Постанова
від 21.02.2023 по справі 447/884/22
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 447/884/22 Головуючий у 1 інстанції: Павлів В.Р.

Провадження № 22-ц/811/1648/22 Доповідач в 2-й інстанції: Бойко С. М.

Категорія: 77

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року м. Львів

Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: головуючого судді Бойко С.М.,

суддів: Копняк С.М., Ніткевича А.В.,

секретаря Юзефович Ю.І.,

з участю: позивача ОСОБА_1 ,

представникавідповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Миколаївського районного суду Львівської області від 15 червня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради», третя особа директор Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» Кобрин Ірина Мирославівна, про поновлення на роботі і оплату за час вимушеного прогулу,

в с т а н о в и в:

28.04.2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив поновити його на роботі на посаді фельдшера «Фельдшерсько-акушерського пункту» (далі ФАП) в селі Дуброва Стрийського району Львівської області, стягнути середній заробіток за весь час вимушеного прогулу та моральну шкоду в розмірі 10000 грн.

Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що наказом №17/к від 31.03.2022 року його звільнено із займаної посади фельдшера ФАП в селі Дуброва Стрийського району згідно з п.1 ст.40 КЗпП України. Підставою для звільнення послугував наказ Комунального некомерційного підприємства (далі КНП) «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» від 27.01.2022 року №6 «Про скорочення штату працівників».

Позивач вважає звільнення незаконним, покликаючись на норми ч.ч.1, 2 ст.42 КЗпП України, відповідно до якої, при скороченні штату чисельності чи штату працівників у зв`язку із змінами в організації праці перевага для залишення на робочому місці надається працівникам з тривалим безперервним стажем роботи та сумлінним виконанням своїх трудових обов`язків на даному підприємстві.

Зазначає, що його стаж в медичній установі становить 30 років, але при звільненні цього не було враховано, крім того, його було звільнено з порушенням ст.49-2 КЗпП, без персонального попередження про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці.

Позивач стверджує,що пропозиційпро наявністьвакантних посадне отримував,хоча надень скороченняштату тачисельності уновому штатномурозписі булинаявні вільнівакансії,а найого робоче місцеприйняли іншуособу.Вважає,що звільненняздійснено зпорушенням ст.49-2КЗпП України.

Рішенням Миколаївського районного суду Львівської області від 15 червня 2022 року у задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду оскаржив позивач ОСОБА_1 , просить його скасувати і направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Вказує, що судом першої інстанції було порушено порядок розгляду справи, передбачений ЦПК України, зокрема, до розгляду справи не було допущено його представника, який мав належним чином оформлений документ на право надання юридичних послуг, справа розглядалась в порядку спрощеного провадження, спір виник з трудових відносин.

Наголошує, що суд не надав йому можливості виступити із вступним словом та не з`ясував у відповідача причини скорочення штату працівників, а тому неповно з`ясував обставини, які мають значення для справи.

Заслухавши пояснення позивача в підтримання апеляційної скарги, заперечення сторони відповідача, перевіривши матеріали справи, законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення відповідно до вимог статті 367 ЦПК України, колегія суддів дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.40 КЗпП України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Частиною другою статті 40 КЗпП України визначено, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Відповідно до статті 42 КЗпП України, при скороченні чисельності чи штату працівників у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці. Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації (частини перша, третя статті 49-2 КЗпП).

Власник вважається таким, що належно виконав вимоги частини другої статті 40, частини третьої статті 49-2 КЗпП України щодо працевлаштування працівника, якщо запропонував йому наявну на підприємстві роботу, тобто вакантні посади чи роботу за відповідною професією чи спеціальністю, чи іншу вакантну роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду тощо, та яка з`явилася на підприємстві протягом цього періоду і яка існувала на день звільнення. При цьому, роботодавець зобов`язаний запропонувати всі вакансії, що відповідають зазначеним вимогам, які існують на цьому підприємстві, незалежно від того, в якому структурному підрозділі працівник, який вивільнюється, працював.

Розглядаючи трудові спори, пов`язані із звільненням за пунктом 1 частини першої статті 40 КЗпП України, суди мають з`ясувати питання про те, чи дійсно у відповідача мали місце зміни в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників, чи додержано власником або уповноваженим ним органом норм законодавства, що регулюють вивільнення працівника, які є докази про те, що працівник відмовився від переведення на іншу роботу або що власник або уповноважений ним орган не мав можливості перевести працівника з його згоди на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, чи не користувався вивільнюваний працівник переважним правом на залишення на роботі та чи попереджався він за два місяці про наступне вивільнення.

Судом встановлено, що відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької об`єднаної громади» створено 18.01.2016 року.

Відповідно до рішення Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області № 1810 від 19.06.2018 року, Комунальний заклад (далі КЗ) «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької об`єднаної громади» реорганізовано шляхом перетворення у комунальне підприємство: Комунальне некомерційне підприємство (далі КНП) «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області.

Відповідно до наказу головного лікаря КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької об`єднаної громади» №6/к від 18.01.2016 року, ОСОБА_1 прийнято на роботу на посаду завідувача пункту/фельдшера ФАПу с. Дуброва (1,0 ставки) з 18.01.2016 року за переведенням з Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області з окладом згідно штатного розпису.

Відповідно до фінансового плану КНП «Центр первинноїмедико-санітарноїдопомоги» на 2022 рік від 17.01.2022 року (економічне обґрунтування причин проведення скорочення штату), у зв`язку з невеликою кількістю пацієнтів, зменшенням обсягів виробничої потужності, а саме: на 33%, з метою економічної ефективності та уникнення неефективних витрат у КНП «Центр первинноїмедико-санітарноїдопомоги» виникла необхідність переглянути навантаження на кожного працівника та привести у відповідність штат працівників шляхом скорочення 2,5 штатних одиниць (2 фельдшери та 0,5 молодшої медичної сестри санітарки-прибиральниці), тобто зменшити штат підприємства на 9%.

Відповідно до протоколу №1 зборів трудового колективу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» від 27.01.2022 року, ухвалено погодити скорочення 2,5 зайнятих штатних одиниць працівників названого підприємства, а саме: посаду фельдшера АЗП/СМ с.Стільсько 1 шт. од.; посаду завідувача ФАПу с.Дуброва/фельдшер 1 шт. од.; посаду молодшої медичної сестри (санітарка-прибиральниця) ФАПу с.Дуброва 0,5 шт. од.

Відповідно до протоколу №1 лічильної комісії про підсумки голосування зборів трудового колективу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» від 27.01.2022 року, на засіданні був присутній ОСОБА_1 .

Відповідно до наказу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» №6 від 27.01.2022 року «Про скорочення штату працівників КНП «ЦПМСД ТСР», з 31.03.2022 року підлягали скороченню: посада фельдшера АЗП/СМ с. Стільсько 1 шт. од.; посада завідувача ФАПу с. Дуброва/фельдшер 1 шт. од.; посада молодшої медичної сестри (санітарка-прибиральниця) ФАПу с. Дуброва 0,5 шт. од.

Відповідно до наказу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» №7 від 27.01.2022 року «Про попередження про звільнення у зв`язку із скороченням штату працівників КНП «ЦПМСД ТСР», зобов`язано попередити про звільнення з 31.03.2022 року працівників КНП «ЦПМСД ТОГ»: ОСОБА_3 фельдшера АЗП/СМ с.Стільсько; ОСОБА_1 завідувача ФАПу с.Дуброва/фельдшера; ОСОБА_4 молодшу медичну сестру (санітарку-прибиральницю) ФАПу с.Дуброва.

Відповідно до повідомлення від 27.01.2022 року №2, яке адресоване ОСОБА_1 завідувачу ФАПу с. Дуброва/фельдшеру, останній повідомлений під розписку про наступне звільнення із займаної посади на підставі п.1 ст.40 КЗпП України.

Відповідно до повідомлення від 27.01.2022 №5, яке адресоване ОСОБА_1 завідувачу ФАПу с. Дуброва/фельдшеру, останній повідомлений під розписку про відсутність вакантних посад у КНП «ЦПМСД ТСР».

Відповідно до наказу КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» №9 від 27.01.2022 року «Про внесення змін до штатного розпису», з 01.04.2022 року із штатного розпису виведено: посаду завідувача ФАПу/фельдшера ФАПу с. Дуброва (1,0 ставки) 1 шт. од.; посаду молодшої медичної сестри (санітарки-прибиральниці) ФАПу с. Дуброва 0,5 шт. од.; посаду фельдшера АЗП/СМ с. Стільсько (1,0 ставки) 1 шт. од.

Відповідно до протоколу №13 медичної ради КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» від 22.03.2022 року, нарахована та виплачена заробітна плата за лютий 2022 року становить 377804,53 грн., а надійшло від Національної служби здоров`я України (далі НСЗУ) у лютому 2022 року 345508,85 грн. Різниця між нарахуваннями і виплатами становить 32295,68 грн. НСЗУ укладає договори за пакетом «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги» за умови, якщо різниця між нарахуванням і виплатами становить більше ніж 50000 грн.

За результатом обговорення медичною радою КНП «ЦПМСД ТСР», з огляду на те, що різниця між нарахуванням і виплатами становить менше ніж 50000 грн., прийнято рішення про відсутність підстав подаватись на договір за пакетом «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги».

Наказом КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Тростянецької сільської ради» №17/к від 31.03.2022 року «Про звільнення у зв`язку із скороченням штату працівників КНП «ЦПМСД ТСР» ОСОБА_1 звільнено із займаної посади завідувача ФАПу/фельдшера с. Дуброва згідно п.1 ст.40 КЗпП.

Відповдно до штатного розпису Фельдшерсько-акушерського пункту с. Дуброва, станом на 01.04.2022 року відсутні штатні посади.

Отже, про наступне вивільнення позивач ОСОБА_1 був повідомлений за два місяці до звільнення, що підтверджується його підписом на повідомленні №2 від 27.01.2022 року, протягом вказаного періоду на підприємстві були відсутні вакантні посади, які б могли бути запропоновані позивачу, і доказів на спростування цієї обставини позивачем не надано, суд першої інстанції обґрунтовано відхилив посилання позивача щодо наявності у нього переважного права на залишення на роботі, оскільки скороченню підлягала його посада у кількості однієї штатної одиниці, окрім того, доцільність скорочення названих вище посад, в тому числі й посади позивача, попередньо обговорювалась на зборах трудового колективу (вирішено скоротити усі посади фельдшерсько-акушерського пункту (ФАП) с. Дуброва, одну з яких обіймав позивач), відтак, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про безпідставність заявлених позивачем вимог, судом не допущено порушень норм матеріального та/або процесуального права, які б були обов`язковою підставою для скасування чи зміни оскаржуваного рішення, тому апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Керуючись ст.ст. 367, 374 ч.1 п.1, 375, 381, 382, 384 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Миколаївського районного суду Львівської області від 15 червня 2022 року залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови. Повний текст постанови складений 03 березня 2023 року.

Головуючий С.М. Бойко

Судді: С.М. Копняк

А.В. Ніткевич

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення21.02.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109493831
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі, з них

Судовий реєстр по справі —447/884/22

Постанова від 21.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Постанова від 21.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Бойко С. М.

Рішення від 14.06.2022

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Рішення від 14.06.2022

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Ухвала від 28.04.2022

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні