Ухвала
від 24.03.2023 по справі 910/14581/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відмову в розгляді справи в загальному позовному провадженні

24.03.2023Справа № 910/14581/22

Суддя Господарського суду міста Києва Нечай О.В., розглянувши

клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Дабл-Ю Нет Юкрейн"

про розгляд справи в порядку загального позовного провадження

у справі № 910/14581/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кабельний завод "Фікснет"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дабл-Ю Нет Юкрейн"

про стягнення 76 096,84 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Кабельний завод "Фікснет" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дабл-Ю Нет Юкрейн" (далі - відповідач) про стягнення 76096,84 грн, з яких 50247,29 грн заборгованості, 7364,98 грн пені, 5024,73 грн штрафу, 12114,62 грн інфляційних втрат та 1342,22 грн 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань за Договором № 08071 від 08.07.2016.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/14581/22, справу визнано малозначною, постановлено розглядати її за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

30.01.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив, відповідно до якого відповідач погодився із наявною у нього заборгованістю перед позивачем, водночас у задоволенні іншої частини позовних вимог просив відмовити. Також відповідач у відзиві на позовну заяву запропонував позивачеві укласти мирову угоду, додавши три примірники такої угоди і спільної заяви сторін про її затвердження, а також заявив клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Клопотання відповідача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження мотивовано тим, що на його думку ця справа є складною та має велике значення для нього.

Частиною 1 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

При цьому, частиною 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частинами 2, 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті; при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Предметом позову в даній справі є стягнення 76 096,84 грн, відтак ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у зв`язку з чим справа може розглядатися у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Враховуючи характер спірних правовідносин та предмет доказування у цій справі, справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у ній матеріалами.

Згідно з частинами 1, 2 статті 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

У поданому до суду клопотанні про здійснення розгляду справи в загальному позовному провадженні відповідач не навів суду жодного належного обґрунтування в чому полягають особливості предмету доказування у цій справі та необхідності призначення судом підготовчого засідання для виконання завдання господарського судочинства.

Посилання відповідача на необхідність розгляду справи в загальному позовному провадженні, враховуючи значення справи для відповідача, а також її складність суд не може прийняти в якості достатньої підстави для постановлення ухвали про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, оскільки встановлення всіх обставин справи, за висновком суду, може бути здійснено без призначення у справі підготовчого засідання.

Водночас суд звертає увагу, що сторони не позбавлені права та можливості викладати свої доводи та заперечення проти позову у відповідних заявах по суті справи в порядку спрощеного позовного провадження.

З огляду на вищенаведене, суд дійшов висновку про необхідність відмови у задоволенні клопотання відповідача про здійснення розгляду справи в загальному позовному провадженні.

Керуючись статтями 12, 234, 235, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Дабл-Ю Нет Юкрейн" про розгляд справи в порядку загального позовного провадження відмовити.

2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Нечай

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено27.03.2023
Номер документу109772743
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 76 096,84 грн

Судовий реєстр по справі —910/14581/22

Постанова від 07.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Рішення від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 24.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

Ухвала від 06.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Нечай О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні