Ухвала
від 11.02.2022 по справі 487/7081/21
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/7081/21

Провадження № 1-кс/487/615/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.02.2022 року Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника відділення СВ Миколаївського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021152030001211 від 10.09.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.191 КК України про проведення огляду,

ВСТАНОВИВ:

03.02.2022 року слідчий групи слідчих - начальник відділення СВ Миколаївського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Окружної прокуратури м. Миколаєва ОСОБА_4 , в рамках здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, відомості щодо якого 10.09.2021 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021152030001211, звернулася із указаним клопотанням, в якому просила винести ухвалу про надання дозволу на проведення огляду слідчим СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_5 , слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_8 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_10 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_11 , начальнику відділення СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_12 , старшому слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_13 вмонтованого тротуару (зразки використаних матеріалів та виробів) по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві,та відібрання зразків для експертизи матеріалів якими виконані роботи з покриття тротуарною плиткою вищевказаного об`єкта, що знаходиться на балансі та перебуває у володінні Департамента жилого - комунального господарства Миколаївської міської ради (ЄРДПОУ 03365707), що розташований за адресою: м.Миколаїв, вулиця Адмірала Макарова, 7.

Клопотання мотивувала тим, що у інший спосіб забезпечити доступ органу досудового розслідування та залученим спеціалістам до об`єкту дослідження, а саме вмонтованого тротуару (зразки використаних матеріалів та виробів) по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві.

Слідчий до судового засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, клопотання підтримала, просила задовольнити.

Дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У кримінальному провадженні підлягають доказуванню, серед іншого, обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження (п. 4 ч. 1 ст. 91 КПК України).

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 233 КПК України визначено, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою ст. 233 КПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Згідно ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду.

При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частиною 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Частиною першою статті 240 КПК України визначено, що з метою перевірки і уточнення відомостей, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, слідчий, прокурор має право провести слідчий експеримент шляхом відтворення дій, обстановки, обставин певної події, проведення необхідних дослідів чи випробувань.

Згідно з ч. 5 ст. 240 КПК України слідчий експеримент, що проводиться в житлі чи іншому володінні особи, здійснюється лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді за клопотанням слідчого, погодженого з прокурором, або прокурора, яке розглядається в порядку, передбаченому цим Кодексом, для розгляду клопотань про проведення обшуку в житлі чи іншому володінні особи.

Із матеріалів клопотання вбачається, що у провадженні СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області перебувають матеріали кримінального провадження №12021152030001211 від 10.09.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.191 КК України за фактом привласнення та розтрати бюджетних коштів посадовими особами підприємницької діяльності разом із посадовими особами Департаменту ЖКГ, здійснюють розкрадання та привласнення бюджетних коштів виділених на роботи з облаштунку парків, сверів та ремонту тротуарної плитки, які виконуються на замовлення ДЖКГ ММР.

Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що 03.07.2020 року між ТОВ «Благоустрій - НК» (код ЄДРПОУ 41917991) заключило договір №988 від 03.07.2020 з Департаментом житлово - комунального господарства Миколаївської міської ради на капітальний ремонт тротуару по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві на суму 2 544 729,44 20 грн. з ПДВ, кількість 2564 м2

В рамках вказаного кримінального провадження було призначено проведення будівельно-технічної експертизи щодо виконання робіт на об`єкті «Капітальний капітальний ремонт тротуару по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві».

05.01.2022 року на адресу СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області надійшло клопотання (вих. 19/115/13/-68-2022) експерта у якому одним із питань ставиться вилучити та дослідити лабораторним шляхом зразки використаних на об`єкті дослідження матеріалів та виробів, щодо відповідності нормам передбаченим законодавством

У зв`язку з чим у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду з метою відібрання зразків використаних на об`єкті дослідження матеріалів та виробів для експертизи, які розміщені за адресою: по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві».

Володільцем вищевказаної тротуарної плитки змонтованої в ході «Капітальний капітальний ремонт тротуару по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві» являється Департамент жилого - комунального господарства Миколаївської міської ради (ЄРДПОУ 03365707), що за адресою: м. Миколаїв, вулиця Адмірала Макарова, 7.

Встановити обставини, які мають значення у кримінальному провадженні, окрім як шляхом огляду та проведення слідчого експерименту, неможливо.

На підставі викладеного, слідчий суддя дійшов висновку, що слідчим доведено наявність підстав для проникнення до житлового приміщення для огляду та проведення слідчого експерименту, а також відповідність обраного способу отримання доказів меті кримінального провадження, що має наслідком задоволення клопотання та надання дозволу на проведення огляду.

На підставі викладеного і керуючись статтями 233, 237 Кримінального процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого групи слідчих - начальника відділення СВ Миколаївського районного управління поліції ГУ Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати слідчим СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_5 , слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_7 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_8 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_10 , слідчому СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_11 , начальнику відділення СВ МРУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_12 , старшому слідчому СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_13 дозвіл на проведення огляду вмонтованого тротуару (зразки використаних матеріалів та виробів) по пр. Центральний від вул. Шосейна до пров. Радіо (непарний бік) в м. Миколаєві, та відібрання зразків для експертизи матеріалів, якими виконані роботи з покриття тротуарною плиткою вищевказаного об`єкта, що знаходиться на балансі та перебуває у володінні Департаменту жилого - комунального господарства Миколаївської міської ради (ЄРДПОУ 03365707), що розташований за адресою: м.Миколаїв, вулиця Адмірала Макарова, 7.

Ухвала дійсна до 11.03.2022 року (включно).

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.02.2022
Оприлюднено10.03.2023
Номер документу109441300
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —487/7081/21

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Притуляк І. О.

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 02.03.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 14.02.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 06.02.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 06.02.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Гаврасієнко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні