Ухвала
від 20.03.2023 по справі 570/1750/21
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/1750/21

Номер провадження 2/570/58/2023

У Х В А Л А

20 березня 2023 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

з участю секретаря судового засідання Гречка О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне заяву про самовідвід у справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,Дядьковицької сільськоїради Рівненськогорайону Рівненськоїобласті;третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору-служба усправах дітейвиконавчого комітетуРівненської районноїради (якогран опікита піклування) про визначення способів участі батька у вихованні дитини, отриманні інформації про стан здоров`я дитини та місце її перебування, визнання дійнеправомірними, -

встановив :

У провадженні судді Рівненського районного суду Рівненської області Красовського О.О. перебуває цивільна справа № 570/1750/21.

До суду була подана заява про самовідвід. Зазначається, що від сторонніх осіб головуючому стало відомо про те, що нібито відповідачка вживає заходи, спрямовані на «позитивне вирішення справи» на свою користь. Тому, з метою уникнення звинувачень у необ`єктивності, упередженості та заінтересованості в результаті розгляду справи, була подана заява про самовідвід.

Суд вважає, що заслуховувати особисті пояснення учасників процесу немає необхідності.

Суд вважає, що в даній справі доцільно задовольнити заяву про самовідвід головуючого у справі.

Так, в провадженні головуючого судді перебуває цивільна справа № 570/1750/21.

Після ухвалення рішення про відмову у задоволенні клопотання позивача про допуск до участі у справі як представника ОСОБА_3 до суду надійшла заява позивача про відвід судді. У задоволенні цієї заяви було відмовлено. Суд зауважує, що подана заява є досить об`ємною, і явно була заздалегідь підготовлена позивачем. Тобто позивач з`явився до суду з наперед підготовленою заявою про відвід судді вже якимось чином знаючи наперед про можливе прийняте рішення суду не на його користь (щодо допуску ОСОБА_4 як представника).

Надалі головуючому стало відомо про те, що відповідачка нібито вживає заходи, спрямовані на «позитивне вирішення справи» на свою користь. Які це дії - не уточнювалося.

Зважаючи на складність і різноманітність життєвих явищ законодавець не став встановлювати вичерпний перелік для відводу судді, надавши можливість у кожному окремому випадку вирішувати питання про його об`єктивність і неупередженість. В даному випадку приймається до уваги право учасників процесу на справедливий суд, що закріплений в нормах міжнародного права, зокрема в Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до частини першоїстатті 8 Конституції Українив Україні визнається і діє принцип верховенства права. Суддя, здійснюючи правосуддя, керується верховенством права (частина першастатті 129 Конституції України). Аналогічний припис закріплений у частині першійстатті 10 ЦПК України.

Відповідно до частини четвертоїстатті 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VIIIєдність системи судоустрою забезпечується, зокрема, єдністю судової практики (пункт 4). Єдність судової практики є фундаментальною засадою здійснення судочинства і визначається тим, що має гарантувати стабільність правопорядку, об`єктивність і прогнозованість правосуддя. Застосування ж судами різних підходів до тлумачення законодавства, навпаки, призводить до невизначеності закону, його суперечливого та довільного застосування. Також єдність судової практики є складовою вимогою принципу правової визначеності.

У відповідності до частини шостоїстатті 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VIIта частини четвертоїстатті 263 ЦПК Українивисновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду і зокрема Великої Палати Верховного Суду враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права, і у суддів відсутні права для не застосування таких висновків.

ВП ВС в ухвалі від 15.09.2022 р. у справі № 201/10234/20 нагадала, що головною метою відводу є гарантія безсторонності суду, зокрема, щоб запобігти упередженості судді (суддів) під час розгляду справи, а мета самовідводу запобігання будь-яким сумнівам щодо безсторонності судді.

В ході розгляду справи створилася ситуація, яка зі сторони поміркованого учасника процесу чи слухача, у разі незадоволення заяви про самовідвід, свідчила б про те, що головуючий дійсно порушує справа сторін та є заінтересованим в ухваленні певного рішення через його зацікавленість. Тому, з метою уникнення звинувачень у необ`єктивності, упередженості та заінтересованості в результаті розгляду справи, запобіганню будь-яким сумнівам щодо безсторонності судді суд вважає за доцільне задоволити заяву про самовідвід.

Керуючись ст. ст. 36, 40 ЦПК України, -

у х в а л и в:

В цивільній справі (номер справи 570/1750/21) задовольнити заяву про самовідвід.

Справу передати до канцелярії Рівненського районного суду Рівненської області для повторного автоматизованого розподілу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Красовський О.О.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу109642731
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —570/1750/21

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Саган Л. В.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Мичка І. М.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні