Ухвала
від 27.03.2023 по справі 344/20183/21
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/20183/21

Провадження № 1-кп/344/762/23

У Х В А Л А

про закінчення підготовчого провадження і призначення судового розгляду

27 березня 2023 року місто Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого - судді: ОСОБА_1 ,

за участі секретаря с/з: ОСОБА_2 ,

прокурора: ОСОБА_3 ,

захисника: ОСОБА_4 ,

обвинуваченого: ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.121 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

На розгляд Івано-Франківського міського суду надійшло кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.121 КК України.

Ухвалою суду від 10 березня 2023 року по вказаному провадженню призначено підготовче судове засідання.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні просить прийняти рішення про призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту, вважаючи, що під час досудового розслідування були дотримані всі вимоги КПК України, підстав для закриття провадження чи повернення обвинувального акту не вбачається. Окрім того, прокурор у судовому засіданні вказав, що на досудовому розслідуванні ОСОБА_6 визнано потерпілим у даному кримінальному провадженні, однак вважає, що ОСОБА_6 відповідно до ст..55 КПК України не є потерпілим, а тому просить суд позбавити останнього процесуального статусу як потерпілого.

Обвинувачений та його захисник не заперечили щодо призначення обвинувального акту до судового розгляду та виключення ОСОБА_6 як потерпілого у даному кримінальному провадженні.

ОСОБА_6 будучи повідомленим про час та місце розгляду справи у судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, клопотань про відкладення розгляду не подав.

Сторони кримінального провадження не заперечували щодо проведення підготовчого судового засідання без участі ОСОБА_6 . За таких обставин, суд враховуючи думку учасників кримінального провадження та принцип передбачений ст. 28 КПК України, щодо розумності строків, вважає за можливе провести підготовче судове засідання без участі ОСОБА_6 , оскільки це не порушує кримінального процесуального законодавства та не перешкоджає проведенню підготовчого судового засідання.

Заслухавши думку учасників кримінального провадження, вивчивши обвинувальний акт та долучені до нього документи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.27 КПК України кримінальне провадження не потребує закритого судового засідання і може розглядатися у відкритому судовому засіданні із забезпеченням під час судового розгляду кримінального провадження повного фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу та відеофіксації.

Дане провадження підсудне Івано-Франківському міському суду; підстав для його закриття згідно з п.п.4-8 ч.1 та ч.2 ст.284 КПК України на даний час немає; обвинувальний акт складено відповідно до вимог ст.291 КПК України, клопотання про затвердження угоди відповідно до ст.ст. 468-475 КПК України не заявлялось. Підстав для прийняття рішень, передбачених п.1-4 ч.3 ст.314 КПК України, не вбачається.

Підстав для обрання заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі запобіжного заходу, на даний час не встановлено.

Щодо наданого на досудовому розслідуванні ОСОБА_6 процесуального статусу потерпілого, то суд дослідивши наявні матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Положеннями ч. 1 ст. 55 КПК України визначено, що потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди.

Якщо ж внаслідок кримінального правопорушення настала смерть особи або особа перебуває в стані, який унеможливлює подання нею відповідної заяви, потерпілими визнаються близькі родичі чи члени сім`ї такої особи.

П.1 ч.1 ст.3 КПК України передбачає, що близькі родичі та члени сім`ї - чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом і мають взаємні права та обов`язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі;

Тобто суд вважає, що після смерті ОСОБА_7 неможливо визнати ОСОБА_6 потерпілим у даному кримінальному провадженню, оскільки вони не являються близькими родичами та останній не є членом сім`ї померлого. Відтак, участь у кримінальному провадженні ОСОБА_6 у процесуальному статусі потерпілого під час його судового розгляду є незаконною, а тому він підлягає позбавленню процесуального статусу потерпілого та виключенню з даного кримінального провадження за вказаним статусом.

За таких обставин, суд враховуючи вищевикладене приходить до висновку, що слід призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта відповідно до вимог п.5 ч.3 ст.314 КПК України з вирішенням питань щодо складу осіб, які братимуть участь у судовому розгляді та позбавити ОСОБА_6 процесуального статусу потерпілого у даному кримінальному провадженні.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 55, 314-316, 369-372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Призначити кримінальне провадження за обвинувальним актом про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.121 КК України до судового розгляду у відкритому судовому засіданні в приміщенні Івано-Франківського міського суду, зал №7 на 04 квітня 2023 року о 11 годині 00 хвилин з викликом учасників судового провадження.

ОСОБА_6 позбавити процесуального статусу потерпілого та виключити його як потерпілого з кримінального провадження, внесеного 25 травня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022091010000682 про обвинувачення ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.121 КК України .

Затвердити сформований під час підготовчого судового засідання список осіб, які братимуть участь у судовому засіданні.

Зобов`язати сторони провадження надати можливість учасникам судового провадження ознайомитися з матеріалами даного провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 27 березня 2022 року о 16 годині 00 хвилин.

Суддя ОСОБА_1

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.03.2023
Оприлюднено30.03.2023
Номер документу109869746
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне тяжке тілесне ушкодження

Судовий реєстр по справі —344/20183/21

Вирок від 18.10.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 25.04.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 24.04.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 27.03.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 10.03.2023

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Тринчук В. В.

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 27.02.2023

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 23.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

Ухвала від 11.01.2023

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Васильєв О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні