Ухвала
від 02.03.2023 по справі 539/810/22
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/810/22

Провадження №1-кп/548/53/23

У Х В А Л А

про призначення судового засідання в режимі відеоконференції

02.03.2023 року м. Хорол

Суддя Хорольського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , розлянувши клопотання начальника Хорольського відділу Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_2 про допит свідків у судовому засіданні в дистанційному режимі відеоконференції при розгляді кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 с. 15, ч. 1 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

На розгляді в Хорольському районному суді Полтавської області перебуває кримінальне провадження № 12021175570000430 по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 с. 15, ч. 1 ст. 190 КК України.

Чергове судове засідання по справі призначено в Хорольському районному суді Полтавської області на 09 годину 06 березня 2023 року.

Від начальника Хорольського відділу Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_2 до суду надійшло клопотання про участь свідків обвинувачення ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судовому засіданні в дистанційному режимі відеоконференції з Октябрським районним судом м. Полтави, оскільки свідки не мають можливості з`явитися до Хорольського районного суду для участі в розгляді справи, так як проживають та працюють у м. Полтаві.

Суддя приходить до переконання і визнає достатньою ту підставу, що юридична адреса Хорольського районного суду Полтавської області від місця проживання свідків знаходиться на значній відстані, що судом визначено достатнім для проведення засідання у режимі відеоконференції, як цього вимагає п. п.1, 5 ч. 1 ст. 336 КПК України.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення заявленого клопотання.

Згідно з ч.3 ст.26 КПК України суд у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень КПК України.

Згідно п.1 ч.1 ст.336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

Згідно ч. 2 ст.336 КПК України суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників судового провадження.

При цьому, суд відповідно до ч.2 ст.110 КПК України приймає рішення виключно у формі ухвали, постанови або вироку.

У той же час участь у судовому розгляді в режимі відеоконференції сама по собі не суперечить Конвенції, а тому передбачена й іншими міжнародними актами - Другим додатковим протоколом до Європейської конвенції про взаємну правову допомогу у кримінальних справах (ст. 9), Резолюцією про захист свідків у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю (п. 8), Конвенцією про взаємну правову допомогу у кримінальних справах між державами-членами Європейського Союзу (ст. 10).

Задовольняючи клопотання прокурора, судом враховуюється те, що одним з елементів права на справедливий суд у розумінні ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, є доступ до суду. Можливість та необхідність застосування режиму відеоконференцій судами передбачена низкою міжнародно-правових документів, зокрема, Європейською конвенцією про взаємну допомогу у кримінальних справах 1959 року та двома Додатковими протоколами до неї (1978 року та 2001 року), Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 2002 року та ін.

Відповідно до вимог п.4 ч. 1 ст.336 КПК України, судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження.

Відповідно до ч.4 ст.336 КПК України, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому на території, яка перебуває під юрисдикцією суду, або на території міста, в якому розташований суд, судовий розпорядник або секретар судового засідання цього суду зобов`язаний вручити такій особі пам`ятку про її процесуальні права, перевірити її документи, що посвідчують особу, та перебувати поряд з нею до закінчення судового засідання.

Відповідно до ч.5 ст.336 КПК України, якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та поза територією міста, в якому розташований суд, суд своєю ухвалою може доручити суду, на території юрисдикції якого перебуває така особа, здійснити дії, передбачені ч.4 ст. 336 КПК України. Копія ухвали може бути надіслана електронною поштою, факсимільним або іншим засобом зв`язку. Суд, що отримав доручення, за погодженням з судом, що надав доручення, зобов`язаний у визначений в ухвалі строк організувати виконання зазначеного доручення.

Враховуючи зазначені положення закону та ту обставину, що свідки обвинувачення, про допит яких клопоче прокурор, проживають та працюють у м. Полтаві, зважаючи на віддаленість Хорольського районного суду Полтавської області від місця їхнього перебування та на подане прокурором клопотання про їхню участь в судовому засіданні в Октябрському районному суді м. Полтави, з метою забезпечення оперативності судового провадження у розумний строк та забезпечення можливості допиту свідків під час проведення судового засідання, з метою недопущення затягування розгляду справи, суддя вважає доцільним провести розгляд даного кримінального провадження в судовому засіданні в дистанційному режимі відеоконференції з Октябрському районному суді м. Полтави.

Оскільки суд, що розглядає кримінальне провадження, знаходиться на значній відстані від місця перебування свідків у кримінальному провадженні, що ускладнює можливість їхньої безпосередньої участі в судовому засіданні, для забезпечення оперативності судового провадження, суд вважає, судове засідання здійснити дистанційно.

Суд також, із урахуванням п.20-5 розділу XI "Перехідні положення" КПК, вважає за можливе вирішити питання призначення відеоконференції за відсутності учасників, які не явилися в судове засідання і які не заявляли такого клопотання.

Керуючись ст. ст. 7, 21, 30-31, 110, 336, 350, 369-372, 376 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання начальника Хорольського відділу Лубенської окружної прокуратури ОСОБА_2 про допит свідків у судовому засіданні в дистанційному режимі відеоконференції при розгляді кримінального провадження про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 с. 15, ч. 1 ст. 190 КК України задовольнити.

Визначити участьсвідків ОСОБА_4 ,мешканки АДРЕСА_1 та ОСОБА_5 ,мешканки АДРЕСА_2 в дистанційному режимі відеоконференції в приміщенні Октябрського районного суду м. Полтави при проведенні судового засідання 06 березня 2023 року о 09 годині 00 хвилин в Хорольському районному суді Полтавської області з розгляду кримінальне провадження № 12021175570000430 по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 3 с. 15, ч. 1 ст. 190 КК України.

Доручити Октябрському районному суду м. Полтави забезпечити проведення відеоконференції за участю свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в судовому засіданні 06.03.2023 о 09:00 годині.

При проведенні судового засідання в режимі відеоконференції доручити Октябрського районного суду м. Полтави здійснити дії, передбачені ст.336 КПК України.

Роз`яснити свідкам, що у разі явки до Хорольського районного суду Полтавської області у призначений час проведення судового засідання, такі особи мають право брати участь в судовому засіданні в загальному порядку.

Запропонувати учасникам судового провадження надати в судове засідання документи та інші матеріали, що мають значення для цього кримінального провадження.

Копію ухвали надіслати Октябрському районному суду м. Полтави та всім учасникам судового провадження.

Інформацію щодо справи, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет веб-адреса сторінки: http://court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з дня її постановлення і оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109318884
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —539/810/22

Вирок від 26.12.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Вирок від 26.12.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 02.08.2022

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 15.04.2022

Кримінальне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні