Ухвала
від 10.02.2023 по справі 758/1366/23
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/1366/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про залишення позовної заяви без руху

10 лютого 2023 року Суддя Подільського районного суду м. Києва Лещенко О.В., розглядаючи питання щодо відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до російської федерації в особі уряду рф, Держави України в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України, третя особа: Колонщинська сільська рада, про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України, -

установив:

Відповідно до частини першої статті 187 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) суд відкриває провадження у справі за позовною заявою за відсутності підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження.

За наслідками перевірки позовної заяви ОСОБА_1 , ОСОБА_2 встановлено, що вона подана без додержання вимог процесуального законодавства.

Так, частиною другою статті 496 ЦПК України передбачено, що іноземні особи мають процесуальні права та обов`язки нарівні з фізичними і юридичними особами України, крім випадків, передбачених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно із статтею 19 Закону України «Про міжнародні договори України», - чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Статтею 17 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах визначено, що у відношеннях один з одним при виконанні цієї Конвенції установи юстиції Договірних Сторін користуються державними мовами Договірних Сторін або російською мовою.

Згідно із частиною першою статті 10 Конвенції запитувана установа юстиції здійснює вручення документів відповідно до порядку, що діє в її державі, якщо документи, що вручаються, написані на мові або російською мовою або забезпечені завіреним перекладом на ці мови. В іншому випадку вона передає документи одержувачеві, якщо він згідний добровільно їх прийняти. Таким чином, Конвенцією передбачено направлення документів для вручення їх стороні у справі в належним чином завіреному перекладі російською мовою.

З огляду на наведене, приймаючи до уваги те, що відповідач 1 зареєстрований на території російській федерації, у зв`язку з чим є достатні підстави вважати, що представники відповідача розуміють російську мову, суд вважає за необхідне надати позивачу строк для належного перекладу позовної заяви та долучених до неї документів в офіційному перекладі на російську мову.

Позивачу у відповідності до кількості відповідачів, які не володіють українською мовою, до позовної заяви слід додати її копії та додатки у перекладі на мову запитуваного органу, тобто на російську мову, справжність перекладу або підпису перекладача на яких повинен бути засвідчений у встановленому порядку.

Згідно з частиною першою статті 185 ЦПК України позовну заяву необхідно залишити без руху та надати позивачеві строк для усунення виявлених недоліків терміном 10 днів, перебіг якого обчислювати з дня вручення копії даної ухвали.

Згідно із частиною третьою статті 185 ЦПК України, якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтею 177 ЦПК України, позовна заява вважатиметься поданою в день її первісного подання до суду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 185, 260, 353 ЦПК України,

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до російської федерації в особі уряду рф, Держави України в особі Кабінету Міністрів України, Державної казначейської служби України, третя особа: Колонщинська сільська рада, про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок військового вторгнення російської федерації на територію України, залишити без руху та надати строк не більше десяти днів з дня отримання копії ухвали, роз`яснивши, що в разі невиконання вимог ухвали, заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяО. В. Лещенко

Дата ухвалення рішення10.02.2023
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу109348217
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —758/1366/23

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні