Ухвала
від 01.03.2023 по справі 183/682/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/682/23

№ 2-з/183/12/23

У Х В А Л А

01 березня 2023 року місто Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Дубовенко І.Г., розглянувши у письмовому провадженні заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Губиниської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Фермерського господарства «Яровите», третя особаприватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Лила Інна Армоніківна, про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування, скасування записів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до Новомосковського міськрайонного суду з заявою про забезпечення позову, у якій просить:

- заборонити ОСОБА_2 вчиняти дії щодо земельної ділянки кадастровий номер 1223281000:01:001:0168, площею 7,3300 га, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, Василівська сільська рада, а саме: надання спірної земельної ділянки стороннім особам, чи погодження з ними будь-яких документів щодо спірного майна; здійснювати/отримувати платежі щодо спірного мана; чи виконувати щодо спірного майна будь-які інші зобов`язання;

- заборонити фермерському господарству «Яровите» вчиняти дії щодо земельної ділянки кадастровий номер 1223281000:01:001:0168, площею 7,3300 га, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, Василівська сільська рада, а саме: погодження з ними будь-яких документів щодо спірного майна; здійснювати платежі щодо спірного мана; передавати спірне майно іншим особам (суборенда) чи виконувати щодо нього будь-які інші зобов`язання.

В обґрунтування заяви зазначає, що в провадженні суду перебуває справа за її позовом до ОСОБА_2 , Губиниської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Фермерського господарства «Яровите», про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування, скасування записів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію

Враховуючи, що предмет спору у справі вказує, що відповідачі незаконно заволоділи чужим майном, з приводу чого Новомосковською окружною прокуратурою за заявою ОСОБА_1 про вчинення злочину внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022042110000084 від 21 листопада 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України. Заявникові стало відомо, що ОСОБА_2 має намір здійснити продаж третім особам спірної земельної ділянки; а ФГ «Яровите» передати земельну ділянку, яка у них в оренді до 2029 року у суборенду. Оскільки відповідачі можуть вчиняти дії щодо предмета спору, а саме: надання ділянки чи погодження документів стороннім особам, здійснювати платежі, передавати майно іншим особам (суборенда) чи виконувати щодо нього інші зобов`язання тощо, то у разі невжиття заходів забезпечення позову є загроза істотного ускладнення чи унеможливлення виконання рішення суду та поновлення порушених прав.

Сторони у судове засідання, на підставі ч. 1 ст. 153 ЦПК України, не викликались.

Розглянувши заяву, дослідивши наявні у справі докази, суд приходить до наступних висновків.

У провадженні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Губиниської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Фермерського господарства «Яровите», третя особаприватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Лила Інна Армоніківна, про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування, скасування записів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію, у якій ухвалою суду від 30 січня 2023 року відкрите загальне позовне провадження та призначене підготовче засідання.

ОСОБА_1 у своїй позовні заяві просить:

визнати за ОСОБА_1 право власності у порядку спадкування за заповітом на земельну ділянку площею 7,3300 га, яка розташована на території Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, яка належала померлій ОСОБА_3 , на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія II-ДП № 065109;

скасувати записи в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 7,3300 га, кадастровий 1223281000:01:001:0168 та записи від 16 квітня 2019 року органу державної реєстрації речового права - Василівської сільської ради Новомосковського району про державну реєстрацію права оренди, суборенди фермерським господарством «Яровите» земельної ділянки площею 7,3300 га.

Відповідно до ч.1 ч.2ст.149 ЦПК України,суд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150 цього Кодексузаходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Зміст і форма заяви про забезпечення позову відповідає вимогамстатті 151 ЦПК України.

Відповідно до ч.1ст.150 ЦПК Українипозов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; 2) забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов`язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин; 4) забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; 7) виключено на підставі Закону № 460-IX від 15.01.2020; 8) зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; 9) арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; 10) іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги,мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Співмірність, зокрема полягає у тому, щоб засіб забезпечення позову відповідав предмету позову та ціні позову.

Так, встановлено, що предметом спору є визнання права власності на земельну ділянку.

П.4постанови ПленумВерховного СудуУкраїни №9 від 22.12.2006року «Пропрактику застосуваннясудами цивільногопроцесуального законодавствапри розглядізаяв прозабезпечення позову» зазначено, щорозглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача,а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Натомість позивач, звертаючись до суду з позовом про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування та скасування записів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію жодних доказів на підтвердження існування реальної загрози невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; даних про відповідачів, які б свідчили, що вони мають на меті розпорядитися майном, передати в суборенду не надано. Крім того, позивачем навіть не вказано яким чином оплата чи не оплата оренди за спірну земельну ділянку може утруднити чи зробити неможливим виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Аналізуючи доводи заявника, суд приходить до висновку про неможливість та не доцільність забезпечення позову у зазначений позивачем спосіб, у зв`язку з чим дійшов висновку відмовити у задоволені заяви про забезпечення позову.

Підстав для застосування зустрічного забезпечення суд не вбачає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 149, 150, 151, 154, 260 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в :

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Губиниської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області, Фермерського господарства «Яровите», третя особаприватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Лила Інна Армоніківна, про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування, скасування записів у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про державну реєстрацію відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Ухвала суду складена і підписана01 березня 2023 року.

Суддя І.Г.Дубовенко

Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109326014
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію

Судовий реєстр по справі —183/682/23

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні