Ухвала
від 07.02.2023 по справі 477/1139/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/1139/20

Провадження №6/477/4/23

УХВАЛА

про заміну сторони виконавчого провадження

07 лютого 2023 року

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Козаченка Р.В.,

із секретарем судового засідання Джулікян А.В.,

розглянувши заяву виконувача обов`язків керівника Миколаївської окружної прокуратури Зінича Г. про заміну сторони виконавчого провадження,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду із зазначеною заявою, в якій вказував, що рішенням Жовтневого районного суду Миколаївської області від 11 січня 2021 року задоволені позовні вимоги прокурора в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_1 щодо протиправності передачі у власність земельної ділянки, призначеної для ведення особистого селянського господарства в межах території Первомайської сільської ради Вітовського району Миколаївської області, зокрема й витребовано спірну земельну ділянку, яка на час розгляду справи належала ОСОБА_1 , до власності держави. Проте, на теперішній час, у зв`язку зі змінами у законодавстві, повноваження розпорядника землями державної власності в особі Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області спірною земельною ділянкою, перейшли до Первомайської територіальної громади в особі Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, яка на підставі п. 24 розділу Х «Перехідних положень» Земельного кодексу України, набула права володіння, користування та розпорядження нею, в тому числі право на її витребування, а тому стала представником державних інтересів у даних земельних відносинах.

Тому, з метою гарантування належного виконання судового рішення, просив замінити стягувача Головне управління Держгеокадастру в Миколаївській області на Первомайську територіальну громаду в особі Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області.

В судове засідання сторони не з`явилися.

Відповідно до положень ч.3 ст. 442 ЦПК Українинеявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Вивчивши заяву, додані до неї документи та перевіривши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Рішенням Жовтневого районного суду Миколаївської області від 11 січня 2021 року позовні вимоги в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, ОСОБА_1 задоволені:

-визнано незаконним та скасовано наказ Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області від 24 жовтня 2019 року № 8310/0/14-19-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність без зміни цільового призначення», яким затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 2 га, кадастровий номер 4823355700:08:000:0233, призначену для ведення особистого селянського господарства, що розташована в межах території Первомайської сільської ради Вітовського району Миколаївської області;

-витребувано цю земельну ділянку, яка на час розгляду належала ОСОБА_1 , до власності держави.

Згідно положень ч.ч. 1, 2, 5 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована сторона), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до положень ст.ст. 2, 3, 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою факту набуття речових прав на нерухоме майно шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зокрема, однією з підстав державної реєстрації права власності на нерухоме майно є рішення суду, яке набрало законної сили, щодо права власності на це майно (пункт 9 частини першої статті 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень») передбачає проведення державної реєстрації права власності та інших речових прав.

Згідно положень ст. 31-1 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" реєстраційні дії на підставі судових рішень проводяться виключно на підставі рішень, отриманих у результаті інформаційної взаємодії Державного реєстру прав та Єдиного державного реєстру судових рішень, без подання відповідної заяви заявником.

У той же час, постановою Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2016 року №806 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації»встановлено, що до запровадження інформаційної взаємодії між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно та Єдиним державним реєстром судових рішень, а також у разі проведення реєстраційних дій на підставі рішень судів, що набрали законної сили до запровадження такої взаємодії, державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на підставі рішень судів проводиться за зверненням заявника з дотриманням вимог, установлених пп.1 п.2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захист прав власності».

Тобто, на сьогодні реєстрація права власності на нерухоме майно на підставі судового рішення про витребування майна проводиться за заявою його власника.

З урахуванням змін у земельному законодавстві та завершення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади України, на даний час відсутні підстави для повернення спірної ділянки за рішенням суду на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області».

Пунктом 58 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 18 квітня 2021 року, внесено зміни у п.24 розділу Х «Перехідних положень» Земельного кодексу України.

Відповідно до вказаних змін з дня набрання чинності цим пунктом (тобто з 27 травня 2021 року) землями комунальної власності територіальних громад вважаються всі землі державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах таких територіальних громад, крім певних виключень, зазначених в цій нормі. Земельні ділянки, що вважаються комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст відповідно до цього пункту і право державної власності на які зареєстроване у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, переходять у комунальну власність з моменту державної реєстрації права комунальної власності на такі земельні ділянки. Інші земельні ділянки та землі, не сформовані у земельні ділянки, переходять у комунальну власність з дня набрання чинності цим пунктом.

З дня набрання чинності цим пунктом до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

В силу цих обставин повноваження Головного управління Держгеокадастру в Миколаївській області щодо розпорядження спірною земельною ділянкою, яка розташована в межах території Первомайської селищної ради, та не належить до земель щодо яких передбачені виключення, припинилися, перейшовши до Первомайської територіальної громади в особі Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, яка відповідно до п.24 розділу Х «Перехідних положень» Земельного кодексу Українинабула права володіння, користування та розпорядження нею, в тому числі право на її витребування, а тому стала представником державних інтересів у даних земельних відносинах.

Таким чином, в зв`язку з вказаними змінами земельна ділянка має бути повернута до власності комунальної в особі Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно дост.442ЦПК України уразі вибуттяоднієї ізсторін виконавчогопровадження судзамінює такусторону їїправонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Таким чином, судом встановлено наявність підстав для заміни сторони виконавчого провадження, що необхідно для виконання рішення суду.

Керуючись ст.ст. 258-260, 442 ЦПК України суд

П О С Т А Н О В И В:

Заявузадовольнити.

Замінити стягувачаГоловне управління Держгеокадастру в Миколаївській області,у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення Жовтневого районного суду Миколаївської області від 11 січня 2021 року по справі №477/1139/20,на - Первомайську територіальну громаду в особі Первомайської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області (код ЄРДПОУ 04375174, Миколаївська область, Миколаївський район, смт. Первомайське, вул. Ювілейна. 9).

Копію ухвали надіслати учасникам справи та залученому правонаступнику.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду через Жовтневий районний суд Миколаївської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Р.В. Козаченко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено23.03.2023
Номер документу109711494
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —477/1139/20

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Рішення від 27.01.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Рішення від 11.01.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 30.09.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Козаченко Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні