Ухвала
від 21.03.2023 по справі 520/7974/21
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

про виправлення описки у виконавчому листі

21 березня 2023 року № 520/7974/21

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Полях Н.А., розглянувши в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами заяву Голови комісії з реорганізації управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області про виправлення описки у виконавчому листі по справі №520/7974/21 за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Зміївського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (майдан Конституції, буд. 1, Палац Праці, 3 під`їзд, 4 поверх, м. Харків, 61200, код ЄДРПОУ 41313928) до Ліквідаційної комісії Відділу освіти, молоді та спорту Первомайської районної державної адміністрації Харківської області (вул. Гагаріна, буд. 6, м. Первомайський, Харківська область, 64100, код ЄДРПОУ 02146179) про стягнення грошових коштів по капіталізованим платежам, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 25.08.2021 року по справі №520/7974/21, адміністративний позов адміністративний позов Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Зміївського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (майдан Конституції, буд. 1, Палац Праці, 3 під`їзд, 4 поверх, м. Харків, 61200, код ЄДРПОУ 41313928) до Ліквідаційної комісії Відділу освіти, молоді та спорту Первомайської районної державної адміністрації Харківської області (вул. Гагаріна, буд. 6, м. Первомайський, Харківська область, 64100, код ЄДРПОУ 02146179) про стягнення грошових коштів по капіталізованим платежам задоволено в повному обсязі.

Стягнуто з Відділу освіти, молоді та спорту Первомайської районної державної адміністрації Харківської області на користь Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Зміївського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області капіталізовані платежі у розмірі 4 374 240,92 грн. (чотири мільйона триста сімдесят чотири тисячі двісті сорок гривень дев`яносто дві копійки).

Зазначене рішення суду набрало законної сили 27.09.2021 року.

На виконання вказаного рішення суду Харківським окружним адміністративним судом 15.02.2023 року було видано виконавчий лист №520/7974/21.

Головою комісії з реорганізації управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області було подано через канцелярію суду заяву про виправлення описки у виконавчому листі по справі №520/7974/21, в якій він просив:

- внести виправлення у виконавчий лист №520/7974/21, виданий Харківським окружним адміністративним судом 15.02.2023 року за наслідком розгляду адміністративної справи №520/7974/21, шляхом зазначення вірної дати строку пред`явлення виконавчого документа до виконання до 28.09.2024 року, замість невірно вказаної дати: - 28.12.2021 року.

Розглянувши заяву Голови комісії з реорганізації управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області про виправлення помилки у виконавчому листі, дослідивши доводи заяви, суд дійшов наступного.

Вимоги до виконавчого документа встановлені ст. 4 Закону України "Про виконавче провадження".

Так, відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про виконавче провадження" у виконавчому документі зазначаються: 1) назва і дата видачі документа, найменування органу, прізвище, ім`я, по батькові та посада посадової особи, яка його видала; 2) дата прийняття і номер рішення, згідно з яким видано документ; 3) повне найменування (для юридичних осіб) або прізвище, ім`я та, за наявності, по батькові (для фізичних осіб) стягувача та боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або адреса місця проживання чи перебування (для фізичних осіб), дата народження боржника - фізичної особи; 4) ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стягувача та боржника (для юридичних осіб - за наявності); реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) боржника (для фізичних осіб - платників податків); 5) резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень; 6) дата набрання рішенням законної сили (крім рішень, що підлягають негайному виконанню); 7) строк пред`явлення рішення до виконання. У виконавчому документі можуть зазначатися інші дані (якщо вони відомі суду чи іншому органу (посадовій особі), що видав виконавчий документ), які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню рішення, зокрема місце роботи боржника - фізичної особи, місцезнаходження майна боржника, реквізити рахунків стягувача і боржника, номери їх засобів зв`язку та адреси електронної пошти.

Згідно положень ч.1 ст. 373 КАС України, виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Відповідно до ч.3 ст. 373 КАС України виконавчий лист має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Вимоги до виконавчого документа визначені ст.4 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII (надалі - Закон України №1404-VIII).

Згідно із п.7 ч.1 ст.4 Закону України №1404-VIII у виконавчому листі зазначається строк пред`явлення рішення до виконання.

Частиною 1 ст.12 Закону України №1404-VIII установлено, що виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили (ч.2 ст.12 цього Закону).

Проте, під час отримання виконавчого листа у даній справі було виявлено помилку, допущену при його оформленні. А саме, неправильно вказано строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Так, на першій сторінці виконавчого листа, у графі "Строк пред`явлення виконавчого документа до виконання зазначено дату "до 28.12.2021", замість правильної: - "Строк пред`явлення виконавчого документа до виконання до 28.09.2024".

Тобто, судом помилково зазначено строк пред`явлення виконавчого документа до примусового виконання за яким стягувачем є держава або державний орган, який може бути пред`явлений до примусового виконання протягом трьох місяців.

У виконавчому листі №520/7974/21 від 25.08.2021 стягувачем є Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області, яке у здійсненні своїх повноважень керується Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхуванн" від 23.09.1999 №1105-ХІV (в редакції, чинній на момент розгляду справи) (надалі - Закон України №1105) та Положенням про управління, затвердженого Наказом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України від 24.01.2018 №42-ОД.

Відповідно до ч.2 ст. 4 Закону України №1105 Фонд є некомерційною самоврядною організацією, що діє на підставі статуту, який затверджується його правлінням. Кошти Фонду не включаються до складу Державного бюджету України та використовуються тільки за цільовим призначенням (ч.4 ст. 4 Закону України №1105).

Крім того, згідно інформації, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, організаційно-правовою формою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (код згідно з ЄДРПОУ 41313928) є: "Інші організаційно-правові форми".

Існує Державний класифікатор "Класифікація організаційно-правових форм господарювання" (КОПФГ), затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 р. № 97 із змінами. Об`єктом класифікації є організаційно-правові форми юридичних осіб та їх відокремлені підрозділи: філії, представництва, а також фізичні особи-підприємці.

Згідно класифікатору - організаційно-правова форма господарювання це форма здійснювання господарської діяльності з відповідною правовою основою, яка визначає характер відносин між засновниками (учасниками), режим майнової відповідальності по зобов`язаннях підприємства (організації), порядок створення, реорганізації, ліквідації, управління, розподілу одержаних прибутків, можливі джерела фінансування діяльності тощо.

Класифікатор розрізняє окремо державні підприємства, які у своїх реєстраційних документах містять критерій "державне". Крім того, ще однією ознакою належності установи до держаної є те, що діяльність здійснення за умови наявності державного майна.

Тому як додатковий доказ, надаємо копію витягу, що Управління має майно у приватній власності.

Отже, виданий судом по адміністративній справі №520/7974/21 виконавчий лист (за яким стягувач не є державою чи державним органом, а є некомерційною самоврядною організацією), відповідно до ч.1 ст. 12 Закону України №1404-VIII має бути пред`явлений до примусового виконання протягом трьох років, а не трьох місяців, як це помилково зазначено у виконавчому листі №520/7974/21.

Таким чином, оскільки рішення від 25.08.2021 набрало законної сили 27.09.2021 року, то відповідно, строк пред`явлення виконавчого документа до виконання має обраховуватись строком до 28.09.2024 року.

Оскільки допущена у виконавчому листі №520/7974/21 помилка перешкоджає виконанню судового рішення, яке набрало законної сили, у Стягувача виникла необхідність у зверненні до суду з відповідною заявою.

Відповідно до ч.1 ст.374 КАС України суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про задоволення заяви.

Керуючись ст. 248, 256, 374 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву про виправлення описки у виконавчому листі у справі за адміністративним позовом Голови комісії з реорганізації управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області про виправлення описки у виконавчому листі по справі №520/7974/21 за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області в особі Зміївського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області (майдан Конституції, буд. 1, Палац Праці, 3 під`їзд, 4 поверх, м. Харків, 61200, код ЄДРПОУ 41313928) до Ліквідаційної комісії Відділу освіти, молоді та спорту Первомайської районної державної адміністрації Харківської області (вул. Гагаріна, буд. 6, м. Первомайський, Харківська область, 64100, код ЄДРПОУ 02146179) про стягнення грошових коштів по капіталізованим платежам задовольнити.

Виправити помилку у виконавчому листі Харківського окружного адміністративного суду по справі №520/7974/21.

Зазначити у виконавчому листі Харківського окружного адміністративного суду по справі №520/7974/21, виданого Харківським окружним адміністративним судом 15.02.2023 року за наслідком розгляду адміністративної справи №520/7974/21, вірну дату строку пред`явлення виконавчого документа до виконання до 28.09.2024 року, замість невірно вказаної дати: - 28.12.2021 року.

Ухвала може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

Суддя Н.А. Полях

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.03.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109685574
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо нагляду та контролю у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування

Судовий реєстр по справі —520/7974/21

Ухвала від 20.06.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Рішення від 25.08.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 03.08.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 06.07.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 15.06.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 02.06.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Полях Н.А.

Ухвала від 12.05.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні