Ухвала
від 13.03.2023 по справі 709/283/22
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/402/23 Справа № 709/283/22

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

13 березня 2023 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів:

головуючого - Василенко Л. І.

суддів: Бородійчука В. Г., Карпенко О. В.,

розглянувши апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 адвоката Лабика Руслана Романовича на рішення Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 січня 2023 року у справі за позовом представника позивачів ОСОБА_2 , ОСОБА_1 адвоката Лабика Руслана Романовича до ПАТ «Українська пожежно-страхова компанія», ПП «ЛЮГ», третя особа: ОСОБА_3 , про відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого,

в с т а н о в и в :

Рішенням Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 січня 2023 року позов задоволено частково.

Повний текст судового рішення складено. 17 січня 2023 року.

На вказане рішення суду, 16 лютого 2023 року представником ОСОБА_1 адвокатом Лабиком Р. Р. подано апеляційну скаргу, в якій порушено питання про скасування вище приведеного судового рішення.

Крім того подана апеляційна скарга містить клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення мотивована тим, що повний текст оскаржуваного рішення скаржником отримано 17 січня 2023 року, тоді як апеляційну скаргу подано 16 лютого 2023 року в межах тридцяти денного строку, який дає підстави для поновлення строку для звернення в контексті норм ст. 354 ЦПК України.

Так відповідно до ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Розглянувши клопотання про поновлення строку на оскарження, апеляційний суд враховує наступне.

Згідно зі ст. 123 ЦПК України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день (ч. 3 ст. 124 ЦПК України).

Відповідно до частини другої ст. 127 ЦПК України встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Вирішуючи питання про поновлення строку на апеляційне оскарження, суд керується принципом безперешкодного доступу до правосуддя, що визнається міжнародним співтовариством як фундаментальний згідно з Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод (п. 1 ст. 6) та Міжнародним пактом про громадянські та політичні права (п. 1 ст. 14). Такий принцип на національному рівні закріплений також Конституцією України, яка регламентує право кожного захищати свої права і свободи всіма способами, не забороненими законом (ст. 55).

За наведених обставин, суд визнає причини пропуску строку представником ОСОБА_1 адвокатом Лабиком Р. Р. на апеляційне оскарження рішення Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 січня 2023 року поважними та приходить до висновку про можливість його поновлення.

Апеляційна скарга за своєю формою та змістом відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України. Доводи, наведені в апеляційній скарзі, дають підстави для перевірки матеріалів справи.

Керуючись ст. ст. 354, 356, 359, 360 ЦПК України,

у х в а л и л и в :

Клопотання представника ОСОБА_1 адвоката Лабика Руслана Романовича про поновлення строку на апеляційне оскарження судового рішення задовольнити.

Поновити скаржнику строк на апеляційне оскарження судового рішення в цій справі, як такий, що пропущений з поважних причин.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 адвоката Лабика Руслана Романовича на рішення Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 09 січня 2023 року у справі за позовом представника позивачів ОСОБА_2 , ОСОБА_1 адвоката Лабика Руслана Романовича до ПАТ «Українська пожежно-страхова компанія», ПП «ЛЮГ», третя особа: ОСОБА_3 , про відшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого.

Встановити, що відзив на апеляційну скаргу може бути подано протягом 5 днів з моменту одержання цієї ухвали та має відповідати вимогам ст. 360 ЦПК України. Відзив надсилається на адресу апеляційного суду (вул. Верхня Горова, 29, м. Черкаси, 18033) із обов`язковим посиланням на номер апеляційного провадження. До відзиву обов`язково додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Також учасники справи мають право у строк для надання відзиву подати до апеляційного суду свої заперечення щодо поданих скаржником заяв чи клопотань (у разі їх наявності).

Роз`яснити учасникам справи, що згідно положень ч. 3 ст. 360 ЦПК України відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає апеляційному перегляду судового рішення.

Копію ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Л. І. Василенко

Судді: В. Г. Бородійчук

О. В. Карпенко

Дата ухвалення рішення13.03.2023
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу109527520
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, заподіяної смертю потерпілого

Судовий реєстр по справі —709/283/22

Постанова від 18.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Василенко Л. І.

Рішення від 20.02.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Рішення від 16.02.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Рішення від 09.01.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 28.08.2022

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні