Ухвала
від 04.08.2023 по справі 570/1750/21
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

04 серпня 2023 року

м. Рівне

Справа № 570/1750/21

Провадження № 22-ц-вп/4815/8/23

Рівненський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Хилевича С.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 про визначення підсудності у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дядьковицької сільської ради Рівненського району Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей виконавчого комітету Рівненської районної ради; про визнання дій незаконними, визначення способів участі батька у вихованні дитини,

в с т а н о в и в:

До Рівненського апеляційного суду надійшла заява ОСОБА_1 , де просив визначити найбільш територіально наближеному до Рівненського районного суду Рівненської області підсудність у цивільній справі №570/1750/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дядьковицької сільської ради Рівненського району Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей виконавчого комітету Рівненської районної ради; про визнання дій незаконними, визначення способів участі батька у вихованні дитини.

Обґрунтована заява тим, що Рівненський районний суду Рівненської області є відповідачем в адміністративній справі №460/8064/23 за позовом ОСОБА_1 про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинення дій.

Вирішуючи вказану заяву, враховується факт відсутності в провадженні Рівненського апеляційного суду цивільної справи №570/1750/21, щодо якої заявник просить вирішити питання про підсудність.

Ця справа перебуває в провадженні Рівненського районного суду Рівненської області, де головуючим є суддя Гладишева Х.В.

Згідно з ч.2 ст. 214 ЦПК України саме головуючий відповідно до завдання цивільного судочинства, зокрема, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками судового процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов`язків.

Тобто у Рівненського апеляційного суду відсутні будь-які процесуально-правові підстави вирішувати питання щодо розгляду цивільної справи, якщо вона не перебуває в його провадженні.

Згідно з ч.1 ст. 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Крім того, окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції, які визначені ст. 353 ЦПК України.

Так, відповідно до ч.1 ст. 26 ЦПК України підсудність справи, у якій однією зі сторін є суд або суддя суду, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, визначається ухвалою суду вищої інстанції, постановленою без повідомлення сторін.

Проте згідно з ч.6 ст. 31 ЦПК України справа, у якій однією зі сторін є суд, до підсудності якого віднесена ця справа за загальними правилами, або суддя цього суду, не пізніше п`яти днів із дня надходження позовної заяви передається на підставі розпорядження голови суду до суду вищої інстанції для визначення підсудності.

Саме за розпорядженням голови суду, а не учасника чи будь-якої іншої особи, справа передається вищому суду для визначення підсудності. Спонуканням до передачі справи є виключно статус суду як сторони в справі, що передається, а не в іншій справі. Послідовність таких процесуальних дій є чітко врегульованою, не містить прогалин і не потребує застосування аналогії закону - як про це зазначає заявник.

Поготів, постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду залишено без змін ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду від 17 квітня 2023 року , якою відмовлено у відкритті провадження у справі №460/8064/23. Тобто на даний час не існує тієї підстави, яка, на переконання заявника, спонукає до визначення підсудності, а саме наявності судового спору в зазначеній адміністративній справі.

У разі ж якщо позивач вважає, що суд (судді) першої інстанції не може розглядати цивільну справу №570/1750/21, то із зазначених у ст.ст. 36, 37 ЦПК України підстав він має право заявити відвід.

Зважаючи на викладене і керуючись ст. 26 ЦПК України, апеляційний суд

у х в а л и в:

Відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 про визначення підсудності цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дядьковицької сільської ради Рівненського району Рівненської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служба у справах дітей виконавчого комітету Рівненської районної ради; про визнання дій відповідачів незаконними, визначення способів участі батька у вихованні дитини.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Хилевич

СудРівненський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112625787
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —570/1750/21

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Саган Л. В.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Мичка І. М.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Хилевич С. В.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Гладишева Х.В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні