Ухвала
від 24.03.2023 по справі 757/7783/21-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/7783/21-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2023 року

Печерський районний суд міста Києва в складі:

головуючого: судді Хайнацького Є.С.,

при секретарі: Сміян А.Ю.,

за участю:

представника позивача: не з`явився,

відповідача-1: не з`явився,

представника відповідача-2: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» -Стефановича Д.Р. про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» до ОСОБА_1 , Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» про дострокове припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку повністю та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» (далі - позивач, ТОВ «Н.С.Т. Україна») звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 (далі відповідач-1, ОСОБА_1 ), Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (далі відповідач-2, ДП «Український інститут інтелектуальної власності, Укрпатент) про дострокове припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку повністю та зобов`язання вчинити дії.

Представник позивача ТОВ «Н.С.Т. Україна» - Стефанович Д.Р. звернувся до суду з клопотанням про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі № 757/7783/21-ц за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» до ОСОБА_1 , Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» про дострокове припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку повністю та зобов`язання вчинити дії.

В обґрунтування заяви зазначає, що ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 06.10.2021 року у вищевказаній цивільній справі вжито заходи забезпечення позову, а саме: заборонено ОСОБА_1 повністю або частково передавати право власності на торговельну марки «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , надавати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання торговельної марки виключні майнові праві інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , у тому числі, на підставі ліцензійного договору, а також укладати з будь-якими особами будь-які інші договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності на торговельну марки «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , а також відмовлятися повністю або частково від свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку «ІНФОРМАЦІЯ_1» до набрання рішенням суду по даній справі законної сили; заборонено Державному підприємству "Український інститут інтелектуальної власності" приймати рішення про внесення змін до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки щодо передання виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 іншим особам та щодо припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 у зв`язку з повною або частковою відмовою від нього власником зазначеного свідоцтва, вносити відповідні зміни до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки та здійснювати пов`язані з цим публікації в офіційному бюлетені Національного органу інтелектуальної власності до набрання рішенням суду по даній справі законної сили.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 26.12.2022 року, яка набрала законної сили, прийнято відмову позивача ТОВ "Н.С.Т.Україна" від частини позовних вимог заявлених до ДП " Український інститут інтелектуальної власності. Затверджено мирову угоду, укладену між ТОВ "Н.С.Т.Україна" та ОСОБА_1 14.12.2022 року. Визнано нечинним рішення Печерського районного суду м. Києва від 02.12.2021 року, провадження у справі закрито, у зв`язку з чим, посилаючись на приписи ст. 158 ЦПК України, представник позивача просить суд скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 06.10.2021 року у справі № 757/7783/21-ц.

В судове засідання учасники справи не з`явились, про день, час, місце розгляду заяви повідомлялись у встановленому законом порядку.

Оскільки, належним чином повідомлені учасники судового процесу в судове засідання не з`явились, суд постановив ухвалу про розгляд справи на підставі наявних у справі доказів за відсутності учасників судового процесу.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши заяву про скасування заходів забезпечення позову та матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, враховуючи наступне.

Судом встановлено, що ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 06.10.2021 року у справі № 757/7783/21-ц задоволено клопотання представника позивача ТОВ «Н.С.Т. Україна» про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ТОВ «Н.С.Т. Україна» до ОСОБА_1 , ДП «Український інститут інтелектуальної власності» про дострокове припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку повністю та зобов`язання вчинити дії. Заборонено ОСОБА_1 повністю або частково передавати право власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , надавати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання торговельної марки «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , у тому числі, на підставі ліцензійного договору, а також укладати з будь-якими особами будь-які інші договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , а також відмовлятися повністю чи частково від свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку «ІНФОРМАЦІЯ_1» до набрання рішенням суду по даній справі законної сили. Заборонено Державному підприємству «Український інститут інтелектуальної власності» приймати рішення про внесення змін до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки щодо передання виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом № НОМЕР_1 іншим особам та щодо припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 у зв`язку з повною або частковою відмовою від нього власником зазначеного свідоцтва, вносити відповідні зміни до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки та здійснювати пов`язані з цим публікації в офіційному бюлетені Національного органу інтелектуальної власності до набрання рішенням суду по даній справі законної сили.

Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 02.12.2021 року задоволено позов ТОВ «Н.С.Т. Україна» до ОСОБА_1 , ДП «Український інститут інтелектуальної власності» про дострокове припинення дії свідоцтва № НОМЕР_1 на торговельну марку: достроково припинено дію Свідоцтва України на знак № НОМЕР_1 на торговельну марку «ІНФОРМАЦІЯ_1» повністю; зобов`язано ДП "Український інститут інтелектуальної власності" внести зміни до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки стосовно дострокового припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку «ІНФОРМАЦІЯ_1» повністю та здійснити публікацію про це в офіційному електронному бюлетені НОІВ. стягнуто з ОСОБА_1 , ДП «Український інститут інтелектуальної власності» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» 4540 грн. 00 коп. у відшкодування судового збору.

В подальшому, ухвалою Київського апеляційного суду від 26.12.2022 року провадження у справі № 757/7783/21-ц закрито, прийнято відмову ТОВ «Н.С.Т. Україна» від частини позовних вимог, заявлених до Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності», рішення Печерського районного суду м. Києва від 02.12.2021 року визнано нечинним, затверджено мирову угоду між ТОВ «Н.С.Т. Україна» та ОСОБА_1 , відповідно до умов якої ОСОБА_1 зобов`язується передати виключні майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 повністю на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» шляхом укладення відповідного договору.

Крім того, ухвалою Київського апеляційного суду від 26.12.2022 року у справі № 757/7783/21-ц також роз`яснено представнику позивача ТОВ «Н.С.Т. Україна», що він має право звернутися до Печерського районного суду м. Києва з заявою про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 06.10.2021 року у справі 757/7783/21-ц.

Відповідно до ст. 261 ЦПК України, ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Згідно ч.ч. 9, 10 ст. 158 ЦПК України, у випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову. У такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Таким чином, у заходах забезпечення позову в межах справи № 757/7783/21-ц відпала потреба, оскільки на час розгляду вказаного клопотання провадження у справі закрито.

Як визначено у ч.ч. 1, 2, 4 ст. 158 ЦПК України, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала.

Відповідно до п. 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22.12.2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не вправі скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування. Суд вправі скасувати вид забезпечення позову по будь-якій справі, яка знаходиться в його провадженні, коли відпаде потреба в ньому або в забезпеченні позову взагалі. Скасування заходів забезпечення позову слід відрізняти від скасування ухвали про забезпечення позову. Різниця полягає в тому, що заходи забезпечення позову скасовуються судом, який їх застосував, якщо відпали підстави, з якими закон пов`язує можливість застосування таких заходів.

Враховуючи зазначені норми закону, беручи до уваги те, що представником заявника наведено обґрунтовані підстави, які свідчать, що потреба у застосуванні заходів забезпечення позову відпала, оскільки провадження у справі № 757/7783/21-ц закрито, а між ТОВ «Н.С.Т. Україна» та ОСОБА_1 затверджено мирову угоду, відповідно до умов якої ОСОБА_1 зобов`язується передати виключні майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 повністю на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна», у справі наявні правові підстави про задоволення клопотання про скасування заходів забезпечення.

Таким чином, клопотання про скасування заходів забезпечення позову підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 158, 268, 272, 352-356, пп. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» - Стефановича Дмитра Руслановича про скасування заходів забезпечення позову у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» до ОСОБА_1 , Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» про дострокове припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку - задовольнити.

Скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 06.10.2021 року у справі № 757/7783/21-ц, за заявою представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» про забезпечення позову у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Н.С.Т. Україна» до ОСОБА_1 , Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» про дострокове припинення дії свідоцтва № НОМЕР_1 на торговельну марку, а саме:

- скасувати заборону ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ) повністю або частково передавати право власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , надавати будь-якій особі дозвіл (ліцензію) на використання торговельної марки «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , у тому числі, на підставі ліцензійного договору, а також укладати з будь-якими особами будь-які інші договори щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 , а також відмовлятися повністю чи частково від свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку «ІНФОРМАЦІЯ_1» до набрання рішенням суду по даній справі законної сили;

- скасувати заборону Державному підприємству «Український інститут інтелектуальної власності» (вул. Глазунова, буд. 1, м. Київ, 01601; ідентифікаційний код юридичної особи 31032378) приймати рішення про внесення змін до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки щодо передання виключних майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом № НОМЕР_1 іншим особам та щодо припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 у зв`язку з повною або частковою відмовою від нього власником зазначеного свідоцтва, вносити відповідні зміни до Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки та здійснювати пов`язані з цим публікації в офіційному бюлетені Національного органу інтелектуальної власності до набрання рішенням суду по даній справі законної сили.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом 15 днів з дня складання ухвали. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Повний текст судового рішення складений та підписаний суддею 24.03.2023 року.

Суддя Є.С. Хайнацький

Дата ухвалення рішення24.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109775165
СудочинствоЦивільне
Сутьдострокове припинення дії свідоцтва України № НОМЕР_1 на торговельну марку повністю та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —757/7783/21-ц

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 08.08.2022

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 06.10.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

Ухвала від 14.12.2021

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні