Ухвала
від 13.03.2023 по справі 334/298/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 13.03.2023

Справа № 334/298/23

Провадження № 2/334/746/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2023 року м. Запоріжжя

Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючої: судді Телегуз С.М., за участю секретаря Стрельченко А.А., розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовною заявою

ОСОБА_1 до Запорізької дитячої музичної школи № 3, третя особа: Департамент культури та туризму Запорізької міської ради, про визнання протиправною відмову у виплаті грошової компенсації за невикористану частину щорічної оплачуваної відпустки, -

ВСТАНОВИВ:

13.01.2023 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Запорізької дитячої музичної школи № 3, третя особа: Департамент культури та туризму Запорізької міської ради, про визнання протиправною відмову у виплаті грошової компенсації за невикористану частину щорічної оплачуваної відпустки.

18.01.2023 ухвалою судді відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження в підготовче засідання.

08.03.2023 позивачем ОСОБА_1 було подано до суду заяву про зміну предмету позову та залучення до участі у справі в якості співвідповідача - Департамент культури та туризму Запорізької міської ради.

Звертаючись до суду із заявою про зміну предмету позову, позивач просив визнати протиправними дії Запорізької дитячої музичної школи № 3, які полягають у відмові у виплаті ОСОБА_1 грошової компенсації за невикористану частину щорічної оплачуваної відпустки за 2021-2022 навчальний рік тривалістю 32 календарних дні. Стягнути з Запорізької дитячої музичної школи № 3 та Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради на користь ОСОБА_1 суму грошової компенсації за невикористану частину щорічної оплачуваної відпустки за 2021-2022 навчальний рік тривалістю 32 календарних дні в розмірі 30605грн. 46коп.

Щодо залучення співвідповідача до участі у справі, позивач вказує, що саме Департамент культури та туризму Запорізької міської ради є розпорядником коштів загального фонду місцевого бюджету, які спрямовуються на оплату праці трудового колективу Запорізької дитячої музичної школи № 3, тому позовні вимоги про стягнення грошової компенсації за невикористану частину щорічної оплачуваної відпустки повинні задовольнятися за рахунок коштів загального фонду місцевого бюджету.

13.03.2023 в підготовчому судовому засідання представник позивача адвокат Кокін А.Ж. підтримав клопотання про зміну предмету позову та залучення до участі в даній цивільній справі співвідповідача Департамент культури та туризму Запорізької міської ради. Також прохав задовольнити клопотання, подане ним 13.01.2023 про витребування доказів.

Представник відповідача адвокат Огійченко Є.В. не заперечувала проти задоволення вказаного клопотання.

Представник третьої особи: Департаменту культури та туризму Запорізької міської ради адвокат Гуляєва С.Л. заперечувала проти задоволення клопотання, вважала позовні вимоги безпідставними та необґрунтованими.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку сторін, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно позиції ВС, викладеної в постанові від 30.01.2020 року у справі №509/4966/17, визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Разом з тим установлення належності відповідачів й обґрунтованості позову є обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи по суті. Відповідач - це особа, яка, на думку позивача або відповідного правоуповноваженого суб`єкта, порушила, не визнала чи оспорила суб`єктивні права, свободи чи інтереси позивача. Відповідач притягається до справи у зв`язку з позовною вимогою, яка пред`являється до нього.

Відповідно до положень ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує, зокрема питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Відповідно до приписів ч.3 ст.49 ЦПК України передбачено право позивача до закінчення підготовчого засідання змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст.51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження залучити до участі в ній співвідповідача. Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що клопотання позивача слід задовольнити, а саме прийняти заяву про зміну предмету позову; залучити до участі у справі в якості співвідповідача Департамент культури та туризму Запорізької міської ради, виключивши з кола третіх осіб; встановити строк для подання відзиву, відповіді на відзив та заперечення на відповідь на відзив.

Згідно із змістом ч.ч. 2, 3 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадку залучення до участі у справі співвідповідача. У зв`язку із заміною неналежного відповідача, залучення співвідповідача такі особи мають право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подане у вказаний строк, суд продовжує розгляд справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 50, 51, 83, 84, 178, 197,198, 260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про зміну предмета позову та залучення співвідповідача - задовольнити.

Прийняти заяву про зміну предмету позову та залучити до участі у справі в якості співвідповідача - Департамент культури та туризму Запорізької міської ради.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам, викладених у статті 178 ЦПК України та додані до нього документи. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, надіслати (надати) копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня вручення копії відзиву та доданих до нього документів для подання відповіді на відзив. У зазначений строк позивач має право надіслати (надати) суду відповідь на відзив, яка повинна відповідати вимогам, викладених у статтях 178 і 179 ЦПК України та додані до неї документи. Одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду, надіслати (надати) копію відповіді на відзив та доданих до неї документів іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня вручення копії відповіді на відзив та доданих до неї документів для подання заперечення на відповідь на відзив. У зазначений строк відповідач має право надіслати (надати) суду заперечення, які повинні відповідати вимогам, викладених у статтях 178 і 180 ЦПК України та додані до нього документи. Одночасно з надісланням (наданням) заперечень до суду, надіслати (надати) копію заперечень та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Зобов`язати Департамент культури та туризму Запорізької міської ради надати суду інформацію стосовно розміру середньомісячної заробітної плати ОСОБА_1 , що працює викладачем з фаху «Баян-акордеон» у Запорізькій дитячій музичній школи № 3, який використовувався для розрахунку виплати відпускних за щорічну відпустку за 2021-2022 навчальний рік, наданої йому з 01 по 24 липня 2022року, а також кількість днів невикористаної щорічної відпуски ОСОБА_1 за цей період.

Розгляд підготовчого судового засідання відкласти на 11 квітня 2023 року о 10 годині 30 хвилин, яке буде проводитися в приміщенні Ленінського районного суду м.Запоріжжя за адресою: м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, 1/2.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, учасники судового процесу можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет. Електронна адреса суду: inbox@ln.zp.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя: С.М.Телегуз

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу109483527
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправною відмову у виплаті грошової компенсації за невикористану частину щорічної оплачуваної відпустки

Судовий реєстр по справі —334/298/23

Постанова від 15.01.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Крилова О. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Рішення від 21.08.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Рішення від 21.08.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Телегуз С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні