Ухвала
від 28.03.2023 по справі 280/6451/22
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАКРИТТЯ ПІДГОТОВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПО СПРАВІ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ СПРАВИ ДО СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ

28 березня 2023 року Справа № 280/6451/22 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чернової Ж.М. розглянувши питання щодо закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті по справі за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий будинок Техносфера»

до Головного управління ДПС у Вінницькій області, Головного управління ДПС у Львівській області, Державної податкової служби України,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Головне управління Державної казначейської служби УкраїниуЗапорізькійобласті, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Державна казначейська служба України

про визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий будинок Техносфера» (далі позивач) до Головного управління ДПС у Вінницькій області (далі відповідач 1), Головного управління ДПС у Львівській області (далі відповідач 2), Державної податкової служби України (далі відповідач 3), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 (далі третя особа 1), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Головне управлінняДержавноїказначейської служби УкраїниуЗапорізькійобласті (далі третя особа 2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Державна казначейська служба України (далі третя особа 3), в якій позивач просить суд визнати бездіяльність протиправною та зобов`язати Головне управління ДПС у Вінницькій області вчинити дії щодо повернення 80000 грн. 40 коп., які були помилково перераховані Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий будинок Техносфера» платіжним дорученням №610 від 31.08.2021 на рахунок фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 у системі електронного адміністрування податку на додану вартість №UA598999980385149000000431800.

Ухвалою суду від 07.03.2023 клопотання представника позивача задоволено. Відкладено підготовче засідання в адміністративній справі №280/6451/22 на 28.03.2023.

Через канцелярію суду 16.03.2023 від представника позивача надійшла заява про зміну (уточнення) предмету позову, в якій позивач просить суд:

визнати протиправною бездіяльність Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Вінницькій області щодо неповернення ТОВ «Торговий будинок Техносфера» суми помилково сплачених грошових коштів в сумі 80 000 (вісімдесяти тисяч) грн 40 коп;

зобов`язати Державну податкову службу України підготувати та подати до відповідного органу Державної казначейської служби України висновок (реєстр) про повернення ТОВ «Торговий будинок Техносфера» (70424, Запорізька обл., Запорізький р-н., с. Розумівка, вул. Галяткіна, буд. 7; код ЄДРПОУ 43221635; рахунок № НОМЕР_1 , Запорізьке РУ АТ КБ «ПриватБанк» у м. Запоріжжя) помилково сплачених платіжним дорученням №610 від 31.08.2021 на рахунок ФОП ОСОБА_1 (РНОКПП - НОМЕР_2 ) № НОМЕР_3 у системі електронного адміністрування податку на додану вартість грошових коштів у розмірі 80 000 (вісімдесяти тисяч) грн. 40 коп.

Судом встановлено, що заява про зміну предмету позову подана з додержанням вимог ст.ст. 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України та підлягає розгляду.

Відповідно до ч.1 ст.47 КАС України позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання.

З урахуванням приписів ч.2 ст.262 КАС України, суд приходить до висновку про наявність підстав для прийняття заяви до розгляду.

28.03.2023 до суду надійшло клопотання, в якому представник Головного управління ДПС у Вінницькій області просить відкласти судове засідання на іншу дату. В обґрунтування клопотання представник Головного управління ДПС у Вінницькій області зазначив, що відповідальна за супроводження адміністративної справи №280/6451/22 посадова особа, яка має допуск до відеоконференції головний державний інспектор відділу правового супроводження діяльності управління правового забезпечення Гаєвик Я.М. перебуває у відпустці з 20.03.2023 по 01.04.2023.

28.03.2023 до суду надійшли клопотання, в яких представник позивача просить закрити підготовче провадження і призначити справу до судового розгляду по суті, розглянути клопотання за його відсутності у письмовому провадженні.

Відповідно до статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України, суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою відео - та (або) звукозаписувального технічного засобу в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. У разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Так, вирішуючи питання про відкладення підготовчого засідання, суд зазначає про наступне.

За правилами частини 2 статті 181 КАС України визначено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках:

1) визначенихпунктами 1-3,5частини другої статті 205 цього Кодексу;

2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача;

3) в інших випадках, коли питання, визначенічастиною другоюстатті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Розглянувши клопотання представника Головного управління ДПС у Вінницькій області суд вважає, що таке не підлягає до задоволення оскільки штат відповідача - суб`єкта владних повноважень передбачає наявність декількох представників та не обмежується однією особою. Відтак, відповідач мав можливість уповноважити іншого представника для участі у даному підготовчому засіданні.

Таким чином, суд приходить до висновку про необхідністьвідмовити у задоволенні клопотання про відкладенняпідготовчого засідання.

Разом з тим, суд дослідивши матеріали справи вважає за можливе вирішити питання про закриття підготовчого провадження у справі та призначення справи до розгляду по суті.

Так, в ході підготовчого засідання суддею було з`ясовано остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу, з`ясовано заперечення проти позовних вимог, визначено обставин справи, які підлягають встановленню.

Відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 КАС України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

У зв`язку із викладеним, суд уважає за необхідне закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.

Керуючись статтями 183, 241, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий будинок Техносфера» про зміну (уточнення) предмету позову в адміністративній справі №280/6451/22.

У задоволенні клопотання Головного управління ДПС у Вінницькій області про відкладення підготовчого засідання відмовити.

Закрити підготовче провадження у справі № 280/6451/22 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий будинок Техносфера» до Головного управління ДПС у Вінницькій області, Головного управління ДПС у Львівській області, Державної податкової служби України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Головне управлінняДержавноїказначейської служби УкраїниуЗапорізькійобласті, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Державна казначейська служба України про визнання бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 13 квітня 2023 року, яке відбудеться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Сергія Синенка, 65-в, у залі судових засідань №7 о 12 год. 00 хв.

Справа розглядатиметься одноособово суддею Черновою Жанною Миколаївною.

У судове засідання повістками викликати учасників справи.

Неявка представників сторін належним чином повідомлених про дату, час та місце судового розгляду справи не є перешкодою для розгляду справи по суті, відповідно до ч.1 ст.205 КАС України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://adm.zp.court.gov.ua/sud0870.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту підписання.

Суддя Ж.М. Чернова

14 квітня 2023 року 12:00

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2023
Оприлюднено31.03.2023
Номер документу109876320
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо реалізації податкового контролю

Судовий реєстр по справі —280/6451/22

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Постанова від 24.10.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Постанова від 24.10.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 22.08.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 27.06.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Ухвала від 23.05.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Юрко І.В.

Рішення від 13.04.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Чернова Жанна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні