Ухвала
від 06.03.2023 по справі 564/219/23
КОСТОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 564/219/23

06 березня 2023 року

Костопільський районний суд Рівненської області в складі

головуючого судді ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представників потерпілої юридичної особи ОСОБА_4 , ОСОБА_5

обвинувачених ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

захисника ОСОБА_8

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12022181150000201 про обвинувачення ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні судді Костопільського районного суду Рівненської області ОСОБА_1 перебуває обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12022181150000201 про обвинувачення ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України.

Під час проведення підготовчого судового засідання захисник обвинувачених заявив клопотання про долучення доказів у справі та про витребування документів. В обґрунтування клопотання про витребування доказів зазначив, що для встановлення завданої майнової шкоди потерпілому, необхідно витребувати від ПНВП "Автомпромбуд", докази оплати продавцям договірної ціни згідно договору купівлі-продажу від 07.09.2001 р.; баланси підприємства за 2001-2022 роки; картку обліку основного засобу на квартиру; акт вводу в експлуатацію основного засобу на квартиру; відомість амортизації основних засобів за 2001-2022 роки; оборотно-сальдові відомості по рахунку "10"; оборотно-сальдові відомості по рахунку "15"; оборотно-сальдові відомості по рахунку "13"; оборотно-сальдові відомості по рахунку "63" за 2001 рік; оборотно-сальдові відомості по рахунку "37" за 2001 рік; довідку про балансову вартість квартири на 01.01.2022 рік та на 01.08.2022 рік. Витребувати у ГУ ДПС у Рівненській області, баланси ПНВП "Автопромбуд" за 2001 - 2022 роки. Витребувати у Відділенні №2 Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області, матеріали кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 1201918015000753 від 02.12.2019 р. за ознаками злочину передбаченому ч.1 ст. 358 КК України. Таким чином сторона захисту матиме змогу у повній мірі оцінити завдану майнову шкоду потерпілому-юридичній оосбі, та як наслідок, реалізувати право на захист.

В обґрунтування клопотання про долучення доказів зазначив, що для спростування твердження ПНВП "Автопромбуд" про наявність шахрайських дій в обвинувачених при оформленні квартири, просить суд долучити, відповідь КП "Рівненське ОБТІ" від 01.03.2023 р. з копією інвентаризованої справи на квартиру, копію позовної заяви ПНВП "Автопромбуд" від 06.02.2023 р. та копію ухвали суду про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі за правилами загального позовного провадження №564/309/23.

В підготовчому судовому засіданні обвинуваченні та захисник клопотання підтримали.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні заперечувала щодо задоволення клопотання про витребування доказів з огляду на те, що запитувані дані можуть бути надані у порядку тимчасового доступу до речей і документів, тобто на підставі ухвали слідчого судді, згідно Глав 15, 28 указаного Кодексу. Щодо клопотання про долучення доказів не заперечувала.

Представники потерпілого-юридичної особи в підготовчому судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання про витребування доказів. Щодо клопотання до долучення доказів не заперечували.

Суд заслухавши думку учасників кримінального провадження та проаналізувавши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Порядок, встановлений КПК (процесуальний порядок, форма, процедура), це певна послідовність (кроки) прийняття кримінальних процесуальних рішень і здійснення кримінальних процесуальних дій (див. Верховний суд України постанова від 16.03.2017 у справі № 671/463/15-к).

З порушеного захисником питання порядок, встановлений КПК вказує, що, згідно п. 4 ч. 2 ст. 315 КПК, з метою підготовки досудового розгляду суд розглядає клопотання учасників судового провадження про витребування певних речей чи документів.

Тобто, сама по собі норм ст. 315 КПК указує на можливість розгляду питання витребування під час підготовчого судового засідання документів необхідних для підготовки до судового розгляду, тим самим передбачає у собі процесуальний порядок заявлення такого клопотання.

Однак ця норма не містить у собі вимог до процедури його розгляду судом та форми такого звернення.

Відповідно з цих питань (форма та процедура порядку встановленогоКПК) слід застосовувати норм Глави 10 - заходи забезпечення кримінального провадження і підстави їх застосування, Глави 15 - тимчасовий доступ до речей і документів КПК України (ст. 159-163), які, як раз і регламентують питання порушенні автором у зверненні, а саме, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів з метою встановлення обставин регламентованих ст. 91 даного Кодексу, яка визначає, що підлягають доказуванню: 1)подія кримінального правопорушення (час,місце,спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); 2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення,форма вини,мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; 3)вид і розмір шкоди,завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат; 4)обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження; 5) обставини,що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання; 6) обставини, які підтверджують,що гроші,цінності та інше майно,які підлягають спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від такого майна, або призначалися(використовувалися)для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи винагороди за його вчинення, або є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом, або підшукані,виготовлені,пристосовані або використані якзасоби чизнаряддя вчинення кримінального правопорушення; 7) обставини,що є підставою для застосування до юридичних осіб заходів кримінально-правового характеру.

З урахуванням того, що відповідно до ст. 92 КПК обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91цього Кодексу, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Обов`язок доказування належності та допустимості доказів покладається на сторону, що їх подає.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язок у для прийняття відповідного процесуального рішення, а жоден доказ не має наперед встановленої сили (ст. 94 КПК).

Також, у такому клопотанні, заявником, зокрема, зазначаються: можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах (ст. 160 КПК України).

У той час, як Суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведена явність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів (ст. 163 КПК України).

У цій ситуації, захист порушує питання витребування документів, аби оцінити допустимість доказів,що збирались стороною обвинувачення(1)та перевірити факти дотримання КПК при реалізації своїх повноважень органом досудового розслідування та прокуратури при проведенні досудового розслідування та оцінки доказів з точки зору належності, допустимості і достовірності (2).

Тобто, не з метою встановлення обставин регламентованих ст. 91 КПК.

У той час, як згідно ст. 92 КПК обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Обов`язок доказування належності та допустимості доказів покладається на сторону, що їх подає, а не на протилежну.

Оцінку доказів відповідно до ст. 94 КПК здійснює саме суд, а не сторони.

Відповідно суд не убачає передумов для витребування під час підготовчого судового засідання указаних документів, адже не установлено дійсної необхідності для такої дії, яка була пов`язана з підготовкою до судового розгляду.

Таким чином враховуючи вищенаведене, суд не знаходить підстав регламентованих КПК для задоволення клопотання про витребування доказів та постановлення ухвали про витребування документів вказаних захисником у, на даній стадії процесу.

Що стосується клопотання про долучення доказів у справі суд зазначає.

Кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів та інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав.

Таким чином з метою всебічного, повного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне клопотання про долучення доказів, підлягає до задоволення.

Ухвалою Костопільського районного суду Рівненської області від 06 березня 2023 року дане кримінальне провадження було призначено до підготовчого судового засідання.

Ураховуючи позиції сторін кримінального провадження, перешкод для призначення судового розгляду судом не встановлено, підстави для прийняття рішення в порядку, передбаченому пунктами 1-4 ч. 3 ст. 314 КПК України відсутні, як і підстави для закриття кримінального провадження, передбачені пунктами 4-8, 10 ч. 1 або ч. 2 ст. 284 КПК України. Кримінальне провадження підсудне Костопільському районному суду Рівненської області.

Обвинувальний акт відповідає вимогам ст. 291 КПК України, при його затвердженні прокурором дотримано вимоги процесуального закону, порушень вимог КПК України, які б унеможливлювали призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту та були підставою для повернення обвинувального акту прокурору, судом не встановлено.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 1-29, 314, 315, 159-163, 369-372, 376 КПК України

УХВАЛИВ:

Призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акту у кримінальному провадженні № 12022181150000201 про обвинувачення ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Судовий розгляд провести у відкритому судому засіданні в примiщеннi Костопільського районного суду о 10-00 годині 21 квітня 2023 року суддею одноособово за участю прокурора, представників потерпілого - юридичної особи, обвинувачених, захисника.

Клопотання захисника обвинувачених ОСОБА_6 та ОСОБА_7 -адвоката ОСОБА_8 про долучення доказів -задовольнити.

В задоволенні клопотання захисника обвинувачених ОСОБА_6 та ОСОБА_7 -адвоката ОСОБА_8 про витребування доказів- відмовити.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2023
Оприлюднено29.03.2023
Номер документу109832606
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —564/219/23

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Цвіркун О. С.

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Костопільський районний суд Рівненської області

Олійник П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні