Ухвала
від 01.03.2023 по справі 385/183/22
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У ХВ АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 385/183/22

1-кс/385/53/23

01.03.2023 року слідчий суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження начальника Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за №12022121120000017 від 25.01.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, -

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Гайворонського районного суду Кіровоградської області звернулася начальник Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури Кіровоградської області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню за №12022121120000017 від 25.01.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Клопотання обґрунтоване тим, що за процесуального керівництва групи прокурорів Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури Кіровоградської області групою слідчих слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022121120000017 від 25.01.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, по факту привласнення бюджетних коштів службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ФОП ОСОБА_4 при проведенні робіт по об`єкту: «Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , по АДРЕСА_1 ».

В ході проведеного досудового розслідування встановлено, що відповідно до відкритих даних, які розміщені на відкритому Інтернет сайті державних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) у 2019 році Гайворонським дошкільним навчальним закладом №3 « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) проведено закупівлі послуг за бюджетні кошти UA-2019-05-30-000729-C «Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , по АДРЕСА_1 » на загальну суму 1812858 грн.

Відповідно до даної закупівлі між Гайворонським дошкільним навчальним закладом № НОМЕР_2 « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в особі завідуючої ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_6 в особі фізична особа - підприємець ОСОБА_6 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) укладено договір підряду №21 від 08.07.2019.

Відповідно до п.1.1. даного Договору Замовник доручає, а Підрядник бере на себе зобов`язання на свій ризик, власними силами/засобами за завданням Замовника відповідно до проектно-кошторисної документації виконати роботи по об`єкту, зазначеному в п.1.2 Договору, та усунути недоліки впродовж гарантійного періоду.

Пунктом 1.2. даного Договору визначено найменування робіт: «ДК 021:2015:45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація. Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , по АДРЕСА_1 . Кількість - 1 од. (об`єкт).

Згідно п.5.1. Договору загальна вартість робіт погоджена за договірною ціною, на момент укладення даного договору складає 1751953,61 грн. (один мільйон сімсот п`ятдесят одна тисяча дев`ятсот п`ятдесят три грн. 61 коп).

Відповідно до п.6.7. Договору підставою для здійснення розрахунків з Підрядником є підписані сторонами Акти прийняття виконаних підрядних робіт (типова форма № КБ-2в) та Довідка про вартість виконаних підрядних робіт (типова форма № КБ-3), які складаються Підрядником.

Забезпечення робіт проектною документацією здійснює Замовник (п. 10.1 Договору).

Гайворонським ДНЗ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відповідно до платіжних доручень перераховано ФОП ОСОБА_6 кошти загальну суму 88 129 грн. 20 коп., а саме:

1.платіжне доручення № 1 від 20.12.2019 перераховано ФОП ОСОБА_6 2280 грн. 00 коп. з призначенням платежу: «Акт вик.роб ф.КБ-2 1 від 20.12.2019, зг.дог.21 від 08.07.2019, без ПДВ».

2.платіжне доручення № 5 від 20.12.2019 перераховано ФОП ОСОБА_6 85849грн. 20 коп. з призначенням платежу: «Акт вик.роб ф.КБ-2 від 20.12.2019, зг.дог.21 від 08.07.2019, без ПДВ».

При цьому, оглядом місця події - території та будівлі ДНЗ №3 « ІНФОРМАЦІЯ_1 », по АДРЕСА_1 » зафіксовано, що роботи «Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , по АДРЕСА_1 » не проведено, наявне лише влаштування чотирьох металевих протипожежних сходів. Відтак будівельні роботи, передбачені договором, не виконані у повному обсязі.

З метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні судово будівельно-технічної експертизи. Прокурором винесено відповідну постанову, виконання судово будівельно-технічної експертизи доручено судовим експертам ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В ході проведення судово будівельно-технічної експертизи судовим експертом направлено клопотання, в якому викладено вимогу про надання певних документів та доступу до речей (об`єкту дослідження), а саме:

1. надати виконавчу документацію, а саме: загальний журнал, журнал авторського нагляду, спеціальні журнали з окремих видів робіт, акти на закриття прихованих робіт;

2. надати документи (видаткові накладні, рахунки-фактури), які підтверджують придбання будівельних матеріалів та виробів, використання під час проведення будівельних робіт.

3. надати документи, що підтверджують вартість робіт будівельних машин та механізмів використання під час проведення робіт;

4. надати технічний паспорт на об`єкт дослідження.

5. надати сертифікат готовності (закінченого будівництва об`єкта проектній документації).

6.надати Сертифікації відповідності на застосуванні під час будівництва матеріали та конструкції.

7.надати локальний кошторис розрахунку договірної ціни до договору підряду від 08.07.2019№21.

8.отримати дозвіл на проведення розкриття прихованих будівельних робіт та надати можливість експерту оглянути їх фактичне виконання для надання відповіді на питання №9 (Чи є порушення у виконанні прихованих робіт по договору підряду від 08.07.2019 №21, якщо так, то які саме?).

9.надати на огляд об`єкт дослідження, забезпечити присутність представників Виконавця робіт та належними умовами для проведення огляду, а саме: вільним доступом до об`єкт, можливість безперешкодного огляду, можливість проведення фотозйомки.

Окрім того, експертом подано клопотання про надання до надання відповідних документів та доступу до речей - об`єкт дослідження.

Таким чином, тимчасовий доступ до оригіналів які підтверджують законність виконання будівельних робіт, об`єми виконаних робіт, їх вартість, оплату виконаних ремонтних робіт по об`єкту: «Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , по АДРЕСА_1 », які перебувають у володінні замовника ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), необхідні для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, встановлення осіб, причетних до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення, та можуть бути використані як доказ доведення обставин правопорушення, встановлення або доведення яких іншими способами не представляється можливим.

Таким чином, отримати зазначені документи можливо лише в порядку, визначеному главою 15 КПК України, за наявності ухвали слідчого судді в порядку тимчасового доступу до речей та документів.

З огляду на викладене, та враховуючи, що у матеріалах даного кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи самі по собі та у сукупності з іншими наявними у матеріалах провадження документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та осіб які його вчинили, а також можуть бути використані як предмет дослідження під час проведення відповідних судових експертиз, що сприятиме досягненню повноти, всебічності та неупередженості розслідування, відповідає цілям і меті кримінального провадження.

В інший спосіб отримати вказані документи неможливо, оскільки вони перебувають у володінні та розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), як замовника ремонтних робіт та розпорядника бюджетних коштів.

Виходячи з наведеного, у матеріалах вбачається наявність достатніх підстав вважати, що зазначені документи перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а також те, що вони самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, їх отримання у встановленому законом порядку забезпечить виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування.

Оскільки на даний час існує реальна загроза зміни або знищення оригіналів документів, які планується одержати, вважає за доцільним розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Прокурор у судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

У зв`язку із неявкою всіх учасників справи та відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, робити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речи або документи, перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані в клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Проведення цієї слідчої дії забезпечує отримання відомостей, які в своїй сукупності будуть можливими для їх використання як доказу у кримінальному провадженні, призначенні судових експертиз, встановленні винних осіб, що скоїли кримінальне правопорушення та дані відомості неможливо отримати в інший спосіб.

Крім того на даний момент, виникла необхідність здійснити вилучення вище зазначених документів, на підставі ч. 1 ст. 159 КПК України, забезпечивши таким чином виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування.

Також у зв`язку з тим, що вказані дані мають суттєве значення для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, виникла необхідність в одержанні зазначеної інформації, без участі представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою попередження їх заміни або знищення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 132, 159, 162-164, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих (тимчасово виконуючому обов`язки начальника слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області капітану поліції ОСОБА_4 , старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області капітану поліції ОСОБА_7 , тимчасово виконуючому обов`язки старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області лейтенанту поліції ОСОБА_8 ), прокурорам групи прокурорів (начальнику Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , прокурорам Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ) у кримінальному провадженні №12022121120000017 від 25.01.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів - документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме:

1.виконавчої документації (загальний журнал, журнал авторського нагляду, спеціальні журнали з окремих видів робіт, акти на закриття прихованих робіт);

2. документів (видаткові накладні, рахунки-фактури), які підтверджують придбання будівельних матеріалів та виробів, використаних під час проведення будівельних робіт;

3. документів, що підтверджують вартість робіт будівельних машин та механізмів використаних під час проведення робіт;

4. технічного паспорта на об`єкт дослідження;

5. сертифікати готовності (закінченого будівництва об`єкта проектній документації).

6.сертифікації відповідності на застосовані під час будівництва матеріали та конструкції;

7.локального кошторису розрахунку договірної ціни до договору підряду від 08.07.2019 №21,

з можливістю ознайомитись з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку) з метою збирання доказів по кримінальному провадженню №12022121120000017 від 25.01.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Надати слідчим групи слідчих (тимчасово виконуючому обов`язки начальника слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області капітану поліції ОСОБА_4 , старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області капітану поліції ОСОБА_7 , тимчасово виконуючому обов`язки старшого слідчого слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області лейтенанту поліції ОСОБА_8 ), прокурорам групи прокурорів (начальнику Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , прокурорам Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ) у кримінальному провадженні №12022121120000017 від 25.01.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів, а саме:

1.надати дозвіл на проведення розкриття прихованих будівельних робіт по об`єкту: «Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 по АДРЕСА_1 », відповідно до укладеного договору підряду №21 від 08.07.2019, за місцем розташування об`єкта - ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), адреса: АДРЕСА_1 », та надання можливості експерту оглянути їх фактичне виконання для надання відповіді на поставлене питання в ході проведення судово будівельно-технічної експертизи: (Чи є порушення у виконанні прихованих робіт по договору підряду від 08.07.2019 №21, якщо так, то які саме?);

2.надати дозвіл на доступ до об`єкту дослідження - ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), де передбачено проведення ремонтних робіт по об`єкту: «Капітальний ремонт (утеплення фасадів) будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 по АДРЕСА_1 », відповідно до укладеного договору підряду №21 від 08.07.2019, з можливістю безперешкодного огляду, проведення фотозйомки.

Строк дії ухвали один місяць з моменту підписання, тобто до 01.04.2023 року.

Роз`яснити представнику ІНФОРМАЦІЯ_1 , що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата документу 01.03.2023

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення01.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109329603
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —385/183/22

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні