Рішення
від 02.03.2023 по справі 363/208/22
ІВАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 363/208/22

Провадження № 2/366/72/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 березня 2023 смт. Іванків

Іванківський районний суд Київської області у складі:

головуючого судді Слободян Н.П.,

за участю секретаря судового засідання Німченко Н.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт. Іванків цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишгородської районної ради, Поліської селищної ради про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст позовних вимог

Позивач звернулася до суду з позовом до Вишгородської районної ради, Поліської селищної ради про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом та просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай) у розмірі 2,74 в умовних кадастрових гектарах, що знаходиться на території КСП с. Буда -Радинська Вишгородського району Київської області, та належало ОСОБА_2 на підставі сертифіката на права на земельну частку (пай) серії РН № 352929 від 09.08.2000, зареєстрованого за № 428.

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір Позивачки, ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина у вигляді нерухомого майна, зокрема сертифікату на земельну ділянку (пай) серії РН № 352929 від 09.08.2000, яка розташована на території Радинської сільської ради (колишній Поліський район Київської області). Цей сертифікат втрачений.

Позивач стверджує, що вона є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину та претендує на майно матері. Інших спадкоємців немає.

Постановою державного нотаріуса Іванківської районної державної нотаріальної контори від 16.11.2021 їй відмовлено у вчинення нотаріальної дії (видачі свідоцтва про право на спадщину на зазначене спадкове майно) у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу ( зазначеного вище сертифікату). Тому, позивач за захистом свого права і звернулася до суду.

Рух справи

17.01.2022 року позовна заяву надійшла до Вишгородського районного суду Київської області.

25.01.2022 позовна заява залишена без руху та надано строк для усунення недоліків.

06.07.2022 зазначені в ухвалі недоліки позивачем усунуто.

07.07.2022 у справі відкрите провадження, вирішено справу розглядати у порядку загального позовного провадження, підготовче судове засідання призначене на 06.09.2022.

06.09.2022 постановлено ухвалу про передання справи за підсудністю до Іванківського районного суду Київської області.

02.02.2023 справа надійшла до Іванківського районного суду Київської області та, згідно протоколу авто розподілу судової справи між суддями передана на розгляд судді Слободян Н.П.

02.02.2023 справа прийнята суддею до провадження, підготовче судове засідання призначене на 02.03.2023.

Позиції сторін

Позивач у судове засідання не з`явилась. Надіслала до суду заяву про розгляд справи без її участі. Позовні вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити. Крім того, надіслала до суду заяву про виключення з числа відповідачів у справі Вишгородської районної ради, оскільки зазначена юридична особа є неналежним відповідачем. Суд враховує норми ч.3 ст. 13 ЦПК України, яким визначено, що учасник справи розпоряджається своїми права щодо предмета позову на власний розсуд, а також враховує те, що Вишгородська районна рада не має повноважень чи будь-яких інших прав у сфері земельних відносин, які розглядаються у зазначеній справі. Такі повноваження законом покладені саме на Поліську селищну раду, на території якої розташована спадкова земельна ділянка (пай), і лише цей орган місцевого самоврядування є належним відповідачем у цій справі.

Представник Відповідача, Поліської селищної радої, у судове засідання не з`явився. Направив до суду лист, у якому просив проводити розгляд справи без його участі, проти задоволення позову не заперечує.

Керуючись ч.3 ст.211, ст. 223 ЦПК України, судом прийнято рішення про розгляд справи за відсутності учасників справи на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Згідно з ч.1 ст. 200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду по суті.

Суд, дослідивши наявні матеріали справи, приходить до наступного.

ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 ,, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 11.01.1971 р. Згідно цього свідоцтва, її матір`ю є ОСОБА_2 ( а.с.13). Позивач змінила прізвище на « ОСОБА_3 » після реєстрації шлюбу з ОСОБА_4 , що підтверджується витягом з державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу ( а.с 14).

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 20.09.2001 ( а.с.15).

16.11.2020 постановою державного нотаріуса П`ятнадцятої київської державної нотаріальної контори Демяносової В.Ф., Позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай) розміром 2,74 га в умовних кадастрових гектарах, що належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі сертифікату серії РН № 352929, виданого 09.08.2000, у зв`язку з відсутністю оригіналу документу, що підтверджує право власності померлої на цю земельну частку (пай) ( а.с.16).

Про відповідне оголошення про те, що сертифікат втрачений опубліковано у місцевій газеті «Новини Полісся» ( а.с.17)

Згідно виписки з книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), 09.08.2000 на ім`я ОСОБА_2 (матері Позивачки) видано та зареєстровано сертифікат № 428 на право на земельну частку (пай) розміром 2,74 га, вартістю 21742,08 грн. Назва колективного с/г підприємства КСП «Світанок». Підстава для реєстрації: Рішення Поліської РДА № 177 від 30.05.2000 ( а.с.43).

Станом на час відкриття спадщини діяв ЦК УРСР 1963 року, положення якого слід застосувати при прийнятті рішення у справі.

Відповідно до ст. 525 ЦК УРСР часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а при оголошенні його померлим - день, зазначений в статті 21 цього Кодексу.

Згідно ст.ст. 529 цього Кодексу, при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Отже, єдиним спадкоємцем ОСОБА_2 за законом є її донька, ОСОБА_5 , яка прийняла спадщину (заведена спадкова справа № 1260/2021),, однак не може оформити свої спадкові права у нотаріальній конторі, оскільки відсутні правовстановлюючі документи на спірне майно ( оригінал сертифікату втрачений).

Згідно п. 17 Перехідних положень Земельного кодексу України, сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно ст. 1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до ст. 2 цього Закону, основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Згідно до ст. 3 ЦК України, із змісту якої випливає неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та іншими законами.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Захист прав на отримання земельних часток (паїв) при втраті сертифікату на земельну частку (пай), за аналогією закону здійснюється в порядку ст. 392 ЦК України, яка передбачає, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності в разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності - шляхом пред`явлення позову про визнання права на земельну частку (пай).

Пунктом 3.5 інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» встановлено, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) аналогічного порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено.

За цим же листом, найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем.

За таких обставин, оскільки отримати дублікат виданого сертифікату в позасудовому порядку не можливо та враховуючи, що сертифікат на право на земельну частку (пай) виготовляється лише в одному примірнику, суд вважає, що є всі підстави для визнання за позивачем права на земельну частку (пай).

Таким чином, з урахуванням встановлених обставин цієї справи та застосованих норм права, на переконання суду, право на отримання правовстановлюючого документу на нерухоме майно, має особа, яка є власником цього майна. Це право нерозривно пов`язане з особою спадкодавця, а тому, після його смерті, спадкоємець не має можливості отримати правовстановлюючий документ на спадкове майно в позасудовому порядку.

Враховуючи, що визнання права власності на спадкове майно є винятковим способом захисту, який має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, суд вважає, що вимоги позивача в частині визнання права на земельну частку (пай) підлягають задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 200, 211, 223, 247, 259, 263 - 265, 268, 273, 353, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Поліської селищної ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право приватної власності на право на земельну частку (пай) розміром 2,74 в умовних кадастрових гектарах, що належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі сертифікату серії РН № 352929, виданого 09.08.2000, зареєстровано в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 428.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій ст. 358 ЦПК України.

Повний текст рішення складено 07.03.2023.

Повне найменування сторін:

Позивач:

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 . РНОКПП: НОМЕР_3 . Адреса електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_3 );

Відповідач:

Поліська селищна рада Вишгородського району Київської області ( ЄДРПОУ 04361723, 07053, вул. Воздвиженська, 81, смт. Красятичі Вишгородського району Київської області).

Суддя Н.П. Слободян

Дата ухвалення рішення02.03.2023
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу109409410
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —363/208/22

Рішення від 02.03.2023

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Слободян Н. П.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Рудюк О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні