Ухвала
від 28.03.2023 по справі 953/22210/21
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


Справа № 953/22210/21 Головуючий суддя І інстанції Колесник С. А.

Провадження № 22-ц/818/681/23 Суддя доповідач Яцина В.Б.

Категорія: Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

28 березня 2023 року м. Харків.

Харківський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах

судді-доповідача Яцини В.Б.,

суддів колегії Бурлака І.В., Мальованого Ю.М.,

перевіривши відповідність вимогам закону апеляційної скарги представника ОСОБА_1 - адвоката Темнюкової Марини Ігорівни на рішення Київського районного суду м.Харкова від 25 січня 2023 року по справі № 953/2221/21, за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Фінпром Маркет", тртеті особи: ПН КМНО Остапенко Є.М., Московський ВДВС у місті Харкові про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає віиконанню,

в с т а н о в и в:

Рішенням Київського районного суду м. Харкова від 25 січня 2023 року було задоволено частково позовні вимоги.

Не погоджуючись з вказаним рішенням суду першої інстанції, 02 березня 2023 року адвокат Темнюкова М.І. подала до Харківського апеляційного суду апеляційну скаргу.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 06 березня 2023 року справу витребувано із суду першої інстанції та 24 березня 2023 року справа надійшла до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Як вбачається з матеріалів справи,рішення ухвалено 25.01.2023, повний текст складено 30.01.2023, а апеляційну скаргу подано поштою 02.03.2023, тобто з пропуском строку на апеляційне оскарження.

В обґрунтування клопотання зазначено, що оскільки участь у судовому засіданні не приймали, повний текст оприлюднено 30.01.2023 у Єдиному державному реєстрі судових рішень, з якого і дізнались про рішення суду, копію рішення було ОСОБА_2 лише 14.02.2023 року, та з цих підстав просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення суду.

Згідно з п.1 ч.2 ст.354 ЦПК України учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручення у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Викладені адвокат Темнюковою М.І. у справі обставини пропуску строку на апеляційне оскарження підтверджуються матеріалами справи, вони є об`єктивними, такими, що заслуговують на увагу.

З огляду на вищевикладене, з метою забезпечення права учасника справи на доступ до правосуддя, зокрема, реалізації права на апеляційне оскарження, колегія суддів вважає за необхідне поновити представнику ОСОБА_1 - адвокату Темнюковій Марині Ігорівні процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

В апеляційній сказі адвокатом Темнюковою М.І. зазначено, що відповідно до ст.22 Закону України «Про захист прав споживачів», ОСОБА_1 є звільнений від сплати судового збору за подання скарги, та відповідна правова позиція викладена у постанові ВС від 19.10.2022 у справі №743/1481/21.

Судова колегія перевіривши матеріали справи та правову позицію, вважає, що ОСОБА_1 є звільненим від сплати судового збору, оскільки його позов про визнання виконавчого напису про стягнення заборгованості за кредитним договором таким, що не підлягає виконанню, стосується кредитних правовідносин. У випадку пред`явлення такого позову споживачем фінансових послуг підлягає застосуванню положення частини третьої статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів».

Відповідно до ст. 360 ЦПК України учасникам процесу роз`яснюється право подати до суду апеляційної інстанції відзив на вищевказану апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження. Відзив на апеляційну скаргу має містити: найменування суду апеляційної інстанції; ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності; обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги; у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу; перелік матеріалів, що додаються, який необхідно самостійно надіслати іншим учасникам справи та надати докази до Харківського апеляційного суду про надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції і має своїми наслідками апеляційний розгляд справи на підставі наявних матеріалів.

Також відповідно до ст.ст. 2, 12, 212 ЦПК України повідомляю про наявність у Харківському апеляційному суді технічної можливості учасникам справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення апеляційного суду, за умови знаходження у приміщенні іншого найбільш територіально наближеного до учасника справи суду, за його вибором, якщо цей суд має для цього технічну можливість.

З цього приводу слід поштою, або електронною поштою з цифровим підписом через електронний кабінет (більше інформації - за посиланням https://wiki.court.gov.ua/pages/viewpage.action?pageId=5964502) подати до Харківського апеляційного суду заяву не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, про яке судом апеляційної інстанції буде додатково поштою повідомлено після закінчення підготовки справи до розгляду (див. також оголошення про список справ, призначених до розгляду на сайті суду за адресою у мережі Інтернет https://hra.court.gov.ua/sud4818/gromadyanam/csz/). У заяві необхідно зазначити обраний для участі в режимі відеоконференції суд, або про участь у судовому засіданні поза межами суду за допомогою власного технічного засобу. Копія заяви в той самий строк надсилається поштою іншим учасникам справи. Ризики технічної неможливості участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Підстави для залишення апеляційної скарги без руху відсутні.

Крім того, згідно рішення Ради суддів України та відповідно до вимог ст. 2 ЦПК України щодо пріоритету виконання основного завдання цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі, - колегія суддів закликає сторони:

-з розумінням поставитися до існуючих проблем фінансування судової гілки влади в умовах воєнного стану, що негативно позначається на обмежених можливостях суду сплачувати поштові послуги;

-з розумним інтервалом часу цікавитися провадженням у справі, добросовісно користуватися належними процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки;

зареєструвати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно- телекомунікаційній системі (адреса в мережі Інтернет https://id.court.gov.ua/);

-зареєструватися в підсистемі "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (адреса в мережі Інтернет https://cabinet.court.gov.ua/login);

використовувати функціонал "Електронного кабінету" для ознайомлення з поданими документами в електронній формі;

-при подачі до суду процесуальних документів зазначати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або іншу електронну адресу, через яку суд може здійснювати комунікацію;

-при подачі до суду процесуальних документів зазначати мобільний номер телефону та найбільш зручний месенджер, через які суд може здійснювати виклики та повідомлення, або обмінюватися електронними документами;

-використовувати для альтернативної комунікації наявну на офіційному сайті суду в мережі інтернет інформацію: https://hra.court.gov.ua, E-mail: inbox@hra.court.gov.ua, моб. телефон: НОМЕР_1

-повідомляти суд про мобільні телефони, альтернативні поштові адреси, через які учасники справи зможуть комунікувати з судом (або офісом судді) - використовувати їх для комунікації з судом;

-при подачі значного обсягу документів до суду в електронній формі (понад 30 аркушів) -додатково подавати їх суду в паперовій формі.

Керуючись статтями 359, 360, 361 ЦПК України, суд апеляційної інстанції

ухвалив:

Поновити представнику ОСОБА_1 - адвокату Темнюковій Марині Ігорівні процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою представника ОСОБА_1 - адвоката Темнюкової Марини Ігорівни на рішення Київського районного суду м.Харкова від 25 січня 2023 року по справі № 953/2221/21, за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Фінпром Маркет", тртеті особи: ПН КМНО Остапенко Є.М., Московський ВДВС у місті Харкові про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає віиконанню.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до статі 360 ЦПК України вони мають право подати до Харківського апеляційного суду в письмовій формі свій обґрунтований відзив на апеляційну скаргу - у строк п`яти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі, та виконати вищевказані процесуальні обов`язки щодо огранізації своєї подальшої комунікації з судом. За відсутності відзиву справа буде переглянута за наявними матеріалами.

Справу розглядати за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи.

Направити учасникам справи копію ухвали про відкриття провадження, копію апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач В.Б. Яцина.

Судді колегії І.В.Бурлака.

Ю.М.Мальований.

Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено29.03.2023

Судовий реєстр по справі —953/22210/21

Постанова від 03.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 03.05.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Рішення від 25.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Рішення від 25.01.2023

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Колесник С. А.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Лях М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні