Постанова
від 29.12.2009 по справі 5020-12/072
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2009 р. № 5020-12/072

Вищий господарський су д України в складі колегії

суддів: Овечкін В.Е.

Чернов Є.В.

Цвігун В.Л.

розглянув касаційну скарг у Фізичної особи-підприємця

ОСОБА_4

на постанову Севастопольського апеляц ійного господарського суду в ід 12 жовтня 2009 року

у справі № 5020-12/072 господарського суду м. Севастополя

за позовом Фізичної особи-підприємця

ОСОБА_4

до

треті особи Приватного підприємства " Слік"

Севастопольська міська ра да

Приватне підприємство "Веч ірка"

про визнання права власності

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарськог о суду м. Севастополя від 25.08.2009 (с уддя: І.Харченко) позов про виз нання права власності на пав ільйон задоволений.

Суд дійшов висновку, що з ог ляду на норми ст.ст. 328, 331, 392 ЦК Укр аїни з врахуванням обставини правомірності набуття позив ачем права власності на спір не майно та ухилення відпові дача від реєстрації права вл асності, вимоги підлягають з адоволенню .

Постановою Севастопольськ ого апеляційного господарсь кого суду від 12.10.2009 (судді: В.Гонт ар, І.Черткова, В.Плут) рішення господарського суду м. Севас тополя від 25.08.2009 скасовано. Прий нято нове рішення. В позові ві дмовлено.

Постанова апеляційної інс танції мотивована тим, що спі рне майно є тимчасовою спору дою, яка з огляду на норми Тимч асового положення про порядо к державної реєстрації прав власності на нерухоме майно не підлягає реєстрації орган ом БТІ, а також на це майно не м оже бути визнано право власн ості.

Позивач в касаційній скарз і просить постанову апеляцій ної інстанції скасувати з пі дстав порушення норм матеріа льного та процесуального пра ва.

Скаржник зазначає, що висно вок суду апеляційної інстанц ії про характеристику спірно го павільйону як малої архіт ектурної форми, реєстрація я кої законодавством не передб ачена є виходом за межі вимог позову, оскільки питання виз нання спірного майна нерухом істю перед судом не ставилос я.

Судом апеляційної інстанц ії не враховані зміни згідно наказу Міністерства юстиції України № 86/5 від 22.01.2009 до Тимчасо вого положення про порядок д ержавної реєстрації прав вла сності на нерухоме майно, які передбачають реєстрацію спі рного майна.

Право власності позивача н а майно відповідачами не осп орюється.

Сторони, повідомленні про ч ас та місце розгляду справи в ідповідно до вимог ст. 1114 ГПК Ук раїни, правом на участь в засі данні суду касаційної інстан ції не скористалися.

Сторони, повідомленні про ч ас і місце розгляду скарги ві дповідно до вимог ст. 1114 ГПК Укр аїни, не скористалися право н а участь в засіданні суду кас аційної інстанції.

Вищий господарський суд Ук раїни у відкритому судовому засіданні дослідив матеріал и справи, доводи касаційної с карги, вважає, що скарга не під лягає задоволенню, виходячи з наступного.

Предметом позовних вимог є визнання права власності на майно - павільйон.

Відповідно до статті 1 Госпо дарського процесуального ко дексу України підприємства, установи, організації, інші ю ридичні особи, громадяни, які здійснюють підприємницьку д іяльність без створення юрид ичної особи і в установленом у порядку набули статусу суб ' єкта підприємницької діял ьності, мають право звертати ся до господарського суду зг ідно з встановленою підвідом чістю господарських справ за захистом своїх порушених аб о оспорюваних прав і охороню ваних законом інтересів, а та кож для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямо ваних на запобігання правопо рушенням.

Відповідно до приписів ст. 3 31 Цивільного кодексу України особа, яка виготовила (створи ла) річ із своїх матеріалів на підставі договору, є власник ом цієї речі, право власності на новостворене нерухоме ма йно (житлові будинки, будівлі , споруди тощо) виникає з момен ту завершення будівництва (с творення майна), а якщо догово ром або законом передбачено прийняття нерухомого майна д о експлуатації, право власно сті виникає з моменту його пр ийняття до експлуатації.

Відповідно до ст. 392 Цивільно го кодексу України власник м айна може пред'явити позов пр о визнання його права власно сті, якщо це право оспорюєтьс я або не визнається іншою осо бою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує йо го право власності.

Отже, можливість звернення до суду за захистом своїх спр ав або охоронюваних законом інтересів пов' язується, як процесуальним, так і матеріа льним законом, з порушенням, о спорюванням, а також невизна нням цих прав іншими особами , виникненням у них сумнівів у належності, зокрема, майна по зивачеві, чим створюється не можливість реалізації позив ачем свого права власності.

Позивач вимагає визнати пр аво власності на спірне майн о.

Задовольняючи вимоги позо ву місцевий господарський су д не навів будь-яких обставин порушення або невизнання ві дповідачем права позивача на спірне майно, в чому полягают ь відповідні порушення відпо відача.

При цьому, місцевий господа рський суд дійшов висновку, щ о відповідач ухиляється від реєстрації права власності.

Разом з тим, відповідно до Т имчасового положення про пор ядок державної реєстрації пр ав власності на нерухоме май но, затвердженого наказом Мі ністерства юстиції України в ід 28.01.2003 № 615 оформлення права вла сності з видачею свідоцтва п ро право власності передбаче но щодо об'єктів нерухомого м айна.

Не підлягають реєстрації тимчасові споруди.

Апеляційною інстанцією вс тановлено, що спірне майно до нерухомого не належить, пози вачем протилежного не доведе но, висновок суду не спростов ано.

За таких обставин, касаційн а інстанція погоджується з в исновком суду апеляційної і нстанції про відсутність під став для задоволення вимог п озову.

Доводи скаржника до уваги н е приймаються, оскільки пози вачем, окрім відмови зареєст рувати право власності, не до ведено які інші перешкоди ст ворюють відповідачі позивач у щодо здійснення ним свого п рава власності, факту поруше ння або невизнання відповіда чем його права, яке б підлягал о судовому захистові у обран ий ним спосіб і відновленню в примусовому порядку.

Виходячи з викладеного, кер уючись ст.ст. 1115, 1117, 1118, 1119, 11111 ГПК Укр аїни, Вищий господарський су д України

П О С Т А Н О В И В:

Постанову Севастопольс ького апеляційного господар ського суду від 12.10.2009 у справі № 5020-12/072 господарського суду м. Се вастополя залишити без зміни , а касаційну скаргу - без зад оволення.

Головуючий В.Овеч кін

судді Є. Че рнов

В. Цвігун

Дата ухвалення рішення29.12.2009
Оприлюднено26.03.2010
Номер документу7571037
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5020-12/072

Постанова від 12.10.2009

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Черткова Ірина Валентинівна

Постанова від 29.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 07.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Рішення від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

Постанова від 17.04.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні