Ухвала
від 20.03.2023 по справі 750/6989/22
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 750/6989/22 Головуючий у І інстанції Провадження № 11-сс/4823/25/23 Категорія - Доповідач ОСОБА_1

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 березня 2023 року колегія суддів судової палати з розглядукримінальних справ Чернігівського апеляційного суду в складі:

Головуючого-суддіОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

при апеляційному розгляді у порядку письмового провадження у м. Чернігові апеляційної скарги прокурора на ухвалу слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 30.12.2022 року про передачу арештованого майна,

в с т а н о в и в:

Вищевказаною ухвалою слідчого судді відмовлено у задоволенні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Управління СБ України в Чернігівській області ОСОБА_4 про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні за №22022270000000058 від 09.08.2022 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Мотивуючи своє рішення слідчий суддя вказав, що відповідно до ст. 19 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову - лише щодо позову, пред`явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року. Зазначені активи приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів, копії яких надсилаються Національному агентству не пізніше наступного робочого дня після їх винесення (надання) з відповідним зверненням прокурора. Слідчим не обґрунтовано та документально не підтверджено, що корпоративні права, які належать громадянину Російської Федерації ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064) перевищують 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що є підставою для передачі арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

В апеляційній скарзі прокурор просить ухвалу слідчого судді місцевого суду скасувати та постановити нову, якою задовольнити клопотання слідчого та передати арештоване майно. Обґрунтовуючи свої вимоги прокурор вказав, що ухвала слідчого судді про відмову у задоволенні вказаного клопотання постановлена з порушенням вимог п.2 ч.1 ст. 409 КК України, а саме через невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження. В ході досудового розслідування із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта отримано інформацію, згідно якої у власності СТОВ «Агрольон» перебуває нерухоме майно, яке розташовано на території Коропського району Чернігівської області, загальною вартістю понад 1млн. 680 тис. грн. Крім того, відповідно до інформації отриманої з Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Чернігівській області та ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області у власності СТОВ «Агрольон» перебуває значна кількість транспортних засобів та сільськогосподарської техніки.

Заслухавши доповідача, перевіривши матеріали провадження, обговоривши доводи, наведені в апеляційній скарзі, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга є обґрунтованою.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 409 КПК України підставою для скасування або зміни судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції є невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження.

Так, Чернігівським апеляційним судом встановлено, що СВ УСБ України в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022270000000058 від 09.08.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.110-2 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадянин РФ ОСОБА_5 та громадянин РФ ОСОБА_6 є засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками СТОВ «Агрольон». Громадянин РФ ОСОБА_5 50 % акцій, ОСОБА_6 50 % акцій, які здійснюють господарську діяльність в сфері сільського господарства на території Чернігівської області.

На даний час СТОВ «Агрольон» є працюючим підприємством, оскільки згідно із інформацією, наданою ГУ ДПС у Чернігівській області, за січень-червень 2022 року сплатило єдиний внесок на загальну суму 672735,19 грн., джерелами формування статутного капіталу якого є власні грошові кошти його учасників.

Відповідно до п. 8.3. Статуту СТОВ «Агрольон» (в новій редакції - 2019 року) для забезпечення господарської діяльності у товаристві його учасниками створено статутний капітал у розмірі 16 500,00 грн. (частка ОСОБА_5 становить 8 250,00 грн., що становить 50% статутного капіталу товариства, частка ОСОБА_6 - 8 250,00 грн., що становить 50% статутного капіталу товариства.

Разом з тим, в ході досудового розслідування із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта отримано інформацію, згідно якої у власності СТОВ «Агрольон» перебуває нерухоме майно, яке розташовано на території Коропського району Чернігівської області, загальною вартістю понад 1 млн. 680 тис. грн., в підтвердження чого прокурором було приєднано до матеріалів справи відповідні документи.

Крім того, відповідно до інформації отриманої з Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернігівській області (філія ГСЦ МВС) та Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області у власності СТОВ «Агрольон» перебуває значна кількість транспортних засобів та сільськогосподарської техніки.

Перелік нерухомого майна та його вартість слідчим зазначено у клопотанні та на підтвердження надано відповідні документи.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що громадянин РФ ОСОБА_5 є директором та засновником юридичних осіб, які здійснюють свою господарську діяльність на території РФ (Іванівська область), а саме: ООО «Новатекс», ООО «ТД КинТекс» та ООО «КинТекс».

Проаналізувавши діяльність російських юридичних осіб шляхом збору та узагальнення інформації стосовно них за допомогою даних, що містяться на офіційних сайтах російських державних органів встановлено, що ООО «КинТекс» було постачальником у 205 державних контрактах, зокрема до структурних підрозділів МВД РФ, МЧС РФ, ФСБ РФ, «Уралтрансмаш», «Уралвагонзавод» та інших силових структур та державних органів РФ. Серед іншого ООО «КинТекс» займається виробництвом форменого одягу для співробітників вищевказаних правоохоронних органів та інших силових структур РФ.

За отриманими оперативними даними частину прибутку від діяльності СТОВ «Агрольон» ОСОБА_5 використовував для організації діяльності підприємств ООО «Новатекс», ООО «ТД КинТекс» та ООО «КинТекс», розташованих на території Російської Федерації, які причетні до постачання своєї продукції співробітникам правоохоронних органів та інших силових структур Російської Федерації.

Разом з цим, встановлено, що СТОВ «Агрольон» 10.03.2017 відкрито в АТ «Укрексімбанк» банківський рахунок НОМЕР_1 (валюта - російський рубль), по якому здійснювалися операції із купівлі російських рублів та проводились валютні перекази через платіжну систему SWIFТ до Російської Федерації.

Зібрані в ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні відомості дають всі підстави вважати, що ОСОБА_5 , як один із засновників та бенефіціарних власників СТОВ «Агрольон», має реальну можливість здійснити відчуження своєї частки у статутному капіталі СТОВ «Агрольон», тобто продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину), на користь третіх осіб, які підконтрольні йому.

Постановою слідчого СВ Управління СБ України в Чернігівській області від 15.11.2022 корпоративні права, які належать громадянину Російської Федерації ОСОБА_5 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон», визнано речовими доказами у кримінальному провадженні. Ухвалою слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 25.11.2022 накладено арешт на корпоративні права.

06.12.2022 на підставі вищезазначеної ухвали слідчого судді Управлінням адміністративних послуг Чернігівської міської ради проведено державну реєстрацію «Внесення рішення про заборону вчинення реєстраційних дій» стосовно СТОВ «Агрольон».

Положенням ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» передбачено, що Національне агентство є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

Відповідно до п. 1, 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» застосований в ст. 19 термін «активи» означає в тому числі майно, на яке накладений арешт у кримінальному провадженні; «управління активами» є діяльністю із володіння, користування та/або розпорядження активами, тобто забезпечення збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, та їх економічної вартості. За таких умов управління Агентством активами (арештованим майном) відповідає завданню арешту такого майна, яке визначене ст. 170 КПК України, а в даному конкретному випадку - запобігання можливості його відчуження.

Отже, зазначене вище майно (корпоративні права) є активами, на які поширюються вимоги спеціального закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», а управління такими активами є єдиним законодавчо встановленим способом, спроможнім забезпечити збереження цього майна, чим досягається мета і завдання арешту майна як заходу забезпечення кримінального провадження.

Виходячи з вище викладеного, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 30.12.2022 підлягає скасуванню.

Керуючись ст. ст. 376, 405, 407, 419, 422 Кримінального процесуального кодексу України,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу прокурора задовольнити, а ухвалу слідчого судді Деснянського районного суду м. Чернігова від 30.12.2022 року про передачу арештованого майна скасувати.

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу Управління СБ України в Чернігівській області ОСОБА_4 про передачу арештованого майна у кримінальному провадженні за №22022270000000058 від 09.08.2022 в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів задовольнити. Передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів в управління за договором у порядку та на умовах, визначених ст..ст.1, 9, 19-24 ЗУ «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» арештоване майно, а саме: корпоративні права, які належать громадянину Російської Федерації ОСОБА_5 , в частині 50% від загальної частки статутного капіталу СТОВ «Агрольон» (код ЄДРПОУ 31872064).

Ухвала набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

СУДДІ:

ОСОБА_1 ОСОБА_7

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109770425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна про передачу арештованого майна в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами,одержаними від корупційних та інших злочинів

Судовий реєстр по справі —750/6989/22

Ухвала від 29.08.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Ухвала від 26.08.2024

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Салай Г. А.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 19.08.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 07.08.2024

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Кулініч Ю. П.

Ухвала від 04.04.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 20.03.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 04.01.2023

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

Ухвала від 19.12.2022

Кримінальне

Чернігівський апеляційний суд

Баглай І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні