Ухвала
від 23.03.2023 по справі 922/179/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

23 березня 2023 року м. ХарківСправа № 922/179/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кухар Н.М.

розглянувши заяву Головного управління ДПС у Харківській області (вх. 6026/23 від 13.03.2023) про заміну відповідача у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Новасфера" (вул.Морозова, буд. 7, м. Харків, 61036; код ЄДРПОУ: 44324382) до 1) Головного управління ДПС у Харківській області (вул.Пушкінська, буд. 46, м. Харків, 61057; код ЄДРПОУ: 43983495) , 2) Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області (вул. Бакуліна, буд. 18, м. Харків, код ЄДРПОУ: 37874947) про за участю представників: стягнення 574485,50 грн, позивача - Шишлова О.М.,

відповідача (1) - Зеленохатова І.Е.,

відповідача (2) - не з`явився,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Господарського суду Харківської області знаходиться справа №922/179/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Новасфера" до Головного управління ДПС у Харківській області та Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області про стягнення з Державного бюджету України на свою користь 574 485,50 грн. Позовні вимоги обґрунтовано тим, що внаслідок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних рішенням відповідача-1 позивач зазнав збитки у розмірі 574 485,5 грн. у зв`язку із необхідністю сплатити контрагенту збитки, присуджені судом за позбавлення можливості включити суми ПДВ до складу податкового кредиту, та відповідно, скористатися правом на зменшення податкового зобов`язання.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 17.01.2023 у справі призначено підготовче засідання.

13.03.2023 відповідачем-1 подано до суду заяву (вх. 6026/23) про заміну відповідача у справі - Головного управління ДПС у Харківській області на належного відповідача - Державну податкову службу України з посиланням на те, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої може діяти відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу.

Протокольною ухвалою господарського суду від 14.03.2023 у підготовчому засіданні оголошено перерву до 23.03.2023 о 12:00.

Після перерви представник Головного управління ДПС у Харківській області підтримав у повному обсязі заяву про заміну відповідача-1, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України, на належного відповідача - Державну податкову службу України, яка є юридичною особою.

Представник позивача проти заміни відповідача заперечував, посилаючись на судову практику з аналогічного питання.

Розглянувши клопотання відповідача-1 про заміну його належним відповідачем, суд дійшов висновку про відмову в його задоволенні, виходячи з наступного.

Відповідно ч. 2 ст. 48 Господарського процесуального кодексу України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Отже, зі змісту наведеної статті чинного процесуального законодавства вбачається, що виключне право на заміну первісного відповідача належним відповідачем належить лише позивачу.

Тобто, подання заяви відповідачем про його заміну на належного відповідача чинним господарсько-процесуальним законодавством не передбачено, а також право самостійно зробити заміну відповідача суду також не надано.

Враховуючи , що позивач заперечує проти заміни відповідача у суду немає процесуальних підстав для задоволення клопотання відповідача.

Водночас, суд вважає за необхідне викласти позицію щодо відсутності правових підстав для визнання Головного управління ДПС у Харківській області неналежним відповідачем у справі.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у своїй постанові від 31.08.2022 по справі №921/574/20 висловив позицію щодо застосування норм права в аналогічних правовідносинах.

Так, відповідно до приписів ч. 2 ст. 4 ГПК України, право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням, мають юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Згідно з ч. 1 ст. 45 ГПК України, сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Законом України "Про центральні органи виконавчої влади" передбачено, що територіальні органи центрального органу виконавчої влади можуть утворюватись як юридичні особи та без статусу юридичної особи.

Так, згідно з положеннями ч. 2 ст. 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, затверджуються керівником відповідного центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади (ч. 3 ст. 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади").

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 "Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" (п. 1) ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби, у тому числі Головне управління ДПС у Харківській області.

Згідно з п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893, права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються, відповідно до п. 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положенням про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Відповідно до п. 7 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 № 227, ДПС України здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи. ДПС та її територіальні органи є контролюючими органами (податковими органами, органами стягнення).

Наказом ДПС України від 12.11.2020 № 643 "Про затвердження положень про територіальні органи" затверджено положення про Головне управління ДПС у Харківській області.

За змістом п. 1 Положення про Головне управління ДПС у Харківській області, вказане головне управління є територіальним органом, утвореним на правах відокремленого підрозділу Державної податкової служби України. Головне управління ДПС у Харківській області забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Харківської області. Головне управління ДПС у Харківській області є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Харківській області (ЄДРПОУ 43143704).

Згідно з даними, зазначеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС у Харківській області є відокремленим підрозділом Державної податкової служби України, тип відокремленого підрозділу філія (інший відокремлений підрозділ), ідентифікаційний код ВП 43983495.

Із встановлених у цій справі обставин вбачається, що Головне управління ДПС у Харківській області є територіальним органом ДПС України - центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади.

Отже, виходячи із системного аналізу положень ч. 2 ст. 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", ч. 1 ст. 45 та ч. 2 ст. 4 ГПК України, а також враховуючи вказані вище Положення про Державну податкову службу України та Положення про Головне управління ДПС у Харківській області, останнє є відокремленим підрозділом ДПС України, яке хоч і утворене без статусу юридичної особи, однак є органом державної влади (податковим органом, органом стягнення) та може бути стороною в судовому процесі.

На підставі викладеного, керуючись ст. 4, 45, 48, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Головного управління ДПС у Харківській області (вх. 6026/23 від 13.03.2023) про заміну відповідача у справі - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 27.03.2023.

СуддяН.М. Кухар

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.03.2023
Оприлюднено28.03.2023
Номер документу109807230
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/179/23

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пєсков В.Г.

Постанова від 03.08.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Здоровко Людмила Миколаївна

Рішення від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 23.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні