господарського с уду міста Севастополя від 25 се рпня 2009 року у справі № 5020-12/072 (судд я Харченко І.А.) позов фізичної особи-підприємця ОСОБА_3 задоволено.

За фізичною особою-підприє мцем ОСОБА_3 визнано право власності на павільйон №1-А, щ о складається з: першого пове рху, в який входить торговий п авільйон 1-1, загальною площею по зовнішніх обмірах 12,2 кв.м (пл ощею торгового приміщення 10,7 кв.м) з крильцем площею 0,7 кв.м; т орговий павільйон II-1, загальн ою площею по зовнішніх обмір ах 20,2 кв.м (площею торгового при міщення 17,9 кв.м) з крильцем площ ею 0,5 кв.м; торговий павільйон II I-1, загальною площею по зовніш ніх обмірах 12,2 кв.м (площею торг ового приміщення 10,3 кв.м) з крил ьцем площею 0,6 кв.м; та другого п оверху, в який входить: торгов ий павільйон, загальною площ ею 99,3 кв.м (площею торгового при міщення IV - 78,0 кв.м, площею офісно го приміщення VI - 21,3 кв.м), загаль ною площею по зовнішніх обмі рах - 106,0 кв.м з крильцем площею 12 ,1 кв.м, на оптово-роздрібному р инку "Вечірка", розташованому в АДРЕСА_2.

Вирішено питання про розпо діл судових витрат.

Не погодившись з рішенням г осподарського суду, приватне підприємство "Вечірка" зверн улось до Севастопольського апеляційного господарськог о суду з апеляційною скаргою , в якій просить рішення суду с касувати, прийняти нове ріше ння, яким в позові відмовити.

Доводи апеляційної скарги обґрунтовані порушенням міс цевим господарським судом но рм матеріального права, непо вним з' ясуванням обставин, що мають значення у справі, та невідповідністю висновків с уду обставинам справи.

Так, директор приватного пі дприємства "Вечірка" у своїй а пеляційній скарзі зазначає , що павільйон не є капітально ю спорудою, виконаний без фун даменту, розміщений на терит орії приватного підприємств а „Вечірка” тимчасово і тому на нього не може бути зареєст роване право власності.

У судовому засіданні призн аченому на 12 жовтня 2009 року, пре дставник позивача проти вимо г скарги заперечував, просив залишити рішення господарсь кого суду без змін, представн ик приватного підприємства „ Вечірка” підтримав вимоги ап еляційної скарги, представни к відповідача та Севастополь ської міської Ради у судове з асідання не з'явились, про час та місце розгляду справи бул и повідомлені належним чином .

Оскільки явка в судове засі дання згідно статті 22 Господа рського процесуального коде ксу України - це право, а не об ов' язок сторін, справа може розглядатися без їх участі, я кщо нез' явлення цих предста вників не перешкоджає виріше нню спору.

Враховуючи те, що матеріали справи в достатній мірі хара ктеризують взаємовідносини сторін, колегія вважає за мож ливе переглянути рішення су ду першої інстанції за відсу тності представників сторін .

Розглянувши матеріали спр ави повторно, в порядку статт і 101 Господарського процесуал ьного кодексу України судов а колегія встановила наступн е.

Як вбачається з матеріалів справи, 22 січня 2003 року між фізи чною особою-підприємцем ОС ОБА_3 (замовник - позивач) та п риватним підприємством „Кро на-Сервіс” (підрядчик) був укл адений договір підряду б\н. (а .с.47-49).

Відповідно пункту 1.1. даного договору підрядчик зобов'яз ується на свій ризик виконат и за завданням замовника з ви користанням своїх матеріалі в, а замовник зобов'язується п рийняти і сплатити наступну роботу: побудувати і здати в е ксплуатацію павільйон 1А на о птово-роздрібному ринку „Веч ірка”, розташованому в АДРЕ СА_2, та зареєструвати право власності на вказане майно.

Згідно пункту 2.1 підрядчик в иконує роботу не пізніше 31 сер пня 2003 року.

Пунктом 3.1. договору передба чено, що ціна договору склада є 23000,00грн.

В подальшому, у зв' язку з в иникненням у приватного підп риємства „Крона-Сервіс” мате ріальних проблем, між позива чем (кредитор) та приватним пі дприємством „Слік” (поручите ль - відповідач) був укладений договір доручення № 25-02/03 від 25.02. 2003 року (а.с. 75).

Згідно пункту 1 даного догов ору поручитель зобов'язався відповідати за виконання зоб ов'язань приватного підприєм ства „Крона-Сервіс” по забуд ові, введенню до експлуатаці ї та реєстрації павільйону 1-А на оптово-роздрібному ринку „Вечірка”, розташованого в АДРЕСА_2.

Відповідно пункту 2 договор у № 25-02/03 від 25.02.2003 року поручитель несе солідарну відповідальн ість з боржником перед креди тором за виконання зобов'яза нь за договором підряду від 22. 01.2003 року, складеним між кредит ором і боржником.

Так, позивач повністю сплат ив відповідачеві грошову сум у за виконані роботи, а також п рийняв майно по акту прийому -передачі від 20.08.2003 року (а.с.50).

28 серпня 2003 року наказом № 4-П б ула призначена комісія по пр ийому в експлуатацію павільй ону 1А на оптово-роздрібному р инку „Вечірка” (а.с.10). Актом ком ісії по прийому в експлуатац ію павільйону 1А на оптово-роз дрібному ринку „Вечірка” піс ля закінчення будівництва ма лих архітектурних форм від 28.0 8.2003 року, затвердженого наказо м приватного підприємства „В ечірка” №5-П від 01.09.2003року, павіл ьйон №1А був прийнятий в експл уатацію (а.с.11-13).

Фізична особа-підприємець ОСОБА_3 зазначає, що він зв ернувся до комунального підп риємства „Бюро технічної ін вентаризації і державної реє страції об'єктів нерухомого майна" Севастопольської місь кої Ради (надалі - БТІ) з заявою про реєстрацію права власно сті на павільйон 1А на оптово р оздрібному ринку „Вечірка”.

Так, працівниками БТІ була п роведена поточна інвентариз ація та виданий техпаспорт н а об'єкт, відповідно якого пав ільйон 1А складається з:

- першого поверху, в який вхо дить торговий павільйон 1-1, за гальною площею по зовнішніх обмірах 12,2 кв.м (площею торгово го приміщення 10,7 кв.м) з крильце м площею 0,7 кв.м; торговий павіл ьйон II-1, загальною площею по зо внішніх обмірах 20,2 кв.м (площею торгового приміщення 17,9 кв.м) з крильцем площею 0,5 кв.м; торгов ий павільйон III-1, загальною пло щею по зовнішніх обмірах 12,2 кв .м (площею торгового приміщен ня 10,3 кв.м) з крильцем площею 0,6 к в.м;

- другого поверху, в який вхо дить: торговий павільйон, заг альною площею 99,3 кв.м (площею то ргового приміщення IV - 78,0 кв.м, пл ощею офісного приміщення VI - 21,3 кв.м), загальною площею по зов нішніх обмірах - 106,0 кв.м з криль цем площею 12,1 кв.м, на оптово-ро здрібному ринку "Вечірка", роз ташованому в АДРЕСА_2.

Однак, в реєстрації права вл асності на майно за позиваче м було відмовлено та роз'ясне но, що для реєстрації права вл асності необхідний нотаріал ьно засвідчений договір купі влі-продажу або рішення суду про визнання права власност і на майно.

Не виконання приватним під приємством „Слік” умов дого вору, а саме здійснення реєст рації права власності на пав ільйон 1А за позивачем та відм ова БТІ в реєстрації права вл асності на це майно і стало пі дставою для звернення до гос подарського суду міста Севас тополя.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши представників сторін, обговоривши доводи а пеляційної скарги, судова ко легія дійшла висновку що апе ляційна скарга підлягає задо воленню, а рішення скасуванн ю.

Спірні правовідносини вин икли з приводу виконання дог овору підряду, та реєстрації права власності на нерухоме майно, у зв' язку з чим підляг ають регулюванню Тимчасовим положення про порядок реєст рації прав власності на неру хоме майно та загальними пол оженнями Цивільного кодексу України.

Як вбачається з матеріалів справи, павільйон 1А на оптово - роздрібному ринку „Вечірка ”, розташований у місті Севас тополі, по вулиці Сенявіна 2, є малою архітектурною формою.

Відповідно до наказу наказ "Про затвердження Порядку ви дачі дозволів на розміщення, будівництво, реконструкцію та функціонування об'єктів с ервісу на землях дорожнього господарства та згод і погод жень на об'єкти зовнішньої ре клами вздовж автомобільних д оріг загального користуванн я" від 29.09.2005 N 414 мала архітектурна форма - це невелика споруда дл я здійснення підприємницько ї діяльності торговельно-поб утового призначення площею д о 30 м2 та висотою до 4 м, яка викон ується з полегшених конструк цій і встановлюється тимчасо во без улаштування заглиблен их у ґрунт фундаментів.

Згідно пункту 1.6 Тимчасовим положення про порядок реєст рації прав власності на неру хоме майно реєстрації підляг ають права власності тільки на об'єкти нерухомого майна, б удівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за н аявності матеріалів технічн ої інвентаризації, підготовл ених тим БТІ, яке проводить ре єстрацію права власності на ці об'єкти.

Не підлягають реєстра ції тимчасові споруди .

Таким чином, на підставі то го що, павільйон 1А на оптово - р оздрібному ринку „Вечірка” є малою архітектурною формою, та це споруда тимчасова, не ма є фундаменту, на нього не може бути визнане право власност і.

Окрім цього, рішенням Сева стопольської міської ради № 467 від 07 липня 2006 року затверджен о приватному підприємству „В ечірка” проект землеустрою п о відведенню земельної ділян ки площею 0,01684га по вул. Сенявін а (у районі центрального ринк у) для будівництва і обслугов ування суспільно-торгового к омплексу з автостоянкою (кап італьне будівництво).

На підставі висловленого, у судової колегії відсутні пі дстави для визнання за позив ачем права власності на паві льйон 1А на оптово - роздрібном у ринку „Вечірка”, розташова ного в місті Севастополі, вул иця Сенявіна,2.

Таким чином, рішення господ арського суду підлягає скасу ванню, а апеляційна скарга за доволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 101, 103 (пункт 2), 104 (частина 1 пункт 4), 105 Господар ського процесуального кодек су України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу приватн ого підприємства "Вечірка" за довольнити.

2. Рішення господарського су ду міста Севастополя від 25 сер пня 2009 року у справі № 5020-12/072 скасу вати.

3. Прийняти нове рішення.

4. В позові відмовити.

Головуючий суддя В.І. Гонтар

Судді І.В . Черткова

В.М. Плут

Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено13.09.2010
Номер документу10927980
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-12/072

Постанова від 12.10.2009

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Черткова Ірина Валентинівна

Постанова від 29.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 07.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Рішення від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

Постанова від 17.04.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні