Ухвала
від 22.03.2023 по справі 555/459/20
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/459/20

Номер провадження 2/555/11/23

У Х В А Л А

про залучення правонаступника позивача

"22" березня 2023 р. Березнівський районний суд Рівненської області в складі :

головуючого судді - Старовецької Ю.В.

при секретарі - Григорієвій В.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Березне цивільну справу за позовом Державного підприємства «Березнівське лісове господарство» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, завданої підприємству,-

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Березнівського районного суду Рівненської області перебуває цивільна справа за позовом Державного підприємства «Березнівське лісове господарство» до ОСОБА_1 про стягнення матеріальної шкоди, завданої підприємству.

Представник позивача адвокат Ватава І.Л. заявила клопотання про залучення до участі у справі правонаступника, в обґрунтування якого вказує, що наказом Державного агентства лісових ресурсів України №931 від 28.10.2022 року «Про припинення ДП «Березнівське лісове господарство» припинено ДП «Березнівське лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», яке є правонаступником усіх прав первісного позивача.

Від представника позивача надійшло клопотання про проведення судового засідання 22.03.2023 року у її відсутності.

Представник відповідача адвокат Остапенко В.С. відповідно до поданої заяви просить провести розгляду клопотання сторони позивача у його відсутності.

Згідно наказу Державного агентства лісових ресурсів України «Про припинення Державного підприємства «Березнівське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення» від 28.10.2022 року №931 Державне підприємство «Березнівське лісове господарство» припинено шляхом реорганізації, а саме: приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» ( код ЄДРПОУ 44768034).

Із виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованої 12.12.2022 року вбачається, що Державне підприємство «Березнівське лісове господарство» перебуває в стані припинення і внесені до ЄДР відомості про голову комісії з припинення.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, сформованого 20.12.2022р., до реєстру 16.12.2022 року включені відомості про реєстрацію філії «Березнівське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Згідно ст.55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

За положеннями статті 55 ЦПК України, процесуальне правонаступництво представляє собою перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права (а у широкому розумінні - також і юридичного обов`язку) від однієї особи до іншої (правонаступника).

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16 червня 2020 року в справі № 910/5953/17 (провадження № 12-98гс19) вказано, що «при реорганізації в формі злиття немає значення, чи вказано в передавальному акті про правонаступництво щодо певного майна, прав чи обов`язків. Адже правонаступник лише один, що унеможливлює виникнення будь-яких спорів щодо переходу майна, прав чи обов`язків. Отже, лише при припиненні суб`єкта господарювання шляхом поділу в розподільчому балансі визначається правонаступництво. Внаслідок же злиття, приєднання або перетворення правонаступником є лише одна особа і будь-який розподіл прав та обов`язків при таких видах реорганізації неможливий.… Якщо припустити, що правонаступництво настає лише з моменту державної реєстрації припинення юридичної особи, то це призведе до можливостей порушення прав кредиторів, які протягом значного періоду часу не зможуть звернутися з вимогами до новоствореної юридичної особи, яка отримає все майно правопопередника, але не буде нести відповідальність за його зобов`язаннями».

З урахуванням вищенаведеного, ДСГП «Ліси України» є правонаступником всіх прав, обов`язків, зобов`язань ДП «Березнівське лісове господарство», а тому вказану юридичну особу в особі філії «Березнівське лісове господарство» слід залучити до участі у справі, як правонаступника.

Керуючись ст.55, ст.254 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Залучити до участі в справі в якості правонаступника позивача - Державне спеціалізоване господарське підприємства «Ліси України» в особі філії «Березнівське лісове господарство».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Старовецька Ю. В.

Дата ухвалення рішення22.03.2023
Оприлюднено24.03.2023
Номер документу109726181
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення матеріальної шкоди, завданої підприємству

Судовий реєстр по справі —555/459/20

Рішення від 27.07.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Рішення від 27.07.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Старовецька Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні