Ухвала
від 14.03.2023 по справі 193/1080/22
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1080/22

Провадження 2/193/125/23

У Х В А Л А

14 березня 2023 року смт.Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Кравченко Н.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Ратушної В.В.,

представника позивача Дикого Ю.О.,

відповідача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданнів залісуду впорядку загальногопозовного провадженняклопотання директораТОВ «НВП«Левітор Груп»Левченка В.В.про залученняв якостітретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спорудо участіу цивільнійсправі запозовною заявоюпредставника позивача-адвоката Дикого Юрія Олеговича, який діє в інтересах ОСОБА_3 до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 , про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом повернення її власнику,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженніСофіївського районногосуду Дніпропетровськоїобласті перебуваєцивільна справаза позовомпредставника позивача-адвоката Дикого Юрія Олеговича, який діє в інтересах ОСОБА_3 до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 , про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом повернення її власнику.

Ухвалою судді Софіївського районного суду Дніпропетровської області Кравченко Н.О. від 18 січня 2023 року цивільну справу прийнято до свого провадження та призначено підготовче судове засідання.

21 лютого 2023 року від директора ТОВ «НВП «Левітор Груп» Левченка В.В. надійшло клопотання про вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача ТОВ «НВП «Левітор Груп». В обґрунтування клопотання зазначено, що ТОВ «НВП «Левітор Груп» стало відомо про розгляд Софіївським районним судом Дніпропетровської області справи за позовом ОСОБА_3 до ФОП ОСОБА_1 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом повернення її власнику. 18.11.2019 р. між ТОВ «НВП «Левітор Груп» та ОСОБА_3 укладено договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 1225283300:02:004:0091, площею 7,5745 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованій на території Жовтневої сільської ради Софіївського району Дніпропетровської області, однак рішенням державного реєстратора Глеюватської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області Волос О.В. № 50311159 від 18.12.2019 р. у державній реєстрації права оренди відмовлено, оскільки право оренди земельної ділянки уже зареєстровано за ФОП ОСОБА_1 .. При розгляді справи № 193/6/20 за позовом ОСОБА_3 до ФОП ОСОБА_1 , Софіївської районної державної адміністрації, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ТОВ «НВП «Левітор Груп» про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, ТОВ «НВП «Левітор Груп» стало відомо, що ОСОБА_3 не підписував та не укладав договору оренди з ФОП ОСОБА_1 , а останній при цьому, незаконно заволодівши земельною ділянкою позивача, протиправно та безоплатно здійснював на ній свою господарську діяльність, використавши скрутне, беззахисне становище позивача. ТОВ «НВП «Левітор Груп» звертається до суду з цією заявою про вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача в порядку статті 53 ЦПК України, оскільки рішення у справі вплине на право заявника орендувати у позивача земельну ділянку, якою незаконно користується відповідач по справі.

Сторони та їх представники проти залучення третьої особи до участі в справі не заперечували.

Суд вислухавши сторони та їх представників, ознайомившись з матеріалами справи, приходить до такого висновку.

Частиною 1ст. 53 ЦПК Українипередбачено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, представник позивач просить зобов`язати фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 повернути ОСОБА_3 належну йому на підставі свідоцтва про право власності № НОМЕР_1 земельну ділянку площею 7,5745 га, кадастровий номер 1225283300:02:004:0091, яка знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Софіївський район, с/рада Жовтнева у придатному для її використання за цільовим призначенням стані - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 2-4). ТОВ «НВП «Левітор Груп» звертається до суду з цією заявою про вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача в порядку статті 53 ЦПК України, оскільки рішення у справі може вплинути на право заявника орендувати у позивача земельну ділянку згідно укладеного між ним та ОСОБА_3 договору оренди земельної ділянки, яка є предметом спору даної цивільної справи.

Таким чином, суд вважає, що ухвалене по справі судове рішення, може вплинути на право реєстрації укладеного договору оренди земельної ділянки заявника ТОВ «НВП «Левітор Груп» та оренди у позивача земельну ділянку, і тому дана особа підлягає залученню до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на боці позивача.

Згідно п. 2 ч. 2ст. 198 ЦПК Українисуд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

У зв`язку з чим, суд вважає, що підготовче засідання слід відкласти і надати третій особі строк для подання пояснень на позов.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.53,198 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання директораТОВ «НВП«Левітор Груп»Левченка В.В.про залученняв якостітретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спорудо участіу цивільнійсправі запозовною заявоюпредставника позивача-адвоката Дикого Юрія Олеговича, який діє в інтересах ОСОБА_3 до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 , про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом повернення її власнику, задовольнити.

Залучити як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору до участі у справі № 193/1080/22 ТОВ «НВП «Левітор Груп», ідентифікаційний код юридичної особи 38599464, місцезнаходження: 49100, м. Дніпро, вул. Театральна, 6, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Роз`яснити залученій третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, право на подання письмових пояснень щодо позову, викладення своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти них з дотриманням вимог, встановлених ч.ч.3-6ст.178 ЦПК України. Пояснення третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, має право подати в строк протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали суду.

Копію позовної заяви та ухвали суду про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору вручити сторонам.

Для направлення судових та позасудових документів залученому учасникові справи, надання строку для реалізації ним процесуальних прав, визначенихст.43 ЦПК Україниу взаємозв`язку з ч.6ст.53 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення судом та апеляційному оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено 17 березня 2023 року.

Суддя Н.О.Кравченко

Дата ухвалення рішення14.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109633651
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —193/1080/22

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Кравченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні