Ухвала
від 16.03.2023 по справі 477/224/21
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/224/21

Провадження № 2/477/116/23

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

16 березня 2023 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого у справі - судді Полішко В.В., з секретарем Коцюрубенко О.М.,

під час розгляду у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», про відшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином,

В С Т А Н О В И В:

10 лютого 2021 року позивач ОСОБА_1 звернувся до відповідача з позовом, в якому просить ОСОБА_2 на його користь кошти в сумі 181386,70 грн. в рахунок відшкодування шкоди завданої злочином. Крім цього, стягнути з відповідачки судові витрати.

17 лютого 2021 року, після задоволення самовідводу судді Козаченка Р.В., в результаті повторного авторозподілу цивільну справу передано для розгляду судді Полішко В.В.

22 лютого 2021 року судом постановлено ухвалу про прийняття позовної заяви до розгляду, відкриття провадження у справі та призначення підготовчого судового засідання.

16 червня 2021 року судом закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду, про що постановлено відповідну ухвалу.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України 24 лютого 2022 року був постановлений Указ Президента України від 24 лютого 2022 року за № 64/2022, який затверджений Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

Наразі воєнний стан у країні продовжений та є чинним дотепер.

Наказом голови Жовтневого районного суду Миколаївської області,яким визначеноорганізацію роботиЖовтневого районногосуду Миколаївськоїобласті вумовах воєнногостану,який оновлювавсящонеділі тарозміщений насайті судовоївлади насторінці Жовтневогорайонного судуМиколаївської області, дана категорія справ знімалася з розгляду, не здійснювалося призначення судових засідань по справам вказаної категорії.

Зазначені положеннямістяться такожу рішеннізборів суддівЖовтневого районногосуду Миколаївськоїобласті від 31травня 2022року №1/4щодо організації роботи Жовтневого районного суду Миколаївської області по здійсненню правосуддя в умовах воєнного стану.

11 липня 2022 року зборами суддів Жовтневого районного суду Миколаївської області прийнято рішення, про скасування рішення зборів суддів від 31 травня 2022 року №1/4 «Про організацію роботи Жовтневого районного суду Миколаївської області по здійсненню правосуддя в умовах воєнного стану», яким раніше установлено обмежений режим роботи суду.

З огляду на вищезазначене розгляд справи призначений на 02 грудня 2022 року об 11-00 годині.

За клопотання представника позивача розгляд справи був відкладений на 30 січня 2023 року о 13-00 годині та через неявку сторін - на 16 березня 2023 року на 12-00 годину.

Від представника позивача 16 січня 2023 року надійшло клопотання про зупинення провадження у справі, посилаючись на те, що позивач за особистим бажанням вступив до лав ЗСУ та на сьогодні перебуває на військовій службі, у зв`язку з чим позбавлений можливості з`явитися в судове засідання. В якості доказу надана довідка командира військової частини НОМЕР_1 від 28 лютого 2023 року №45/04/2023, з огляду на зміст якої солдат ОСОБА_1 з 25 лютого 2022 року перебуває на військовій службі в військовій частині НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 в судовезасідання нез`явилася,причини неявкисуду неповідомила,відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України вважається такою, що повідомлена судом належним чином про час і місце розгляду справи.

Від представника третьої особи ПАТ «НАСК «ОРАНТА» 16 березня 2023 року надійшла заява про розгляд справи за її відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №2102-ІХ в Україні введено воєнний стан, який наразі продовжено.

Згідно з Законом України «Про правовий режим воєнного стану», воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Відповідно до частин 1, 2 статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Згідно з положеннями пункту 2 частини 1 статті 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, зокрема, встановлених пунктом 2 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Враховуючи те, що позивач ОСОБА_1 з 25 лютого 2022 року перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_1 , у лавах ЗСУ та забезпечує стримування збройної агресії проти України у період воєнного стану, запровадженого у зв`язку із воєнною агресією російської федерації проти України, тобто існують обставини, передбачені пунктом 2 частини 1 статті 251 ЦПК України, що унеможливлюють продовження розгляду цивільної справи та наявність яких є підставою для зупинення провадження у справі. З огляду на таке обов`язком суду є зупинення провадження у справі до припинення перебування відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан.

Відповідно до частини 1 статті 254 ЦПК України, провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

Після усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі, тобто, до припинення перебування позивача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан, він зобов`язаний повідомити про це суд.

Керуючись п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у цивільній справі позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», про відшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином, зупинити до припинення перебування позивача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені у воєнний стан.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Після усунення обставин, що зумовили зупинення провадження у справі, зобов`язати позивача ОСОБА_1 повідомити про це суд невідкладно.

Відповідно до ст.ст.354-355 ЦПК України ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя В.В. Полішко

Дата ухвалення рішення16.03.2023
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу109715402
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди, завданої злочином

Судовий реєстр по справі —477/224/21

Рішення від 22.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 16.06.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні