Ухвала
від 13.03.2023 по справі 200/285/22
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

13 березня 2023 року Справа №200/285/22

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Куденкова К.О., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області до Приватного акціонерного товариства «Донецьккокс» про стягнення капіталізованих платежів,

УСТАНОВИВ:

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 7 грудня 2022 року задоволено повністю адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області до Приватного акціонерного товариства «Донецьккокс» про стягнення капіталізованих платежів. Стягнуто з Приватного акціонерного товариства «Донецьккокс» на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області суму капіталізованих платежів у розмірі 18 643676,63 грн.

Ухвалою Першого апеляційного адміністративного суду від 24 січня 2023 року апеляційну скаргу Приватного акціонерного товариства «Донецьккокс» на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 08 грудня 2022 року у справі № 200/285/22 залишено без руху.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі, якою просить замінити сторону управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, що є позивачем у справі на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 13486010).

На обґрунтування вказаної заяви зазначено, що відповідно до ст. 4 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування», уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Ухвалою суду від 6 березня 2023 року призначено заяву про заміну сторони виконавчого провадження до судового розгляду на 13 березня 2023 року.

Представники сторін до судового засідання не з`явилися, про дату, час і місце судового розгляду були повідомлені належним чином. Про причини неявки суд не повідомили.

Перешкоди для розгляду справи в судовому засіданні, визначені ст. 205 КАС України відсутні.

Приписами ч. 9 ст. 205 КАС України передбачено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Згідно з ч. 2 ст. 379 КАС України передбачено, що неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про можливість розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження в порядку письмового провадження.

Частиною 1 ст. 379 КАС України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч. 4 ст. 379 КАС України встановлено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Частиною 2 ст. 372 КАС України передбачено, що судове рішення, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, є підставою для його виконання.

Виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, про що зазначено в ч. 1 ст. 373 КАС України.

З наведеного випливає, що заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником (у справах, що розглянуті адміністративними судами) можлива після відкриття виконавчого провадження або до відкриття виконавчого провадження, але після набрання законної сили судовим рішенням.

Статтею 255 КАС України встановлено, що рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Судом установлено, що апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції від 7 грудня 2022 року (повний текст складений 7 грудня 2022 року) сформована в системі «Електронний суд» 8 січня 2023 року (неділя).

Відповідно до ч. 1 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день, про що зазначено в ч. 6 ст. 120 КАС України.

Отже, на момент розгляду заяви про заміну боржника у виконавчому провадженні відповідач у встановлений КАС України строк апеляційну скаргу на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 7 грудня 2022 року, а тому це рішення не набрало законної сили.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для заміни стягувача у виконавчому провадженні, оскільки рішення суду першої інстанції від 07.12.2022 не набрало законної сили.

Наведене не позбавляє права повторно звернутися із заявою про заміну стягувача після набрання законної сили рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 7 грудня 2022 року, якщо його не будо скасовано.

Також заявник не позбавлений права на звернення до суду апеляційної інстанції із заявою щодо процесуального правонаступництва (ст. 52 КАС України) у випадку відкриття виконавчого провадження.

Керуючись статтями 243, 248, 256, 297, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про заміну сторони виконавчого провадження - відмовити.

Ухвала складена в повному обсязі 13 березня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя К.О. Куденков

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109494961
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення капіталізованих платежів

Судовий реєстр по справі —200/285/22

Ухвала від 13.07.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 06.03.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 24.01.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Гайдар Андрій Володимирович

Рішення від 07.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Рішення від 07.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 07.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 07.12.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Куденков К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні