Рішення
від 15.03.2023 по справі 602/904/22
ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 602/904/22

Провадження № 2/602/43/2023

ЛАНОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

Тернопільської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"15" березня 2023 р. м.Ланівці

Лановецький районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді- Холява Л.І.,

секретар - Домчук В.І.,

з участю сторін:

представника позивачки - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - Блажейчук Т.В.,

розглянувши в режимі відеоконференцзв`язку у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Ланівці цивільну справу за позовом представника позивачки ОСОБА_4 - ОСОБА_3 до Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Лановецька державна нотаріальна контора Тернопільської області, про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_4 , - ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Лановецька державна нотаріальна контора Тернопільської області, про присвоєння житловому будинку з господарськими будівлями і спорудами, позначеному у технічному паспорті літерою «А», загальною площею 80.10 м.кв., житловою - 51.80 м.кв., з верандою (літ. «а»), вхідною площадкою (літ. вх.) і криницею та земельній ділянці загальною площею 0.21 га, розташованим по АДРЕСА_1 , нової поштової адреси, а саме: АДРЕСА_1 та визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, позначений у технічному паспорті літерою «А», загальною площею 80.10 м.кв., житловою - 51.80 м.кв., з верандою (літ. «а»), вхідною площадкою (літ.вх.) та криницею, розташований по АДРЕСА_1 та земельну ділянку загальною площею 0.21 га, з яких 0.10 га відведено для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, та 0.11 га відведено для ведення особистого селянського господарства, розташовану по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлені вимоги представник позивачки мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_5 , яка за життя склала заповіт, згідно якого заповіла ОСОБА_4 все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право.

За життя ОСОБА_5 належав житловий будинок з надвірними господарськими будівлями і спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , який вона успадкувала після смерті свого батька ОСОБА_6 .

Після смерті спадкодавиці позивачка у встановленому порядку прийняла спадщину, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом їй було відмовлено в зв`язку з тим, що по АДРЕСА_1 зареєстровано нежитлову будівлю - будівлю торгового павільйону, належну ОСОБА_7 .

Вказані розбіжності не можуть бути виправленими, оскільки спадкодавець втратила цивільну правоздатність та дієздатність, а тому позивачка змушена звернутися до суду за захистом своїх прав.

В судове засідання позивачка ОСОБА_4 не з`явилась, хоч належним чином була повідомлена про день, час та місце розгляду справи.

Представник позивачки ОСОБА_1 в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задоволити.

Представник відповідача - Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області Блажейчук Т.В. в судовому засіданні позовні вимоги не визнав та просив в задоволенні позову відмовити з підстав, викладених у відзиві на позов, в якому зазначив, що твердження сторони позивача, що ОСОБА_5 за життя належав житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, зазначений у технічному паспорті, виданому Комунальним підприємством «Лановецьке районне БТІ» від 12 лютого 2021 року під літерою «А», побудований у 1962 році, не відповідає дійсності, та є таким, що ґрунтується на неналежному досліджені поданих представником позивачки доказів.

Як вбачається із Свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого завідуючою Лановецької державної нотаріальної контори Хом`як М.М. 11 грудня 2003 року та зареєстрованого у реєстрі за № 2457, Спадкодавцю належить житловий будинок глиняний, жилою площею 31.30 кв.м. Проте житловий будинок, зазначений у Технічному паспорті під літерою «А» має 80.10 кв.м. загальної площі та 51.80 кв.м. житлової площі. До того ж, відповідно до відомостей з Технічного паспорта стіни житлового будинку побудовані з «шлаку», а стіни веранди - з «цегли». Разом з тим Технічний паспорт виготовлено на житловий будинок по АДРЕСА_1 (без зазначення номеру будинку).

Згідно із пунктом 2 рішення виконкому Ланівецької селищної ради депутатів трудящих від 15 червня 1962 року №82 гр. ОСОБА_6 зобов`язано після закінчення будівництва нового житлового будинку «розібрати» старий. Як вбачається із генерального плану від 24 лютого 1963 року старий житловий будинок, визначений назвою «старый дом» знаходиться на земельній ділянці з правої сторони (біля кладовища), а новий - з лівої.

За результатами розгляду позовної заяви та доданих доказів розпорядженням міського голови від 21 листопада 2022 року № 162-од створено тимчасову комісію з питань перевірки фактичних обставин цивільної справи №602/904/22. Комісії доручено здійснити перевірку наявності глиняного житлового будинку на земельній ділянці, що розташована біля кладовища по АДРЕСА_1 . 22 листопада 2022 року Комісією проведено огляд земельної ділянки, що розташована біля кладовища по АДРЕСА_1 , за результатами якого складено відповідний акт.

Під час огляду земельної ділянки виявлено та зафіксовано факт наявності глиняного житлового будинку на земельній ділянці, що розташована біля кладовища по АДРЕСА_1 . Проаналізувавши додатки до позовної заяви адвоката Брони М.В. від 20 жовтня 2022 року, а саме, рішення виконкому Ланівецької селищної ради депутатів трудящих від 15 червня1962 року № 82 (далі - рішення) та генеральний план від 24 лютого 1963 року тимчасовою комісією зроблено висновок, що ОСОБА_6 не виконав вимоги, зазначені у пункті 2 рішення, та не здійснив демонтажу старого житлового будинку, зазначеного у генплані під назвою «старый дом». Комісією зібрано фотодокази наявності на цій земельній ділянці двох житлових будинків та додано їх до акту огляду земельної ділянки, що розташована біля кладовища по АДРЕСА_1 від 22 листопада 2022 року. Стіни старого житлового будинку побудовані з глини та його жила площа візуально відповідає площі, зазначеній у Свідоцтві, а тому зазначає, що ОСОБА_5 на день смерті належав старий глиняний будинок, зазначений у генплані під назвою «старый дом». Інших доказів, які б підтверджували право власності Спадкодавця на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, зазначений у технічному паспорті, виданому Комунальним підприємством «Лановецьке районне БТІ» від 12 лютого 2021 року позивачем до позовної заяви не додано.

Тому, вважає, що законні підстави для визнання за ОСОБА_4 права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, визначений у Технічному паспорті під літерою «А», загальною площею 80.10 кв.м., житловою - 51.80 кв.м., з верандою (літ «а») та вхідною площадкою (літ «вх») відсутні. Крім того, немає законних підстав для присвоєння зазначеному житловому будинку адресного номеру у зв`язку з тим, що у позивача відсутнє право власності на нього.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Лановецька державна нотаріальна контора Тернопільської області ОСОБА_8 в судове засідання не з`явився, хоч належним чином був повідомлений про день, час та місце розгляду справи, однак від нього надійшла заява слухати справу без участі їх представника.

Дослідивши докази по справі, заслухавши пояснення представника позивачки та представника відповідача, суд з`ясував наступні обставини.

Відповідно до заповіту, посвідченого 09 лютого 2021 року державним нотаріусом Лановецької державної нотаріальної контори Хом`як М.М., зареєстрованим в реєстрі за №30, ОСОБА_5 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право, заповіла ОСОБА_4 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 , виданим повторно Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) 25 серпня 2022 року, актовий запис №138, та на належне їй майно відкрилася спадщина.

Згідно Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №63494623, виданого 09 лютого 2021 року державним нотаріусом Лановецької державної нотаріальної контори Хом`як М.М., 09 лютого 2021 року зареєстровано заповіт, номер у спадковому реєстрі 67181264, номер в реєстрі нотаріальних дій 30, заповідач ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання АДРЕСА_1 .

Постановою державного нотаріуса Лановецької державної нотаріальної контори Джус С.З. про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01 вересня 2022 року ОСОБА_4 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, що належить ОСОБА_5 , оскільки спадкоємцем подано документи на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , однак згідно даних Державного реєстру речових прав за вказаною адресою зареєстроване інше нерухоме майно.

Згідно копії Рішення №82 виконкому Ланівецької селищної ради депутатів трудящих №82 від 15 червня 1962 року, виконавчим комітетом, розглянувши заяву про будівництво нового будинку на старій земельній ділянці під АДРЕСА_2 , вирішено надати право на будівництво нового будинку на старій земельній ділянці під АДРЕСА_2 ОСОБА_6 . По закінченню будівництва нового будинку на старій земельній ділянці старий розібрати.

Згідно Генерального плану (схема), 24 лютого 1963 року ОСОБА_6 затверджено генеральний план на перебудівництво будинку згідно рішення Виконавчого комітету Лановецької селищної Ради депутатів трудящих від 15 червня 1962 року за №82.

Згідно технічного паспорта, складеного на ім`я ОСОБА_5 , виданого 12 лютого 2021 року КП «Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації», на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою АДРЕСА_1 , житловий будинок позначений у технічному паспорті літерою «А», загальною площею 80.10 м.кв., житловою - 51.80 м.кв., допоміжною - 28.40 м.кв., з верандою (літ. «а»), вхідною площадкою (літ. вх.) - площею 1.87 м.кв. та криницею - площею 26.00 м.кв.

Як вбачається з відповіді Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області №1053/03-11 від 12 вересня 2022 року на адвокатський запит, відповідно до рішення Лановецької міської ради від 18 грудня 2003 року №315 «Про передачу земельних ділянок в приватну власність» гр. ОСОБА_5 передано безоплатно у приватну власність земельну ділянку (0.10 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та 0.11 га для ведення особистого селянського господарства), що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Згідно Акту огляду земельної ділянки, що розташована біля кладовища по АДРЕСА_1 , складеного тимчасовою комісією 22 листопада 2022 року, згідно із розпорядженням міського голови від 21 листопада 2022 року №162-од «Про тимчасову комісію з питань перевірки фактичних обставин цивільної справи №602/904/22» тимчасовою комісією проведено огляд земельної ділянки, розташованої біля кладовища по АДРЕСА_1 . Під час огляду виявлено та зафіксовано факт наявності глиняного житлового будинку на земельній ділянці, що розташована біля кладовища по АДРЕСА_1 . Проаналізувавши додатки до позовної заяви адвоката Брони М.В.: рішення виконкому Ланівецької селищної ради депутатів трудящих від 15 червня 1962 року №82 та генеральний план (схема) від 24 лютого 1963 року, тимчасовою комісією зроблено висновок, що ОСОБА_6 не виконав вимоги, зазначені в п.2 рішення, не здійснив демонтажу старого житлового будинку, зазначеного у генплані під назвою «старый дом».

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) (частина перша статті 1216 ЦК України). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (частина перша статті 1217 ЦК України). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (частина перша статті 1218 ЦК України).

Статтею 1222 ЦК України передбачено, що спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до ч.5 ст.1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно Свідоцтва на право на спадщину за законом, виданого 11 грудня 2003 року державним нотаріусом Лановецької державної нотаріальної контори Хом`як М.М., спадкоємцем майна ОСОБА_6 , померлого в 1983 році, є його дочка - ОСОБА_5 . Спадкове майно, на яке видано свідоцтво складається з житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 , яке належало померлому ОСОБА_6 на підставі свідоцтва про право особистої власності на домоволодіння, виданого Лановецькою селищною радою 25 лютого 1963 року на підставі рішення виконкому Збаразької районної ради №57 від 20 лютого 1963 року та зареєстрованого в Тернопільському міжміському бюро технічної інвентаризації 25 лютого 1963 року за реєстровим №405.

Як судом встановлено, померла ОСОБА_5 була спадкоємцем за законом після свого батька ОСОБА_6 , спадщина відкрилася в зв`язку із його смертю, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до роз`яснень Пленуму ВСУ постанові №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» відносини спадкування регулюються правилами ЦК (16 січня 2003 року), якщо спадщина відкрилася не раніше 01 січня 2004 року.

У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР (1963 року), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Відповідно до вимог ст.ст.524, 525, 526, ЦК України (1963 року), який діяв на час відкриття спадщини після смерті батька ОСОБА_5 - ОСОБА_6 , спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом, спадкоємство за законом має місце, коли воно не змінено заповітом. Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця.

Згідно з вимогами ст.ст.548, 549 ЦК України (1963 року) для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв, прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він протягом шести місяців з дня відкриття спадщини подав державній нотаріальній конторі заяву про прийняття спадщини, або якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Правовою позицією, що висловлена Верховним Судом України по справі №6-137цс13 визначено, що право власності на житловий будинок набувається у порядку, який був чинним на час завершення його будівництва. Питання набуття права власності регулювались Указом Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків» і прийнятою відповідно до цього указу постановою Ради Міністрів СРСР від 26 серпня 1948 року «Про порядок застосування Указу Президії Верховної Ради СРСР від 26 серпня 1948 року «Про право громадян на купівлю і будівництво індивідуальних житлових будинків», які зокрема, визначали умови та правові наслідки будівництва. Отже, за вказаними Указом та Постановою підставою виникнення у громадян права власності на житловий будинок був сам факт збудування ним цього будинку з додержанням вимог зазначених актів законодавства та прийняття будинку в експлуатацію. Ці правові акти не пов`язували виникнення права власності на житловий будинок із проведенням його реєстрації.

Відповідно до Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, що була затверджена Міністерством комунального господарства Української РСР 31 січня 1966 року (втратила чинність на підставі Наказу Держжитлокомунгоспу №56 від 13 грудня 1995 року), будинки і домоволодіння, що розташовані в сільських населених пунктах, які адміністративно підпорядковані містам або селищам міського типу, але до них не приєднані, реєстрації не підлягали.

Згідно технічного паспорта, складеного на ім`я ОСОБА_5 , виданого 12 лютого 2021 року КП «Лановецьке районне бюро технічної інвентаризації», житловий будинок, що розташований за адресою АДРЕСА_1 , був побудований в 1962 році.

Згідно п.3.1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16 травня 2013 року за №24-753/0/4-13, роз`яснено, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст.392 ЦК України). Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно ч.3 ст.3 Закону України від 1 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Відповідно до норм ч.4 ст.3 зазначеного Закону права на нерухоме майно, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за таких умов: якщо реєстрація прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав діяло законодавство, що не передбачало обов'язкової реєстрації таких прав.

Згідно статті 116 Земельного кодексу України, Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Згідно Архівної виписки із протоколу одинадцятої сесії четвертого скликання Лановецької міської ради №11 від 18 грудня 2003 року №03-01/1/2, виданої Архівним відділом Кременецької районної військової адміністрації Тернопільської області 05 січня 2022 року, Рішенням №315 від 18 грудня 2003 року «Про передачу земельних ділянок в приватну власність», міська рада вирішила передати безоплатно у приватну власність земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, ведення особистого селянського господарства, для індивідуального гаражного будівництва, для ведення садівництва згідно додатка, ОСОБА_5 загальною площею приватної власності - 0.21 га, з них: передано у приватну власність - 0,21 га, для ведення особистого селянського господарства - 0.11 га, для будівництва і обслуговування житлового будинку - 0.10 га.

Таким чином, оскільки на момент набуття ОСОБА_5 права власності на житловий будинок АДРЕСА_1 та земельні ділянки була відсутня норма закону за якою було б передбачено обов`язкову реєстрацію права власності на нерухоме майно, спадкодавиця належним чином набула право власності на спадкове майно, як спадкоємиця за законом після смерті її батька ОСОБА_6 , яке в подальшому заповіла позивачці ОСОБА_4 .

Щодо позовної вимоги про присвоєння житловому будинку з господарськими будівлями і спорудами, позначеному у технічному паспорті літерою «А», загальною площею 80.10 м.кв., житловою - 51.80 м.кв., з верандою (літ. «а»), вхідною площадкою (літ. вх.) і криницею та земельній ділянці загальною площею 0.21 га, розташованим по АДРЕСА_1 , нової поштової адреси суд зазначає наступне.

Порядок зміни адреси об`єкту нерухомого майна здійснюється відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядку присвоєння адрес об`єктам будівництва, об`єктам нерухомого майна Затвердженого Постановою КМУ від 07 липня 2021 року № 690.

Згідно копії рішення №326 виконавчого комітету Лановецької міської ради Лановецького району Тернопільської області від 25 листопада 2003 року, ОСОБА_5 надано дозвіл на присвоєння житловому будинку по АДРЕСА_1 .

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №242230105, сформованої 28 січня 2021 року власником об`єкту нерухомого майна - нежитлової будівлі, а саме: будівлі торгового павільйону, за адресою АДРЕСА_1 є ОСОБА_7 .

Згідно копії листа Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області від 25 лютого 2021 року, на звернення 16 лютого 2021 року ОСОБА_5 щодо зміни адресного номера, представник міської ради повідомив, що будь які дії пов`язані з об`єктом нерухомого майна здійснюються лише власником або уповноваженою ним особою. Право власності на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , стосовно якого видано Свідоцтво на право на спадщину, посвідченого завідуючою Ланівецької державної нотаріальної контори Хом`як М.М. 11 грудня 2003 року за №2457, виникає з моменту державної реєстрації цього права та рекомендував звернутися до органів державної реєстрації для вчинення відповідних реєстраційних дій.

Як вбачається з копії заяви ОСОБА_5 на ім`я міського голови Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області від 05 березня 2021 року, ОСОБА_5 звернулася із заявою про зміну адресного номера в її житловому будинку з надвірними будівлями, так як за адресою АДРЕСА_1 зареєстрований інший об`єкт нерухомості.

Як вбачається з листа №219, виданого 28 вересня 2022 року КП «Лановецьке міське бюро технічної інвентаризації» на запит адвоката Брона М.В. від 19 вересня 2022 року, КП «Лановецьке міське БТІ» не може надати достовірної інформації чи є вільною поштова адреса АДРЕСА_3 , так як комунальне підприємство не присвоює поштові (адресні) адреси об`єктам нерухомого майна, а також, в зв`язку із відключенням підприємства від Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з 31 грудня 2012 року.

Згідно відповіді Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області №704/03-14 від 05 жовтня 2022 року на заяву ОСОБА_4 від 22 вересня 2022 року, зміна адреси об`єктам нерухомого майна здійснюється відповідно до Порядку присвоєння адрес об`єктам будівництва, об`єктам нерухомого майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 липня 2021 року №690. Відповідно до п.52 Порядку, в разі виявлення дублювання номерів об`єктів нерухомого майна, один чи більше з яких не є об`єктами державної чи комунальної власності та не підпадають під випадки, зазначені у п.50 Порядку, зміна,коригування адреси здійснюються на підставі рішення суду. Об`єкт нерухомого майна, зазначений у заяві, не є об`єктом державної чи комунальної власності та не підпадає під випадки зазначені в п.50 Порядку, а тому зміну адреси необхідно здійснювати на підставі рішення суду.

Відповідно до ст.263 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» адресою об`єкта нерухомого майна (далі - адреса) є унікальна структурована сукупність реквізитів, що використовуються для ідентифікації об`єкта та визначення місця його розташування на місцевості.

Порядок присвоєння адрес об`єктів нерухомого майна затверджується Кабінетом Міністрів України. Порядок не може передбачати обов`язок фізичних та юридичних осіб щодо отримання будь-яких дозволів, погоджень або інших документів дозвільного характеру, а також повноважень державних органів, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових осіб, підприємств, установ, організацій, утворених такими органами, видавати зазначені документи.

Адреса присвоюється об`єктам будівництва, будинкам, будівлям, спорудам, квартирам, гаражним боксам, машиномісцям, іншим житловим та нежитловим приміщенням, які є самостійними об`єктами нерухомого майна.

Пунктами 9, 10 Розділу «Порядок подання документів для присвоєння, зміни, коригування, анулювання адреси та строки їх розгляду» передбачено, що порядок присвоєння адрес об`єктам будівництва, об`єктам нерухомого майна, затвердженого постановою КМУ від 07 липня 2021 року № 690, зміна адреси з реквізитом номер окремої частини об`єкта здійснюється в порядку упорядкування нумерації окремих частин об`єкта.

У разі виявлення дублювання номерів окремих частин об`єкта зміна (коригування) адреси здійснюється на підставі рішення суду, крім випадку, визначеного абзацом другим цього пункту.

Пунктами 50, 52, 53 Розділу «Упорядкування нумерації об`єктів нерухомого майна» порядку присвоєння адрес об`єктам будівництва, об`єктам нерухомого майна, затвердженого постановою КМУ від 07 липня 2021 року №690, визначено, що упорядкування нумерації об`єктів нерухомого майна здійснюється у випадку виявлення невідповідності адреси фактичному розташуванню об`єкта; у випадку виявлення дублювання адрес існуючих об`єктів державної або комунальної власності; у випадку подвоєння адрес внаслідок об`єднання населених пунктів; у випадках, визначених пунктами 9, 10 та 41 цього Порядку; у випадках, встановлених законодавством та цим Порядком.

Упорядкування нумерації окремих частин об`єкта здійснюється органом з присвоєння адреси за поданням органу, якому належить право власності або оперативного управління зазначеним об`єктом.

У разі виявлення дублювання номерів окремих частин об`єкта упорядкування нумерації окремих частин об`єкта може здійснюватися виключно за рішенням суду (крім випадку, визначеного абзацом другим пункту 52 цього Порядку).

Згідно пункту 23 Розділу «Визначення реквізитів адреси номер об`єкта (групи будівель та споруд підприємства (як єдиного майнового комплексу), будівлі, споруди), номер корпусу об`єкта» порядку присвоєння адрес об`єктам будівництва, об`єктам нерухомого майна, затвердженого постановою КМУ від 07 липня 2021 року № 690, для нумерування об`єктів використовуються арабські цифри. Номер об`єкта може також містити літеру. Літера використовується у разі, коли відсутня можливість забезпечити послідовну нумерацію будівель, розташованих вздовж вулиці, відповідно до пункту 25 цього Порядку (наприклад, у разі будівництва двох чи більше будівель замість однієї, поділу будівель на дві чи більше блоковані). Також може використовуватися літера для будівель, що розташовані (або будуються) посеред кварталу та не мають фасаду, що виходить на вулицю. У такому разі номер найближчої житлової будівлі (для інших житлових) або споруди (для інших споруд), яка має фасад, який виходить на вулицю, отримує літеру А, а будівля чи будівлі (споруда чи споруди) відповідно отримують інші літери.

Для нумерації об`єктів використовуються великі літери українського алфавіту в такій послідовності: А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, И, К, Л, М, Н, П, Р, С, Т, У, Ф, X, Ц, Ч, Ш, Ю, Я. Літера зазначається після номера через дефіс.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №312767584, сформованої 19 жовтня 2022 року, власником об`єкту нерухомого майна - нежитлової будівлі, а саме: будівлі торгового павільйону, за адресою АДРЕСА_1 є ОСОБА_7 .

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №312768892, сформованої 19 жовтня 2022 року, за параметрами запиту права власності, інші речові права, іпотеки, обтяження за адресою АДРЕСА_1 - відомості відсутні.

Відповідно до ст.386 ЦК України, держава забезпечує рівний захист прав усіх суб`єктів права власності. Власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Приймаючи до уваги, що упорядкування нумерації об`єкту нерухомого майна та присвоєння житловому будинку нової поштової адреси для позивачки ОСОБА_4 надасть змогу реалізувати своє спадкове право, як спадкоємцю за заповітом та привести відповідно до діючого законодавства реєстрацію прав власності на будинок у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, з подальшим виключенням непорозумінь з державними установами, а тому позовні вимоги представника позивачки в даній частині є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Статтею 1236 ЦК України визначено, що заповідач має право охопити заповітом права та обов`язки, які йому належать на момент складання заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть йому належати в майбутньому.

Відповідно до ст.328, 392 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Як вбачається із змісту ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_5 відповідно до ст.1269 ЦК України, оскільки подала в нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини, що стверджується матеріалами справи.

ОСОБА_4 набула право власності на житловий будинок, належний померлій ОСОБА_5 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом та земельну ділянку загальною площею 0,21 га, що складається з земельної ділянки площею 0,10 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та земельної ділянки 0,11 га для ведення особистого селянського господарства, які після її смерті прийняла у спадщину, як спадкоємець за заповітом, що звернувся із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини. Спадкодавець набула право власності на зазначені об`єкти нерухомого майна, згідно чинного на момент здобуття права власності законодавства. Однак, позивачка не може отримати у встановленому законом порядку свідоцтво про право на спадщину за заповітом, у зв`язку з розбіжностями в зазначенні поштової адреси спадкового майна, вказані розбіжності не можуть бути виправленими, в зв`язку із смертю спадкодавця.

Проаналізувавши докази, надані сторонами і ті, що здобуті у судовому засіданні, суд вважає, що позивачка ОСОБА_4 набула право власності на спадкове майно на підставі заповіту, оскільки прийняла спадщину у встановленому законом порядку та для реалізації її спадкових прав слід присвоїти об`єктам нерухомого майна, що успадковуються, нову поштову адресу.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 328, 392, 1222, 1236 ЦК України, ст.ст. 524-526, 529, 548, 549 ЦК України (в редакції 1963 року), ст.ст.258, 259, 263, 264, 265, 268, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивачки ОСОБА_4 (зареєстрованої: АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) - ОСОБА_3 (місце знаходження: АДРЕСА_5 ) до Лановецької міської ради Кременецького району Тернопільської області (місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул.Незалежності, 34 Кременецького району Тернопільської області), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Лановецька державна нотаріальна контора Тернопільської області (місце знаходження: 47402, м.Ланівці вул.Новосілка, 9 Кременецького району Тернопільської області) про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Присвоїти житловому будинку з господарськими будівлями і спорудами, позначеному у технічному паспорті літерою «А», загальною площею 80.10 м.кв., житловою - 51.80 м.кв., з верандою (літ. «а»), вхідною площадкою (літ. вх.) і криницею та земельній ділянці загальною площею 0.21 га, розташованим по АДРЕСА_1 , нову поштову адресу: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_4 (зареєстрованою: АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) право власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, позначений у технічному паспорті літерою «А», загальною площею 80.10 м.кв., житловою - 51.80 м.кв., з верандою (літ. «а»), вхідною площадкою (літ. вх.) та криницею, розташований по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_4 (зареєстрованою: АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) право власності на земельну ділянку загальною площею 0.21 га, з яких 0.10 га відведено для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, та 0.11 га відведено для ведення особистого селянського господарства, розташовану по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 24 березня 2023 року.

Суддя: Л. І. Холява

Дата ухвалення рішення15.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109862297
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —602/904/22

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Дикун С. І.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Дикун С. І.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Дикун С. І.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Дикун С. І.

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Холява Л. І.

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Холява Л. І.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Холява Л. І.

Ухвала від 21.12.2022

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Холява Л. І.

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Лановецький районний суд Тернопільської області

Холява Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні