Рішення
від 25.08.2009 по справі 5020-12/072
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Іменем України

РІШЕННЯ

"25" серпня 2009 р. справа № 5020-12/072

За позовом Фізичної особ и-підприємця ОСОБА_1

до Приватного підприємств а «Слик»

про визнання права власно сті на павільйон ,

за участю третіх осіб, як і не заявляють самостійних в имог на предмет спору, на стор оні відповідача Севастопо льську міської Ради, Приват ного підприємства «Вечірка» ,

Суддя Ха рченко І.А.,

За участю представникі в

позивача - ОСОБА_3, д овіреність б/н від 30.06.2009;

відповідача - не з' яв ився;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог н а предмет спору, на стороні ві дповідача Севастопольськ у міської Ради - Сирськ ий С.В., довіреність №03-15/5325 від 29.12.2008, головний спеціалист юрид ичного відділу;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних в имог на предмет спору, на стор оні відповідача ПП «Вечір ка» - не з' явився;

Суть спору:

11.06.2009 Фізична особа-підпр иємець ОСОБА_1 звернулась до господарського суду міст а Севастополя з позовною зая вою до Приватного підприємст ва «Крона-Сервіс» про визнан ня права власності на павіль йон №1-а на оптово - роздрібном у ринки «Вечерка», розташова ному в місті Севастополі по АДРЕСА_2.

Ухвалою від 15.06.2009 позовна зая ва прийнята до розгляду та по рушено провадження у справі №5020-12/072, залучено до участі у спр аві третю особу, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору, на стороні відповід ача Севастопольську міс ьку Раду, справа призначена д о розгляду на 01.07.2009.

Ухвалою суду від 01.07.2009 допуще но заміну первісного відпові дача - Приватне підприємс тво «Крона-Сервіс» - належним відповідачем - Приватне підприємством «Слик», та зал учено до участі у справі трет ю особу, яка не заявляє самост ійних позовних вимог, на стор оні відповідача Приватне підприємство «Вечірка», роз гляд справи був відкладений на 25.08.2009.

У судове засідання відпові дач та третя особа, яка не заяв ляє самостійних вимог на пре дмет спору, на стороні відпов ідача ПП «Вечірка»явку повно важних представників не забе зпечили, про дату, час та місце судового засідання повідомл ено належним чином та своєча сно.

До початку судового розгля ду представник позивача нада в суду уточнення позовної за яви, які по суті є зміною підст ав позовних вимог (арк.с.85-87).

Відповідач надав суду відз ив на позов, позовні вимоги не визнав, мотивуючі свої запер ечення тим, що він виконав усі умови договору доручення №25-0 2/03 від 25.02.2003, тому вважає, що позив ач повинен звернутись безпос ередньо до КП „Бюро технічно ї інвентаризації і державної реєстрації об' єктів нерухо мого майна” Севастопольсь ку міської Ради для реєстра ції за ним права власності на спірний павільйон (арк.с.62).

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши представлені докази, заслухав представни ка позивача та третьої особи , суд,

ВСТАНОВИВ:

22 січня 2003 року між Фізичн ою особою-підприємцем ОСОБ А_1 (надалі - позивач) та При ватне підприємством «Крон а-Сервіс»був укладений Догов ір підряду б\н на будівництво павільйону 1-А (арк.с.47-49).

Згідно умов зазначеного До говору Приватне підприє мство «Крона-Сервіс»зобов'яз алось побудувати за рахунок позивача павільйон 1-А на опто во-роздрібному ринку «Вечірк а», розташованому в місті Сев астополі по АДРЕСА_2 та за реєструвати право власності на вказане майно за позиваче м, а позивач зобов' язався пр ийняти та оплатити зазначену роботи.

У зв' язку з виникненням ПП «Крона-Сервіс»матеріальних проблем, між позивачем та П риватне підприємством «Сл ик»(надалі - відповідач) був укладений Договір доручення №25-02/03 від 25.02.2003, відповідно до умо в якого відповідач зобов' яз ався відповідати за виконанн я зобов' язань ПП «Крона-Сер віс»по побудові, введенню до експлуатації та реєстрації павільйону 1-А на оптово-роздр ібному ринку «Вечірка», розт ашованого в місті Севастопол і по АДРЕСА_2 (арк.с.75).

На виконання умов Договору підряду, позивач оплатив гро шову суму за виконані роботи та прийняв майно по Акту прий ому-передачі від 20.08.2003 (арк.с.50).

Наказом № 4-П від 28.08.2003 була при значена комісія по прийому в експлуатацію павільйону 1А н а оптово-роздрібному ринку « Вечірка»(арк.с.10).

Актом комісії по прийому в е ксплуатацію павільйону 1А на оптово-роздрібному ринку «В ечірка»після закінчення буд івництва малих архітектурни х форм від 28.08.2003, затвердженого наказом ПП «Вечірка»№5-П від 01 .09.2003, павільйон №1А був прийняти й в експлуатацію (арк.с.11-13).

Позивач звернувся до КП „Бю ро технічної інвентаризації і державної реєстрації об' єктів нерухомого майна” Се вастопольську міської Рад и (надалі - БТІ) із заявою про реєстрацію права власності н а павільйон 1А на оптово-роздр ібному ринку «Вечірка», розт ашованому в місті Севастопол і по АДРЕСА_2.

БТІ була проведена поточна інвентаризація та виданий т ехпаспорт на об'єкт, проте в ре єстрації права власності на майно за позивачем було відм овлено та роз'яснено, що для реєстрації права влас ності необхідний нотаріальн о засвідчений договір купівл і-продажу або рішення суду пр о визнання права власності н а майно.

Суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задово ленню повністю, виходячи з на ступного.

Відповідно до ст атті 328 Цивільного кодексу Укр аїни право власності набуває ться на підставах, що не забор онені законом, зокрема із пра вочинів. Право власності вва жається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконніст ь набуття права власності н е встановлена судом.

Відповідно до статті 331 Ци вільного кодексу України пра во власності на новостворене нерухоме майно (житлові буд инки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершенн я будівництва (створення май на), якщо право власності на не рухоме майно відповідно до закону підлягає державній ре єстрації, право власності ви никає з моменту державної ре єстрації.

Право власності позивач а на спірне майно виникло на з аконних підставах.

Пункт 2.1 Тимчасового положе ння про порядок реєстрації п рав власності на нерухоме ма йно (надалі - Положення) передб ачає, що БТІ здійснює реєстра цію права власності на підст аві правовстановлюючих доку ментів, вказаних у додатку №1.

Згідно статті 392 Цивільного кодексу України власник май на може пред'явити позов про в изнання його права власності , якщо це право оспорюється аб о не визнається іншою особою , а також у разі втрати ним док умента, який засвідчує його п раво власності.

Відповідно до пункту 1.4. По ложення реєстрація прав влас ності на нерухоме майно - це вн есення запису до Реєстру пра в власності на нерухоме майн о у зв'язку з виникненням, існу ванням або припиненням права власності на нерухоме майно , що здійснюється БТІ за місце знаходженням об'єктів нерухо мого майна на підставі право встановлюючих документів.

Пункт 6.1 Положення передбач ає, що оформлення права власн ості на об'єкти нерухомого ма йна провадиться з видачею мі сцевими органами виконавчої влади, органами місцевого са моврядування свідоцтва про п раво власності юридичним осо бам на підставі документів, у становлених законодавством , які підтверджують їх право в ласності на об'єкти нерухомо го майна.

Правовстановлюючими д окументами, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухом ого майна, згідно цьому Полож енню, є: договори купівлі-прод ажу, посвідчені державними т а приватними нотаріусами; до говори відчуження нерухомог о майна, які не підлягають обо в'язковому нотаріальному пос відченню; свідоцтва про прав о власності на об'єкти нерухо мого майна, видані органами м ісцевого самоврядування та м ісцевими державними адмініс траціями; рішення судів про в изнання права власності на о б'єкти нерухомого майна та пр о встановлення факту права в ласності на об'єкти нерухомо го майна.

У зв' язку з тим, що н орми вказаного вище Положенн я не відповідають Цивільному кодексу України суд вважає н еобхідним застосовувати пол оження Кодексу, які встановл юють порядок придбання права власності на новостворене н ерухоме майно.

Відповідно до частини 4 ст атті 133 Господарського кодек су України держава забезпеч ує рівний захист майнових прав усіх суб'єктів господар ювання.

Пунктом 2 статті 20 Цивільног о кодексу України встановлен о, що кожний суб'єкт господарю вання та споживач має право на захист своїх прав і закон них інтересів. Права та закон ні інтереси зазначених суб'є ктів захищаються в тому числ і шляхом присудження до вико нання обов'язку в натурі.

Відповідач ухиляється від реєстрації права власності за позивачем на павільйон 1-А н а оптово-роздрібному ринку « Вечірка», розташований в м. Се вастополі по АДРЕСА_2

При таких обставинах, позов ні вимоги фізичної особи-під приємця ОСОБА_1 підлягают ь задоволенню.

Керуючись статтями 82- 85 Гос подарського процесуального кодексу України, суд -

В и р і ш и в :

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Визнати за Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 право власності на павіль йон №1-А, що складається з: перш ого поверху, в який вход ить торговий павільйон 1-1, заг альною площею по зовнішніх о бмірах 12,2 кв.м (площею торгово го приміщення 10,7 кв.м) з крильце м площею 0,7 кв.м; торговий павіл ьйон ІІ-1, загальною площею по зовнішніх обмірах 20,2 кв.м (пл ощею торгового приміщення 17, 9 кв.м) з крильцем площею 0,5 кв.м; т орговий павільйон III-1, загальн ою площею по зовнішніх обмі рах 12,2 кв.м (площею

торговог о приміщення 10,3 кв.м) з крильцем площею 0,6 кв.м; та другого повер ху, в який входить: торговий па вільйон, загальною площею 99,3 к в.м (площею торгового приміще ння IV - 78,0 кв.м, площею офісного п риміщення VI - 21,3 кв.м), загальною площею по зовнішніх обмірах - 106,0 кв.м з крильцем площею 12,1 кв.м , на оптово-роздрібному ринку «Вечірка», розташованому в м істі Севастополі по АДРЕСА _2.

3. Стягнути з Прив атного підприємства «Слик» (99001, м. Севастополь, майдан Ла стова, 3, ідентифікаційний код 30294919) на користь Фізичної осо би-підприємця ОСОБА_1 (99 003, м. Севастополь, АДРЕСА_3 і дентифікаційний номер НОМ ЕР_1) витрати по сплаті держа вного мита в сумі 230,00 грн. та вит рати на інформаційно-технічн е забезпечення судового проц есу у сумі 312,50 грн.

Суддя І.А. Харченко

Рішення оформлено та підп исано

в порядку ст. 84 ГПК України

31.08.2009.

Розсилк а:

1. ОСОБА_1 (99003 , м. Севастополь, АДРЕСА_3)

2. Севастопольську міської Раді (99011, м. Севасто поль, вул. Леніна, 3)

3. ПП «Вечірка»(99011, м. Севастополь, пр. Нахімова, 10 к в. 22)

4. ПП «Слік»(99001, м. Сева стополь, площа Ластова, 3).

Дата ухвалення рішення25.08.2009
Оприлюднено25.01.2011
Номер документу5139939
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власно сті на павільйон ,

Судовий реєстр по справі —5020-12/072

Постанова від 12.10.2009

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Плут Віктор Михайлович

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Севастопольський апеляційний господарський суд

Черткова Ірина Валентинівна

Постанова від 29.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 07.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Рішення від 25.08.2009

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

Постанова від 17.04.2008

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Харченко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні