Ухвала
від 07.03.2023 по справі 296/8236/22
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №296/8236/22

Категорія 54

2/295/828/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.03.2023 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира

в складі: головуючого судді Лєдньова Д.М.

при секретарі - Заріцькому О.Ю.

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання про закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про визнання протиправним та скасування акту експертизи, рішення комісії з розгляду актів про порушення,-

встановив:

Позивач звернулась в суд із позовом, в якому просить визнати протиправним та скасувати акт експертизи ЗВТ № 3665 від 31.03.2022 року, визнати протиправним та скасувати рішення комісії з розгляду актів про порушення, внаслідок яких здійснюється перерахунок (донарахування) або зміна режиму нарахування об`ємів природного газу, оформлене протоколом № 28/04-22 від 28.04.2022 року.

Ухвалою суду від 31.01.2023 року по справі відкрите спрощене позовне провадження.

В подальшому, від представника відповідача надійшло клопотання про закриття провадження у справі. Сторона звертає увагу, що правовідносини учасників засновані на вчиненому між суб`єктами господарювання правочині, а відтак спір підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Згідно зістаттею 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Отже, в порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Статтею 20 Господарського процесуального кодексу України визначено предметну та суб`єктну юрисдикцію господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції. Так, за частиною першою цієї статті господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) ФОП.

Статтею 45 ГПК України встановлено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені в статті 4 цього Кодексу, тобто і фізичні особи, які не є підприємцями, а винятки, коли спори, стороною яких є фізична особа, що не є підприємцем, не підлягають розгляду у господарських судах, чітко визначені положеннями статті 20 цього Кодексу (як приклад, пункти 5, 10, 14 цієї статті).

Відтак господарські суди мають юрисдикцію щодо розгляду за пунктом 1 частини першої статті 20 ГПК України спорів, у яких стороною є фізична особа, яка на дату подання позову втратила статус суб`єкта підприємницької діяльності, якщо ці спори пов`язані, зокрема, з підприємницькою діяльністю, що раніше здійснювалася зазначеною фізичною особою, зареєстрованою підприємцем.

За змістом статей 51, 52, 598-609 ЦК України, статей 202-208 ГК України, статті 46 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" однією з особливостей підстав припинення зобов`язань для ФОП є те, що у випадку припинення суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи (виключення з реєстру суб`єктів підприємницької діяльності) її зобов`язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. ФОП відповідає за своїми зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Таким чином, виходячи із суб`єктного складу та змісту правовідносин сторін як таких, що виникли з господарського договору, зобов`язання за яким у відповідача із втратою його статусу як ФОП не припинились, суди першої та апеляційної інстанції дійшли правильного висновку про належність спору до господарської юрисдикції.

Судом встановлено, що між позивачем як фізичною особою-підприємцем та відповідачем 01.01.2016 року укладено договір розподілу природного газу, за сферою врегулювання якого 21.02.2022 року представниками відповідача проведено перевірку стану комерційного обліку природного газу.

Припинення статусуфізичної особи-підприємця,на думкусуду,не змінюютьхарактеру виниклихправовідносин учасників,а томусуд закриваєпровадження усправі напідставі п.1ч.1ст.255ЦПК України,згідно зякою суд своєюухвалою закриваєпровадження усправі,якщо: справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст. 255 ЦПК України, суд,

постановив:

Закрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Житомиргаз» про визнання протиправним та скасування акту експертизи, рішення комісії з розгляду актів про порушення.

На ухвалу суду до Житомирського апеляційного суду може бути подано апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Повний текст ухвали буде виготовлено 10.03.2023 року.

Суддя : Д.М.Лєдньов

Дата ухвалення рішення07.03.2023
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу109509926
СудочинствоЦивільне
Сутьпорушення

Судовий реєстр по справі —296/8236/22

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні