Ухвала
від 02.03.2023 по справі 645/4683/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 02.03.2023Справа № 645/4683/21 Провадження № 2/554/3020/2023

У Х В А Л А

02 березня 2023 року Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

головуючого судді Савченко Л.І.

при секретарі Грай К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Бєсєда Тетяна Дмитрівна, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Васікова Юлія Володимирівна, про визнання заповіту недійсним, -

в с т а н о в и в :

В провадженні суду знаходиться вищезазначена справа.

У підготовче засідання учасники справи не з`явилися.

Від представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_4 до суду надійшла заява про проведення підготовчого засідання без його присутності та без присутності позивача, під час якого прохав вирішити та задовольнити клопотання позивача про долучення доказів від 23.12.2021 року, про витребування документів та інформації від 23.12.2021 року, про виклик та допит свідків від 19.07.2021 року. Також подав клопотання про допит свідків у судовому засіданні під час розгляду справи по суті в режимі відео конференції із Харківським районним судом Харківської області.

Позивач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про причини неявки суд не повідомила.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлялася про дату, час та місце розгляду справи шляхом направлення судової повістки рекомендованим повідомленням про вручення, про причини неявки суд не повідомила (том 2 а.с.7).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Бєсєда Тетяна Дмитрівна, у судове засідання не з`явилася, будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, про причину неявки суд не повідомила (а.с.13 том 2).

Третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору,приватний нотаріусХарківського міськогонотаріального округуВасікова ЮліяВолодимирівнау судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлялася про дату, час та місце розгляду справи шляхом направлення судової повістки рекомендованим повідомленням про вручення, про причини неявки суд не повідомила ( том 2 а.с.5).

Відповідно до п.10 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує заяви чи клопотання учасників справи.

Враховуючи, що позивач та її представник надіслали до суду заяву про розгляд поданих ними клопотань без їхньої участі, а інші учасники справи у судове засідання не з`явилися, не повідомивши про причини неявки, суд вважає за можливе розглянути клопотання позивача без участі інших учасників справи, з метою своєчасного розгляду справи та дотримання розумних строків, що є завданням цивільного судочинства (ст. 2 ЦПК України).

Так, 19.07.2021 року позивач ОСОБА_1 надіслала до суду клопотання про виклик та допит свідків ОСОБА_5 , прож. за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 (позивача), прож. за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 (позивача), прож. за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 , прож. за адресою: АДРЕСА_1 , оскільки вони можуть повідомити обставини, які мають значення для справи.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст. 91 ЦПК України виклик свідказдійснюється зазаявою учасникасправи. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

Згідно ч.4ст. 91 ЦПК Українив ухвалі про відкриття провадження або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання щодо виклику свідків, суд попереджає їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання та відмову від давання показання на вимогу суду.

Виходячи з обгрунтованості клопотання про виклик свідків, суд вважає його таким, що підлягає задоволенню.

02 березня 2023 року представник позивача подав клопотання про допит свідків у судовому засіданні в режимі відео конференції.

Відповідно до вимог ч.ч. 1,3 ст.212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданнів режимі відеоконференції позамежами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості.Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Також представник позивача ОСОБА_4 заявив клопотання від 23.12.2021 року про долучення доказів до матеріалів справи, а саме копії особистого щоденника ОСОБА_7 , електронного носія компакт-диску з медіа-файлами (аудіо записом телефонних розмов ОСОБА_2 ), оскільки вони обґрунтовують заявлені вимоги.

Відповідно до ч.1 ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Згідно ч.9 ст. 83 ЦПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи.

Враховуючи, що позивачем дотримано вимоги ст. 83 ЦПК України, а подачі доказів по справі є правом позивача, суд приходить до висновку про задоволення заявленого клопотання.

Крім того, представником позивача ОСОБА_4 заявлено клопотання від 23.12.2021 року про витребування доказів у справі та поновлення строку на подання даного клопотання, в якому він прохав витребувати у:

Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна багатопрофільна лікарня № 17» Харківської міської ради ( код ЄДРПОУ 02003787) наступні документи та інформацію, що має значення для розгляду справи:

-Які саме препарати використовувалися (застосовувалися) для ін`єкцій, які робилися ОСОБА_8 під час лікування?

-Інформацію про період проходження лікування ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діагноз захворювання та призначення, які отримував ОСОБА_7 у період лікування.

Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка № 6» Харківської міської ради ( код ЄДРПОУ 02001506) наступні документи та інформацію, що має значення для розгляду справи:

-Інформацію про період лікування ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,після виписки його з КНП «Міська клінічна багатопрофільна лікарня № 17» Харківської міської ради;

-Діагноз захворювання та призначення, які отримував ОСОБА_7 у період лікування на дому до моменту смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-Які саме препарати використовувалися (застосовувалися) для ін`єкцій, які робилися ОСОБА_7 під час лікування?

-Інформацію стосовно належності лікарських препаратів, які були рекомендовані ОСОБА_7 , до лікарських препаратів, що містять наркотичні, психотропні речовини або прекурсори;

-Інформацію стосовно того, чи був виданий лист призначень, рецепт на лікарські препарати, що містять наркотичні, психотропні речовини та прекурсори для ОСОБА_7 та хто його отримав, якщо це відомо;

-Копію медичної картки (виписку з історії лікування) ОСОБА_7 .

В обгрунтування клопотання вказав, що до подання позовної заяви позивач

неодноразово зверталася до вказаних медичних установ за отриманням інформації про стан здоров`я та хід лікування ОСОБА_7 , проте у наданні інформації їй відмовляли. На адвокатські запити щодо надання вказаної інформації також було відмовлено та повідомлено, що вона може бути надана на запит суду. Враховуючи, що разом із позовом вказані докази не були подані через об`єктивні причини, прохав поновити строк на подання вказаного клопотання.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Згідно ч.1 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Враховуючи, що позивач не подала витребовувані докази з поважних причин, суд приходить до висновку про поновлення пропущеного строку на подачі заявленого клопотання, а також про його задоволення, оскільки представником позивача обгрунтовано їх значення для справи для повного, всебічного розгляду.

Згідно ч.1ст.200 ЦПК Україниу підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Відповідно до п.3 ч.2ст.198 ЦПК Українисуд може відкласти підготовче судове засідання у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи, що судом задоволені клопотання про витребування доказів, з метою встановлення об`єктивних обставин по справі, суд приходить до висновку, що підготовче засідання слід відкласти на інший день та час.

Згідно ч.6ст.198 ЦПК Україниу разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва.

Керуючись ст. ст.127, 83, 84, 91, 197, 198, 200, 212, 260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання позивача ОСОБА_1 про виклик свідків задовольнити.

Викликати та допитати свідків ОСОБА_5 , прож. за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_1 (позивача), прож. за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 (позивача), прож. за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_6 , прож. за адресою: АДРЕСА_1 , в режимі відео конференції із Харківським районним судом Харківської області.

Свідків попередити про кримінальну відповідальність заст. 384 КК Україниза надання умисно завідомо неправдивих показань, та заст. 385 КК Україниза відмову від дачі показань судові.

Клопотання представника позивача ОСОБА_4 про долучення доказів до матеріалів справи задовольнити.

Долучити до матеріалів справи копії особистого щоденника ОСОБА_7 , електронного носія компакт-диску з медіа-файлами (аудіо записом телефонних розмов ОСОБА_2 ).

Клопотання представника позивача ОСОБА_4 про витребування доказів у справі та поновлення строку на подання даного клопотання задовольнити.

Поновити строк на подачу клопотання представника позивача ОСОБА_4 про витребування доказів.

Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна багатопрофільна лікарня № 17» Харківської міської ради ( код ЄДРПОУ 02003787) наступні документи та інформацію, що має значення для розгляду справи:

-Які саме препарати використовувалися (застосовувалися) для ін`єкцій, які робилися ОСОБА_8 під час лікування?

-Інформацію про період проходження лікування ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діагноз захворювання та призначення, які отримував ОСОБА_7 у період лікування.

Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка № 6» Харківської міської ради ( код ЄДРПОУ 02001506) наступні документи та інформацію, що має значення для розгляду справи:

-Інформацію про період лікування ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,після виписки його з КНП «Міська клінічна багатопрофільна лікарня № 17» Харківської міської ради;

-Діагноз захворювання та призначення, які отримував ОСОБА_7 у період лікування на дому до моменту смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-Які саме препарати використовувалися (застосовувалися) для ін`єкцій, які робилися ОСОБА_7 під час лікування?

-Інформацію стосовно належності лікарських препаратів, які були рекомендовані ОСОБА_7 , до лікарських препаратів, що містять наркотичні, психотропні речовини або прекурсори;

-Інформацію стосовно того, чи був виданий лист призначень, рецепт на лікарські препарати, що містять наркотичні, психотропні речовини та прекурсори для ОСОБА_7 та хто його отримав, якщо це відомо;

-Копію медичної картки (виписку з історії лікування) ОСОБА_7 .

Відкласти підготовче засіданняна 08 травня 2023 року на 13.00 в приміщенні Октябрського районного суду м. Полтави за адресою: м.Полтава, вул. Навроцького,5 для повторного виклику учасників справи та витребування доказів.

Копію ухвали надіслати до Комунального некомерційного підприємства «Міська клінічна багатопрофільна лікарня № 17» Харківської міської ради (проспект ГероївХаркова,195,Харків,Харківська область,61000), Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка № 6» Харківської міської ради (проспект Ювілейний, 54Б, Харків, Харківська область, 61000).

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: http://court.gov.ua/sud1622/.

Ухвалаоскарженню не підлягає.

СуддяЛ.І.Савченко

Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109344715
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —645/4683/21

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 03.03.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 28.10.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Федорова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні