Ухвала
від 12.06.2023 по справі 385/183/22
ГАЙВОРОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 385/183/22

1-кс/385/171/23

12.06.2023 року слідчий суддя Гайворонського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження слідчого слідчого відділення відділення поліції №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню за №12022121120000178 від 27.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, -

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Гайворонського районного суду Кіровоградської області звернувся слідчий слідчого відділення ВП №1 (м. Гайворон) Голованівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, ОСОБА_3 , з клопотанням погодженого з прокурором Гайворонського відділу Голованівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню за №12022121120000178 від 27.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання обґрунтоване тим, що у провадженні СВ відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження №12022121120000178 від 27.10.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

26.10.2022 близько 20.00 години ОСОБА_5 , в соціальній мережі «Інстаграм» перейшла на сайт, зовні схожий на сайт «Дія», де заповнила свої дані та дані банківської карти « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 з якої у подальшому було знято грошові кошти в сумі 23000 гривень, в результаті чого діями невідомої особи завдано потерпілій майнової шкоди на вказану суму.

У ході досудового розслідування було допитано в якості потерпілої ОСОБА_5 , яка пояснила, що у власності має банківську карту « ІНФОРМАЦІЯ_1 » № НОМЕР_1 на яку отримує заробітню плату. 26.10.2022 року близько 20.00 в соціальній мережі «Інстаграм» висвітила реклама в якій було вказано, шо в додатку «Дія» можна отримати допомогу та перейшовши за посиланням потерпіла ввела свої дані банківської карти разом з пін-кодом та номером телефону до якого прив`язаний додаток « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Після чого на телефон прийшло сповіщення про підтвердження дії, але потерпіла подумала, що вона підтверджує дію зарахування коштів як допомоги на її карту. Як тільки ОСОБА_5 підтвердила дію з її банківської карти № НОМЕР_2 , що являється кредитною картою потерпілої, було знято кошти двома транзакціями, а саме 14814 гривень та 9876 гривень. Зайшовши у додаток « ІНФОРМАЦІЯ_3 » потерпіла побачила, що кошти було перераховано на інтернет магазин pay-motto2-IE.

Вказане свідчить, що на даний час виникла необхідність в одержанні відомостей, які становлять банківську таємницю, а саме документів, які свідчать про рух коштів по рахунку IBAN НОМЕР_3 , виписки по даному рахунку, історію по вказаному рахунку, сліпів (рахунків квитанцій) з підприємств та банківських установ, у яких мало місце зняття коштів намагання здійснити зняття коштів з карткового рахунку або здійснення безготівкових операцій за придбання товарів та послуг з використанням рахунку IBAN НОМЕР_3 . Виходячи з того, що вказані відомості мають обмежений доступ та відповідно до закону України «Про банки та банківську діяльність» можуть бути одержані лише на підставі рішення суду.

В подальшому вказані дані як окремо так і в сукупності з іншими відомостями можуть бути використані як доказ в даному кримінальному провадженні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що речі і документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та те, що іншими способами неможливо довести обставини вчинення злочину, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " ( АДРЕСА_1 ).

Оскільки на даний час існує реальна загроза зміни або знищення оригіналів документів, які планується одержати, вважає за доцільним розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

У зв`язку із неявкою всіх учасників справи та відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, робити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

У відповідності до ст. 99 КПК України визначено, що документ є спеціально створений з метою збереження інформації об`єкт, який містить відомості, що можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Оригіналом документа є сам документ, а оригіналом електронного документа-його відображення, якому надається таке ж значення як документу.

З поданого уповноваженим на здійснення досудового розслідування кримінальних проступків клопотання обставин, які б перешкоджали розгляду вказаного клопотання, передбачених ст. 161 КПК України судом не встановлено.

Згідно п. 4, 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю та відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речи або документи, перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно п. 2 ст. 62 Закону України «Про банки і банкову діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до вимог п. 16 про Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження від 07.02.2014, встановлено, що лише у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, зазначається про неможливість іншим способом довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів. За таких обставин вимога слідчих суддів до осіб, які звертаються із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, доводити, що іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо, є неправомірною.

Слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим СВ ВП №1 (м. Гайворон) Голованівського РВП ГУНП в Кіровоградській області доведено, що відомості які містять банківську таємницю та до яких просить надати тимчасовий доступ, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості із зазначених документів можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та іншим способом довести обставини, які передбачається довести за їх допомогою неможливо.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що відомості які перебувають у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Також у зв`язку з тим, що вказані дані мають суттєве значення для встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, виникла необхідність в одержанні зазначеної інформації, без участі представника АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", з метою попередження їх заміни або знищення.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 132, 159, 162-164, 166, 372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих у кримінальному провадженні: старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , начальнику слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області майору поліції ОСОБА_7 та слідчому слідчого відділення відділення поліції №1 (м.Гайворон) Голованівського районного відділу поліції ГУНП в Кіровоградській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до речей і документів - відомостей, що становлять банківську таємницю по рахунку НОМЕР_3 , які знаходяться у володінні АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ) по кримінальному провадженню за №12022121120000178 від 27.10.2022.

Зобов`язати АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати копії наступних документів:

- Документи про відкриття рахунку НОМЕР_3 ;

- Особової справи клієнта банківської установи - утримувача вказаного рахунку.;

- Документи про рух коштів по рахунку НОМЕР_3 , а саме про надходження та зняття коштів із зазначенням місця та способу їх зняття, сліпів (рахунків квитанцій) з підприємств та банківських установ, у яких мало місце зняття коштів, намагання здійснити зняття коштів з рахунку або здійснення безготівкових операцій за придбання товарів та послуг з використанням даного рахунку за період часу з 01.10.2022 по час винесення ухвали судом.

Зобов`язати АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати на електронному носії фото та відеозаписи камер спостереження у відділеннях, філіях банку чи банкоматах, звідки було здійснено зняття коштів або намагання здійснити зняття готівкових коштів з рахунку НОМЕР_3 у період з 01.10.2022 по час винесення ухвали судом.

Строк дії ухвали два місяці з моменту підписання, тобто до 12.08.2023 року.

Роз`яснити представнику АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата документу 12.06.2023

СудГайворонський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення12.06.2023
Оприлюднено14.06.2023
Номер документу111451442
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —385/183/22

Ухвала від 12.06.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Гайворонський районний суд Кіровоградської області

Гришак А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні