Ухвала
від 16.03.2023 по справі 640/2984/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 640/2984/20 Головуючий у І інстанції - Кузьменко В.А.

Суддя-доповідач - Мельничук В.П.

УХВАЛА

16 березня 2023 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючого-судді: Мельничука В.П.,

суддів: Лічевецького І.О., Оксененка О.М.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 вересня 2021 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України», третя особа: Громадська організація «Контроль за виборами» про анулювання реєстрації свідоцтва, -

В С Т А Н О В И Л А:

Міністерство юстиції України звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України», третя особа: Громадська організація «Контроль за виборами», в якій просило: анулювати реєстраційне свідоцтво Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» Свідоцтво № 1410 від 20.04.2000 (код ЄДРПОУ 21715677, місцезнаходження: вул. Шота Руставелі, 11, м. Київ, 01023).

Позов обґрунтовано тим, що Політична партія «Партія промисловців і підприємців України» протягом 10 років не висувала кандидатів на виборах Президента України та виборах народних депутатів України, що відповідно до статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» є підставою для анулювання реєстрації свідоцтва в судовому порядку.

Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року адміністративний позов задоволено повністю.

Анульовано реєстрацію Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» від 20 квітня 2000 року № 1410.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» подала апеляційну скаргу, в якій просила скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовити повністю.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2022 року у задоволенні клопотання Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року відмовлено.

У відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України», третя особа: Громадська організація «Контроль за виборами» про анулювання реєстрації свідоцтва відмовлено.

Постановою Верховного Суду від 29 грудня 2022 року касаційну скаргу адвоката Стражника Тараса Віталійовича - представника Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» задоволено частково.

Ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2022 року у справі № 640/2984/20 скасовано, а справу направлено для продовження розгляду до суду апеляційної інстанції - Шостого апеляційного адміністративного суду.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 18 січня 2023 року клопотання Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року - задоволено.

Поновлено Політичній партії «Партія промисловців і підприємців України» строк на апеляційне оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року.

У задоволенні клопотання Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» про розгляд апеляційної скарги за участю її представника - відмовлено.

Відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 14 вересня 2021 року у справі за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України», третя особа: Громадська організація «Контроль за виборами» про анулювання реєстрації свідоцтва та призначено справу до розгляду в порядку письмового провадження.

Апеляційний розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження, згідно з п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України, яким передбачено, що суд апеляційної інстанції може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження).

Відповідно до ч. 1 ст. 308 КАС України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджується матеріалами справи, 20 квітня 2000 року Міністерством юстиції України зареєстровано Політичну партію «Партія промисловців і підприємців України» та видано свідоцтво № 1410. Партія має статус юридичної особи та зареєстрована 20.04.2000 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за номером 10701200000011966.

Діяльність партії здійснюється на підставі Статуту Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» затвердженого Установчим з`їздом Партії від 09.02.2000.

15 січня 2020 року, з метою перевірки дотримання вимог статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» Позивач звернувся до Центральної виборчої комісії для отримання інформації щодо висування Відповідачем кандидатів на участь у виборах народних депутатів України та на виборах Президента України протягом останніх 10 років.

31 січня 2020 року листом № 21-41-211 Центральною виборчою комісією надано Позивачу інформацію стосовно партій, які висували та подавали документи щодо реєстрації кандидатів на пост Президента України на виборах Президента України (чергових, позачергових) протягом 2010-2019 років та кандидатів у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчих округах на виборах народних депутатів України (чергових, позачергових, повторних, проміжних) протягом 2005-2019 років.

Із поданої інформації вбачається, що Відповідачем протягом 10 років не висувались кандидати на пост Президента України на виборах Президента України (чергових, позачергових) протягом 2010-2019 років та у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчих округах на виборах народних депутатів України (чергових, позачергових, повторних, проміжних) протягом 2005-2019 років.

Вбачаючи наявність підстав для анулювання реєстрації свідоцтва Відповідача, Міністерство юстиції України звернулось до адміністративного суду з даним адміністративним позовом.

Задовольняючи адміністративний позов суд першої інстанції виходив з того, що Відповідач не приймав участь у виборах, а за таких умов наявні підстави для застосування положень статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» та задоволення позовних вимог щодо анулювання реєстраційного свідоцтва Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України» від 20 квітня 2000 року № 1410.

Крім того, з доданих до відзиву на позовну заяву матеріалів вбачається, що датою реєстрації документів кандидата від партії Центральною виборчою комісією є 24 лютого 2020 року, що свідчить про те, що вказані дії здійснені Відповідачем вже на момент подання та реєстрації адміністративного позову (07 лютого 2020 року).

На переконання суду першої інстанції, реєстрація Відповідачем кандидата від партії після подання позову до суду не спростовує факт порушення ним 10-річного терміну для висування політичною партією своїх кандидатів по виборах Президента України та виборах народних депутатів України.

До Шостого апеляційного адміністративного суду від Третьої особи надійшла заява про зупинення провадження у справі.

Колегія суддів звертає увагу, що ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 10 листопада 2022 року справу № 640/2933/20 за позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Організація Українських Націоналістів» про анулювання реєстраційного свідоцтва, передано на розгляд судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян.

Верховним Судом у вказаній справі зазначено, що Спірними на стадії касаційного провадження стали питання порядку обчислення встановленого у частині першій статті 24 Закону України «Про політичні партії в Україні» від 05 квітня 2001 року № 2365-III (далі - Закон № 2365-III) десятирічного строку невисування партією своїх кандидатів на виборах Президента України і народних депутатів України, а також дотримання Політичною партією «Організація Українських Націоналістів» (далі - ОУН) обов`язку брати участь у загальнодержавних виборах протягом визначеного періоду.

Під час розгляду справи в суді касаційної інстанції колегією суддів Верховного Суду з`ясовано, що питання про час виникнення у політичної партії обов`язку щодо висування своїх кандидатів на виборах Президента України і народних депутатів України, порядок його виконання, а також порядок обчислення встановленого у частині першій статті 24 Закону № 2365-III десятирічного строку невисування партією своїх кандидатів на виборах Президента України і народних депутатів України, зі спливом якого цей Закон пов`язує можливість анулювання реєстрації партії, вже були предметом дослідження Верховного Суду.

Так, у постановах від 20 квітня 2021 року у справі № 640/2968/20, від 30 червня 2021 року у справі № 640/2895/20 та від 17 листопада 2021 року у справі № 640/2919/20, Верховний Суд виходив з того, що обов`язок політичної партії висувати своїх кандидатів на виборах Президента України і виборах народних депутатів України, а отже, й обчислення десятирічного строку, передбаченого частиною першою статті 24 Закону № 2365-III, розпочинається з дати реєстрації партії.

Верховним Судом також було прийнято ще ряд рішень із аналогічним висновком щодо початку перебігу встановленого в частині першій статті 24 Закону № 2365-III десятирічного строку (зокрема, постанови від 15 грудня 2021 року у справі № 640/2897/20, від 23 грудня 2021 року у справі № 640/2941/20, від 23 грудня 2021 року у справі № 640/2887/20, від 23 грудня 2021 року у справі № 640/2886/20).

Проте, якщо у справах № 640/2968/20, № 640/2895/20 і № 640/2919/20 спірні правовідносини стосувалися анулювання реєстрації політичних партій, зареєстрованих у 2008-2009 роках, тобто після набрання чинності Законом № 2365-III (набрав чинності з 28 квітня 2001 року), то у справах № 640/2897/20, № 640/2941/20, № 640/2887/20 і № 640/2886/20 спірні правовідносини виникли за участю політичних партій, зареєстрованих Міністерством юстиції України у 1997-2000 роках, коли порядок утворення, діяльності і припинення політичних партій був визначений Законом України «Про об`єднання громадян» від 16 червня 1992 року № 2460-XII, який не регламентував мінімально необхідну участь політичної партії у висуванні кандидатів на загальнодержавних виборах як умову для продовження здійснення партією своєї діяльності.

Отже, Верховним Судом застосовано однаковий підхід до різних правових ситуацій.

У справі, що розглядається Верховним Судом, спір виник щодо анулювання реєстрації політичної партії, яка була зареєстрована до набрання чинності Законом № 2365-III (в листопаді 1993 року).

За наведених обставин та зважаючи на закріплений у частині першій статті 58 Конституції України принцип незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, колегія суддів Верховного Суду вбачала підстави для відступу від викладеного у постановах від 15 грудня 2021 року у справі № 640/2897/20, від 23 грудня 2021 року у справі № 640/2941/20, від 23 грудня 2021 року у справі № 640/2887/20, від 23 грудня 2021 року у справі № 640/2886/20 висновку Верховного Суду щодо застосування положень частини першої статті 24 Закону № 2365-III у правовідносинах, які виникли до набрання чинності цим Законом, а саме: щодо обчислення десятирічного строку, встановленого частиною першою статті 24 Закону № 2365-III, з дати реєстрації політичної партії, що проводилася до 28 квітня 2001 року.

Крім того, колегія суддів Верховного Суду вбачала підстави для відступу й від викладеного Верховним Судом у справах № 640/2897/20, № 640/2941/20, № 640/2887/20 і № 640/2886/20 висновку про те, що для цілей застосування частини першої статті 24 Закону № 2365-III слід ділити сумарний час діяльності політичної партії на десятирічні періоди, в кожному з яких партія зобов`язана хоча би раз взяти участь у висуванні кандидатів на виборах Президента України та виборах народних депутатів України, та обчислювати десятирічний строк невисування політичною партією своїх кандидатів на загальнодержавних виборах з дати закінчення попереднього десятирічного періоду діяльності партії, в якому відповідний обов`язок партія виконала.

На переконання колегії суддів Верховного Суду, таке тлумачення положень частини першої статті 24 Закону № 2365-III не враховує правової природи встановленого у цій нормі закону десятирічного строку, який не є строком для виконання партією обов`язку щодо участі в загальнодержавних виборах, зі спливом якого він припиняється та починається заново, а, навпаки, є строком невиконання партією відповідного обов`язку, по закінченню якого з`являється підстава для звернення уповноваженого органу до суду з позовом про анулювання реєстрації партії. Натомість застосований Верховним Судом у вказаних справах підхід до порядку обчислення вказаного десятирічного строку зумовлює збільшення можливого періоду невисування партією своїх кандидатів на виборах Президента України та виборах народних депутатів України майже у два рази, що нівелює мету застосування приписів частини першої статті 24 Закону № 2365-III.

Так, підстави для зупинення провадження у справі встановлено частинами 1, 2 статті 236 КАС України.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції.

Судова палата з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Верховного Суду переглядатиме судове рішення у правовідносинах, які є подібними до даної справи.

За приписами ч. 4 ст. 236 КАС України про зупинення провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про зупинення провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з ч. 2 ст. 321 КАС України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

З огляду на викладене колегія суддів вважає за необхідне зупинити провадження у вказаній справі з підстав, передбачених п. 5 ч. 2 ст. 236 КАС України, до набрання законної сили судовим рішенням судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Верховного Суду у справі № 640/2933/20.

Керуючись ст. ст. 9, 236, 241, 242, 243, 248, 311, 321, 325, 328, 329, 331 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Зупинити апеляційне провадження у справі № 640/2984/20 за адміністративним позовом Міністерства юстиції України до Політичної партії «Партія промисловців і підприємців України», третя особа: Громадська організація «Контроль за виборами» про анулювання реєстрації свідоцтва до набрання законної сили судовим рішенням судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Верховного Суду у справі № 640/2933/20.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий-суддя: В.П. Мельничук

Судді: І.О. Лічевецький

О.М. Оксененко

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу109634838
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —640/2984/20

Ухвала від 16.03.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 18.01.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Постанова від 29.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 28.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 27.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 12.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 28.01.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 10.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 15.11.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Рішення від 14.09.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні