Рішення
від 01.11.2022 по справі 760/603/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/603/21

Провадження №2/760/1328/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 листопада 2022 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва

у складі головуючого судді Аксьонової Н.М.

з участю секретаря судового засідання Тодосюк Г.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в місті Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Стікс-Україна» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Онлайн», ОСОБА_1 про припинення порушення прав інтелектуальної власності,

В С Т А Н О В И В :

12 січня 2021 року представник позивача ТОВ «Стікс-Україна» - Музичко Р.В. звернувся до Солом`янського районного суду м. Києва з позовною заявою до ТОВ «Хостінг Україна», ТОВ «Сервіс Онлайн», ОСОБА_1 , в якій просить заборонити власнику веб-сайту ОСОБА_2 використовувати знаки для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_1» права на які належать ТОВ «Стікс-Україна» за свідоцтвами України НОМЕР_4 від 10 грудня 2013 року та НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року та схожі із ними позначення, включаючи їх використання у мережі Інтернет, в доменному імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і на веб-сайті за доменним іменем « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; зобов`язати ТОВ «Хостінг Україна» припинити надання ОСОБА_3 послуг хостингу щодо розміщення програмного забезпечення веб-сайту « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на спеціалізованому веб-сервері та забезпечення доступу до нього з мережі Інтернет; зобов`язати ТОВ «Сервіс Онлайн» здійснити переделегування доменного імені «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» на користь ТОВ «Стікс-Україна».

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що позивач є власником прав на наступні знаки для товарів і послуг: 1) відповідно до свідоцтва № НОМЕР_1 - на знак для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_6» у 3 кл. МКТП (мило; парфуми; ефірні олії; косметика; засоби для догляду волоссям, що належать до 3 кл.; дезодоранти особисті всі вищезгадані товари, до складу яких входять природні інгредієнти); 2) відповідно до свідоцтва № НОМЕР_2 - на знак для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_7» у 3 кл. МКТП (мило; парфуми; ефірні олії; косметика; засоби для догляду волоссям, що належать до 3 кл.; дезодоранти особисті); 3) відповідно до свідоцтва № НОМЕР_3 - на знак для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_1» у 3 кл. МКТП (мило; парфуми; ефірні олії; косметика; засоби для догляду волоссям, що належать до 3 кл.; дезодоранти особисті). ТОВ «Стікс-Україна» стало відомо, що було створено та функціонує сайт ІНФОРМАЦІЯ_1 з використанням у доменному іменні знаків « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_6» без дозволу правовласника ТОВ «Стікс-Україна». Також на платформі цього інтернет-ресурсу використовуються знаки «ІНФОРМАЦІЯ_1», «ІНФОРМАЦІЯ_6» та « ІНФОРМАЦІЯ_2 » шляхом пропонування для продажу товарів під зазначеними знаками. Використання знака для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 », « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в тому числі у вигляді позначень, що відрізняються від зареєстрованого знака лише окремими елементами, зокрема, наявність знаку тире в доменному імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » може відбуватись виключно за згоди власника свідоцтва або особи, яка має право на надання відповідного дозволу (ліцензії). Зазначені вище дії, з точки зору ст.16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» завдають шкоди позивачу, оскільки призводять до введення споживачів в оману стосовно особи, яка є власником сайту та особи, яка реалізує товар.

ТОВ «Стікс-Україна» не надавало своєї згоди на використання знаків шляхом створення сайту із назвою ІНФОРМАЦІЯ_1 , словесні елементи якого є тотожними зі словесним позначенням на знаки для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_6», права на використання яких належать ТОВ «Стікс-Україна», а також шляхом пропонування для продажу товарів під знаками «ІНФОРМАЦІЯ_1», « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зокрема на платформі інтернет-ресурсу ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв?язку із чим такі дії порушують права інтелектуальної власності належні ТОВ «Стікс-Україна».

Для отримання інформації щодо власника веб-сайту http://ІНФОРМАЦІЯ_8 ТОВ «Стікс-Україна» звернулось до ДП «Центр компетенції адресного простору мережі інтернет» (онлайн-сервіс WEB-FIX). Відповідно до експертного висновку ДП «Центр компетенції адресного простору мережі інтернет» №287/2020-EB від 07 жовтня 2020 року та довідки №295/2020-Д від 19 жовтня 2020 року стало відомо, що реєстратором доменного імені ІНФОРМАЦІЯ_8 є TOB «Сервіс Онлайн», а хостинг-провайдером щодо розміщення програмного забезпечення веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_3 на спеціалізованому веб-сервері та забезпечення доступу до нього з мережі Інтернет є ТОВ «Хостінг Україна» (HOSTING UKRAINE LLC). Разом з тим, дані про реєстранта доменного імені ІНФОРМАЦІЯ_8 та отримувача послуг хостинга знеособленні у зв?язку з їх нерозкриттям реєстратором та хостинг-провайдером. 3 метою визначення особи-власника (реєстранта і (або) отримувач послуг хостингу) доменного імені ІНФОРМАЦІЯ_1 , що відповідальна за порушення прав ТОВ «Стікс-Україна», представником позивача направлено відповідні запити до реєстратора доменного імені та хостинг провайдера. На виконання ухвали Солом`янського районного суду м. Києва від 11 листопада 2020 року у справі №760/24366/20 ТОВ «Хостінг Україна» листом №2889 від 07 грудня 2020 року повідомило що отримувачем послуг хостингу (абонент) для сайту «ІНФОРМАЦІЯ_8» є: «ПІБ: АДРЕСА_1 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 , Телефон: не зазначено». Тобто, особою відповідальною за порушення прав інтелектувальної власності позивача на ТМ, крім іншого, є фізична особа - власник веб сайту/отримувач послуг хостингу.

Внаслідок порушення прав інтелектуальної власності ТОВ «Стікс-Україна» на торговельну марку у зв?язку зі створенням та функціонуванням сайту ІНФОРМАЦІЯ_1 , з використанням у доменному іменні знаків « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_6» без дозволу правовласника ТОВ «Стікс-Україна», а також використання на такому сайті знаків «ІНФОРМАЦІЯ_1», «ІНФОРМАЦІЯ_6» та «ІНФОРМАЦІЯ_7» шляхом пропонування для продажу товарів під зазначеними знаками, позивач був змушений звернутися до суду за захистом порушених прав з вимогою заборонити власнику веб-сайту ОСОБА_4 використовувати знаки для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_1» та схожі із ними позначення включаючи його використання у мережі Інтернет, в доменному імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і на веб-сайті за доменним іменем «ІНФОРМАЦІЯ_8».

3 урахуванням викладеного, ефективним способом захисту порушених прав позивача, останній вважає зміну статусу доменного імені ІНФОРМАЦІЯ_1 шляхом переделегування його на користь позивача, що може здійснити реєстратор такого доменного імені - ТОВ «СЕРВІС ОНЛАЙН». Крім того, оскільки, у зв?язку з наданням ТОВ «Хостінг Україна» послуг хостингу ОСОБА_3 щодо розміщення програмного забезпечення веб-сайту ІНФОРМАЦІЯ_1 на спеціалізованому веб-сервері та забезпечення доступу до нього з мережі Інтернет, відбувається порушення прав інтелектуальної власності ТОВ «Стікс-Україна» на ТМ, тому позивач вважає, що такі послуги хостингу мають бути припиненні.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу справи між суддями від 13 січня 2021 року визначено для розгляду цієї справи головуючого суддю Аксьонову Н.М.

Ухвалою суду від 16 січня 2021 року вказану справу було прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання з повідомленням (викликом) сторін.

Одночасно з подачею позову представником позивача ТОВ «Стікс-Україна» - Музичко Р.В. до суду подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 16 січня 2021 року заяву про забезпечення позову задоволено та вжито заходів забезпечення позову шляхом заборони Товариству з обмеженою відповідальністю «Сервіс Онлайн» або будь-якій іншій особі вносити зміни до бази даних доменного імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Онлайн» встановити у Реєстрі доменних імен режими « clientHold » та «serverHold» для доменного імені «ІНФОРМАЦІЯ_5», про що внести відповідний запис до бази даних.

13 вересня 2021 року ТОВ «Хостінг Україна» подано відзив на позов. У своєму відзиві відповідач зазначає, що дійсно надавав послугу хостингу для сайту « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Втім, зазначена послуга наразі товариством не надається і відповідно до інформації з загальнодоступних баз даних про доменні імена та інтернет-адреси цю послугу в теперішній час надає на замовлення отримувача послуг хостингу інший хостинг-провайдер, а саме - «ООО ТаймВэб» (http://www.timeweb.ru) (рос.), яка розташована за межами території України. 3 урахуванням того, що товариство не надає будь-яких послуг для функціонування веб-сайту «ІНФОРМАЦІЯ_8», товариство жодним чином не здатне вплинути на предмет спору у справі, зокрема - припинити надання будь-яких послуг для цього сайту.

Ухвалою судді Солом`янського районного суду м. Києва Аксьонової Н.М. від 15 листопада 2021 року підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

Позивач та його представник в судове засідання, призначене на 01 листопада 2022 року не з`явилися, однак 01 листопада 2022 року до суду надійшла заява представника позивача, в якій він просив розгляд справи проводити без його участі, вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Відповідачі - ТОВ «Хостінг Україна», ТОВ «Сервіс Онлайн» в судове засідання повторно не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином, про причини своєї неявки суд не повідомили. ТОВ «Сервіс Онлайн» відзиву на позовну заяву не подало.

Відповідач ОСОБА_5 в судове засідання також повторно не з`явилася, про час, дату і місце проведення судового засідання повідомлялася належним чином, зокрема і через оголошення на офіційному сайті Солом`янського районного суду м. Києва, однак причини неявки суду не повідомила.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши доводи та аргументи позивача, заперечення відповідача, обставини, на яких ґрунтуються їх вимоги та заперечення, дослідивши зібрані у справі докази, суд прийшов до висновку, що позов необхідно задовольнити частково з огляду на таке.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Стікс-Україна» є власником виключних прав на знак для товарів та послуг «ІНФОРМАЦІЯ_1» відповідно до свідоцтва України на знак для товарів і послуг НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року щодо товарів кл. 3: мило; парфуми; ефірні олії; косметика; засоби для догляду за волоссям, що належать до 3 класу; дезодоранти особисті.

Заявка № m 2011 11363 на реєстрацію знаку для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_1» була подана 20 липня 2011 року, очікувана дата закінчення дії свідоцтва 20 липня 2021 року.

Відповідно до виписки з Державного реєстру свідоцтв України на торговельні марки від 10 березня 2021 року дію свідоцтва на торговельну марку № НОМЕР_3 від 25 липня 2012 року продовжено, дата продовження строку дії свідоцтва - 26 лютого 2021 року, очікувана дата закінчення строку продовження дії свідоцтва - 20 липня 2031 року.

Також, ТОВ «Стікс-Україна» є власником виключних прав на знак для товарів та послуг «ІНФОРМАЦІЯ_7» відповідно до свідоцтва України на знак для товарів і послуг № НОМЕР_2 від 25 жовтня 2013 року щодо товарів кл. 3: мило; парфуми; ефірні олії; косметика; засоби для догляду за волоссям, що належать до 3 класу; дезодоранти особисті.

Заявка № m 2013 09862 на реєстрацію знаку для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_7» була подана 05 червня 2013 року, очікувана дата закінчення дії свідоцтва 05 червня 2023 року.

Крім того, ТОВ «Стікс-Україна» є власником виключних прав на знак для товарів та послуг «ІНФОРМАЦІЯ_4» відповідно до свідоцтва України на знак для товарів і послуг НОМЕР_4 від 10 грудня 2013 року щодо товарів кл. 3: мило; парфуми; ефірні олії; косметика; засоби для догляду за волоссям, що належать до 3 класу; дезодоранти особисті; всі вищезазначені товари, до складу яких входять природні інгредієнти.

Заявка № m 2013 09863 на реєстрацію знаку для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_4» була подана 05 червня 2013 року, очікувана дата закінчення дії свідоцтва 05 червня 2023 року.

Оскільки ОСОБА_5 без дозволу ТОВ «Стікс-Україна» використовує торговельну марку «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1» в доменному імені «ІНФОРМАЦІЯ_5», реєстратором якого є ТОВ «Сервіс Онлайн», та на сторінках сайту здійснює продаж товарів, маркованих знаком для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1», позивач вважає, що його виключні майнові права на знаки для товарів і послуг (торговельні марки) «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвами України на знак для товарів і послуг НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року та НОМЕР_4 від 10 грудня 2013 року були порушені відповідачами, у зв`язку з чим він звернувся до суду із позовом.

Згідно зі ст.492 ЦК України торговельною маркою може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), що виробляються (надаються) однією особою, від товарів (послуг), що виробляються (надаються) іншими особами. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів.

У відповідності до положень абзацу 4 статті 1 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» торговельна марка - позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб.

За приписами частин першої та другої статті 494 ЦК України набуття права інтелектуальної власності на торговельну марку засвідчується свідоцтвом. Умови та порядок видачі свідоцтва встановлюються законом. Обсяг правової охорони торговельної марки визначається наведеними у свідоцтві її зображенням та переліком товарів і послуг, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до частини 1 статті 495 ЦК України майновими правами інтелектуальної власності на торговельну марку є: 1) право на використання торговельної марки; 2) виключне право дозволяти використання торговельної марки; 3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню торговельної марки, в тому числі забороняти таке використання; 4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Згідно з пунктом 4 статті 5 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» обсяг правової охорони, що надається, визначається зображенням торговельної марки та переліком товарів і послуг, внесеними до Реєстру, і засвідчується свідоцтвом з наведеними у ньому копією внесеного до Реєстру зображення торговельної марки та переліком товарів і послуг.

Статтею 16 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» визначено, що свідоцтво надає його власнику право використовувати торговельну марку та інші права, визначені цим Законом. При цьому, використанням торговельної марки визнається: нанесення її на будь-який товар, для якого торговельну марку зареєстровано, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеним нанесенням торговельної марки з метою пропонування для продажу, пропонування його для продажу, продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення); застосування її під час пропонування та надання будь-якої послуги, для якої торговельну марку зареєстровано; застосування її в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет.

Торговельна марка визнається використаною, якщо її застосовано у формі зареєстрованої торговельної марки, а також у формі, що відрізняється від зареєстрованої торговельної марки лише окремими елементами, якщо це не змінює в цілому відмітності торговельної марки.

Статтею 418 ЦК України визначено, що право інтелектуальної власності - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об`єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності, зміст яких щодо певних об`єктів права інтелектуальної власності визначається цим Кодексом та іншим законом. Право інтелектуальної власності є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права інтелектуальної власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, передбачених законом.

Приписами статті 420 ЦК України визначено, що до об`єктів права інтелектуальної власності, зокрема, належать: літературні та художні твори; комп`ютерні програми; компіляції даних (бази даних); виконання; фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення; наукові відкриття; винаходи, корисні моделі, промислові зразки; компонування напівпровідникових виробів; раціоналізаторські пропозиції; сорти рослин, породи тварин; комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (знаки для товарів і послуг), географічні зазначення; комерційні таємниці.

Відповідно до статті 424 ЦК України майновими правами інтелектуальної власності є: 1) право на використання об`єкта права інтелектуальної власності; 2) виключне право дозволяти використання об`єкта права інтелектуальної власності; 3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об`єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання; 4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Частинами 2, 3 статті 426 ЦК України визначено, що особа, яка має виключне право дозволяти використання об`єкта права інтелектуальної власності, може використовувати цей об`єкт на власний розсуд, з додержанням при цьому прав інших осіб. Використання об`єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об`єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу, передбачених цим Кодексом та іншим законом.

Згідно з пунктом 4 статті 5 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» обсяг правової охорони, що надається, визначається зображенням торговельної марки та переліком товарів і послуг, внесеними до Реєстру, і засвідчується свідоцтвом з наведеними у ньому копією внесеного до Реєстру зображення торговельної марки та переліком товарів і послуг.

Відповідно до частини 5 статті 16 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», свідоцтво надає його власнику виключне право забороняти іншим особам використовувати без його згоди, якщо інше не передбачено цим Законом: позначення, тотожне із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг; позначення, тотожне із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання це позначення і торговельну марку можна сплутати, зокрема, якщо може виникнути асоціація такого позначення з торговельною маркою; позначення, схоже із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно наведених у свідоцтві товарів і послуг, якщо внаслідок такого використання ці позначення можна сплутати, зокрема, якщо може виникнути асоціація такого позначення з торговельною маркою; позначення, схоже із зареєстрованою торговельною маркою, стосовно товарів і послуг, споріднених з наведеними у свідоцтві, якщо внаслідок такого використання ці позначення можна сплутати, зокрема, якщо може виникнути асоціація такого позначення з торговельною маркою.

Згідно зі статтею 20 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», будь-яке посягання на права власника свідоцтва, передбачені статтею 16 цього Закону, в тому числі вчинення без згоди власника свідоцтва дій, що потребують його згоди, та готування до вчинення таких дій, вважається порушенням прав власника свідоцтва, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Положення частини 1 статті 489 ЦК України встановлюють, що правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності.

Відтак, виключно позивачеві ТОВ «Стікс-Україна» належить право на використання знаків для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1» (стосовно наведених у свідоцтві товарів) в мережі Інтернет - в тому числі в доменних іменах та на веб-сторінках.

Судом встановлено, що відповідно до експертного висновку за результатами проведення фіксації і дослідження змісту веб-сторінки у мережі інтернет №287/2020-ЕВ від 07 жовтня 2020 року, наданого Дочірнім підприємством «Центр комплектації адресного простору мережі інтернет» Консорціуму «Український центр підтримки номерів і адрес» на підставі заявки щодо проведення фіксації і дослідження змісту веб-сторінки у мережі Інтернет, поданої через онлайн-сервіс «WEB-FIX» заявником ТОВ «Стікс-Україна», за результатами проведеної перевірки веб-сайту «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» встановлено, що доменне ім`я «ІНФОРМАЦІЯ_5» зареєстровано 24 жовтня 2019 року.

Згідно з інформацією з вказаного експертного висновку реєстратором доменного імені «ІНФОРМАЦІЯ_5» є ТОВ «Сервіс Онлайн», хостинг провайдером є ТОВ «Хостінг Україна».

Беручи до уваги надану відповідачем ТОВ «Хостінг Україна» інформацію про отримувача послуг хостингу для сайту «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» абоненту компанії, який при реєстрації на сайті товариства вказав про себе наступні дані: ПІП: ОСОБА_1, адреса: АДРЕСА_1 , e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 , телефон: не зазначено, суд приходить до висновку про належність оскаржуваного доменного імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » саме ОСОБА_3 .

Суд вважає очевидним повну ідентичність спірного доменного імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із знаком « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвами України на знак для товарів і послуг НОМЕР_6 від 10 грудня 2013 року та НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року по 3 класу МКТП.

Використання знака для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в тому числі у вигляді позначень, що відрізняються від зареєстрованого знака лише окремими елементами, зокрема, наявність знаку тире в доменному імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » може відбуватись виключно за згоди власника свідоцтва або особи, яка має право на надання відповідного дозволу (ліцензії).

Зазначені вище дії, з точки зору статті 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» з боку відповідача ОСОБА_1 завдають шкоди позивачу, оскільки призводять до введення споживачів в оману стосовно особи, яка є власником сайту та особи, яка реалізує товар.

Отже, судом встановлено, що в мережі Інтернет здійснюється делегування доменного імені «ІНФОРМАЦІЯ_5», яке є схожими до ступеня змішування із знаками «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1» за свідоцтвами України на знак для товарів і послуг НОМЕР_6 від 10 грудня 2013 року та НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року відносно 3 класу МКТП (демонстрування товарів 3 класу), власником якого є ТОВ «Стікс-Україна.

Згідно зі ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є припинення дії, яка порушує право.

Враховуючи вищевикладене та те, що позивач жодного дозволу відповідачу ОСОБА_3 на використання знаку для товарів і послуг « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та «ІНФОРМАЦІЯ_1» не надавав, суд приходить до висновку про обґрунтованість та доведеність вимог позивача в частині заборони власнику веб-сайту ОСОБА_2 використовувати знаки для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1» права на які належать ТОВ «Стікс-Україна» за свідоцтвами України НОМЕР_4 від 10 грудня 2013 року та НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року та схожі із ними позначення, включаючи їх використання у мережі Інтернет, в доменному імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і на веб-сайті за доменним іменем « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Щодо вимоги позивача про зобов`язати ТОВ «Сервіс Онлайн» здійснити переделегування доменного імені «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» на користь ТОВ «Стікс-Україна», суд відзначає наступне.

Відповідно до статті 1 ЗУ «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» доменне ім`я - ім`я, що використовується для адресації комп`ютерів і ресурсів в Інтернеті.

Частиною 3 статті 56 ЗУ «Про телекомунікації» визначено, що адміністрування адресного простору мережі Інтернет у доменi UA здійснюється недержавною організацією, яка утворюється самоврядними організаціями операторів/провайдерів Інтернет та зареєстрована відповідно до міжнародних вимог.

Такою недержавною організацією, яка одноособово здійснює функції адміністрування адресного простору українського сегмента в мережі Інтернет, є ТОВ «Хостмайстер», яке, зокрема, передає іншим юридичним особам делегування в приватне користування доменними іменами юридичним та фізичним особам. Такі права дана компанія отримала на підставі договору з міжнародною організацією «Інтернет корпорація з присвоєння імен та номерів» (організація ICANN).

Питання щодо існування та регулювання взаємовідносин в сфері доменних імен законодавством України не врегульовано і встановлюються адміністратором домену в зоні UA - ТОВ «Хостмайстер».

Так, в зв`язку з цим єдиним документом, яким регулюються відносини в сфері саме процедури делегування (передачі в користування доменного імені певній особі, внесення будь-яких змін до запису про це доменне ім`я, тощо) доменних імен є «Регламент публічного домену», розроблений спільно ТОВ «Хостмайстер», адміністраторами публічних доменів та реєстраторами.

Оскільки діючим законодавством України не передбачено який саме спосіб захисту має бути застосований в справі про порушення прав інтелектуальної власності на торговельну марку в доменному імені, суд вважає за необхідність застосування принципу найбільш справедливого та ефективного способу захисту.

Відповідно до частини 1 статті 7 ЦК України цивільні відносини можуть регулюватися звичаєм, зокрема, звичаєм ділового обороту. Звичаєм є правило поведінки, яке не встановлене актами цивільного законодавства, але є усталеним у певній сфері цивільних відносин. Звичай може бути зафіксований у відповідному документі.

Оскільки процедура делегування доменних імен не врегульована законодавством, але врегульована Регламентом, якого дотримуються всі учасники ринку доменних імен, а тому, даний Регламент у відповідності до частини 1 статті 7 ЦК України є звичаєм ділового обороту послуг з делегування доменних імен, прийнятим в даній категорії справ.

Таким чином, єдиним документом, який регулюються відносини у сфері процедури делегування (передачі в користування доменного імені певній особі, внесення будь-яких змін до запису про це доменне ім`я тощо) доменного імені є «Регламент публічного домену».

Як вбачається із матеріалів справи реєстратором доменного імені «ІНФОРМАЦІЯ_5» є Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Онлайн».

Згідно із пунктом 2 Регламенту, реєстратор - особа, що надає послуги, необхідні для технічного забезпечення реєстрації, делегування та функціонування доменного імені.

Відповідно до пункту 7.2.1. Регламенту, запис про контакт створюється Реєстром за заявкою від Реєстратора.

Згідно пункту 7.3.3 Регламенту, зміни до запису про доменне ім`я вносяться виключно на підставі заявки, яку надсилає Реєстратор до Реєстраційної системи.

Отже, Регламентом передбачено, що всі зміни щодо статусу доменного імені може здійснювати виключно реєстратор доменного імені.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що змінити статус доменного імені «ІНФОРМАЦІЯ_5» шляхом переделегування його на користь позивача ТОВ «Стікс-Україна», може здійснити виключно ТОВ «Сервіс Онлайн», а тому позовні вимоги в частині зобов`язати ТОВ «Сервіс Онлайн» здійснити переделегування доменного імені «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» на користь ТОВ «Стікс-Україна» підлягають задоволенню.

Що стосується вимог позивача до відповідача - ТОВ «Хостінг Україна», слід зазначити наступне.

Згідно зі ст.1 Закону України «Про авторське право та суміжні права» веб-сайт - сукупність даних, електронної (цифрової) інформації, зокрема об`єктів авторського права та/або суміжних прав тощо, пов`язаних між собою і структурованих у межах адреси веб-сайту та/або облікового запису власника такого веб-сайту, доступ до яких здійснюється через адресу в мережі Інтернет, що може складатися з доменного імені, записів про каталоги або виклики та/або числової адреси за Інтернет-протоколом.

Власник веб-сайту - особа, яка є володільцем облікового запису та встановлює порядок і умови використання веб-сайту. За відсутності доказів іншого, власником веб-сайту вважається реєстрант відповідного доменного імені, за яким здійснюється доступ до веб-сайту, та/або отримувач послуг хостингу.

Відповідно до абз.3 ч.4 ст.9 Закону України «Про електронну комерцію» постачальник послуг проміжного характеру в інформаційній сфері, що надає послуги постійного зберігання інформації на запит одержувача послуг хостингу, не несе відповідальності за зміст переданої чи отриманої інформації, яка зберігається на запит отримувача послуг, та за шкоду, завдану внаслідок використання результатів таких послуг, за умови що у нього відсутні відомості про незаконну діяльність або факти чи обставини, які вказують на те, що діяльність має ознаки незаконної, або стосовно вимог про відшкодування збитків від такої незаконної діяльності, та постачальник після отримання таких відомостей вдається до швидких дій з метою усунення можливості доступу чи припинення доступу до інформації, у тому числі відповідно до вимог законодавства про авторське право і суміжні права.

Таким чином, для настання відповідальності постачальника послуг проміжного характеру необхідні наступні підстави: у постачальника послуг мають бути наявні відомості про незаконну діяльність або факти чи обставини, які вказують на те, що діяльність має ознаки незаконної діяльності; постачальник послуг при отриманні таких відомостей не вдасться до швидких дій з метою усунення можливості доступу чи припинення доступу до інформації.

Представник відповідача ТОВ «Хостінг Україна» при поданні відзиву зазначив, що що дійсно надавав послугу хостингу для сайту «http://ІНФОРМАЦІЯ_8». Втім, зазначена послуга наразі товариством не надається і відповідно до інформації з загальнодоступних баз даних про доменні імена та інтернет-адреси цю послугу в теперішній час надає на замовлення отримувача послуг хостингу інший хостинг-провайдер, а саме - ООО «ТаймВэб» (http://www.timeweb.ru), яка розташована за межами території України.

В підтвердження вказаної інформації надав роздруківку з сайту 2IP.UA, з якої зрозуміло, що хостинг-провайдером веб-сайту «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» є ООО «ТаймВэб».

Доказів протилежного позивач суду не надав.

Виходячи з цього, суд вважає обґрунтованими твердження представника відповідача ТОВ «Хостінг Україна» щодо відсутності його вини та підстав для відповідальності, тому у задоволенні вимоги щодо зобов`язання ТОВ «Хостінг Україна» припинити надання ОСОБА_3 послуг хостингу щодо розміщення програмного забезпечення веб-сайту «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» на спеціалізованому веб-сервері та забезпечення доступу до нього з мережі Інтернет необхідно відмовити.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що позов є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Приймаючи до уваги те, що на час реєстрації та делегування доменного імені відповідачем ТОВ «Сервіс Онлайн» не було порушено вимог чинного законодавства, суд вважає, що понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору з урахуванням часткового задоволення позовних вимог у розмірі 4540 грн за подання позовної заяви та 1135 грн за подання заяви про забезпечення позову підлягають стягнення з відповідача ОСОБА_1 .

Керуючись статтями 4, 5, 12, 13, 76-82, 141, 259, 263 - 265, 268, 273 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Стікс-Україна» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Онлайн», ОСОБА_1 про припинення порушення прав інтелектуальної власності - задовольнити частково.

Заборонити власнику веб-сайту ОСОБА_2 використовувати знаки для товарів і послуг «ІНФОРМАЦІЯ_4» та «ІНФОРМАЦІЯ_1» права на які належать ТОВ «Стікс-Україна» за свідоцтвами України НОМЕР_4 від 10 грудня 2013 року та НОМЕР_5 від 25 липня 2012 року та схожі із ними позначення, включаючи їх використання у мережі Інтернет, в доменному імені « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і на веб-сайті за доменним іменем « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Зобов`язати ТОВ «Сервіс Онлайн» здійснити переделегування доменного імені «https://ІНФОРМАЦІЯ_5» на користь ТОВ «Стікс-Україна».

У задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Стікс-Україна» судовий збір у розмірі 5675 (п`ять тисяч шістсот сімдесят п`ять) гривень 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони у справі:

позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Стікс-Україна», місцезнаходження за адресою: 04107, м. Київ, вул. Підгірна/Татарська, буд. 3/7, ЄДРПОУ 35134517;

відповідач - Товариства з обмеженою відповідальністю «Хостінг Україна», місцезнаходження за адресою: 03067, м. Київ, вул. Машинобудівна, буд. 35А, ЄДРПОУ 37593550;

відповідач - Товариства з обмеженою відповідальністю «Сервіс Онлайн», місцезнаходження за адресою: 49102, м. Дніпро, вул. Данила Галицького, буд. 7, кв. 91, ЄДРПОУ 33383990;

відповідач - ОСОБА_5 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя Солом`янського

районного суду міста Києва Н.М. Аксьонова

Дата ухвалення рішення01.11.2022
Оприлюднено03.04.2023

Судовий реєстр по справі —760/603/21

Рішення від 01.11.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 16.01.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні